reklama

Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona Gwna

ICELAND.PL :: Islandia - strona główna portalu

ZANIM COŚ NAPISZESZ PRZECZYTAJ REGULAMIN  
JELI KTO CI OBRAA LUB AMIE REGULAMIN, NIE DAJ SI SPROWOKOWA, NAPISZ DO ADMINA!

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UytkownicyUytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja   ProfilProfil   ZalogujZaloguj 

Zaloguj si, by sprawdzi wiadomociZaloguj si, by sprawdzi wiadomoci   

Matki matkom i dzieciom - porady, wątpliwości, pomoc
Id do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 50, 51, 52 ... 80, 81, 82  Nastpny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona Gwna -> Życie na Islandii
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nastpny temat  
Autor Wiadomo
@ni@

Doczy: 16 Sie 2008
PostWysany: 14 Sty 2012, 20:44    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

mstefa napisa:
pokracznie wyglada z pchaczem..jak taka babulinka idaca na zakupy z balkonikiem.

Padłam!,ha ha ha Very HappyVery Happy
To musi przesłodko wyglądać,wyobraziłam sobie małego Mikołajka-babulinkę,jeszcze do tego pewnie odstająca pupcia z powodu pampersa,supeer Smile No mamusiu,za niedługo pewnie babulinka się będzie mogła z Ciebie pośmiać jak pchacz pójdzie w kąt,a mamusia będzie biegać za małymi,sprytnymi i bardzo ,bardzo szybkimi nóżkami ,aaaa,na samą myśl, to aż się zmęczyłam Shocked Very HappyVery Happy
Czekamy jutro na słoneczko w takim razie,może nam się uda wyjechać z wózkami w końcu,bo mój to się już chyba zdążył zakurzyć w kącie.
Powrt do gry
Zobacz profil autora Wylij prywatn wiadomo Numer GG
@ni@

PostWysany: 14 Sty 2012, 21:00    Temat postu: Re: Witam wszystkie mamusie Odpowiedz z cytatem

maska napisa:
Mam pytanie jestem w 30 tygodniu ciąży i strasznie mnie swędzi całe ciało, co może być jego przyczyną proszę o poradę.

Powinnaś to zgłosić położnej,która pewnie pierwsze co zapyta czy nie zmieniłaś np detergentów do prania,używanych kosmetyków np balsamu,lub sposobu odżywiania,a nawet witamin. Mnie np uczuliły na początku ciązy witaminy z jednej serii,zmieniłam je i jak ręką odjął. A powiedz czy długo Cię już swędzi i czy zaczęło się może od poszczególnych partii ciała czy od razu swędziało całe ciało? Masz może jakieś krostki czy nie?
Powrt do gry
maska

Doczy: 21 Pa 2011
PostWysany: 14 Sty 2012, 21:06    Temat postu: witam Odpowiedz z cytatem

Niestety to swędzenie mam od trzech dni, nic nie zmieniałam żadnych detergentów, ani sposobów jedzenie.A swędzą mnie całe nogi, ręce, plecy, brzuch, to jest czasami nie do wytrzymania.
Myślałam że chłodna woda mi trochę ulży ale to nic nie pomaga, a wizytę u położnej mam dopiero w piątek.
Powrt do gry
Zobacz profil autora Wylij prywatn wiadomo
@ni@

PostWysany: 14 Sty 2012, 21:29    Temat postu: Re: witam Odpowiedz z cytatem

maska napisa:
Niestety to swędzenie mam od trzech dni, nic nie zmieniałam żadnych detergentów, ani sposobów jedzenie.A swędzą mnie całe nogi, ręce, plecy, brzuch, to jest czasami nie do wytrzymania.
Myślałam że chłodna woda mi trochę ulży ale to nic nie pomaga, a wizytę u położnej mam dopiero w piątek.

Przyczyn takiego swędzenia może być naprawdę wiele,mogłaś nawet nabyć jakąś alergię,której do tej pory nie miałaś. Może masz przesuszoną skórę,spróbuj doraźnie nawilżyć całe ciało,może oliwką lub dobrym balsamem czy kremem dla kobiet w ciąży,ale wcześniej wejdź pod prysznic i postaraj się wyczyścić ciało bez użycia kosmetyków-żadnego mydła,żeli pod prysznic. Do położnej powinnaś się udać jak najwcześniej,ja bym na Twoim miejscu udała się na dyżur do położnych. Powinnaś mieć wykonany test na próbę wątrobową żeby wykluczyć cholestazę ciążową. Może to wcale nie to oczywiście,ale jeśli jednak to ta choroba,należy ją wykryć jak najszybciej. Temat cholestazy jest mi dobrze znany bo miałam ją w obydwu ciążach,ale u mnie za każdym razem zaczynało się swędzeniem rąk,potem nóg . Co bym Ci radziła to jeśli nie zaproponują Ci tego testu to poproś o niego. Dlaczego tak mówię-otóż ja w drugiej ciąży wiedziałam na 100% ,że mnie to dopadło,czym prędzej poszłam na dyżur,poprosiłam o test,a położne nie chciały go wykonać w pierwszej chwili,dopiero jak powiedziałam,że miałam to w pierwszej ciąży i że rozpoznaję te objawy,ten test mi wykonano. Naciskam na to żebyś szybko zgłosiła się do szpitala,ponieważ ta choroba niestety może być groźna dla płodu,jednak wykryta wcześnie,może być bardzo łatwo podleczana,a maleństwu nie musi grozić żadne niebezpieczeństwo. Zaznaczam,że ja nie twierdzę,że to musi być cholestaza i nie chciałabym Cię absolutnie przestraszyć,jednal uważam,że ważne jest jej wykluczenie. Pozdrawiam,daj znać co się okaże,trzymam kciuki aby szybko swędzenie ustąpiło Wink
Powrt do gry
mstefa
ILOŚĆ OSTRZEŻEŃ: 1
Doczy: 22 Maj 2008
Skd: reykjavik-
PostWysany: 14 Sty 2012, 21:36    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

juz sie zaczelo.od paru dni puszcza sie i sobie drepcze po mieszkaniu.jak sie zmeczy to na pupe siada.a dzis padlam zrobil pod rzad 4przysiady i zadowolony pial z zachwytu. teraz to biegam za nim zeby glowa nie walnal nigdzie za mocno..no a pozniej to bede biegac za nim jak bedzie mi uciekac.boze az sie boje. teraz to chociaz jak chce isc sam to staje,wydaje z siebie pisk jakby sobie jajcynka przycinal i w nogi.wiec mama za nim. a pozniej to pewnie bedzie pisk i ucieczka przed mama..hehe

maska moze to byc rowniez chwilowe,np rekacja na wode ciepla. pamietam ze czasami tez mnie skora swedziala.bylo to przewaznie po cieplych kapielach. a moze to byc rowniez objaw rozciagania sie skory, jak przybiera sie na wadze to skora rowniez swedzi.to wiem od dermatologa.

dziewczynki ale mam cisze w domu. tatus zabral diabla do wujka. az mi troszke dziwnie. Smile
Powrt do gry
@ni@

PostWysany: 14 Sty 2012, 21:45    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mstefa he he,widać energiczny łobuziak z Mikołajka Twojego,hi hi,ach te chłopaki Very Happy ja Ci powiem,że ja będę miała po czym pobiegać,jest tych metrów u nas -masakra,ale jest jeden plus-na brzuszku trochę jeszcze mi zostało,więc jeśli sobie z tym nie poradzę to mały zadba o figurę mamusi,jakoś trzeba się pocieszać Very Happy Very Happy
Powrt do gry
@ni@

PostWysany: 14 Sty 2012, 21:50    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A mojemu chyba w końcu zęby idą,bo nagle od wczoraj zaczął się mocno ślinić,dziś apetyt miał słaby,w zasadzie to zaskoczył mnie zupełnie,bo jeszcze nigdy nie odmówił obiadku,zrobił to dziś pierwszy raz,wsadza mi pięści do buzi i jeżdzi po dziąsłach dolnych,gryzie plastik ze smoka i jest marudny. Stawiam na ząbki. Ale podpowiedzcie jak to jest -ile teraz może potrwać aż ząbek wyjdzie-to byłby jego pierwszy
Powrt do gry
@ni@

PostWysany: 14 Sty 2012, 21:52    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ajj i jeszcze miałam zapytać-jak mogę młodemu pomagać? Mam żele na dziąsełka,gryzaki i zastanawiam się kiedy coś przeciwbólowego podawać. Ja z nockami w razie gdyby sobie radzić?
Powrt do gry
norbi261107

Doczy: 16 Lut 2009
Skd: reykjavik
PostWysany: 16 Sty 2012, 15:34    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

jeśli chodzi o ząbkowanie to moim zdaniem nie ma nic skutecznego, moja córcia męczyła się od 4 msc a ząbki wyszły jak miała 8. Nie chcę jej faszerować środkami przeciwbólowymi, jak mocno cierpiała dawałam viburcol ale sama nie wiem czy on działa. Teraz idą jej kolejne perełki, budzi się czasem w nocy i wtedy potrzebuje wypić troszkę mleczka. Najlepszy środek przeciwbólowy to przytulaski i cierpliwość rodziców.
Ja jeszcze nie urodziłam i z jednej strony się cieszę bo chora jestem, męczy mnie suchy kaszel i strasznie osłabiona jestem, wszystkie obowiązki w domu spadły na mężusia. Ja po nocach spać nie mogę a jak już uda mi się trochę pospać to potem mówić nie mogę tak kaszle i jak tu rodzić. Jutro położna i pewnie w środę najpóźniej urodzę ale co tu zrobić żeby do jutra wyzdrowieć, macie jakieś cudowne metody??
Powrt do gry
Zobacz profil autora Wylij prywatn wiadomo Tlen
mikolaj

Doczy: 12 Kwi 2008
Skd: Reykjavik
PostWysany: 16 Sty 2012, 16:15    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

@ni@ napisa:
Ajj i jeszcze miałam zapytać-jak mogę młodemu pomagać? Mam żele na dziąsełka,gryzaki i zastanawiam się kiedy coś przeciwbólowego podawać. Ja z nockami w razie gdyby sobie radzić?

Przeciwbolowe jak nic innego nie pomaga i temperatura wzrosie do 38. U nas sprawdzil sie zel na zabkowanie z pl Dentinox.
Powrt do gry
Zobacz profil autora Wylij prywatn wiadomo Wylij email
ungmódir

Doczy: 18 Lip 2011
PostWysany: 20 Sty 2012, 9:51    Temat postu: Rotawirusy Odpowiedz z cytatem

Hej dziewczyny. Czy któraś z Was szczepiła wasze maleństwa przecie rotawirusom na Islandii? Mam problem, bo nie zdarze w Polsce zaszczepic a tutaj lekarz nie ma zielnego pojecia o tych szczepieniach i jestem w kropce. Moze ktoras mato za soba i zechce sie podzielic informacjami takimi jak nazwa szczepionki, dawki i kiedy zaczzelyscie pierwsza dawke. Mi lekarz z Polski powiedzial ze musze podac pierwsza dawke przed 12 tyg zycia, bo pozniej moga wystapic powiklania jelitowe... pomoozcie dziewczyny bo zostalo mi niewiele czasu.
Powrt do gry
norbi261107

Doczy: 16 Lut 2009
Skd: reykjavik
PostWysany: 20 Sty 2012, 12:28    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

no kochane u mnie po wszystkim. Mam trzecią księżniczkęSmile waży 3610 i ma 52 cm, jest cudowna!!!!! Poród miałam wywoływany od 8.30 a urodziłam po 20, w sumie bolące skurcze trwały 1,5h a bóle parte i samo parcie chyba z 10min. Jestem jeszcze w szoku ale tak szybciutko chciałam się pochwalić
Powrt do gry
Zobacz profil autora Wylij prywatn wiadomo Tlen
mikolaj

Doczy: 12 Kwi 2008
Skd: Reykjavik
PostWysany: 20 Sty 2012, 12:40    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

norbi261107 napisa:
no kochane u mnie po wszystkim. Mam trzecią księżniczkęSmile waży 3610 i ma 52 cm, jest cudowna!!!!! Poród miałam wywoływany od 8.30 a urodziłam po 20, w sumie bolące skurcze trwały 1,5h a bóle parte i samo parcie chyba z 10min. Jestem jeszcze w szoku ale tak szybciutko chciałam się pochwalić

Gratuluje mamusi Very Happy
Powrt do gry
Zobacz profil autora Wylij prywatn wiadomo Wylij email
beacia64

Doczy: 06 Kwi 2009
Skd: Keflavik
PostWysany: 20 Sty 2012, 13:35    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Gratulacje Norbi:)
Powrt do gry
kasiajablonska

Doczy: 19 Wrz 2006
Skd: Akureyri
PostWysany: 20 Sty 2012, 16:06    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

gratulacje Norbi!!!! to super wiadomosc!!!! trzymajcie sie dobrze dziewczynki:) buziaki ogromne dla Was!! Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy
mstefa
ILOŚĆ OSTRZEŻEŃ: 1
Doczy: 22 Maj 2008
Skd: reykjavik-
PostWysany: 20 Sty 2012, 16:44    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy
GRATULACJE NORBI. odpoczywaj,wypoczywaj. i zagladaj do nas w wolnych chwilach.
Powrt do gry
garłoc

Doczy: 26 Wrz 2010
Skd: Innri Njardvik
PostWysany: 20 Sty 2012, 18:39    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Gratulacje jupi a Waszej maleńkiej córeczce życzę dużo zdrowia, beztoskiego dzieciństwa, cierpliwości i wyrozumiałości dla rodziców oraz wiele miłości i radosnych dni.Pozdrowionka Smile
@ni@

PostWysany: 21 Sty 2012, 0:23    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Moje ogromne gratulacje Norbi! wszystkiego dobrego dla Was babeczki Smile
Powrt do gry
myszka3150

Doczy: 19 Pa 2011
PostWysany: 23 Sty 2012, 17:22    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Gratulacje dla szczesliwych Rodzicow i duzo zdrowka dal Malenstwa!!!
Powrt do gry
myszka3150

Doczy: 19 Pa 2011
PostWysany: 23 Sty 2012, 17:24    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Drogie Mamusie,
mogly byscie napisac mi namiar na tego dermatologa dzieciecego?!
I wyjasnic pokrotce jak te testy wygladaja?
Dziekuje z gory.
Powrt do gry
Wywietl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona Gwna -> Życie na Islandii Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Id do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 50, 51, 52 ... 80, 81, 82  Nastpny
Strona 51 z 82

Skocz do:  
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach

SIGN PETITION FOR TRAVELLING WITH PETS ON ICELAND!
Kuchnia Azjatycka: chiska, tajska, indyjska, japoska, wietnamska itd.