Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
| marekgc
| Dołączył: 26 Gru 2006 | Posty: 88 | Skąd: Patreksfjordur/WrocĹw |
|
Wysłany: 2 Sty 2007, 9:56 Temat postu: |
|
|
Na poczÄ
tku wrzeĹnia wracajÄ
c na IslandiÄ siedziaĹem z NiemkÄ
polskiego pochodzenia. JechaĹa na IslandiÄ pisaÄ „ pracÄ magisterskÄ
” jak to okreĹliĹa. JechaĹa na uczelnie w R. (jakÄ
?). W ramach jakiejĹ wymiany. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Basia
 | Dołączył: 24 Lis 2004 | Posty: 628 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 6 Sty 2007, 21:40 Temat postu: |
|
|
Iiiiiii, doktorat z budownictwa na Islandii. To chyba nie jest dobry pomysl. Jeszcze do niedawna nie mozna bylo na Islandii robic nawet magisterki, tylko studia inzynerskie, wiec ludzie wyjezdzali na przyklad do Danii, USA, Niemiec, zeby skonczyc budownictwo. Teraz to sie zmienilo, ale i tak wiekszosc inzynierow ma dyplom na przyklad inzynierski z HI, a magisterski (lub doktorat) z jakiejs dobrej uczelni europejskiej badz amerykanskiej. Chyba, ze specjalizujesz sie w budownictwie wodnym, hydroelektrowniach lub obliczaniu wplywow trzesien ziemi - te tematy sa tu dosc gruntowie badane.
Pamietaj, prosze, ze Islandia to maly kraj, gdzie jest ponad 100 razy mniej ludzi niz w Polsce... |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Anula
| Dołączył: 01 Lis 2006 | Posty: 4 | Skąd: Polska |
|
Wysłany: 27 Sty 2007, 19:03 Temat postu: A co z pracÄ
w szkolnictwie po ukoĹczeniu polskiej uczelni? |
|
|
Mam zamiar studiowaÄ filologiÄ angielskÄ
na polskiej uczelni. Czy wobec tego mam szansÄ uczyÄ jÄzyka angielskiego na Islandii?? |
|
Powrót do góry |
|
 |
| anusi@
| Dołączył: 28 Lut 2007 | Posty: 7 | Skąd: ToruĹ |
|
Wysłany: 1 Mar 2007, 3:03 Temat postu: |
|
|
A ja mam zapytanie, czy na Islandii jest kierunek studiĂłw Ratownictwo medyczne??Jak wyglÄ
da tam sytuacja ratownikĂłw?Musza tam byÄ jakieĹ karetki choÄ pewnie nie za wiele;) |
|
Powrót do góry |
|
 |
| einar
| Dołączył: 06 Lut 2004 | Posty: 1182 | |
|
Wysłany: 1 Mar 2007, 12:42 Temat postu: |
|
|
JednÄ
czy ze dwie widziaĹem...
Na litoĹÄ boskÄ
! MĂłwisz o kraju z jednÄ
z najlepszych sĹuĹźb zdrowia na Ĺwiecie, z systemem ratownictwa rozbudowanym do granic moĹźliwoĹci. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| anusi@
|
Wysłany: 1 Mar 2007, 14:27 Temat postu: |
|
|
heh ale oczywiĹcie nie mĂłw Ĺźe system jest sĹaby, chodzi o jakoĹÄ nie o iloĹÄ z tym Ĺźe na takÄ
liczbÄ mieszkaĹcĂłw moim zdaniem wystarczy okoĹo 6 centĂłw czy punktĂłw ratunkowych..nie przesadzajmy,przecieĹź zanudzili by sie tam jak by byĹo ich za duĹźo (ratownikĂłw of course). |
|
Powrót do góry |
|
 |
| einar
| Dołączył: 06 Lut 2004 | Posty: 1182 | |
|
Wysłany: 1 Mar 2007, 15:12 Temat postu: |
|
|
RatownikĂłw jest duĹźo, sprzÄt majÄ
bardzo nowoczesny i specjalistyczny. Karetki idealnie wyposaĹźone, ĹmigĹowce ratunkowe, Ĺodzie, statki, skutery etc. Ratownicy szkolÄ
siÄ na Islandii i poza granicami. WidziaĹem pokazy ratownikĂłw i byĹem pod wielkim wraĹźeniem ich moĹźliwoĹci.
Zajrzyj sobie choÄby na mbl.is i tam bardzo czÄsto w newsach jest pokazane jakim sprzÄtem i jakie iloĹci ratownikĂłw wysyĹa siÄ do jednego wypadku. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| p.moniagd
| Dołączył: 24 Sty 2007 | Posty: 7 | Skąd: Golub-DobrzyĹ |
|
Wysłany: 1 Mar 2007, 16:58 Temat postu: |
|
|
Witam skoro tak dobrze sie orientujecie w tych sprawach to mam pytanie: czy jest na Islandii kierunek pedagogika?? PoniewaĹź w paĹşdzierniku zaczÄĹam pedagogikÄ o specjalnoĹci resocjalizacja z profilaktyka spoĹecznÄ
w Polsce, a wÄ
tpiÄ Ĺźeby byĹa resocjalizacja na Islandii. WiÄc mam proĹbÄ jeĹli cos wiecie o pedagogice to dajcie znac gdzie jest uczelnia z takim kierunkiem, ile to mniej wiÄcej kosztuje, i w ogĂłle warunki jakie sÄ
. ByĹÄ
bym wdziÄczna za kaĹźdÄ
informacjÄ. Pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
| anusi@
|
Wysłany: 1 Mar 2007, 17:21 Temat postu: |
|
|
Ale mnie teraz nakrÄciĹeĹ!!!DziÄki wielkie za informacje!Tylko jak sie do nich dostaÄ, moĹźe byÄ problem ,bo jak narazie wiem Ĺźe do islandzkiej policji trzeba byÄ obywatelem Islandii..mam nadzieje ze to sie zmieni i zacznÄ
przyjmowaÄ obcokrajowcĂłw.  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Basia
 | Dołączył: 24 Lis 2004 | Posty: 628 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 1 Mar 2007, 18:42 Temat postu: |
|
|
Slyszalam kiedys o Amerykaninie, ktory byl na Islandii w jednostkach ratunkowych od "wypadkow masowych". Przyjezdza taka karetka i robia szybka selekcje: tu jest szansa, tu nie ma szansy, jest szansa, nie ma szansy...(to cytat z jego wypowiedzi). On skonczyl studia medyczne w USA, a tu chodzil tylko na kursy doszkalajace i jezykowe. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Old Star
| Dołączył: 27 Lip 2006 | Posty: 226 | Skąd: Down Town czyli z Miasta DaunĂłw |
|
Wysłany: 1 Mar 2007, 22:35 Temat postu: |
|
|
anusi@ napisał: | Ale mnie teraz nakrÄciĹeĹ!!!DziÄki wielkie za informacje!Tylko jak sie do nich dostaÄ, moĹźe byÄ problem ,bo jak narazie wiem Ĺźe do islandzkiej policji trzeba byÄ obywatelem Islandii..mam nadzieje ze to sie zmieni i zacznÄ
przyjmowaÄ obcokrajowcĂłw.  |
PozbÄ
dĹź siÄ marzeĹ!
To nie Irlandia!
OS |
|
Powrót do góry |
|
 |
| anusi@
|
Wysłany: 5 Cze 2007, 1:32 Temat postu: |
|
|
Nie mam najmniejszego zamiaru sĹuchaÄ tej rady  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Grazyna
| Dołączył: 06 Gru 2005 | Posty: 1093 | Skąd: Islandia |
|
Wysłany: 5 Cze 2007, 13:54 Temat postu: |
|
|
odnoĹnie powyĹźszej myĹli. Ojczyzna jest jak matka, ktĂłrÄ
trzeba kochaÄ. Ae czasami jest wyrodnÄ
matkÄ
, ktĂłra zabija w swoich dzieciach wszystko co w nich szlachetne i piÄkne. Wszyscy kochamy PolskÄ , bo jest naszÄ
ojczyznÄ
i zawsze bedzie w naszych sercach. Ale bedÄ
c na obczyĹźnie moĹźemy takĹźe przekazywaÄ swoim bliskim czym jest ojzyzna. _________________ Brunetka |
|
Powrót do góry |
|
 |
| FilipR79 ILOĹÄ OSTRZEĹťEĹ: 1
| Dołączył: 08 Lip 2006 | Posty: 991 | |
|
Wysłany: 5 Cze 2007, 15:02 Temat postu: |
|
|
Grazyna napisał: | odnoĹnie powyĹźszej myĹli. Ojczyzna jest jak matka, ktĂłrÄ
trzeba kochaÄ. Ae czasami jest wyrodnÄ
matkÄ
, ktĂłra zabija w swoich dzieciach wszystko co w nich szlachetne i piÄkne. Wszyscy kochamy PolskÄ , bo jest naszÄ
ojczyznÄ
i zawsze bedzie w naszych sercach. Ale bedÄ
c na obczyĹźnie moĹźemy takĹźe przekazywaÄ swoim bliskim czym jest ojzyzna. |
Grazynko, ojczyzna to matka nie ta co urodzila tylko ta co wykarmila!!!
Wiem, wiem tym stwierdzeniem wkladam kij w mrowisko no ale coz taka moja wola.... |
|
Powrót do góry |
|
 |
| anusi@
|
Wysłany: 5 Cze 2007, 23:17 Temat postu: |
|
|
Ja siÄ nie zgodzÄ z stwierdzeniem Ĺźe Polska to wyrodna matka...To jest kraj ,ktĂłry zabija marzenia ..ale nie umiera siÄ tu masowo z gĹodu ..47% osĂłb na Ĺwiecie Ĺźyje za mniej niĹź 2 dolary dziennie....40% ludnoĹci Ĺwiata, czyli ok. 2,5 miliarda osĂłb, nie ma dostÄpu do elektrycznoĹci. MogÄ wymieniaÄ dalej, codzieĹ mam ĹwiadomoĹÄ Ĺźe z gĹodu umiera kazdego dnia 300 tyĹ. dzieci...Kocham PolskÄ mimo wszystkich sku**** ktĂłrych tu poznaĹam i mimo wszelkich niedogodnoĹci jakich tu doznaĹam ,nigdzie na Ĺwiecie nie jadaĹam takiego chleba..nawet ten niby polski w Londynie nie jest taki sam..Z drugiej strony zgadzam siÄ ,Ĺźe moĹźna o ojczyĹźnie uczyÄ na obczyĹźnie a nawet badrziej ja popkochaÄ , bo nie mozna tesknic za czyms czego nigdy sie nie utraciĹo...trzeba tego doĹwiadczyc zeby ja docenic..Kocham podróşe i bede jeĹździÄ po swiecie pĂłki mi siĹ starczy
Dobrze Ĺźe rodacy korzystaja z szansy na poprawÄ warunkĂłw Ĺźycia...mimo to uwaĹźam ,Ĺźe nie zostaliĹmy do tego zmuszeni..to chÄÄ zmiany i poprawy ,ale nie przymus...dla mnie to jedna wielka przygoda ,poznawanie Ĺwiata na ktĂłrym przyszĹo mi ĹźyÄ ..innych ludzi i ich ojczyzn..bo wszyscy jestesmy tacy sami.
A ten cytat o ktĂłry tu sie rozchodzi jest nie mĂłj...sĹowa uchodĹźcy z Czeczenii ,ktĂłry w na naszej ziemi wylÄ
dowaĹ i po tym co przeszedĹ zapewno postrzegaĹ jÄ
jako kraine mlekiem i miodem...a mimo to ojczyzna zawsze w sercu i we krwi. Dlatego teĹź jego sĹowa takie wyraziste...
Pozdrawiam wszystkich  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Tomek_krk
| Dołączył: 02 Lis 2006 | Posty: 176 | Skąd: KrakĂłw |
|
Wysłany: 5 Cze 2007, 23:25 Temat postu: |
|
|
Cytat: | dla mnie to jedna wielka przygoda ,poznawanie Ĺwiata na ktĂłrym przyszĹo mi ĹźyÄ.......Kocham podróşe i bede jeĹździÄ po swiecie pĂłki mi siĹ starczy |
Witaj w klubie
Emigracje do krajĂłw traktuje jako przygode, oraz wyjazd na zarobek na podroze. Jeden wielki FUN
Pozdrawiam
Tomek
"....urodzilem siÄ po to, by podróş byĹa kaĹźdym moim dniem..." |
|
Powrót do góry |
|
 |
| anusi@
|
Wysłany: 5 Cze 2007, 23:28 Temat postu: PS! |
|
|
Aha , no i naszczÄĹcie choÄby zabiĹa we wszystkich cale piÄkno i szlachetnoĹÄ ze mnÄ
jej siÄ nie udaĹo i nie uda!!!
To nie ubĂłstwo nas nÄka, tylko pragnienie bogactwa.
Marek Aureliusz  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| O.E. Opiekun Forum
 | Dołączył: 03 Lut 2004 | Posty: 2552 | Skąd: Pl. Od SĹoĹca 3/Europa |
|
Wysłany: 5 Cze 2007, 23:52 Temat postu: Re: PS! |
|
|
anusi@ napisał: | To nie ubĂłstwo nas nÄka, tylko pragnienie bogactwa. | Jeden cytat a tyle mÄ
droĹci. Ja musiaĹem póŠstrony zabazgraÄ, by to ludziom wytĹumaczyÄ, a tu proszÄ: jedno zdanie  _________________ CHCESZ WSPOMĂC FORUM ORAZ ICELAND.PL? WPĹAÄ DATEK!
|
|
Powrót do góry |
|
 |
| Grazyna
| Dołączył: 06 Gru 2005 | Posty: 1093 | Skąd: Islandia |
|
Wysłany: 6 Cze 2007, 8:13 Temat postu: |
|
|
Nie wiedziaĹam, Ĺźe takÄ
dyskusje wywoĹam. I chyba musze przeprosiÄ moderatora, bo ten temat jest o studiach , a nie o naszej ojczyĹźnie.
Mam pytanie za 100 punktĂłw. Dziewczyna mego syna chce studiowaÄ na Islandii, dosyÄ dobrze zna angielski i w stopniu podstawowym islandzki. Co jej radzicie? _________________ Brunetka |
|
Powrót do góry |
|
 |
| FilipR79 ILOĹÄ OSTRZEĹťEĹ: 1
| Dołączył: 08 Lip 2006 | Posty: 991 | |
|
Wysłany: 6 Cze 2007, 8:41 Temat postu: |
|
|
Grazyna napisał: | Dziewczyna mego syna chce studiowaÄ na Islandii, dosyÄ dobrze zna angielski i w stopniu podstawowym islandzki. Co jej radzicie? |
Zmienic chlopaka  |
|
Powrót do góry |
|
 |
|