reklama

Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona Gwna

ICELAND.PL :: Islandia - strona główna portalu

ZANIM COŚ NAPISZESZ PRZECZYTAJ REGULAMIN  
JELI KTO CI OBRAA LUB AMIE REGULAMIN, NIE DAJ SI SPROWOKOWA, NAPISZ DO ADMINA!

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UytkownicyUytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja   ProfilProfil   ZalogujZaloguj 

Zaloguj si, by sprawdzi wiadomociZaloguj si, by sprawdzi wiadomoci   

Wyprawy po Islandii - pytania
Id do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 8, 9, 10 ... 20, 21, 22  Nastpny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona Gwna -> Turystyka
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nastpny temat  
Autor Wiadomo
Sajk

Doczy: 19 Sty 2011
PostWysany: 2 Sty 2012, 21:38    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

osiek napisa:
Co do prędkości podróżnej to domyślam się że ze względu na niezbyt wieli ruch i niemalże brak obszarów zabudowanych to średnia prędkość może być wysoka?

Mi się wydaje, że średnia prędkość w dużym stopniu zależy od tego, w której części wyspy jesteś. Generalnie im dalej od stolicy tym jest mniejsza. I to nie dlatego, że drogi są gorsze. Po prostu nie będziesz w stanie jechać dalej dopóki się nie zatrzymasz i nie pstrykniesz fotki Smile Za kolejnym zakrętem to samo... Smile Mi to cholernie przeszkadzało w czasie podróżowania Wink

osiek napisa:
W Isafjordur znajdę jakąś wypożyczalnię samochodów? Bo lecieć i być uwiązanym do miasteczka to tak trochę bez sensu.

Jest wypożyczalnia przy lotnisku. Ja właśnie tam brałem z Hertz i... dobrze trafiłem. Rezerwowałem przez internet i chcąc zaoszczędzić zarezerwowałem najtańszą możliwą klasę pojazdu. System pozwolił na taką rezerwację, ale jak się potem okazało - takiego samochodu na miejscu nie było. Wobec tego, wielce mnie przepraszając, wręczono mi kluczyki do nowiutkiej (niecałe 2kkm na liczniku) Skody Octavii kombi 4x4. Oczywiście za cenę Yarisa! Chcąc zachować się możliwie najuprzejmiej w tej niezręcznej sytuacji ofertę przyjąłem Very Happy

Mając 3-4 dni tam wszystko ładnie i spokojnie zobaczycie, a może nawet uda się zaliczyć jakiś fajny szlak? Możecie też rozważyć wariant przeze mnie przetrenowany, mianowicie wypożyczenie auta w Isa.. i oddanie go w Keflaviku na lotnisku.

osiek napisa:
Ewentualnie co warto zobaczyć np na północy Islandii?

Ewentualnie jest Husavik ze swoimi wielorybami (chociaż ja miałem lepsze widowisko z brzegu we FZ niż tam z łodzi), rejon Myvatn z masą atrakcji, wodospady Dettifoss i Godafoss. Pomiędzy rozjazdem z jedynki na FZ (61) a Akureyri nie znam żadnych "atrakcji", a jest to znaczący fragment całej drogi od FZ na północ.
Powrt do gry
Zobacz profil autora Wylij prywatn wiadomo
kaszamanna

Doczy: 02 Sty 2012
PostWysany: 2 Sty 2012, 23:39    Temat postu: autobusy na Islandii Odpowiedz z cytatem

Witam chcę się wybrać n Islandię w kwietniu lub najpóźniej w maju. Czy w tym czasie jest możliwość objechania wyspy dookoła? Czy działa jakaś linia autobusowa, prywatny przewoźnik...cokolwiek? Czy jestem skazana na wynajme samochodu?
Powrt do gry
mjkl
ILOŚĆ OSTRZEŻEŃ: 1
Doczy: 26 Pa 2006
PostWysany: 2 Sty 2012, 23:47    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Sajk napisa:
I to nie dlatego, że drogi są gorsze. Po prostu nie będziesz w stanie jechać dalej dopóki się nie zatrzymasz i nie pstrykniesz fotki Smile

...fotki owcy - lubia pozowac ;]
mjkl
PostWysany: 2 Sty 2012, 23:52    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

osiek napisa:
Co do przekraczania prędkości, nie sądzę aby nam się zdarzało. W jaki sposób kontrolują prędkość? Radiowóz jeżdżący po drodze? Lotne patrole z suszarkami czy stacjonarne radary czy może jeszcze coś innego?

wszystkiego po trochu. w kazdym radiowozie & motorze jest radar. na ogol w pasmie ka. suszarki x + laserowe. stacjonarne/slupy przewaznie k + kilka wideo rejestratorow (po 2 na drodze do rvk>borgarnes & hveragerdi>selfoss + 2 chyba w okolicach akureyri tez maja).
mjkl
PostWysany: 2 Sty 2012, 23:53    Temat postu: Re: autobusy na Islandii Odpowiedz z cytatem

kaszamanna napisa:
Witam chcę się wybrać n Islandię w kwietniu lub najpóźniej w maju. Czy w tym czasie jest możliwość objechania wyspy dookoła? Czy działa jakaś linia autobusowa, prywatny przewoźnik...cokolwiek? Czy jestem skazana na wynajme samochodu?

dziala - http://bsi.is/ - ale taniej wynajac auto.
kaszamanna

PostWysany: 2 Sty 2012, 23:58    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A ile orientacyjnie kosztuje samochód + paliwo (objazdówka po całej wyspie 2 tygodnie)? Z góry dzięki za informacjie.
Powrt do gry
Sajk

PostWysany: 3 Sty 2012, 9:22    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

mjkl napisa:
Sajk napisa:
I to nie dlatego, że drogi są gorsze. Po prostu nie będziesz w stanie jechać dalej dopóki się nie zatrzymasz i nie pstrykniesz fotki Smile

...fotki owcy - lubia pozowac ;]

O to to!
Jadąc rowerem przez Islandię przez większość czasu miałem wrażenie, że ciągle jestem obserwowany. I rzeczywiście, co się zatrzymałem i rozejrzałem, jakaś owca się na mnie gapiła! Szaleństwo! Shocked
kaszamanna napisa:
Witam chcę się wybrać n Islandię w kwietniu lub najpóźniej w maju. Czy w tym czasie jest możliwość objechania wyspy dookoła?

Zapewne jest, chociaż sam nie próbowałem. Ale czy jest sens? Większość terenów będzie jeszcze przykryta śniegiem, a te już odkryte będą bardzo podmoknięte. Część będzie w ogóle niedostępna.
kaszamanna napisa:
A ile orientacyjnie kosztuje samochód + paliwo (objazdówka po całej wyspie 2 tygodnie)? Z góry dzięki za informacjie.

Tu najbardziej pomocne będą Google. Wpisz "car rental Keflavik" albo poszukaj bezpośrednio na stronach międzynarodowych wypożyczalni (które wcale nie muszą być droższe niż lokalne). Ceny bardzo się różnią w zależności od terminu, czasu, klasy auta i wypożyczalni.
Powrt do gry
osiek

PostWysany: 4 Sty 2012, 15:40    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Sajk napisa:

Mi się wydaje, że średnia prędkość w dużym stopniu zależy od tego, w której części wyspy jesteś. Generalnie im dalej od stolicy tym jest mniejsza. I to nie dlatego, że drogi są gorsze. Po prostu nie będziesz w stanie jechać dalej dopóki się nie zatrzymasz i nie pstrykniesz fotki Smile Za kolejnym zakrętem to samo... Smile Mi to cholernie przeszkadzało w czasie podróżowania Wink

No to będzie na pewno poważnym ograniczeniem prędkości Wink

Sajk napisa:

Jest wypożyczalnia przy lotnisku. Ja właśnie tam brałem z Hertz i... dobrze trafiłem. Rezerwowałem przez internet i chcąc zaoszczędzić zarezerwowałem najtańszą możliwą klasę pojazdu. System pozwolił na taką rezerwację, ale jak się potem okazało - takiego samochodu na miejscu nie było. Wobec tego, wielce mnie przepraszając, wręczono mi kluczyki do nowiutkiej (niecałe 2kkm na liczniku) Skody Octavii kombi 4x4. Oczywiście za cenę Yarisa! Chcąc zachować się możliwie najuprzejmiej w tej niezręcznej sytuacji ofertę przyjąłem Very Happy

Fuksiarz Wink Niestety lub stety w interesującym nas terminie nie ma pięciu biletów po 45 euro OW więc opcja samolotem odpada. Zysk czasowy w stosunku do przejazdu też by nie był zbyt wielki - raczej byśmy się nie wyrobili na poranny rejs, więc popołudniowym. Pozostaje przejazd, ale co zobaczymy owiec to nasze Wink

Sajk napisa:
Ewentualnie jest Husavik ze swoimi wielorybami (chociaż ja miałem lepsze widowisko z brzegu we FZ niż tam z łodzi), rejon Myvatn z masą atrakcji, wodospady Dettifoss i Godafoss. Pomiędzy rozjazdem z jedynki na FZ (61) a Akureyri nie znam żadnych "atrakcji", a jest to znaczący fragment całej drogi od FZ na północ.

O właśnie gdzie na FZ zachodnich najłatwiej, najfajniej obserwować wieloryby?

mjkl napisa:

wszystkiego po trochu. w kazdym radiowozie & motorze jest radar. na ogol w pasmie ka. suszarki x + laserowe. stacjonarne/slupy przewaznie k + kilka wideo rejestratorow (po 2 na drodze do rvk>borgarnes & hveragerdi>selfoss + 2 chyba w okolicach akureyri tez maja).

Dzięki za informacje Smile
Powrt do gry
Zobacz profil autora Wylij prywatn wiadomo Numer GG
Sajk

PostWysany: 4 Sty 2012, 21:11    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

osiek napisa:
O właśnie gdzie na FZ zachodnich najłatwiej, najfajniej obserwować wieloryby?

Czy najłatwiej to nie wiem, ale mi się udało dwukrotnie (w odstępie tygodnia) mieć tę przyjemność w Arnarfjörður, a właściwie w jego końcowej części, czyli Borgarfjörður (na wschód od Hrafnseyri). Jakbyś nie mógł znaleźć tego miejsca, to podaję link do mapy: http://maps.google.com/maps?q=65.763133,-23.278327. Kolejny raz widziałem, gdy płynąłem z Isafjörður na Hornstrandir, ale ta pierwsza miejscówka była dużo lepsza - płaska tafla wody, cicho, pusto, wręcz samotnie i... za darmo, bo wieloryb pływał "przy brzegu", na którym ja sobie stałem Smile Gdzieś nawet wyczytałem, że często można je tam spotkać...
Powrt do gry
osiek

PostWysany: 12 Sty 2012, 15:53    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

O dzięki za namiary Smile Zapewne się przydadzą Smile
Powrt do gry
Zobacz profil autora Wylij prywatn wiadomo Numer GG
Scissor_Sisters

Doczy: 03 Lis 2006
Skd: Olsztyn
PostWysany: 24 Sty 2012, 21:50    Temat postu: siemka;) Odpowiedz z cytatem

wlasnie zarezerwowalem lot do reykjaviku z manchesteru, gdzie mieszkam, na srodek czerwca, nie pytam sie o niepotrzebne rzeczy, ktore moge sobie wygooglowac i juz wiele z nich wygooglowalem, ale mam jedno pytanie na ktore odpowiedzi jest ,mnostwo a ja chce poznac opinie polakow. jak polacic na miejscu ? karta kredytowa jest ok, ale czasami przeciez przydaje sie gotowka, w dodatku ja wole raz kupic walute i sie nia poslugiwac a nie sie pytac na kazdym roku czy moge zaplacic karta, wiec przylatuje na islandie i chce kupic 100 000 koron za funty. gdzie?
bardzo ladnie prosze o rady. i pozdrawiam;)
i sie spelnia moje marzenie ! Wink
misha

Doczy: 29 Kwi 2008
PostWysany: 24 Sty 2012, 23:52    Temat postu: Re: siemka;) Odpowiedz z cytatem

Scissor_Sisters napisa:
wlasnie zarezerwowalem lot do reykjaviku z manchesteru, gdzie mieszkam, na srodek czerwca, nie pytam sie o niepotrzebne rzeczy, ktore moge sobie wygooglowac i juz wiele z nich wygooglowalem, ale mam jedno pytanie na ktore odpowiedzi jest ,mnostwo a ja chce poznac opinie polakow. jak polacic na miejscu ? karta kredytowa jest ok, ale czasami przeciez przydaje sie gotowka, w dodatku ja wole raz kupic walute i sie nia poslugiwac a nie sie pytac na kazdym roku czy moge zaplacic karta, wiec przylatuje na islandie i chce kupic 100 000 koron za funty. gdzie?
bardzo ladnie prosze o rady. i pozdrawiam;)
i sie spelnia moje marzenie ! Wink

W banku każdym na jaki trafisz po drodze. Poza tym kartą zapłacisz w niemalże każdym sklepie bądz punkcie usługowym również w mniejszych miejscowościach.
hubertt

Doczy: 19 Lut 2012
Skd: krk
PostWysany: 19 Lut 2012, 12:23    Temat postu: h Odpowiedz z cytatem

Witam,
W dniach 19.06-14.07 jedziemy na Islandie autem (combi albo 4x4). Na wyspie elfów będziemy więc 21.06-12.07 czyli 21 dni (przyjazd jest o 7:30 rano, wyjazd, a raczej wypływ jest 12.07 o 10 rano
Wyjazd z PL (dokładnie z KRK) w piątek wieczorem 15.06 i dojazd do Amsterdamu (zwiedzenie), potem do Danii i prom do Islandii. Powrót 15.07 Niedziela w Krk. Wyjazd ma być z założenia tani tzn jak najwięcej bierzemy rzeczy z PL (zarcie/osprzęt/paliwo do kuchenek), spanie w „dobrych” namiotach (kamping płatny rzadko - tylko gdy mocno zmoczy lub by wziąć prysznic). Z wyposarzenia auta brakuje nam trumny (thule) na dach. Ogólnie chcemy się zamknąć w sumie 5000zł/osobę przy 4 osobach w aucie:
Obecna kalkulacja:
- prom 3000 EURO (4 osoby + auto) = 13.000 zł
- paliwo do auta: 5000 km (8l/100 km diesel) daje przy 6 zł za litr kosz całkowity na auto 2400 zł
Sumując 15,400/4=3850 zł (w przybliżeniu) + około 1200 zł wydatki własne i jakieś dodatkowe rzeczy których nie policzyłem. Oczywiście nie zarabiamy na tym wyjeździe - wszystko koszty wspólne/dodatkowe dzielimy na liczbę pasażerów.
PLAN podróży (przybliżony ale będziemy chcieli go w jak największy sposób zrealizować):
1. seydisfjordur - modrudallur – gora krafla- jez myvatn 1 dnia (1d)
2. okolice jez myvatn (trasy piesze: vindelbelgjarfjall, krafla, skutustadir, hverfjall, blaflall, dimmuborgir, kąpieliska, i inne) 2 d
3. goddafoss – 0,5 d
4. i fjordum - trekking 2 d
5. przejazd i fjordum/ goddafoss przez husavik i tjornes (czarna plaza) droga 85 i oxarfjotrur do jokulsarglijufu 0,5 d
6. park jokulsarglijufur (trasy piesze: asbyrgi, as, raudholur, hljodaklettar, dettifoss, selfoss itp.)- 2 dni
7. przejazd przez fiordy wschodnie droga nr 1. do jolulsarlon 0,5 d
8. jokulsarlon i skaftafell - 1,5 dzien
9. vatnajolul i hvannadalsbjukur - 2 dni (12 dzień wyprawy) (sprzęt i doświadczenie lodowcowe posiadam)
10. trekking z landmannalauguar przez thorsmork do obwodnicy czyli skogar (dojazd do „L” drogą 26 i F208 ) – 5 dni
11. wrak samolotu, seljalandsfoss, glymur i gulfoss, geyser (1,5d)
12. park thingvellit (trasa piesza) przejście do oxaraholm - 1 d
13. wejście na heklę lub trasa na górę hengill i kratery nesjavellir (okolice miasta hveragerdi) - 1 d - rezerwa
14. powrót z wschodu do seydisfjordur - 0,5 dzień
15. może się uda także dodatkowo na koniec: seydisfjordur-egilsstadir- 917 do vopnafjordur – 85 do bakkafjordur (siedziba elfów) (1d)
Reasumując „po takim wstępnie” mam pytania:
1 czy ktoś z chce jechać - mamy 2 miejsca wolne . Specyfika wyjazdu - widać z planu powyżej. Jak by ktoś reflektował to zapraszam. Reasumując 21 dni w namiocie z chodzeniem po wietrznej/mroźnej/deszczowej/śnieżnej Islandii wymaga pewnych zdolności, zarówno psychicznych jak i fizycznych których od ewentualnego uczestnika/uczestniczki wymagamy…
2 czy widzicie ja może jakieś „słabe” strony/uwagi/lub nasuwają wam się wskazówki co do plany jaki chcemy zrealizować ? . Może jakies miejsca opuściłem lub gdzieś po prostu „nie opłaca” się jechać bo tuż obok jest cos „lepszego” - wszelkie uwagi mile widziane.
3. czy da się przejechać osobowym autem z godafoss na północ potem na zachód przez wybrzeże droga 85 do zatoki oxarfjordur i potem 862 na południe do jokulsaargljufur w wymienionym w planie okresie ?
4 czy pod wrak samolotu (okolice vik) da się podjechać autem osobowym ? i gdzie to dokładnie jest …
5 jaki jest stan drogi i czy „osobówka” dojedzie do „L” (landmannalauguar ) drogą 26 i F208 lub pod heklem tzn 26 i dalej drogą droga numer F255
6 jak uskutecznić trekking w „L” tzn. trasę pieszą 5 dniową z „L” do skorgar przez thormork z wykorzystaniem własnego auta ? co myślicie o takim wariancie: pozostawić auto w miejscowości „hella” (przy obwodnicy gdzie odbija na północ droga 26) , dojechać autobusem kursowym (wyczytałem ze z rejklaviku jeżdżą 2xdziennie, wie ktoś ile kosztuje i gdzie znajdę rozkład kursów ?) do „L”, potem trekking do obwodnicy i już jakoś do „hella” się dostaniemy...
Wszystkich przepraszam za literówki …
Mail do mnie, choć wolę prowadzić rozmowę na forum (może ktoś inny skorzysta) kepil@o2.pl - narzie jest dwójka uczestników, obaj jesteśmy z krk (można umówić się na piwko i poznać/pogadać).
Pozdrawiam
H
Powrt do gry
mipo

Doczy: 27 Lut 2012
Skd: Kraków
PostWysany: 27 Lut 2012, 11:18    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Planuję podróż na Islandię, jednak z uwagi na małą grupę (tylko 2 osoby) nie chcę jeździć jednym samochodem "indywidualnie", nie należę też do fanów trekkingu, stąd raczej skorzystam z ofert biur podróży. Czy ktoś z was korzystał i może polecić jakieś biuro organizujące porządny program turystyczny w Islandii (objazd) lokalnie (tj. islandzka firma, przewodnik j. angielski) lub z Polski (wiem o Itace i Logos Travel) - co najmniej 8 dni? Dzięki!
Powrt do gry
anna1500

Doczy: 03 Kwi 2012
PostWysany: 3 Kwi 2012, 9:47    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witajcie:)
bardzo chce poleciec na Islandię w tym roku. Myslę o jesieni, żeby mieć szansę zobaczyc zorzę polarną, ale może to zły pomysł? Może lepiej lecieć latem? Czy to dobry pomysł, by przeznaczyć na nią tylko tydzień? Maksymalnie dostanę 2 tyg. urlopu, więc może lepiej tyle? I jakie miejsca koniecznie uwzględnić w planach? Czy jest bardzo drogo? Taka średnia skromna dniówka nocleg (warunki nie muszą byc przesdanie wygodne) + jedzenie.
Będę wdzięczna za Wasze podpowiedzi.
Powrt do gry
Sajk

PostWysany: 4 Kwi 2012, 9:10    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

anna1500 napisa:
Witajcie:)
bardzo chce poleciec na Islandię w tym roku. Myslę o jesieni, żeby mieć szansę zobaczyc zorzę polarną, ale może to zły pomysł? Może lepiej lecieć latem? Czy to dobry pomysł, by przeznaczyć na nią tylko tydzień? Maksymalnie dostanę 2 tyg. urlopu, więc może lepiej tyle? I jakie miejsca koniecznie uwzględnić w planach? Czy jest bardzo drogo? Taka średnia skromna dniówka nocleg (warunki nie muszą byc przesdanie wygodne) + jedzenie.
Będę wdzięczna za Wasze podpowiedzi.

Aniu,
Jeśli bardzo chcesz polecieć, to oczywiście leć na dwa tygodnie! Jeżeli masz niewielkie doświadczenie w wycieczkach na północ, to lepiej zacząć tego typu podróże od podróży latem, gdyż nawet wtedy pogoda może mocno dać się we znaki.
Jeżeli bardzo chcesz polecieć, to prawdopodobnie również wiesz, co chcesz zobaczyć/przeżyć. Jeśli nie, to daj nam jakieś podpowiedzi co Cię interesuje, gdyż na tak postawione pytanie nikt (a przynajmniej ja) Ci nie odpowie, bo nie ma to większego sensu. Dobrym pomysłem jest kupno jakiegoś przewodnika i na tej podstawie planowanie podróży...
Cena mocno zależy od tego, jak chcesz się przemieszczać, co robić, itd. Z moich turystycznych obserwacji wynika np. że nie jest tak drogo jak w kontynentalnej Skandynawii, ale oczywiście jest drożej niż u nas.

Nie zniechęcaj się w zadawaniu pytań i w poszukiwaniu informacji, ale lepiej, aby pytania były bardziej konkretne.
Pozdrawiam Smile
Powrt do gry
gisli74

Doczy: 08 Lip 2011
PostWysany: 4 Kwi 2012, 20:48    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

I poczytaj forum, nawet stare tematy. Jest tam dużo informacji.
Powrt do gry
Jar

Doczy: 09 Lut 2010
Skd: Lublin
PostWysany: 5 Kwi 2012, 23:28    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Aniu, w skrócie:
-zdecydowanie 2 tygodnie, tak ze względu na zorzę, jak i samo zwiedzanie wyspy
-sezon zorzowy otwierają w miarę ciemne noce, a te na Islandii zaczynają się z końcem sierpnia; jeśli zorza jest priorytetem, raczej celuj z przyjazdem po 25 sierpnia, generalnie wrzesień jest O.K.; najbliższe 2 sezony dają duże szanse na zorzę z racji maksimum cyklu aktywności słonecznej
-wrześniowy wyjazd nie musi byc dużo gorszy od lipcowo-sierpniowego, jeśli chodzi o warunki pogodowe, za to taniej np. w wypożyczalniach aut; dla odmiany co pomniejsze kempingi już są zamknięte, nie kursuje część autobusów przez interior itp.
-trzymałbym się I połowy września biorąc pod uwagę wszystkie czynniki
Pozdrawiam
-J.
P.S. Dobra rada z przeszukaniem starych postów w tym dziale forum, nawet kilkuletnich -warto.
Powrt do gry
PawelSat

Doczy: 29 Kwi 2012
PostWysany: 29 Kwi 2012, 10:55    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Kochani - wybieram się w czerwcu do Islandii proszę o informacje czy jest szansa na prysznic poza miejscem zakwaterowanie - jezeli tak to w jakich cenach
Powrt do gry
Mirek7

Doczy: 29 Kwi 2012
PostWysany: 6 Maj 2012, 1:02    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Planuję lowcostową wyprawę autostopem po Islandii. Zamierzam nie korzystać z płatnych campingów a raczej rozbijać namiocik gdzieś przy drodze. Czy może mi ktoś doradzić, czy jest jakaś szansa na darmową kąpiel, prysznic. A jeśli tak to gdzie? Z góry dziękuję za konkretne informacje!Smile
Powrt do gry
Wywietl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona Gwna -> Turystyka Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Id do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 8, 9, 10 ... 20, 21, 22  Nastpny
Strona 9 z 22

Skocz do:  
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach

SIGN PETITION FOR TRAVELLING WITH PETS ON ICELAND!
Kuchnia Azjatycka: chiska, tajska, indyjska, japoska, wietnamska itd.