reklama

Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona Główna

ICELAND.PL :: Islandia - strona główna portalu

ZANIM COŚ NAPISZESZ PRZECZYTAJ REGULAMIN  
JEŚLI KTOŚ CIĘ OBRAŻA LUB ŁAMIE REGULAMIN, NIE DAJ SIĘ SPROWOKOWAĆ, NAPISZ DO ADMINA!

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja   ProfilProfil   ZalogujZaloguj 

Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   

Matki matkom i dzieciom - porady, wątpliwości, pomoc
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 46, 47, 48 ... 80, 81, 82  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona Główna -> Ĺťycie na Islandii
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
mstefa
ILOŚĆ OSTRZEŻEŃ: 1
PostWysłany: 7 Gru 2011, 22:30    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

nie zgodze sie.ja bylam namacierzynskim do czerwca i teraz dostalam caly dodatek plus bonus Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Ewcia

PostWysłany: 7 Gru 2011, 22:54    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

mstefa - ja dostalam pomniejszony o macierzynskie i zwolnienie lekarskie Sad
Powrót do góry
pablo30

PostWysłany: 7 Gru 2011, 23:50    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

bo dostalas od pracodawcy a nie z FæðingarorlofssjĂłðs.
Polecam pytac u zrodla.
Swoja droga niesprawiedliwe jest ze VMST placi a FæðingarorlofssjĂłðs juz nie.
Powrót do góry
ice794

PostWysłany: 8 Gru 2011, 16:36    Temat postu: dermatolog Odpowiedz z cytatem

Witam!!
Dziewczyny, ma ktoras z Was numer telefonu do dobrego dermatologa dzieciecego i rowniez dla doroslych, jak dlugo sie czek??Z gory dziekuje
Powrót do góry
myszka3150

PostWysłany: 11 Gru 2011, 20:39    Temat postu: prom Odpowiedz z cytatem

Drogie Mamy,
ostatnio zastanawiam sie nad podroza z dzieckiem promem.
Moze macie juz jakies doswiadczenia i podzielice sie jak to jest?Smile
Powrót do góry
czita
Zbyt częsta publikacja ogłoszeń!
PostWysłany: 11 Gru 2011, 21:00    Temat postu: Re: prom Odpowiedz z cytatem

Witam, plynalem z corka gdy miala 3 miesiace, dostalismy lozeczko do kajutu wiec nie balam sie o spanie, mala przespala mi cala noc, w dzien tez sobrze spala a nawet jeszcze lepiej niz w domu, zjedzeniem nie mialm problemow bo karmila piersia, nie wiem co bys chciala jeszcze wiedziec. Na prom wjechalismy wszyscy razem, nie moglam dzwigac wiec nic nie powiedzieli tylko nas puscili bez problemow. Wracalismy w pazdzierniki (mala miala 6 miesiecy) pogoda byla ladna ale promem baaardzo bujalo i mala nic nie odczowala, spala super, jesli chodzi o jedzienie to na podroz mialam kilka sloiczkow z jedzeniem, mielismy swoj czajnik wiec z robieniem soczku czy mleka tez nie musielismy latac aby nam wode zagrzali. Jesli masz jakies pytania to pytaj.Pozdrawiam
@ni@

PostWysłany: 12 Gru 2011, 20:03    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dziewczynki mam do oddania tabletki Luteina 50 mg-75 szt. Ja używałam ich na początku ciąży dla bezpieczeństwa mojej dzidzi,jakby któraś była zainteresowana to dajcie znać
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
kocurek
PostWysłany: 12 Gru 2011, 21:41    Temat postu: plamki Odpowiedz z cytatem

Hej dziewczyny może u któregoś z waszych maluszków używałyście jakiś maści na suche plamki?? kurcze patrze, że małej zaczeły sie pojawiać pod zgieciem kolan i na łokciach, martwie sie żeby nie była to skaza białkowa, wizyte mam w czwartek wiec moze nam przepisza jakies smarowidło, ale może Wy znacie coś bez recepty. Dodam, że oprocz tych suchych plamek, jest tez zaczerwieniona skóra -wyglada jak po goleniu Smile Pozdrawiam
Powrót do góry
@ni@

PostWysłany: 12 Gru 2011, 23:18    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Kocurek mojemu maluchowi lekarz zlecił maść mildison ,miałam smarować tylko te miejsca zmienione,a resztę ciałka smarowałam i smaruję do tej pory Locobase. Problem zanika. Locobase jest dostępny w 3 kolorach,dziewczyny tutaj odradzają kolor żółty,bo jest podobno tłusty i ciężki do rozsmarowania. Obydwie maści chyba kupisz bez recepty. Locobase na pewno,a mildison nie pamiętam,bo go już miałam w domu,ale kojarzy mi się,że też
Powrót do góry
garłoc

PostWysłany: 12 Gru 2011, 23:40    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

własnie miałam napisać to samo ale @ni@ już napisała...a mildison lipid1% kupisz bez recepty i nim smaruj te suche plamki a reszte ciała po kąpieli tym locobase(znajdziesz go na półce w aptece),najlepszy jest żółty i najtańszy ale troszkę ciężko się rozsmarowuje,jeszcze jest fioletowy- też jest bardzo dobry i lepiej się rozsmarowuje wiec na dłużej starcza ale jest droższy.
tak wygląda ten mildison
https://www.boots.no/butikk/s/products/view.html?p=1516875&ref=search
a tak locobase możesz sobie tutaj o nim poczytać,bo też można go kupić w Polsce tylko troszkę inaczej się nazywa http://www.bangla.pl/opinie/p10231/yamanouchi-lipobase-krem lub tutaj
http://www.doz.pl/apteka/p7885-Lipobase_krem_100_g ,bardzo dobrze nawilża,więc też pomoże na te suche plamki,ja nawet teraz nim smaruje dziecko. Smile
garłoc

PostWysłany: 13 Gru 2011, 1:27    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

a...i taka rada-spróbuj dziecko myć tylko w samej wodzie.Mojej Klaudii wychodziły te suche plamki,krostki, smarowałam je tym mildisonem i po ok.2dniach znikały ale znowu wychodziły,znowu smarowałam,znikały itd...wychodziły też na buzi i położna cały czas mówiła,że to przez hormony i tak było z parę miesięcy ale puzniej położna doradziła mi żeby spróbować myć dziecko w samej wodzie i po ok.paru dniach już nie musiałam smarować dziecko tym mildisonem albo rzadko,po prostu mycie w samej wodzie dużo pomogło!!! i tylko jeszcze kupiłam sobie wtedy locobase ,bo dziewczyny pisały o nim na forum i nim smarowałam całe ciało i od tego czasu było już wszystko ok.Tym mildisonem też możesz smarować krostki i on też pomaga żeby dziecko nie swędziała skóra(te suche plamki itd, co może być nie przyjemne dla dziecka) wiec ma parę zastosowań.Jeśli by dziecko miało krostki,suche plamki na buzi to też możesz posmarować je tym mildisonem ale on jest trochę na sterydach więc nie można go używać na buzi często ale położna mi powiedziała,że raz na jakiś czas też można i to nie zaszkodzi dziecku(tak raz na pare dni). Smile Wink
norbi261107

PostWysłany: 13 Gru 2011, 1:44    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

kurde co się dzieje, że praktycznie każde dziecko ma problemy ze skórą. Kiedyś nasze matki oliwką smarowały nas sporadycznie, szybciej wprowadzały do naszych diet zupki, owoce itp i żadnych suchych plamek nie mieliśmy. Myślę że to dzisiejsza żywność nafaszerowana chemią jest przyczyną tych problemów skórnych.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Tlen
kocurek
PostWysłany: 13 Gru 2011, 11:46    Temat postu: plamki Odpowiedz z cytatem

Dzieki dziewczyny, wybiore sie do apteki dzisiaj i wyprobuje te specyfiki Smile Mam nadzieje, ze jak u Was pomogły to i u nas minie tak szybko jak i sie pojawiło Smile Pozdrawiam wszystkie mamuśki:)
Powrót do góry
@ni@

PostWysłany: 13 Gru 2011, 16:11    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Norbi mnie też zastanawia fakt,że większość mam tutaj boryka się z tym samym problemem suchej skóry,a dla porównania-dzieci w Polsce moich wielu znajomych tego problemu nie mają. Ja z młodszą córką wychowywana w tym wieku w Polsce też nie znałam tych suchych plamek. Tutejsza pani doktor stwierdziła,że to przez za szybkie wprowadzanie dziecku nowych rzeczy typu kaszki,obiadki,deserki. Ponoć jeśli tenże problem się pojawia oznacza,że organizm dziecka jeszcze nie jest gotowy na tego typu jedzenie. Może i coś w tym jest,bo mój maluch im starszy to problem mniejszy suchych,plamek mniej i mniej

Garłoc pozdrowionka Smile
Powrót do góry
mstefa
PostWysłany: 13 Gru 2011, 17:46    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

czytam tak o problemach ze skora,jak macie dziewczynki alantan plus z polski to tez swietnie dziala. mi tez zalecala lekarka kapiel w samej wodzie,dzialalo na chwile.wiec zaczelam gotowac mu wode do kapieli,i spokoj,w polsce jak bylismy to zadnych problemow. moze problem tkwi w tej cieplej wodzie???no ale tego nie powie zaden lekarz...hehe...

norbi jak sie czujesz??

pozdrowionka
Powrót do góry
norbi261107

PostWysłany: 13 Gru 2011, 21:11    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

u mnie malutka ma 10 msc i dopiero teraz zaczelay sie problemy ze skorka,
mstefa kochana ja juz trace sily, szybko sie mecze a co najbardziej wkurzajace to powolna sie zrobilam. Nie jest lekko miec 10 miesieczne dziecko i byc w 9 msc ciazy:) nie polecam.
Powrót do góry
@ni@

PostWysłany: 13 Gru 2011, 23:08    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Norbi a ja byłam pewna ,że Twoje dziecko starsze,a tu taki malutki brzdąc,ojj,to na pewno Ci biedaku ciężko. Ale to się odwdzięczy jeszcze-jedno po drugim,czas kupek ,kaszek itp w jednym czasie,a potem spokój i zadowolenie:) Zdrówka życzę,na kiedy masz termin?

Ja wracam jutro do pracy po ok 10 miesiącach,ajjajj,boję się przeokropnie! Trzymajcie kciuki za mnie i mojego chopka,który zostaje z dzieciakami w domu-to mnie chyba jeszcze bardziej przeraża Sad No ale już ma instrukcję opieki nad dziećmi sporządzoną,oby jej nie zgubił to pewnie da radę he he
Powrót do góry
mstefa
PostWysłany: 14 Gru 2011, 16:57    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

@ni@ bedzie dobrze. chlopaki dadza sobie rade. ale znam ta obawe..

norbi wiecie czy synek czy corcia czy niespodzianke chcecie?
Powrót do góry
norbi261107

PostWysłany: 14 Gru 2011, 22:03    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

@ni@ ja mam dwie córeczki, jedna 4 latka a druga 10 msc skończyła piątego:) wesoło mam a z biegiem lat będzie coraz weselej
mstefa nie znamy płci, okaże się po porodzie, mam przeczucie, że będzie dziewczynka Smile Jak my damy radę z jedną łazienką i czterema kobietkami hehe a mąż się śmieje, że zacznie nosić stringi
Powrót do góry
Ewcia

PostWysłany: 15 Gru 2011, 0:13    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Norbi kochana - trzymam kciuki, jeszcze troszke i bedziesz miala kolejnego maluszka - dasz rade dobra mama z ciebie. Smile Wlasnie nasze maluchy rosna szybko - moj Kubus to juz chlopczyk a nie dzidzia... haha
@ni@ - two dadza rade, moje chlopaki (syn i maz) tez niezle sobie radza Smile choc powiem szczerze, ze zauwazylam u syneczka tesknote za mama... Sad ewidentnie widze kiedy czeka na mnie jak jestem w pracy, jak sie zachowuje kiedy ide do pracy, jak mnie pilnuje i jak czujny jest na moja obecnosci i glos... jak bym mogla to chetnie zostalabym z chlopakami w domu albo zamienilabym sie z mezem.
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona Główna -> Ĺťycie na Islandii Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 46, 47, 48 ... 80, 81, 82  Następny
Strona 47 z 82

Skocz do: