Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
| Sha
| Dołączył: 27 Sty 2012 | Posty: 6 | |
|
Wysłany: 27 Sty 2012, 17:58 Temat postu: Badanie techniczne samochodu - pomyĹka? |
|
|
Hej, jestem na Islandii od 3 miesiÄcy, 11 listopada 2011 kupiĹam uĹźywane auto, nie wiedziaĹam jak dziaĹa system dat badaĹ technicznych.
1 stycznia 2012 dostaĹam pismo, Ĺźe jestem spóźniona z badaniem, Ĺźe bÄdÄ pĹaciÄ karÄ i mam zaĹatwiÄ badanie jak najszybciej. PojechaĹam, zapĹaciĹam karÄ, zapĹaciĹam za badanie, trzeba byĹo coĹ w aucie poprawiÄ (ĹźarĂłwki) i dzisiaj kiedy odebraĹam auto z serwisu, ktĂłry sam nakleiĹ mi nowÄ
, nie-zielonÄ
naklejkÄ, okazaĹo siÄ, Ĺźe czerwonÄ
dostaĹam takÄ
samÄ
jak miaĹam, kiedy kupowaĹam auto, 2012. Dopiero zorientowaĹam siÄ, Ĺźe coĹ chyba jest nie tak. Ostatnia cyferka tablicy to 0, wiÄc paĹşdziernik, ale jak kupiĹam auto miaĹo pomaraĹczowÄ
naklejkÄ na Ĺrodku z rokiem 2012. I teraz po poprawieniu, itd, dostajÄ znowu pomaraĹczowÄ
naklejkÄ z 2012.
Czy w przypadku odkupienia samochodu trzeba udaÄ siÄ na badanie jeszcze raz, stÄ
d to pismo ponaglajÄ
ce? Czy po prostu ktoĹ siÄ pomyliĹ i zapĹaciĹam karÄ za nic  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| mjkl ILOĹÄ OSTRZEĹťEĹ: 1
| Dołączył: 26 Paź 2006 | Posty: 2605 | |
|
Wysłany: 27 Sty 2012, 18:49 Temat postu: Re: Badanie techniczne samochodu - pomyĹka? |
|
|
zostalas oszukana. poprzedni wlasciciel zdjal naklejke z innego auta po prostu. _________________ "It's nice to be important, but it's more important to be nice", HFV, 1980-2011 |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Sha
|
Wysłany: 27 Sty 2012, 18:53 Temat postu: Re: Badanie techniczne samochodu - pomyĹka? |
|
|
xxxx xxxx xxxx, ale dziÄki za odp,
co za podĹoĹÄ  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| hunter
| Dołączył: 21 Gru 2011 | Posty: 54 | |
|
Wysłany: 27 Sty 2012, 19:58 Temat postu: |
|
|
ZgĹos sprawe na policje, jesli zostaĹas oszukana!! |
|
Powrót do góry |
|
 |
| patryk23l ILOĹÄ OSTRZEĹťEĹ: 1 (dublowanie ogĹoszeĹ)
| Dołączył: 16 Sty 2008 | Posty: 670 | Skąd: Keflavik |
|
Wysłany: 27 Sty 2012, 20:55 Temat postu: |
|
|
Dziwne, ze gosc ktory robi przeglad, nie zastanowil sie skad juz sie wziela taka naklejka na tablicach i pewnie bezmyslnie nakleil kolejne takie same |
|
Powrót do góry |
|
 |
| kamqs
| Dołączył: 13 Paź 2009 | Posty: 241 | Skąd: CK/KEFLAVIK |
|
Wysłany: 27 Sty 2012, 21:37 Temat postu: |
|
|
DokĹadnie idĹş na policjÄ. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 28 Sty 2012, 0:30 Temat postu: |
|
|
patryk23l napisał: | Dziwne, ze gosc ktory robi przeglad, nie zastanowil sie skad juz sie wziela taka naklejka na tablicach i pewnie bezmyslnie nakleil kolejne takie same |
dlaczego dziwne? to nie jego sprawa. info o przegladzie ma w systemie + na papierze, ktory wystawia. nie wnika czy naklejke ktos sobie sam nakleil wczesniej & czy to zrobil obecny czy poprzedni wlasciciel auta. _________________ "It's nice to be important, but it's more important to be nice", HFV, 1980-2011 |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Sha
|
Wysłany: 28 Sty 2012, 15:18 Temat postu: |
|
|
WĹaĹnie zastanawiaĹam siÄ czy nie iĹÄ z tym na policjÄ, ale chyba najpierw przejdÄ siÄ do wydziaĹu komunikacji czy co tu jest, Ĺźeby poszperali w swoich komputerach i zobaczyli, czy wszystko ok. SamochĂłd kupowaĹam legalnie, takĹźe mam umowÄ, imiÄ i nazwisko sprzedajÄ
cego, itd. PrĂłbowaĹam dzwoniÄ, ale nie odbieraĹ.
No nic, szykuje siÄ ciekawy tydzieĹ DziÄki za posty, w kupie raĹşniej  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| patryk23l ILOĹÄ OSTRZEĹťEĹ: 1 (dublowanie ogĹoszeĹ)
| Dołączył: 16 Sty 2008 | Posty: 670 | Skąd: Keflavik |
|
Wysłany: 28 Sty 2012, 15:48 Temat postu: |
|
|
jak masz podrobiona karte bankomatowa lub placisz nie swoja karta, to sprzedawca tez nie powinien wnikac bo to nie jego sprawa, przeciez towar zaplacony a jednak wnika.
Powinien chociaz zadac pytanie jak to sie stalo ze nakleiki sa na tablicach, mogly zostac np podrobione lub skradzione.
Myslenie nie boli!! |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 28 Sty 2012, 15:56 Temat postu: |
|
|
patryk23l napisał: | Powinien chociaz zadac pytanie jak to sie stalo ze nakleiki sa na tablicach, mogly zostac np podrobione lub skradzione.
Myslenie nie boli!! |
albo mogl od razu zadzwonic na policje & wlascicielka auta (juz raz oszukana przez poprzedniego wlasciciela) dostalaby dodatkowy mandat z urzedu, bez zadawania pytan, za te naklejke. ;]
wlasnie dlatego goscie od przegladow nie wnikaja co, jak, po co, dlaczego. _________________ "It's nice to be important, but it's more important to be nice", HFV, 1980-2011 |
|
Powrót do góry |
|
 |
| turboneta
 | Dołączył: 15 Lip 2008 | Posty: 1195 | Skąd: GdaĹsk |
|
Wysłany: 28 Sty 2012, 16:54 Temat postu: |
|
|
KaĹźdy obywatel( nie jest waĹźne z jakiego jest kraju) powinien zawiadomiÄ policjÄ jeĹźeli zachodzi podejrzenie popeĹnienia przestÄpstwa lub wykroczenia.
MandatĂłw nie daje siÄ w takich sytuacjach tylko kieruje siÄ sprawÄ do postÄpowania wyjaĹniajÄ
cego. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| stef_an Zbyt czÄsta publikacja ogĹoszeĹ!
| Dołączył: 04 Wrz 2009 | Posty: 95 | Skąd: ĂSLAND |
|
Wysłany: 28 Sty 2012, 21:38 Temat postu: |
|
|
Wszystkie auta majÄ
swojÄ
historiÄ i aktualny status w Umferðastofie. Na ich stronie moĹźe kaĹźdy wklepujÄ
c nr rej. dowolnego auta dowiedziec siÄ np. o przeglÄ
dzie. Policja ma szerszy dostÄp do tej bazy i nie potrzebuje naklejek. MojÄ
zĹuszczyĹa siÄ juĹź po miesiÄ
cu. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| stef_an Zbyt czÄsta publikacja ogĹoszeĹ!
| Dołączył: 04 Wrz 2009 | Posty: 95 | Skąd: ĂSLAND |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 28 Sty 2012, 21:54 Temat postu: |
|
|
[quote="turboneta"]KaĹźdy obywatel( nie jest waĹźne z jakiego jest kraju) powinien zawiadomiÄ policjÄ jeĹźeli zachodzi podejrzenie popeĹnienia przestÄpstwa lub wykroczenia.
MandatĂłw nie daje siÄ w takich sytuacjach tylko kieruje siÄ sprawÄ do postÄpowania wyjaĹniajÄ
cego.[/quot Nie budujesz szklanych domow? ( Zeromski) ; czy tylko cytujesz nasz kodeks ktory i tak 90 procent spoleczenstwa ma w glebokim powazaniu?
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 28 Sty 2012, 21:58 Temat postu: |
|
|
Troszke mi wyszlo na kupie ( poprzedni post) , ale jeszcze nie opanowalem wszystkich tajemnic klawiatury , a moze to te ACTA?  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| gisli74
| Dołączył: 08 Lip 2011 | Posty: 582 | |
|
Wysłany: 28 Sty 2012, 22:00 Temat postu: |
|
|
Turbina tak ma  |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 28 Sty 2012, 22:14 Temat postu: |
|
|
gisli74 napisał: | Turbina tak ma  | Nie gadaj , Ania to inteligentna dziewczyna tylko kontekst sprawy ja poniosl  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| gisli74
| Dołączył: 08 Lip 2011 | Posty: 582 | |
|
Wysłany: 29 Sty 2012, 0:01 Temat postu: |
|
|
A czy ja mĂłwiÄ, Ĺźe nieinteligentna? Tylko Ĺźyje w wyimaginowanym Ĺwiecie baĹni  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| turboneta
 | Dołączył: 15 Lip 2008 | Posty: 1195 | Skąd: GdaĹsk |
|
Wysłany: 29 Sty 2012, 1:32 Temat postu: |
|
|
Natychmiast przestaĹcie pisaÄ o mnie miĹo!
Szklane domy i kraina baĹni ma caĹkiem przyjemne brzmienie ale chyba nawet ja nie czuĹabym siÄ tam zbyt dobrze, bo kaĹźdego dnia spotykam siÄ z nieco innym obrazem Ĺźycia z racji mojej pracy.
To co napisaĹam we wczeĹniejszym poĹcie jest tylko zauwaĹźeniem, Ĺźe tak wĹaĹnie powinien zachowaÄ siÄ czĹowiek w warsztacie, a tym samym odniesieniem do postu napisanego przez Patryka 231. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Sha
|
Wysłany: 29 Sty 2012, 1:42 Temat postu: |
|
|
DziÄki za wszystkie posty i za link W poniedziaĹek zadzwoniÄ do goĹcia, ktĂłry byĹ poĹrednikiem i zapytam go o wszystkie dane, bo jestem pewna, Ĺźe w opisie samochodu na stronie internetowej byĹo wyraĹşnie napisane, Ĺźe badanie techniczne 2012. Wiadomo, Ĺźe takie rzeczy powinno siÄ zgĹaszaÄ i jak bÄdÄ pewna, Ĺźe to oszustwo, to to zgĹoszÄ. TrochÄ mi tylko przykro, bo przecieĹź i tak bym zrobiĹa to badanie, a przez oszustwo tego kolesia musiaĹam zapĹaciÄ karÄ, zupeĹnie niepotrzebnie...  |
|
Powrót do góry |
|
 |
|