reklama

Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona Główna

ICELAND.PL :: Islandia - strona główna portalu

ZANIM COŚ NAPISZESZ PRZECZYTAJ REGULAMIN  
JEŚLI KTOŚ CIĘ OBRAŻA LUB ŁAMIE REGULAMIN, NIE DAJ SIĘ SPROWOKOWAĆ, NAPISZ DO ADMINA!

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja   ProfilProfil   ZalogujZaloguj 

Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   

Matki matkom i dzieciom - porady, wątpliwości, pomoc
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 51, 52, 53 ... 80, 81, 82  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona Główna -> Ĺťycie na Islandii
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
mikolaj

PostWysłany: 24 Sty 2012, 9:40    Temat postu: kotek Odpowiedz z cytatem

Dziewczyny moze ktoras z was mi pomoze. Dawalam juz ogloszenie ale nikt sie nie odezwal. A sprawa jest taka, ze szukam pluszaka kotka takiego jak sprzedawali w ikei czarnego w prazki. To byl ukochany kotek mojego syna zgubilismy go niestety podczas pobytu w pl. Poweidzielismy ze otek mial wypadek i jest teraz w szpitalu Very Happy ale on co raz sie o niego dopytuje, ostatnio ze lzami w oczach prosil ze on juz nie chce innych pluszakow tylko jego kotka. Mo ze ktoras z was ma do odsprzedania takiego kotka nizej podaje link do zdjecia
https://picasaweb.google.com/lh/photo/xYeKvwrLeGkeN8aAnzUagYTCpa9vvuFz5QKttl2FRKA?feat=directlink
Z gory dzieki i pozdrawiam Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
ania88_2010

PostWysłany: 29 Sty 2012, 14:10    Temat postu: witam Odpowiedz z cytatem

witam szukam kogoś kto mi doradzi...mam córeczke ma teraz 13 miesięcy miesiąc temu wróciłam do pracy po urlopie macierzyńskim i ...jestem w ciąży szef nie bedzie zadowolony a nas nie stac na dwie dagmamy...niewiem czy popracować do następnego macierzyńskiego i wtedy sie zwolinić (po nim)czy może zwolnić sie teraz...czy moge nie dostać kuroniówki jeśli zwolnie sie po macierzyńskim i czy istnieją 3 miesiące ochrony po macierzyńskim że szef nie może zwolnić?czy można nie dostać kuroniówki?(wiem o karze)troche tego sporo prosze o pomoc i z góry dziękuje
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Jolka nr1

PostWysłany: 29 Sty 2012, 14:59    Temat postu: witaj Odpowiedz z cytatem

Takie sytuacje zdarzają się
Moim zdaniem jak się zwolnisz, to nie dostaniesz zasiłku, dopiero po odbytej każe, ale w tym przypadku też mogą tobie oferować pracę lub kursy będąc na zasiłku
Myślę, że powinnaś zostać w pracy jak się dobrze czujesz, powiedzieć szefowi jaka jest sytuacja, obowiązuje cię też okres ochronny jak jesteś w ciąży , więc nie zwolni Cię, jak Cię zwolni pójdziesz do związków zawodowych
W takiej sytuacji odradzam zwalniania się samemu
a to , że szef nie będzie zadowolony, no trudno
Powrót do góry
ania88_2010

PostWysłany: 29 Sty 2012, 16:49    Temat postu: witam Odpowiedz z cytatem

chcę być fer wobec szefa bo mój mąż też tam pracuje chcę se umówic z szefem żeby mnie zwolnił i nie mówić mu o ciąży....to dopiero początek
Powrót do góry
ania88_2010

PostWysłany: 29 Sty 2012, 16:52    Temat postu: Re: witam Odpowiedz z cytatem

[quote="ania88_2010"]chcę być fer wobec szefa bo mój mąż też tam pracuje chcę se umówic z szefem żeby mnie zwolnił i powiedzieć mu o ciąży....to dopiero początek może mnie zwolni bo i tak byłabym pracownikiem na pół gwizdka jeśli mnie zwolni to kuroniówke dostane tylko czy jak urodze to wtedy nie ma takiej możliwości że mi ją zabiorą?bo stwierdzą ze nie jestem zdolna do pracy z tak małym dzieckiem>...dziękuje ci za odpowiedz
Powrót do góry
ania88_2010

PostWysłany: 29 Sty 2012, 16:55    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

a jeśli mąż potem wezmie tacierzyńskie to szef bedzie zły ze nie móiłam mu o ciąży wiec mu powiem i może mnie zwolni do związków nie pójde...
Powrót do góry
czita
Zbyt częsta publikacja ogłoszeń!
PostWysłany: 29 Sty 2012, 20:46    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja na twoim miejscu bym sie nie zwalniala teraz, tymbardzije ze to poczatek, a wiadomo ze czasami roznie bywa, (oczywiscie odpukac) jesli sama sie teraz zwolnisz to musisz czekac 40 dni aby dostac zasilek. Poczekalabym jakis czas i popracowalabym, szefowi powiesz za jakis czas ze jestes w ciazy, jesli bedzie zly to czym ty sie przejmujesz, nie jego sprawa, zwolnic ciebie nie bedzie mogl ale jesli bedzie ok to mozesz sie z nim omowic aby sam cie zwolnil i wtedy zasilek dostaniesz odrazu. Jesli sama sie zwolnisz , odczekasz kare i dostaniesz zasilek, gdy urodzisz normalnie idziesz na macierzynski i wtedy nie bedziesz na zasilku tylko na macierzynskim i w tym czasie nie beda szukac pracy dla ciebie, jesli po macierzynskim wrocisz na zasilek i bedzie jakas praca to zawsze mozesz isc na rozmowie z pracodawca i powiedziec ze masz male dziecko, moze taki pracodawca sam zrezygnuje i zaznaczy, ze nie chce pracownika ktory ma male dziecko a wlasciwie to 2-je dzieci. Wracajac do twojej pracy, bym sie jeszcze zastanowila nad tym zwolnieniem, bo napewno lepiej ci bedzie troche tam posiedziec i normalnie powiedziec ze jestes w ciazy, co zrobi szef to bym sie nie przejmowala, on nie ma prawa nikomu mowic kiedy kobieta powinna zachodzic w nastepna ciazy itd.
Poza tym to GRATULUJE!!! jelsi moge zapytac, jaki to tydzien ciazy?
turboneta

PostWysłany: 29 Sty 2012, 22:21    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tego typu sytuacja z jednej strony jest powodem do szczęścia dla przyszłych rodziców, natomiast niekoniecznie jest ona miła dla pracodawcy, bo pracownik niby jest ale tak naprawdę go nie ma, a tym samym etat jest zajęty i nie można nań zatrudnić innej osoby, która po prostu by pracowała, a nie siedziała w domu na kolejnym urlopie macierzyńskim w niezbyt odległym odstępie czasowym.
Powrót do góry
mstefa
ILOŚĆ OSTRZEŻEŃ: 1
PostWysłany: 30 Sty 2012, 1:09    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Powiedziala,a raczej napisala co wiedziala.
pracodawca moze zatrudnic na czas urlopu kogos innego,tak bylo jak ja bylam na macierzynskim..po moim powrocie dziewczyna odeszlla.
A co do zasilku,to pamietaj zawsze chca uzasadnienie twojego zwolnienia.....i tu jest problem bo majaa w duszy to ze masz male dziecko albo ciaza. Wiec pogadaj z szefem niech on cie zwolni po macierzynskim,wtedy zasilek od razu ibez tlumaczenia.
Powrót do góry
mikolaj

PostWysłany: 30 Sty 2012, 7:56    Temat postu: Re: witam Odpowiedz z cytatem

ania88_2010 napisał:
witam szukam kogoś kto mi doradzi...mam córeczke ma teraz 13 miesięcy miesiąc temu wróciłam do pracy po urlopie macierzyńskim i ...jestem w ciąży szef nie bedzie zadowolony a nas nie stac na dwie dagmamy...niewiem czy popracować do następnego macierzyńskiego i wtedy sie zwolinić (po nim)czy może zwolnić sie teraz...czy moge nie dostać kuroniówki jeśli zwolnie sie po macierzyńskim i czy istnieją 3 miesiące ochrony po macierzyńskim że szef nie może zwolnić?czy można nie dostać kuroniówki?(wiem o karze)troche tego sporo prosze o pomoc i z góry dziękuje

Ale ja troche nie rozumiem. Dlaczego dwie dagmamy? Zanim urodzisz pierwsze dziecko bedzie juz mialo dwa latka wiec nie ma przeszkod zeby poszlo do przedszkola. Jesli mieszkach w okregu stolecznym to przedszkole kosztuje za 8,5godz 28tys.kr. na drugie dziecko masz 75% upustu nie wiem tylko jeszcze czy tyczy sie to tez dagmamy. Jesli tak a nawet jesli nie to i tak jest mniej jak placic za dwie nianie. Jesli dziecko jest daleko w kolejce do przedszkola to trzeba tam do nich chodzic i dopytywac powiedziec jaka ma sie sytuacje ze musisz wrocic do pracy i nie masz z kim dziecka zostawic. Nie trzeba myslec odrazu o rzucaniu pracy bo to nie jest wyjscie.
Powrót do góry
pancio80
Zbyt częsta publikacja ogłoszeń!
PostWysłany: 30 Sty 2012, 12:40    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Upust dotyczy też dagmamy więc z tym niema problemu. Pamietaj że jeśli teraz sie sama zwolnisz czeka Cie kara niestety 40 dni to tylko tak napisane w rzeczywistosci to 3 miesiące bez kasy przemyśl to . Szef nie może mieć pretensji.
Powrót do góry
ania88_2010

PostWysłany: 31 Sty 2012, 10:27    Temat postu: witam Odpowiedz z cytatem

dziękuje dziewczynki za ciepłe słowa to trudna sytuacja dla mnie....nie planowaliśmy tego ale sie cieszymy dzieki za wszystkie odpowiedzi
Powrót do góry
kasiajablonska

PostWysłany: 31 Sty 2012, 18:17    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

dziewczyny juz napisaly dobre rady dla Ciebie a ja poprostu napisze GRATULACJE:)SmileSmileSmileSmileSmile
ania88_2010

PostWysłany: 31 Sty 2012, 20:29    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

dzieki bardzo czasami sie zastanawiam czy dam rade z dwójka małych dzieci no i pierwszy poród był ciezki...pośladkowy...cesarka...boje sie ze moze sie powtórzyc...pozdrawiam
Powrót do góry
beacia64

PostWysłany: 2 Lut 2012, 14:49    Temat postu: WITAM! Odpowiedz z cytatem

Czy może któraś z Was widziała w jakimś sklepie na Islandii taką zabawkę???
Powrót do góry
kasiajablonska

PostWysłany: 2 Lut 2012, 15:00    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

super:) tez bym taka chciala:)
pisii35

PostWysłany: 6 Lut 2012, 22:11    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ja widziałam, ale tylko z sklepach online.
Powrót do góry
pyza27

PostWysłany: 8 Lut 2012, 13:31    Temat postu: uszko Odpowiedz z cytatem

Witam
Mamuski mam pytanko,podejrzewam ze mojemu szkrabowi zatyka sie uszko I jest to przyczyna miodku,czy Moge tu w aptece kupic cos do czyszczenia uszka I jaka to nazwa bede wdzieczna za informacje[/i][/quote]
Powrót do góry
mikolaj

PostWysłany: 8 Lut 2012, 16:41    Temat postu: Re: uszko Odpowiedz z cytatem

pyza27 napisał:
Witam
Mamuski mam pytanko,podejrzewam ze mojemu szkrabowi zatyka sie uszko I jest to przyczyna miodku,czy Moge tu w aptece kupic cos do czyszczenia uszka I jaka to nazwa bede wdzieczna za informacje[/i]
[/quote]

To zalezy w jakim wieku jest dziecko i na jakiej podstawie podejzewasz ze sie zatyka. Preparaty sa dwa ale nawet na zalecenie lekarza nie chcieli mi go sprzedac jakos wyprosilam.
Powrót do góry
DOTI24

PostWysłany: 8 Lut 2012, 16:45    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja bym poszla do laryngologa on to zrobi mojemu synowi czyscil trwalo to chwile i odrazu sprawdzili sluch. To nie kosztuje duzo zaplacila za to 800 koron okazalao sie ze syn ma slaby sluch i potrzebny byl zabieg wiec mysle ze lepiej to sprawdzic.
Z uszami to nie zabawa wiec dla dobra dziecka lepeiej niech lekarz zajmuje sie takimi sprawami. Very Happy
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona Główna -> Ĺťycie na Islandii Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 51, 52, 53 ... 80, 81, 82  Następny
Strona 52 z 82

Skocz do: