Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nast阷ny temat |
Autor |
Wiadomo舵 |
|
Wys砤ny: 7 Mar 2012, 15:53 Temat postu: Re: sukam dobrej niani |
|
|
[size=9][size=7][size=9][quote="SOWA2907"]czy mo偶e kto艣 mi poleci膰 dobr膮 niani臋 do dziecka 14mc z dojazdem do mnie do domu od sierpnia? Mam nianie islandzka z ubezpieczeniem i fajnym ogr贸dkiem za 36 000kr ze zni偶k膮 pracownicza ale dziecko musi spa膰 na dworze a m贸j 艣pi w 艣rodku [/quote][colo[/size]r=green][/size][/color][/size]
wystarczy ze powiesz niani ze dziecko ma spac w domu i nie mam problemu (my tak robimy z synka niania)  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| mal27
| Do潮czy: 20 Sty 2012 | Posty: 5 | Sk眃: reykjavij mjod |
|
Wys砤ny: 7 Mar 2012, 20:29 Temat postu: Re: sukam dobrej niani |
|
|
[quote="SnakDak"][size=9][size=7][size=9] SOWA2907 napisa: | czy mo偶e kto艣 mi poleci膰 dobr膮 niani臋 do dziecka 14mc z dojazdem do mnie do domu od sierpnia? Mam nianie islandzka z ubezpieczeniem i fajnym ogr贸dkiem za 36 000kr ze zni偶k膮 pracownicza ale dziecko musi spa膰 na dworze a m贸j 艣pi w 艣rodku [/quote][colo[/size]r=green][/size][/color][/size]
wystarczy ze powiesz niani ze dziecko ma spac w domu i nie mam problemu (my tak robimy z synka niania)  |
niestety si臋 nie zgodzi艂a ju偶 rozmawia艂y艣my |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| turboneta
 | Do潮czy: 15 Lip 2008 | Posty: 1195 | Sk眃: Gda艅sk |
|
Wys砤ny: 7 Mar 2012, 21:18 Temat postu: |
|
|
Nie bardzo mog臋 poj膮膰 jak niania mo偶e sobie robi膰 co chce z Twoim dzieckiem
Jak to si臋 nie zgodzi艂a? To ona pracuje u Ciebie czy Ty u niej? |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| mal27
| Do潮czy: 20 Sty 2012 | Posty: 5 | Sk眃: reykjavij mjod |
|
Wys砤ny: 7 Mar 2012, 23:27 Temat postu: |
|
|
turboneta napisa: | Nie bardzo mog臋 poj膮膰 jak niania mo偶e sobie robi膰 co chce z Twoim dzieckiem
Jak to si臋 nie zgodzi艂a? To ona pracuje u Ciebie czy Ty u niej? |
ma sw贸j regulamin i tyle Dzieci k艂adzie do w贸zk贸w na dw贸r i nie interesuje j膮 czy 艣pi膮 czy p艂acz膮 |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| mikolaj
| Do潮czy: 12 Kwi 2008 | Posty: 462 | Sk眃: Reykjavik |
|
Wys砤ny: 8 Mar 2012, 9:30 Temat postu: |
|
|
Dokladnie to jest niania ktora ma swoje zasady i jesli one ci nie odpowiadaja to szukaj sobie innej. U mojej niani dzieci spaly na dworze ale nie byl to problem zeby moj spal w srodku. Za to jak bylam u innej to nie bylo takiej mozliwosci bo ona w tym czasie co dzieci spia sprzatala w domu i nawet nie miala tyle miejsca zeby 5 wozkow trzymac z bradacami. Wg mnie lepiej jest uslyszec ze u niej dzieci nie spia w domu niz zeby tobie przytakiwala a robila swoje. Ustalenie zasad na poczatku jest najwazniejsze. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| milucha
| Do潮czy: 13 Lut 2011 | Posty: 37 | |
|
Wys砤ny: 11 Mar 2012, 10:35 Temat postu: pilnie poszukiwana Patrycja po艂o偶na |
|
|
Witam,
poszukuj臋 nr telefonu do po艂o偶nej Patrycji, chyba 藕le go spisa艂am z tablicy. Prosz臋 pom贸偶cie. _________________ milucha |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| dzena24
| Do潮czy: 05 Kwi 2011 | Posty: 33 | |
|
Wys砤ny: 13 Mar 2012, 19:13 Temat postu: pakowanie do szpitala:) |
|
|
witam kochane mamusie i te przyszle:)
Kobietki chcialam sie zapytac co powinnam spakowac do torby do szpitala?
prosze o info na priv |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| qwiatuszek
| Do潮czy: 01 Lut 2008 | Posty: 82 | Sk眃: Reykjanesbaer |
|
Wys砤ny: 13 Mar 2012, 21:14 Temat postu: v |
|
|
A dlaczego na pw? Tez sie z checia dowiem  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| @ni@
| Do潮czy: 16 Sie 2008 | Posty: 326 | |
|
Wys砤ny: 14 Mar 2012, 9:51 Temat postu: Re: pakowanie do szpitala:) |
|
|
dzena24 napisa: | witam kochane mamusie i te przyszle:)
Kobietki chcialam sie zapytac co powinnam spakowac do torby do szpitala?
prosze o info na priv |
http://vimeo.com/channels/161486#23149810 |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| czita Zbyt cz臋sta publikacja og艂osze艅!
| Do潮czy: 24 Mar 2009 | Posty: 130 | |
|
Wys砤ny: 31 Mar 2012, 22:10 Temat postu: Re: pakowanie do szpitala:) |
|
|
Sa jakies mamusie na sierpien. _________________ "Nie mo偶emy utrzyma膰 偶adnego dnia, ale mo偶emy go nie straci膰" |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Kasia89
| Do潮czy: 29 Gru 2011 | Posty: 176 | |
|
Wys砤ny: 6 Kwi 2012, 11:02 Temat postu: Re: pakowanie do szpitala:) |
|
|
czita napisa: | Sa jakies mamusie na sierpien. |
Ja mam na 29 lipca Kurcze zaczelam strasznie panikwac, juz nie wiem co mam robic, czy rodzic u siebie ( malutki szpital, szczyt sezonu, anestozjologa nie ma i polozna mozliwe ze bedzie na urlopie, wiec nie wiem z kim bede rodzic ), czy w Reykjaviku ( mozliwosc wybrania porodu w wodzie, znieczulenia zzo, kompleksowa opieka medyczna plus mozliwosc opieki rodziny pierwsze dni po porodzie ). Poza tym cholernie boje sie bolu i nie wiem w koncu czy warto brac to znieczulenie, czy moze faktycznie rodzic w wodzie, czy bez niczego na sucho .. Moze taka troche ze mnie ;anikara, ale to mj pierwszy raz, mam 22 lata i dosyc szczupla budowe ciala, wiec nie wiem jak to bedzie... Dziewczyny doradzcie cos, polecacie ten Reykajvik ? ktoras rodzila w wodzie ? A jakie sa skutki uboczne znieczulenia zo ? |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| czita Zbyt cz臋sta publikacja og艂osze艅!
| Do潮czy: 24 Mar 2009 | Posty: 130 | |
|
Wys砤ny: 6 Kwi 2012, 15:35 Temat postu: Re: pakowanie do szpitala:) |
|
|
Ja mam termin na polowe sierpnia. Pierwsza corke rodzilam bez znieczulenia, 2 corke rodzilam w wodzie, szybciej, bez naciecia, porod w wodzie mowia ze jest szybszy, nacisk na krocze jest rownomierne i tym samym mniejsze prawdopodobienstwo pekniecia krocza, porod mniej bolesny, zgadzam sie z tym. Mysle ze nie powinnas sie martwic tym ze jestes drobnej budowy, bo to nie ma znaczenia, ja tez jestem dronej bydowy, jestem wysoka i szczupla, nie mam mocno wcietej tali, pierwszy i drugi porod byl u mnie bardzo szybki, ale wiadomo karzdy pord jest inny. JEsli masz mozliwosc wyboru to ja bym sie zdecydowala na Reykjavik, tu napewno bedziesz miala polozna i to nie jedna, lekarz tez jest, moze trafisz na polska polozna, sa tu 2 polki na oddziale polozniczym, a gdzie mieszkasz, daleko masz do stolicy. Pozdrawiam _________________ "Nie mo偶emy utrzyma膰 偶adnego dnia, ale mo偶emy go nie straci膰" |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| MARCINIS1
| Do潮czy: 26 Cze 2009 | Posty: 153 | Sk眃: husavik |
|
Wys砤ny: 7 Kwi 2012, 22:31 Temat postu: Re: pakowanie do szpitala:) |
|
|
Kasia89 napisa: | czita napisa: | Sa jakies mamusie na sierpien. |
Ja mam na 29 lipca Kurcze zaczelam strasznie panikwac, juz nie wiem co mam robic, czy rodzic u siebie ( malutki szpital, szczyt sezonu, anestozjologa nie ma i polozna mozliwe ze bedzie na urlopie, wiec nie wiem z kim bede rodzic ), czy w Reykjaviku ( mozliwosc wybrania porodu w wodzie, znieczulenia zzo, kompleksowa opieka medyczna plus mozliwosc opieki rodziny pierwsze dni po porodzie ). Poza tym cholernie boje sie bolu i nie wiem w koncu czy warto brac to znieczulenie, czy moze faktycznie rodzic w wodzie, czy bez niczego na sucho .. Moze taka troche ze mnie ;anikara, ale to mj pierwszy raz, mam 22 lata i dosyc szczupla budowe ciala, wiec nie wiem jak to bedzie... Dziewczyny doradzcie cos, polecacie ten Reykajvik ? ktoras rodzila w wodzie ? A jakie sa skutki uboczne znieczulenia zo ? | Uwa偶a si臋 je obecnie za najskuteczniejszy i najbezpieczniejszy spos贸b 艂agodzenia b贸lu porodowego. Podane w odpowiednim momencie przyspiesza rozwieranie si臋 szyjki macicy, zmniejsza stres matki, poprawia og贸lny stan dziecka w sytuacjach, w kt贸rych b贸l i stres utrudniaj膮 post臋p porodu.
Znieczulenie blokuje przewodzenie bod藕c贸w b贸lowych z macicy do m贸zgu. Przy odpowiedniej dawce nie zak艂贸ca jednak przewodzenia bod藕c贸w czucia i dotyku. Dlatego kiedy zacznie dzia艂a膰, nie powinna艣 odczuwa膰 b贸lu od pasa w d贸艂 (a przynajmniej b贸l znacznie os艂abnie), ale b臋dziesz czu艂a nogi i b臋dziesz mog艂a chodzi膰.
Znieczulenie stosuje si臋 na pro艣b臋 rodz膮cej, ale czasem istniej膮 dodatkowe wskazania lekarskie. Jest ono korzystne przy nadci艣nieniu t臋tniczym, przy padaczce lub astmie (gdy b贸l porodowy mo偶e wywo艂a膰 atak), a tak偶e wtedy, gdy szyjka rozwiera si臋 z trudem. Przeciwwskaza艅 opr贸cz braku odpowiedniego sprz臋tu czy wykwalifikowanego lekarza jest niewiele. Nie mog膮 si臋 znieczula膰 kobiety z powa偶nymi zaburzeniami krzepni臋cia krwi, ze stanem zapalnym okolicy l臋d藕wiowej ani z powa偶nym zaka偶eniem og贸lnym. Je艣li masz tatua偶 w okolicy l臋d藕wiowej, spytaj wcze艣niej anestezjologa, czy nie b臋dzie on stanowi膰 problemu przy znieczuleniu. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| MARCINIS1
| Do潮czy: 26 Cze 2009 | Posty: 153 | Sk眃: husavik |
|
Wys砤ny: 7 Kwi 2012, 22:36 Temat postu: Re: pakowanie do szpitala:) |
|
|
MARCINIS1 napisa: | Kasia89 napisa: | czita napisa: | Sa jakies mamusie na sierpien. |
Ja mam na 29 lipca Kurcze zaczelam strasznie panikwac, juz nie wiem co mam robic, czy rodzic u siebie ( malutki szpital, szczyt sezonu, anestozjologa nie ma i polozna mozliwe ze bedzie na urlopie, wiec nie wiem z kim bede rodzic ), czy w Reykjaviku ( mozliwosc wybrania porodu w wodzie, znieczulenia zzo, kompleksowa opieka medyczna plus mozliwosc opieki rodziny pierwsze dni po porodzie ). Poza tym cholernie boje sie bolu i nie wiem w koncu czy warto brac to znieczulenie, czy moze faktycznie rodzic w wodzie, czy bez niczego na sucho .. Moze taka troche ze mnie ;anikara, ale to mj pierwszy raz, mam 22 lata i dosyc szczupla budowe ciala, wiec nie wiem jak to bedzie... Dziewczyny doradzcie cos, polecacie ten Reykajvik ? ktoras rodzila w wodzie ? A jakie sa skutki uboczne znieczulenia zo ? | Uwa偶a si臋 je obecnie za najskuteczniejszy i najbezpieczniejszy spos贸b 艂agodzenia b贸lu porodowego. Podane w odpowiednim momencie przyspiesza rozwieranie si臋 szyjki macicy, zmniejsza stres matki, poprawia og贸lny stan dziecka w sytuacjach, w kt贸rych b贸l i stres utrudniaj膮 post臋p porodu.
Znieczulenie blokuje przewodzenie bod藕c贸w b贸lowych z macicy do m贸zgu. Przy odpowiedniej dawce nie zak艂贸ca jednak przewodzenia bod藕c贸w czucia i dotyku. Dlatego kiedy zacznie dzia艂a膰, nie powinna艣 odczuwa膰 b贸lu od pasa w d贸艂 (a przynajmniej b贸l znacznie os艂abnie), ale b臋dziesz czu艂a nogi i b臋dziesz mog艂a chodzi膰.
Znieczulenie stosuje si臋 na pro艣b臋 rodz膮cej, ale czasem istniej膮 dodatkowe wskazania lekarskie. Jest ono korzystne przy nadci艣nieniu t臋tniczym, przy padaczce lub astmie (gdy b贸l porodowy mo偶e wywo艂a膰 atak), a tak偶e wtedy, gdy szyjka rozwiera si臋 z trudem. Przeciwwskaza艅 opr贸cz braku odpowiedniego sprz臋tu czy wykwalifikowanego lekarza jest niewiele. Nie mog膮 si臋 znieczula膰 kobiety z powa偶nymi zaburzeniami krzepni臋cia krwi, ze stanem zapalnym okolicy l臋d藕wiowej ani z powa偶nym zaka偶eniem og贸lnym. Je艣li masz tatua偶 w okolicy l臋d藕wiowej, spytaj wcze艣niej anestezjologa, czy nie b臋dzie on stanowi膰 problemu przy znieczuleniu. | JA OSOBISCIE POLECAM , MAM PARE KOLEZANEK KTORE JADAC DO PORODU ZAPIERALY SIE NOGAMI PRZED ZNIECZULENIEM NATOMIAST PO KILKU GODZINACH NA PORODOWCE JEDNAK SIE SECYSOWALY , JEDNAK DECYZJA NALEZY DO CIEBIE , |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Kasia89
| Do潮czy: 29 Gru 2011 | Posty: 176 | |
|
Wys砤ny: 8 Kwi 2012, 15:51 Temat postu: |
|
|
Ok dzieki , no wlasnie problem jest w tym, ze mieszkam dosyc daleko, na Vestmannaeyjar, wiec musze plynac promem i dodatkowo samochodem, ale to nie jest problem, rodzina mojego chlopaka mieszka w Reykjaviku wiec mamy sie gdzie zatrzymac.
I ja wiem dokladnie, co to jest to znieczulenie, juz przeczytalam i dowiedzialam sie mnostwo na ten temat, pytam sie glownie o skutki uboczne po porodzie ze znieczuleniem i ogolne wrazenia .. Ale dzieki za wyjasnienia  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| mikolaj
| Do潮czy: 12 Kwi 2008 | Posty: 462 | Sk眃: Reykjavik |
|
Wys砤ny: 8 Kwi 2012, 20:40 Temat postu: |
|
|
Jest jakis odsetek kobiet ktore odczowaja bol plecow po tym znieczuleniu. Ja pierwsze dxziecko rodzilam bez znieczulenia (mimo ze chcialam), a teraz chce sprobowac bez na gniazdku. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| dzena24
|
Wys砤ny: 16 Kwi 2012, 11:04 Temat postu: :) zaswiadczenie od poloznej |
|
|
Witam wszystkie mamusie i te przyszle:)
Kochane mam pytanie czy ktoras z Pan brala moze zawiadczenie od poloznej ktore potrzebujemy do polski starajac sie o becikowe z tego co slyszalam,ze przed 10tyg ciazy bylysmy u lekarza?
ja dzisiaj pytalam sie swojej poloznej to powiedziala mi ze dziewczyny taki dokument drukuja a ona tylko podpisuje i swoja pieczatke daje. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| juzia21
| Do潮czy: 09 Lip 2011 | Posty: 60 | |
|
Wys砤ny: 16 Kwi 2012, 14:11 Temat postu: |
|
|
Dzena nie ma ju偶 becikowego dla wszystkich, musisz si臋 dowiedzie膰 czy u Cb gmina Ci wyp艂aci. Teraz becikowe dostaj膮 ludzie tylko na podstawie niskich dochod贸w,aczkolwiek mo偶e Ci si臋 uda. Najlepiej to sie dowiedz bo u po艂o偶nej zap艂acisz za ten papierek i za t艂umaczenie. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| dzena24
|
Wys砤ny: 16 Kwi 2012, 14:37 Temat postu: becikowe |
|
|
juzia21 napisa: | Dzena nie ma ju偶 becikowego dla wszystkich, musisz si臋 dowiedzie膰 czy u Cb gmina Ci wyp艂aci. Teraz becikowe dostaj膮 ludzie tylko na podstawie niskich dochod贸w,aczkolwiek mo偶e Ci si臋 uda. Najlepiej to sie dowiedz bo u po艂o偶nej zap艂acisz za ten papierek i za t艂umaczenie. |
Tak u nas wyplaca,tak jak napisalam pytalam poloznej to powiedziala e dziewczyny drukuja z internetu takie zaswiadczenie a ona tylko podpisuje i to wszystko,dlatego pytam czy moze ktoras z Pan taki dokument drukowala? |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| milucha
| Do潮czy: 13 Lut 2011 | Posty: 37 | |
|
Wys砤ny: 16 Kwi 2012, 16:22 Temat postu: Re: :) zaswiadczenie od poloznej |
|
|
dzena24 napisa: | Witam wszystkie mamusie i te przyszle:)
Kochane mam pytanie czy ktoras z Pan brala moze zawiadczenie od poloznej ktore potrzebujemy do polski starajac sie o becikowe z tego co slyszalam,ze przed 10tyg ciazy bylysmy u lekarza?
ja dzisiaj pytalam sie swojej poloznej to powiedziala mi ze dziewczyny taki dokument drukuja a ona tylko podpisuje i swoja pieczatke daje. |
a sk膮d mo偶na 艣ci膮gn膮膰 ten dokument? _________________ milucha |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|
|
Nie mo縠sz pisa nowych temat體 Nie mo縠sz odpowiada w tematach Nie mo縠sz zmienia swoich post體 Nie mo縠sz usuwa swoich post體 Nie mo縠sz g硂sowa w ankietach
|
|