Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nast阷ny temat |
Autor |
Wiadomo舵 |
| myszka3150
| Do潮czy: 19 Pa 2011 | Posty: 38 | |
|
Wys砤ny: 7 Sty 2012, 1:02 Temat postu: |
|
|
u nas na 3D nic nie mowili o wadze dziecka, no chyba ze Ty masz zlecenie lekarskie. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| LUCYNA86 ILO艢膯 OSTRZE呕E艃: 1
| Do潮czy: 15 Wrz 2008 | Posty: 104 | Sk眃: Hafnariorður |
|
Wys砤ny: 7 Sty 2012, 1:08 Temat postu: j |
|
|
mam od poloznej i to bedzie normalne usg zalecone przez polozna bo ona powiedzila ze 3 normalnego usg nie mozna sobie robic tylko wtedy jak sie mam wlasnie taki papier co ja od poloznej czy lekarza |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| mstefa ILO艢膯 OSTRZE呕E艃: 1
| Do潮czy: 22 Maj 2008 | Posty: 413 | Sk眃: reykjavik- |
|
Wys砤ny: 7 Sty 2012, 1:38 Temat postu: |
|
|
hej. ja mialam robione 3usg po 30tyg.dokladnie nie pamietam ktory to byl tydzien,ale cos kolo 34tyg. bo wczesniej twierdzila ze nie ma sensu.mnie polozna skierowala dlatego,poniewaz nie byla pewna czy maly byl prawidlowo ulozony. pielegniarka-lekarka ktora wykonywala usg sprawdzila wszystko przyblizona wage,dlugosc,czy wszystko sie rozwija prawidlowo oraz plec bowczesniej nie wiedzielismy,maly sie zawsze tak ulozyl ze nie chcial pokazac.
pozdrawiam |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| norbi261107
| Do潮czy: 16 Lut 2009 | Posty: 298 | Sk眃: reykjavik |
|
Wys砤ny: 7 Sty 2012, 9:50 Temat postu: |
|
|
dzis 7 czyli niby termin porodu a u mnie cisza. Tak bym chcia艂a ju偶 tuli膰 tego malucha, ca艂a rodzina jak na bombie, telefony si臋 urywaj膮 z pytaniem czy rodz臋, oj do艣膰 ju偶  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Katrina
| Do潮czy: 26 Maj 2008 | Posty: 114 | Sk眃: Reykjavik |
|
Wys砤ny: 7 Sty 2012, 10:26 Temat postu: |
|
|
norbi261107 napisa: | dzis 7 czyli niby termin porodu a u mnie cisza. Tak bym chcia艂a ju偶 tuli膰 tego malucha, ca艂a rodzina jak na bombie, telefony si臋 urywaj膮 z pytaniem czy rodz臋, oj do艣膰 ju偶  |
Cierpliwo艣ci Na pewno maluszkowi nie spieszy si臋 w tak膮 zimnic臋 cieplutko mu w brzuszku u mamusi i tyle
Dwa tygodnie po terminie to taki dopuszczalny okres do porodu. Wiem ze oczekiwanie na ten moment jest bardzo stresuj膮ce ale postaraj si臋 nie denerwowa膰 bo maluszek te偶 to czuje.
呕ycz臋 wytrwa艂o艣ci, powodzenia i zdr贸wka dla Was obojga  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|
Wys砤ny: 7 Sty 2012, 11:00 Temat postu: |
|
|
hej norbi a mialam wlasnie pisac z zapytaniem czy juz! juz nie dlugo i bedziesz tulic malenstwo! ja jak bylam po terminie to kilka razy dziennie mialam tel czy juz jade. a w dniu kiedy sie zaczelo tylko jeden...od mamy czy wejde na skypa...hehe a ja ze moze jutro bo na porodowke jade.no a na porodowce to sie zaczelo nawet szefowa dzwonila bo na fb mnie nie bylo dobrze ze polskiego nie zna bo by sie nasluchala.hehe |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| ungm贸dir
| Do潮czy: 18 Lip 2011 | Posty: 9 | |
|
Wys砤ny: 7 Sty 2012, 19:38 Temat postu: Re: g |
|
|
LUCYNA86 napisa: | czy ktoras z was dziewczyny mosiala isc na 3 usg np po 30 tygodniu ciazy zeby zobaczyc ile ma dziecko i ile wazy ??? bo mnie polozna wyslala w nastepny piatek bo malo tyje i cche sie upewnic czy dziecko dobrze nabiera na wadze.... |
Ja bywa艂am na takich USG. Lekarz mierzy male艅stwo i sprawdza czy sie prawid艂owo rozwija. W razie jaki艣 w膮tpliwo艣ci reaguj膮, szukaj膮 przyczyn i staraj膮 si臋 pom贸c. Przy okazji masz kolejn膮 szanse zobaczy膰 swoje male艅stwo  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| kati78
| Do潮czy: 24 Lip 2008 | Posty: 55 | |
|
Wys砤ny: 12 Sty 2012, 16:00 Temat postu: witaminka D |
|
|
witam ktos wczesniej napis艂 ze witaminke D podaje sie do 6miesi膮ca , a mi po艂ozna powiedzia艂a ze do konca 3miesiaca i traz niewiem chyba jeszcze raz zapytam _________________ kati |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| mikolaj
| Do潮czy: 12 Kwi 2008 | Posty: 462 | Sk眃: Reykjavik |
|
Wys砤ny: 12 Sty 2012, 16:10 Temat postu: Re: witaminka D |
|
|
kati78 napisa: | witam ktos wczesniej napis艂 ze witaminke D podaje sie do 6miesi膮ca , a mi po艂ozna powiedzia艂a ze do konca 3miesiaca i traz niewiem chyba jeszcze raz zapytam |
Podawaj tak jak Ci mowi polozna czy pielegniarka kazde dziecko jest inne. Jedni potrzebuja wiecej inni mniej. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|
Wys砤ny: 12 Sty 2012, 17:11 Temat postu: Re: witaminka D |
|
|
mikolaj napisa: | kati78 napisa: | witam ktos wczesniej napis艂 ze witaminke D podaje sie do 6miesi膮ca , a mi po艂ozna powiedzia艂a ze do konca 3miesiaca i traz niewiem chyba jeszcze raz zapytam |
Podawaj tak jak Ci mowi polozna czy pielegniarka kazde dziecko jest inne. Jedni potrzebuja wiecej inni mniej. | \\
Mikolaj niby tak. w wakacje bylam w Polsce i udalam sie do lekarza zeby sprawdzil malego,porobil badania itp. i zapytalam sie go wlasnie o wit.D poniewaz przechodzilam na mleko w proszku .czytalam ze jak sie karmi takim mlekiem to witaminke podaje sie w ilosciach jakich zaleci lekarz a czesto nie podaje sie wcale. skonsultowalam swoje internetowe wiadomosci z lekarzem i on powiedzial ze ta ilosc wit co jest w mleku nie jest duza i nalezy podawac witaminke w mniejszych ilosciach. niedobor witaminy jest bardziej grozny niz jej nadmiar. powiedzial rowniez ze w krajach gdzie jest malo slonca zaleca sie podawanie jak najdluzej bo ze slonka mala ilosc czerpia maluchy. ja bym sie dopytala przy kolejnej wizycie.one czesto gesto nie pamietaja co mowi,co do nich sie mowi. mnie sie pytaja na kazdje wizycie jak moje karmienie piersia,wiec co wizyte musze powtarzac ze maly od 6msc jest na sztucznym..i mimo ze maja to zapisane w swoich komputerkach. pozdrawiam |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| skilabod11
| Do潮czy: 11 Lip 2009 | Posty: 9 | |
|
Wys砤ny: 12 Sty 2012, 18:41 Temat postu: |
|
|
Witam wszystkie mamy.
Do艂膮cze si臋 do tej wymiany informacji na temat vit.D . By艂am ostatnio na 9 tyg. sprawdzeniu mojego malucha i trafi艂am na uprzejm膮 ,starsz膮 pania kt贸ra powiedzia艂a mi 偶e powinnam podawa膰 vit. D do 8 MIESI膭CA BEZ 呕ADNYCH PRZERW . Zdziwi艂am si臋 bo na 6 tyg. sprawdzeniu jaka艣 m艂oda "piel臋gniareczka" oznajmi艂a 偶e wystarczy do 3 miesi膮ca. A wi臋c drogie mamy pytajmy przy ka偶dej wizycie a p贸偶niej wyciagnijmy 艣redni膮. Pozdrawiam i du偶o zdr贸wka ))) |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| mikolaj
|
Wys砤ny: 12 Sty 2012, 18:50 Temat postu: |
|
|
No tak, ostatnio byly przeprowadzane badania na temat vit. D i taka jest prawda ze jest naprawde ciezko ja przedawkowac tymbardziej ze na islandii jest bardzo malo slonca i powinno sie suplementowac ta witamine szczegolnie. Lekarzy w pl nie ma co pytac o warunki jakie sa isl. bo niektorzy nie wiedza wogole gdzie to jest. Mowi sie ze do 6m-ca bo mniej wiecej w tym czasie zaleca sie juz podawanie tranu dla dzieci ktory jest juz wzbogacony o wit A i D. Jak ja bylam w pl to lekarka zapytala mnie ile kropelek jak powiedzialam to sie oburzyla ze to za duzo a jak jej pokazalam te kropelki to powiedziala zebym przeszla na polskie i ile kropel bo na islandzkich nie bylo wyszczegolnionych jednostek. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| czita Zbyt cz臋sta publikacja og艂osze艅!
| Do潮czy: 24 Mar 2009 | Posty: 130 | |
|
Wys砤ny: 12 Sty 2012, 19:07 Temat postu: |
|
|
Ja podawalam starszej corce multiwitaminy ktore kupilam w PL bo tu nie moglam dostac, nie mieli w aptece a pytalam w 3 aptekach, witamine D zaczelam podawac jak mala miala cos 4 miesiace bo wtedy skonczyly mi te te kropelki z multiwitaminami, sama witamine De dawalam do roku z tym, ze gdy mala miala 8 miesiecy zaczelam dawac jej 3 kropelki a nie 5 tak jak pisze na opakowaniu i nic sie nie dzilo niepokojacego z coreczka. Mlodszej corce witaminki D zaczelam dawac jak miala miesiac i dawalam do roku, potem zaczelam podawac tran, gdy sie pytali w przychodni czy daje witaminki czy tran mowilam ze witaminy i zawsze mowili ze dobrze a gdzy bylam na szczepieniach gdy mala miala rok to powiedzielismy, ze teraz zaczniemy podawac tran (chcielismy aby kropelki wykropic do konca buteleczki) i tez nic nie moiwili, ze zle, ze tak dlugo dawalam witamine D. Podawalam witaminki tak dlugo miedzy innymi dlatego ze corki sa z z marca i kwietnia a w tym czasie malo slonca jest na Isl. Znajoma witamine D podawala jeszcze dluzej niz ja corce, prawie do 1,5roku i maly jest zdrowy i nic sie nie dzieje. _________________ "Nie mo偶emy utrzyma膰 偶adnego dnia, ale mo偶emy go nie straci膰" |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| mikolaj
|
Wys砤ny: 12 Sty 2012, 22:36 Temat postu: |
|
|
Zgadzam sie moj syn 3 lata w przedszkolu dostaje codziennie tran z wit D w sobote i niedziele sama mu daje. Ja sama po sobie widze poprawe w pazdzierniku zaczelam brac sama wit. D i pierwsza zime na islandii przechodze bez depresjii normalnie funkcjonuje. Wczesniej to od grudnia do marca moglambym przespac nic mi sie nie chcialo a cierpieli bliscy. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| mikolaj
|
Wys砤ny: 13 Sty 2012, 17:44 Temat postu: |
|
|
Jednak nici z moich planow urodzenia dziecka w urodziny meza. Dzis mialam usg i mam termin przesuniety na 20.07 zaczyna sie tak samo jak pierwsza ciaza pierwszy termin byl na 5.12 pozniej przesuniety na 30.11 a maly i tak sie urodzil 24.11. Malenstwo ma juz 6,5cm. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| ungm贸dir
| Do潮czy: 18 Lip 2011 | Posty: 9 | |
|
Wys砤ny: 14 Sty 2012, 22:19 Temat postu: |
|
|
mikolaj napisa: | Jednak nici z moich planow urodzenia dziecka w urodziny meza. Dzis mialam usg i mam termin przesuniety na 20.07 zaczyna sie tak samo jak pierwsza ciaza pierwszy termin byl na 5.12 pozniej przesuniety na 30.11 a maly i tak sie urodzil 24.11. Malenstwo ma juz 6,5cm. |
Mi te偶 przesuwali terminy, bo niunia moja malutka byla i mowili ze sie pozniej urodzi, a malenka wyszla o czasie, tak jak z okresu wyliczli. Z lekkim, kilkugodzinnym opoznieniem ... wiec co los da, nic nigdy nie wiadomo  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| DOTI24
| Do潮czy: 01 Pa 2010 | Posty: 67 | |
|
Wys砤ny: 15 Sty 2012, 9:57 Temat postu: |
|
|
Dla mnie tez m贸wili, 偶e moja c贸rka b臋dzie male艅ka jak si臋 urodzi. Przez ca艂a ci膮偶e przybra艂am na wadze zaledwie 7 kg i brzuszek mia艂am ma艂y, ale okaza艂o si臋, 偶e ma艂a wa偶y艂a 3 kg ani mniej ani wi臋cej urodzi艂am j膮 4 dni przed terminem. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| myszka3150
|
Wys砤ny: 16 Sty 2012, 18:09 Temat postu: |
|
|
hej Dziewczyny,
mam pytanko do Mam ktore chodzily na zajecia dotyczace porodu czy ktoras z Was moglaby mi przeslac te papiery dotyczace porodu ze znieczuleniem?!?
Hehe sama je mialam ale komus porzyczylam i zwrotu brak:)
a teraz to na zywiol nie ide odrazu chce znieczulenie:) |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| ciaociao
| Do潮czy: 27 Wrz 2011 | Posty: 10 | |
|
Wys砤ny: 16 Sty 2012, 21:11 Temat postu: |
|
|
Hej, ja mam gdzies te papiery, musze wyslac jutro meza na strych, niech poszuka.
Ja tez teraz od razu chce znieczulenie, podczas poprzedniego porodu za dlugo polozne zwlekaly. i po co sie meczyc:D
dam znac jutro czy znalazlam, pozdrawiam!
ps. a kiedy masz termin? |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| myszka3150
|
Wys砤ny: 16 Sty 2012, 22:15 Temat postu: |
|
|
hej,
dzieki, ja tez stwierdzilam ze po co sie tak meczyc po raz rugi:)
ja mam na 6maja a Ty? |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|