Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
| Jean Valjean
 | Dołączył: 11 Mar 2004 | Posty: 456 | Skąd: Warszawa |
|
Wysłany: 11 Mar 2004, 21:58 Temat postu: Turystyka i wyprawy na Islandii - ogĹoszenia |
|
|
Witam, o wyprawie na Islandie marze juĹź od kilku lat, zdaje sobie sprawy, ze wielu chetnych wĹrĂłd znajomych bym nie znalazĹ a przeciez sam nie pojade wiec pomyslaĹem, ze moĹźe jeszcze w tym roku ktos planuje wyprawe samochodem na Islandie i mogĹbym siÄ do niego doĹaczyc. Zdaje sobie sprawe ze koszty nie bÄdÄ
maĹe i jestem na nie gotĂłw. Szukam bratnich dusz, podrĂłznikĂłw, ludzi o otwartych gĹowach z ktĂłrymi mogĹbym speĹnic swoje najwieksze marzenie.
Jestem z Warszawy, studiuje na UW, od 3 lat jezdze po skandynawii na rowerze, co roku w czasie jazdy pokonywaĹem ponad 2000km tym pojazdem. Chce zaliczyc ostatnie brakujace ogniwo – Islandie. Wierze ze znajdzie siÄ ktos kto przygarnie mnie do swojej wyprawy, co kilka gĹĂłw sniacych o Islandii to nie jedna .....
powaga....
Jezeli jest wsrod was ktos, niekoniecznie przygotowujacy wyprawe lecz tak jak ja takze szukajacy kogos z kim mogĹby jechac...nich sie takze do mnie odezwie. Przy szczerych checiach twoich i wielkiej wierze i checiach moich mozemy tam pojechac jeszcze w te wakacje.
MĂłj mejl hugok3@wp.pl
pozdrawiam bartek andrejuk "jeanvaljean" |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Jola
 | Dołączył: 31 Sty 2004 | Posty: 1000 | |
|
Wysłany: 11 Mar 2004, 22:37 Temat postu: Re: chcÄ jechaÄ, szukam ludzi |
|
|
Noooo, mysle, ze bedziesz mial wiele propozycji...
Napisz jaki termin pasowalby Ci najbardziej. Czy po Islandii tez chcialbys podrozowac rowerem? Wspomniales cos o samochodzie, ale moze chcesz tam przetransportowac sie tylko, a na miejscu juz rowerem? Bo niektorzy tak robia.
Ciekawa tez jestem Twoich wrazen po Skandynawii. ICELAND.PL tez objechal ja cala Jednak najbardziej przypadla nam do gustu Islandia. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Jean Valjean
|
Wysłany: 11 Mar 2004, 23:10 Temat postu: |
|
|
Napisz jaki termin pasowalby Ci najbardziej. Czy po Islandii tez chcialbys podrozowac rowerem? Wspomniales cos o samochodzie, ale moze chcesz tam przetransportowac sie tylko, a na miejscu juz rowerem? Bo niektorzy tak robia.
Co do terminu to bez wÄ
tpienia po letniej sesji na uniwerku. Do tej pory jeĹşdziĹem po Szwecji, Norwegii , Finlandii, Danii, zdaje sobie sprawÄ ze wyprawa 42 dniowa po Szwecji i Norwegii to nie to samo co wojaĹź po Islandii i przygotowaÄ trzeba siÄ o niebo lepiej i wczeĹniej niĹź robiĹem to przy okazji Sz. i N. ....dlatego pisze juz dzis...[choc moze to i tak za pozno]
Co do transportu, to mysĹaĹem o promie [to musi byÄ wielka frajda tak plynac na Islandie przez W. O.]....i jezdzie samochodem z rowerami na dachu...nie odrzucam obcji „bez samochodu”...ale po tym co przeczytaĹem w przewodniku jest to karkoĹomny pomysĹ...wrecz „hardkorowy’......Jednak JeĹźeli znajda siÄ twardzi zawodnicy, jestem za....
PrzeczytaĹem w wÄ
tku o jÄzyku islandzkim ze jest cos na ksztaĹt Towarzystwa przyjacióŠIslandii....KorzystajÄ
c z tego wÄ
tku moĹźe mĂłgĹby mi ktoĹ napisaÄ, cos dokĹadniej?...Jak siÄ zapisaÄ?...czy sa jakies staĹe spotkania?...jak to wĹasciwie dziaĹa?....
Bardzo bym chciaĹ poznaÄ „islandofili’ [tak siÄ to nazywa?]....szukam ludzi o podobnych zainteresowaniach...i spotkania w realu sprawiĹy by mi wielka frajde. UczÄ siÄ szwedzkiego [od tego kraju siÄ zaczÄĹo], moĹźe ktoĹ tez siÄ uczy i chce si epouczyc ze mnÄ
?....
Gdy byĹem w Sz. i N. ProwadziĹem dziennik, ostatni postanowiĹem zredagowaÄ te wypociny i wrzuciÄ do Worda.....moĹźna pierwsza czesc przeczytac na blogu;-)...www.jeanvaljean.blog.pl
pozdrawiam,
bede tu wpadaĹ bardzo czesto, mam nadzieje ze sie wkrece w to forum....
Ostatnio zmieniony przez Jean Valjean dnia 11 Mar 2004, 23:16, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Qortes
 | Dołączył: 17 Lut 2004 | Posty: 677 | Skąd: PoznaĹ |
|
Wysłany: 12 Mar 2004, 1:33 Temat postu: |
|
|
Bartek Andrejuk napisał: |
bede tu wpadaĹ bardzo czesto, mam nadzieje ze sie wkrece w to forum.... |
Trzymam za slowo :)
P.S. Ja w tym roku na Faroe, ale za rok ...kto wie. _________________ Islandia w radiu Afera
.: http://qortes.imejl.pl/nocpolarna :. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Jean Valjean
|
Wysłany: 12 Mar 2004, 9:26 Temat postu: |
|
|
Nie ma mnie co trzymac za sĹowo - Iceland.pl ustawiĹem juz sobie jako strone startowÄ
, nie wiedziaĹem, ze istnieje takie wysmienite [uwielbiam ten wyraz] miejsce...:-)
kurcze, a moze i ja zaczne od Wysp Owczych.... |
|
Powrót do góry |
|
 |
| johanna
 | Dołączył: 08 Lut 2004 | Posty: 515 | Skąd: Kielce |
|
Wysłany: 12 Mar 2004, 16:02 Temat postu: |
|
|
Jean Valjean napisał: |
PrzeczytaĹem w wÄ
tku o jÄzyku islandzkim ze jest cos na ksztaĹt Towarzystwa przyjacióŠIslandii....KorzystajÄ
c z tego wÄ
tku moĹźe mĂłgĹby mi ktoĹ napisaÄ, cos dokĹadniej?...Jak siÄ zapisaÄ?...czy sa jakies staĹe spotkania?...jak to wĹasciwie dziaĹa?....
Bardzo bym chciaĹ poznaÄ "islandofili"[tak siÄ to nazywa?]....szukam ludzi o podobnych zainteresowaniach...i spotkania w realu sprawiĹy by mi wielka frajde. UczÄ siÄ szwedzkiego [od tego kraju siÄ zaczÄĹo], moĹźe ktoĹ tez siÄ uczy i chce si epouczyc ze mnÄ
?....
|
Juz trzeci raz piszÄ o Towarzystwie PrzyjaĹşni Polsko-Islandzkiej Zajrzyj do topicu o jÄzyku islandzkim albo o sagach, lub od razu wejdĹş na stronÄ [url] www.tppi.org.pl [/url] Fajnie masz, spotkania sÄ
w Warszawie. Ja przez to nigdy nie byĹam, ale tatÄ wysyĹam prawie co tydzieĹ Przez forum teĹź moĹźna poznaÄ islandofili, zobacz off-topic o islandofilach.
Pozdrawiam _________________ Now follow me always
Into the sky
Where we reach the stars |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Jola
|
Wysłany: 12 Mar 2004, 16:08 Temat postu: Spotkania TPPI |
|
|
johanna napisał: |
...ale tatÄ wysyĹam prawie co tydzieĹ |
Spotkania w TPPI nie sa co tydzien. Co tydzien jedynie ktos z Towarzystwa pelni dyzur w siedzibie. Niestety spotkania sa baaaaardzo rzadko: 1-2 razy w roku. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| johanna
 | Dołączył: 08 Lut 2004 | Posty: 515 | Skąd: Kielce |
|
Wysłany: 12 Mar 2004, 16:43 Temat postu: |
|
|
OdnoĹnie wyprawy, ja chÄtniÄ bym pojechaĹa, ale te wakacje to maĹo prawdopodobny termin. Cytat: | nie odrzucam obcji „bez samochodu”...ale po tym co przeczytaĹem w przewodniku jest to karkoĹomny pomysĹ...wrecz „hardkorowy’......Jednak JeĹźeli znajda siÄ twardzi zawodnicy, jestem za....
|
KtĂłry przewodnik czytaĹeĹ? _________________ Now follow me always
Into the sky
Where we reach the stars |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Jean Valjean
|
Wysłany: 13 Mar 2004, 15:15 Temat postu: |
|
|
Przewodnik - "Lonely Planet"...tylko o tym wiem.
o Towarzystwie juz wszystkiego sie dowiedziaĹem. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Jola
|
Wysłany: 13 Mar 2004, 15:54 Temat postu: Przewodnik |
|
|
Z pewnoĹciÄ
Lonely Planet jest najlepszy, choÄ przewodnikĂłw anglojÄzycznych po Islandii jest trochÄ. "Iceland, Greenland & the Faroe Islands" ma jednak jednÄ
wielkÄ
wadÄ - kiepĹciutki indeks! PodziaĹ na regiony nie pomaga czÄsto zbyt wiele, by coĹ znaleĹşÄ. Jak siÄ szuka czegoĹ szybko, to najlepiej siÄgnÄ
Ä do dobrego indeksu. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Mlynek
| Dołączył: 06 Mar 2004 | Posty: 41 | Skąd: Stargard Szczec. |
|
Wysłany: 13 Mar 2004, 16:27 Temat postu: Re: Przewodnik |
|
|
Jola napisał: | Z pewnoĹciÄ
Lonely Planet jest najlepszy, choÄ przewodnikĂłw anglojÄzycznych po Islandii jest trochÄ. "Iceland, Greenland & the Faroe Islands" ma jednak jednÄ
wielkÄ
wadÄ - kiepĹciutki indeks! PodziaĹ na regiony nie pomaga czÄsto zbyt wiele, by coĹ znaleĹşÄ. Jak siÄ szuka czegoĹ szybko, to najlepiej siÄgnÄ
Ä do dobrego indeksu. |
No wĹaĹnie - anglojÄzyczne przewodniki. A po polsku coĹ siÄ ukazaĹo? PĂłki co znalazĹem tylko doĹc skromny przewodnik. Skromny, bo jest w nim opisanych kilka paĹstw.
Gdzie moĹźna dostaÄ Lonely Planet w wersji anglo? BÄdÄ wdziÄczny za wskazĂłwki |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Jola
|
Wysłany: 13 Mar 2004, 16:35 Temat postu: Re: Przewodnik |
|
|
Mlynek napisał: | A po polsku coĹ siÄ ukazaĹo? |
Narazie nie.
Mlynek napisał: |
Gdzie moĹźna dostaÄ Lonely Planet w wersji anglo? BÄdÄ wdziÄczny za wskazĂłwki |
Np. w EMPiKach, w ksiegarniach podrozniczych, albo w lepszych zwyklych, ktore sporwadza na zamowienie. Mozna tez bezposrednio w Amazonie zamowic. Cena ok. 100zl. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 22 Mar 2004, 21:22 Temat postu: |
|
|
ZamĂłwiĹem przewodnik LonelyPlanet na vivid.pl - to miaĹ byÄ prezent dla Limy. Po ponad dwĂłch miesiÄ
cach otrzymaĹem odpowiedĹş, Ĺźe nie zrealizujÄ
zamĂłwienia poniewaĹź hurtowania, z ktĂłrÄ
wspĂłĹpracujÄ
coĹ Ĺciemnia. Kompletna farsa.
PrzeglÄ
dajÄ
c po sieci wyszĹo, Ĺźe najtaniej zamĂłwiÄ w amazonie w Stanach - wĂłwczas koszty przesyĹki sÄ
najtaĹsze. Co ciekawe koszty przesyĹki z amazona z Anglii sÄ
wyĹźsze i siÄgajÄ
prawie ceny samego przewodnika.
OsobiĹcie planujÄ kupiÄ przez kumpla w Londynie (ksiÄgarnia LonelyPlanet) i przesyĹka pocztÄ
.
Co ciekawe koszt w amazonie to 14 $ lub 9 funtĂłw
a w LonelyPlanet 14 funtĂłw ) |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 24 Maj 2004, 14:08 Temat postu: |
|
|
kolega studiowal rok na Islandii i mowil cos o tanim polaczeniu z przesiadka w Londynie.kit to czy prawda?mozna sie wyrobic w obie str samolotem za niecale 1000 PLN? |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 14 Paź 2004, 4:14 Temat postu: |
|
|
witam wszystkich serdecznie....
jestem tu 1szy raz wiec prosze sie ze mnie nie smiac,a link ten ogladam od tygodnia-tak wiec wiem tylko tyle co przeczytalem na waszej stronce..
mam kilka pytan,i jesli ktos moglby mi odpowiedziec to z gory dziekuje
widze ze Jola jest we wszystkim zorientowana...wiec moze ona potrafi mi odp na wszystko....
planujemy w 4 osoby leciec do Islandii,a wlasciwie nie planujemy tylko mamy juz wykupione bilety lotnicze od 27.02.05 do 13.03.05,czyli 2 tygodnie na wyspie....
moze ktos mi powie co w tym czasie sie tam dzieje,czy w ogole jest mozliwosc przejazdu przez wszystkie drogi,czy moze o tej porze roku jest tam tyle sniegu ze nie warto w ogole tam jechac?
nie wiem nic i oczekuje waszej pomocy
jedna rzecz jaka pamietam to ta ze powinienem wypozyczyc samochod w ATAC poniewaz sa tam srednio drogie ceny i w miare dobre samochody
jesli ktos wie ile o tej porze roku kosztuje wypozyczenie w miare dobrego Jeepa przystosowanego do jazdy po tych terenach,a moze jak na 1szy raz lepiej sie nie nastawiac na wielkie voyage po terenie tylko poprostu objechac Islandie dookola,i starczy..
nie mam pojecia o niczym,wiec moze jeszcze powiecie mi czy 13 dni to wystarczajacy czas na objechanie islandii dookola?
jaka pogoda tam bedzie luty/marzec?
na co sie przygotowac?
bardzo prosze o szczere odpowiedzi..
z gory dziekuje i zapewniam ze nie sa to jedyne moje pytania,ale nie wiem czy odpowiecie mi chociaz na te,bo jesli nie to po co mam sie wysilac z innymi pytaniami
milej nocy |
|
Powrót do góry |
|
 |
| karuta Alpha Team
| Dołączył: 01 Kwi 2004 | Posty: 1245 | |
|
Wysłany: 14 Paź 2004, 19:15 Temat postu: |
|
|
no termin to masz ciekawy ...hmmm z doswiadczenia wiem ze jest to okres sniegow i mrozow ...Ale napewno pieknie jesli tylko jest snieg i slonce.Jedynka przewaznie zawsze jest przejezdna ,no chyba ze bedzie zima stulecia ....Przewaznie duzo sniegu jest najwiecej na pĂłlnocy i vestfiordach ..najmniej na poludniowym zachodzie bo tam najczesciej docieraja fronty cieplejsze -ale jedno moge powiedziec -reguly nie ma zadnej.Drogi wewnatrz Islandii sa przejezdne chyba tylko latem ....pozniej sa tam sniegi ,...bo jest to teren polozony powyzej 500 m.n.p.m...a samochod naprawde musi byc dobry ,szczegolnie na te pore roku.Czasami pogoda naprawde jest zla ,szczegolnie przy sztormach z opadami niegu ,byly przypadki ze ludzie uwiezieni w zaspach ,opuscili samochod i zgubili sie odchodzac pare metrow od samochodu i musieli kopac sobie male iglo w sniegu i przeczekac ,takze lepiej byc super przygotowanym.Chyba jednak lepiej wybrac letni termin... |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 14 Paź 2004, 20:38 Temat postu: |
|
|
CzeĹÄ . MoĹźna za tysiaka dostaÄ siÄ do Islandii. BukowaĹem w ostatni poniedziaĹek bilet na 09 listopada 2004r.LÄcÄ z Krakowa SkyEurope do Londynu- Stansted za kwotÄ ĹÄ
cznÄ
wraz z powrotem do Krakowa w dniu 14 listopada za 382 zĹ wraz z opĹatami lotniskowymi. Z Londynu w tych samych dniach lecÄ do Keflaviku za 84 funty ( byĹa w poniedziaĹek promocja- powrĂłt za 5 funtĂłw) wraz z opĹatami lotniskowymi . 84 funty daje na zĹote okoĹo 560 zĹ . ĹÄ
cznie daje to kwotÄ okoĹo 950 zĹ . Wiem ,iĹź SkyEurope sprzedaje bilety z wylotem od 15 listopada do 15 grudnia za 1 zĹ + opĹaty lotniskowe. PamiÄtaj jedno ,musisz lecieÄ na Stansted, gdyĹź tylko z tego lotniska latajÄ
tanie linie islandzkie- Icelanderexpress. Ich adres to : icelandexpress.com.
Mam proĹbÄ o maĹe info od IslandofilĂłw: w jakich godzinach w drugiej dekadzie listopada wschodzi i zachodzi sĹoĹce?
Pozdrawiam
Jura |
|
Powrót do góry |
|
 |
| karuta Alpha Team
| Dołączył: 01 Kwi 2004 | Posty: 1245 | |
|
Wysłany: 14 Paź 2004, 21:12 Temat postu: |
|
|
jura napisał: | w jakich godzinach w drugiej dekadzie listopada wschodzi i zachodzi sĹoĹce?
|
15 listopada slonce wstaje okolo 9 tej rano a zachodzi okolo 17 stej,miesiac poznij slonce wschodzi okolo 11 stej a zachodzi okolo 16 stej |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Jola
|
Wysłany: 14 Paź 2004, 21:35 Temat postu: |
|
|
BOSSie!*, karuta odpowiedziala Ci wyczerpujÄ
co na Twoje pytania. Co do cen, to wejdz na strone Ataka, wybierz samochod i jakies dodatkowe wyposazenie jesli potrzebujesz, a program policzy Ci aktualnÄ
cenÄ. Rzeczywiscie nie ma siÄ co nastawiaÄ na wjazd w interior, bo to i pora nie ta a i czasu nie masz za duzo. W takim razie wez jakikolwiek samochod 4x4 i wystarczy Ci z powodzeniem. Tak na wszelki wypadek te 4x4:) Moze to byc malutki Suzuki Jimny czy nawet zwykĹy osobowy z takim napÄdem.
Pytasz, czy 2 tyg wystarcza na objechanie wyspy.. Zawsze jest tak ze dany czas, ktory chcemy przeznaczyc na zwiedzanie, musi wystarczyc i juz:) Aby przejechac naokolo wyspe jedynka i tylko wyskakiwac szybko na zdjecia, wystarczy tydzien, a Ty masz go 2 razy wiecej, wiec nie jest tak zle. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|