Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
| milucha
| Dołączył: 13 Lut 2011 | Posty: 37 | |
|
Wysłany: 4 Maj 2012, 14:30 Temat postu: opieka lekarska emigrantĂłw w Polsce:) |
|
|
Witam,
drogie Mamy wybieram siÄ ze swoim maleĹstwem (7 tygodni) do Polski (w dniu wyjazdu bÄdzie miaĹ prawie 3 miesiÄ
ce), chciaĹabym siÄ dowiedzieÄ jak wyglÄ
da opieka zdrowotna maleĹstwa w Polsce (poza prywatnymi), np. szczepienie lub w razie nagĹej potrzeby. Czy musimy tu zaĹatwiaÄ kartÄ (jak przy wyjeĹşdzie za granicÄ), czy w inny sposĂłb to zaĹatwiaĹyĹcie?
Pozdrawiamy. _________________ milucha |
|
Powrót do góry |
|
 |
| MARCINIS1
| Dołączył: 26 Cze 2009 | Posty: 153 | Skąd: husavik |
|
Wysłany: 4 Maj 2012, 16:41 Temat postu: Re: opieka lekarska emigrantĂłw w Polsce:) |
|
|
milucha napisał: | Witam,
drogie Mamy wybieram siÄ ze swoim maleĹstwem (7 tygodni) do Polski (w dniu wyjazdu bÄdzie miaĹ prawie 3 miesiÄ
da opieka zdrowotna maleĹstwa w Polsce (poza prywatnymi), np. szczepienie lub w razie nagĹej potrzeby. Czy musimy tu zaĹatwiaÄ kartÄ (jak przy wyjeĹşdzie za granicÄ), czy w inny sposĂłb to zaĹatwiaĹyĹcie?
Pozdrawiamy. | MUSISZ WYROBIC MALENSTWU KARTE , JA PRZED WYLOTEM DO POLSKI USTALILAM Z POLOZNA TU NA ISLANDII KIEDY I JAK BEDZIEMY SZCZEPIC MALA I WYSZLO TAK ZE PIERWSZA SZCZEPIONKE OTRZYMALA MAJAC 2,5 MIESIACA PRZED SAMYM WYLOTEM DO PL NATOMIAST DWIE NASTEPNE JUZ JAK WROCILISMY , JEZELI CHODZI O SZCZEPIENIA NIEOBOWIAZKOWE , JA SZCZEPILAM W POLSCE PRYWATNIE Z TYM ZE WPISALI W KSIAZECZKE JAKIE TO BYLY SZCZEPIENIA, JA PO PRZYLOCIE ZJEZDZILAM KAZDEGO PEDIATRE W SWOIM MIESCIE I ZADEN NIE CHCIAL NAS PRZYJAC CZY TO PRYWATNIE CZY NA TA KARTE , ZAWSZE BYLO TLUMACZENIE NIE MAM MIEJSC DOPIERO ZA POMOCA ZNAJOMYCH DOSTALISMY PRYWATNEGO PEDIATRE KTORY PRZYJAL NAS NA TA KARTE I DO NIEGO CHODZILISMY NA WAZENIE I MIERZENIA , ON TEZ WYSTAWIAL NAM RECEPTY NA VITAMINE D , NATOMIAST MAM WIELU ZNAJOMYCH KTORYCH LEKARZE RODZINNI PRZYJMOWALI MALENSTWA BEZ PROBLEMU NA PODSTWOWE KONTROLE.TAK WYGLADALO TO W MOIM PRZYPADKU |
|
Powrót do góry |
|
 |
| milucha
|
Wysłany: 4 Maj 2012, 19:56 Temat postu: Re: opieka lekarska emigrantĂłw w Polsce:) |
|
|
MARCINIS1 napisał: | milucha napisał: | Witam,
Pozdrawiamy. | MUSISZ WYROBIC MALENSTWU KARTE , JA PRZED WYLOTEM DO POLSKI USTALILAM Z POLOZNA TU NA ISLANDII KIEDY I JAK BEDZIEMY SZCZEPIC MALA I WYSZLO TAK ZE PIERWSZA SZCZEPIONKE OTRZYMALA MAJAC 2,5 MIESIACA PRZED SAMYM WYLOTEM DO PL NATOMIAST DWIE NASTEPNE JUZ JAK WROCILISMY , JEZELI CHODZI O SZCZEPIENIA NIEOBOWIAZKOWE , JA SZCZEPILAM W POLSCE PRYWATNIE Z TYM ZE WPISALI W KSIAZECZKE JAKIE TO BYLY SZCZEPIENIA, JA PO PRZYLOCIE ZJEZDZILAM KAZDEGO PEDIATRE W SWOIM MIESCIE I ZADEN NIE CHCIAL NAS PRZYJAC CZY TO PRYWATNIE CZY NA TA KARTE , ZAWSZE BYLO TLUMACZENIE NIE MAM MIEJSC DOPIERO ZA POMOCA ZNAJOMYCH DOSTALISMY PRYWATNEGO PEDIATRE KTORY PRZYJAL NAS NA TA KARTE I DO NIEGO CHODZILISMY NA WAZENIE I MIERZENIA , ON TEZ WYSTAWIAL NAM RECEPTY NA VITAMINE D , NATOMIAST MAM WIELU ZNAJOMYCH KTORYCH LEKARZE RODZINNI PRZYJMOWALI MALENSTWA BEZ PROBLEMU NA PODSTWOWE KONTROLE.TAK WYGLADALO TO W MOIM PRZYPADKU |
ProszÄ napisz, jak ta karta siÄ nazywa i gdzie jÄ
siÄ wyrabia? _________________ milucha |
|
Powrót do góry |
|
 |
| milucha
|
Wysłany: 4 Maj 2012, 22:56 Temat postu: laktator elektryczny |
|
|
Mamusie poszukujÄ laktator elektryczny. Czy wiecie gdzie moĹźna kupiÄ lub moĹźe ktĂłraĹ z Was ma do sprzedania? _________________ milucha |
|
Powrót do góry |
|
 |
| norbi261107
| Dołączył: 16 Lut 2009 | Posty: 298 | Skąd: reykjavik |
|
Wysłany: 5 Maj 2012, 0:28 Temat postu: |
|
|
Milucha ja byĹam w PL z cĂłrkÄ
9msc, maĹa miaĹa juĹź roczek jak wyjeĹźdĹźaĹyĹmy z IS, jedno szczepienie miaĹa robione w późniejszym terminie juĹź po powrocie na wyspÄ. NFZ nie refunduje szczepieĹ dla dzieci ubezpieczonych w innym kraju, rozmawiaĹam z lekarkÄ
o tym szczepieniu i ona wyjaĹniĹa, Ĺźe aby zaszczepiÄ mojÄ
cĂłrkÄ musiaĹaby mieÄ na to pozwolenie on sanepidu i gadaĹa jeszcze jakieĹ tam pierdoĹy, niby po znajomoĹci chciaĹa podaÄ maĹej szczepionkÄ prywatnie. PokazaĹam jej IslandzkÄ
kartÄ szczepieĹ to mi nawymyĹlaĹa kilka niby zalegĹych szczepionek, namieszaĹa mi w gĹowie ale zadzwoniĹam do przychodni w Reykjaviku i powiedzieli mi, Ĺźe malutka moĹźe zostaÄ zaszczepiona po powrocie, to byĹo 2 czy 3 msc później. Nie wiem jak to jest ze szczepieniami u maluszkĂłw przed ukoĹczeniem roczku. Najlepiej zapytaj w przychodni.
JeĹli chodzi o opiekÄ np. w razie nagĹej choroby (oby Twojemu maleĹstwu nie byĹa ona potrzebna) jak chodziĹam po oĹrodkach niepublicznych to nie chcieli uznaÄ ubezpieczenia z zagranicy i wtedy byĹy to wizyty prywatne a w przychodni publicznej przyjmowali bez problemĂłw na tÄ
niebieskÄ
kartÄ |
|
Powrót do góry |
|
 |
| milucha
|
Wysłany: 5 Maj 2012, 10:00 Temat postu: |
|
|
norbi261107 napisał: | Milucha ja byĹam w PL z cĂłrkÄ
9msc, maĹa miaĹa juĹź roczek jak wyjeĹźdĹźaĹyĹmy z IS, jedno szczepienie miaĹa robione w późniejszym terminie juĹź po powrocie na wyspÄ. NFZ nie refunduje szczepieĹ dla dzieci ubezpieczonych w innym kraju, rozmawiaĹam z lekarkÄ
o tym szczepieniu i ona wyjaĹniĹa, Ĺźe aby zaszczepiÄ mojÄ
cĂłrkÄ musiaĹaby mieÄ na to pozwolenie on sanepidu i gadaĹa jeszcze jakieĹ tam pierdoĹy, niby po znajomoĹci chciaĹa podaÄ maĹej szczepionkÄ prywatnie. PokazaĹam jej IslandzkÄ
kartÄ szczepieĹ to mi nawymyĹlaĹa kilka niby zalegĹych szczepionek, namieszaĹa mi w gĹowie ale zadzwoniĹam do przychodni w Reykjaviku i powiedzieli mi, Ĺźe malutka moĹźe zostaÄ zaszczepiona po powrocie, to byĹo 2 czy 3 msc później. Nie wiem jak to jest ze szczepieniami u maluszkĂłw przed ukoĹczeniem roczku. Najlepiej zapytaj w przychodni.
JeĹli chodzi o opiekÄ np. w razie nagĹej choroby (oby Twojemu maleĹstwu nie byĹa ona potrzebna) jak chodziĹam po oĹrodkach niepublicznych to nie chcieli uznaÄ ubezpieczenia z zagranicy i wtedy byĹy to wizyty prywatne a w przychodni publicznej przyjmowali bez problemĂłw na tÄ
niebieskÄ
kartÄ |
DziÄki Norbi za obszernÄ
informacjÄ , 16. mamy wizytÄ u poĹoĹźnej to siÄ dowiem i umĂłwiÄ na szczepionkÄ przed wylotem do kraju. Oby wiÄcej takich forumowiczĂłw , Ĺźycie na Islandii byĹoby Ĺatwiejsze:) _________________ milucha |
|
Powrót do góry |
|
 |
| MARCINIS1
|
Wysłany: 6 Maj 2012, 17:11 Temat postu: Re: laktator elektryczny |
|
|
milucha napisał: | Mamusie poszukujÄ laktator elektryczny. Czy wiecie gdzie moĹźna kupiÄ lub moĹźe ktĂłraĹ z Was ma do sprzedania? | W APTECE |
|
Powrót do góry |
|
 |
| ryba1
| Dołączył: 01 Kwi 2011 | Posty: 26 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 7 Maj 2012, 12:27 Temat postu: Witam wszystkie mamy i ich pociechy |
|
|
Mam 4miesieczne dziecko Bylo ono juz raz szczepione kiedy mialo 3 miesiace W ksiazeczce mam zapisane ze byly to nastepujace szczepienia:kikhĂłsta,barnaveiki,stifkrampa,Hib og maenusĂłtt i einni sprautu(DTaP,Hib,IPV) Czy ktos moze przetĹumaczyc mi te nazwy na nasz ojczysty jezyk? Szczepionka w 5 msc jest o takich samych nazwach Czy to znaczy ze ona sie powtarza? W 6 i 8 msc jest to MeningĂłkokkum C (MCC)?mam jeszcze jedno pytanko niedlugo lece do Polski ze swoim maluszkiem czy tam powinien zostac tez zaszczepiony?Prosze o porady Dziekuje i zycze milego dnia:) |
|
Powrót do góry |
|
 |
| ania12345
| Dołączył: 16 Lis 2008 | Posty: 50 | |
|
Wysłany: 7 Maj 2012, 15:52 Temat postu: kosmetyk dla niemowlat |
|
|
mam co was pytanie, czy ktos zna tutaj na islandii jakis krem lub masc na odparzenia dla niemowlat do pupy, do codziennego stosowania, lekki.
tylko NIE taki jak sudokrem |
|
Powrót do góry |
|
 |
| mikolaj
| Dołączył: 12 Kwi 2008 | Posty: 462 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 7 Maj 2012, 16:15 Temat postu: Re: kosmetyk dla niemowlat |
|
|
ania12345 napisał: | mam co was pytanie, czy ktos zna tutaj na islandii jakis krem lub masc na odparzenia dla niemowlat do pupy, do codziennego stosowania, lekki.
A+D to jest masc podobna do polskiego odpowiednika masci Linomag. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| mikolaj
| Dołączył: 12 Kwi 2008 | Posty: 462 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 7 Maj 2012, 16:18 Temat postu: Re: Witam wszystkie mamy i ich pociechy |
|
|
ryba1 napisał: | Mam 4miesieczne dziecko Bylo ono juz raz szczepione kiedy mialo 3 miesiace W ksiazeczce mam zapisane ze byly to nastepujace szczepienia:kikhĂłsta,barnaveiki,stifkrampa,Hib og maenusĂłtt i einni sprautu(DTaP,Hib,IPV) Czy ktos moze przetĹumaczyc mi te nazwy na nasz ojczysty jezyk? Szczepionka w 5 msc jest o takich samych nazwach Czy to znaczy ze ona sie powtarza? W 6 i 8 msc jest to MeningĂłkokkum C (MCC)?mam jeszcze jedno pytanko niedlugo lece do Polski ze swoim maluszkiem czy tam powinien zostac tez zaszczepiony?Prosze o porady Dziekuje i zycze milego dnia:) |
Wpisz w google skroty DTaP,Hib,IPV i wyswietli ci sie po polsku co to jest. Jak dobrze pamietam to ona bedzie chyba 3razy. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| MARCINIS1
|
Wysłany: 7 Maj 2012, 16:53 Temat postu: Re: Witam wszystkie mamy i ich pociechy |
|
|
ryba1 napisał: | Mam 4miesieczne dziecko Bylo ono juz raz szczepione kiedy mialo 3 miesiace W ksiazeczce mam zapisane ze byly to nastepujace szczepienia:kikhĂłsta,barnaveiki,stifkrampa,Hib og maenusĂłtt i einni sprautu(DTaP,Hib,IPV) Czy ktos moze przetĹumaczyc mi te nazwy na nasz ojczysty jezyk? Szczepionka w 5 msc jest o takich samych nazwach Czy to znaczy ze ona sie powtarza? W 6 i 8 msc jest to MeningĂłkokkum C (MCC)?mam jeszcze jedno pytanko niedlugo lece do Polski ze swoim maluszkiem czy tam powinien zostac tez zaszczepiony?Prosze o porady Dziekuje i zycze milego dnia:) | JEZELI DZIECKO ZACZELO SZCZEPIENIA NA ISLANDII POWINNO JE TUTAJ KONTYNUOWAC , CHODZI O TE OBOWIAZKOWE NATOMIAST TE NIEOBOWIAZKOWE ZALEZY OD CIEBIE BO I TU NA IS I W PL SA ONE ODPLATNE |
|
Powrót do góry |
|
 |
| MARCINIS1
|
Wysłany: 7 Maj 2012, 16:54 Temat postu: Re: kosmetyk dla niemowlat |
|
|
mikolaj napisał: | ania12345 napisał: | mam co was pytanie, czy ktos zna tutaj na islandii jakis krem lub masc na odparzenia dla niemowlat do pupy, do codziennego stosowania, lekki.
A+D to jest masc podobna do polskiego odpowiednika masci Linomag. | PROBOWALAS Z MAKA ZIEMNIACZANA |
|
Powrót do góry |
|
 |
| ryba1
|
Wysłany: 7 Maj 2012, 17:59 Temat postu: Re: Witam wszystkie mamy i ich pociechy |
|
|
MARCINIS1 napisał: | ryba1 napisał: | Mam 4miesieczne dziecko Bylo ono juz raz szczepione kiedy mialo 3 miesiace W ksiazeczce mam zapisane ze byly to nastepujace szczepienia:kikhĂłsta,barnaveiki,stifkrampa,Hib og maenusĂłtt i einni sprautu(DTaP,Hib,IPV) Czy ktos moze przetĹumaczyc mi te nazwy na nasz ojczysty jezyk? Szczepionka w 5 msc jest o takich samych nazwach Czy to znaczy ze ona sie powtarza? W 6 i 8 msc jest to MeningĂłkokkum C (MCC)?mam jeszcze jedno pytanko niedlugo lece do Polski ze swoim maluszkiem czy tam powinien zostac tez zaszczepiony?Prosze o porady Dziekuje i zycze milego dnia:) | JEZELI DZIECKO ZACZELO SZCZEPIENIA NA ISLANDII POWINNO JE TUTAJ KONTYNUOWAC , CHODZI O TE OBOWIAZKOWE NATOMIAST TE NIEOBOWIAZKOWE ZALEZY OD CIEBIE BO I TU NA IS I W PL SA ONE ODPLATNE | Czy korzystaĹyscie z jakis nieobowiazkowych szczepien dla Waszych dzieci? |
|
Powrót do góry |
|
 |
| chomik1 Zbyt czÄsta publikacja ogĹoszeĹ!
| Dołączył: 19 Sie 2009 | Posty: 50 | |
|
Wysłany: 7 Maj 2012, 18:17 Temat postu: |
|
|
widzialam juz w paru aptekach bepanten,polecam bo jest super na odparzenia. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| BubblesNFun
| Dołączył: 05 Sty 2011 | Posty: 13 | |
|
Wysłany: 7 Maj 2012, 19:08 Temat postu: Re: Witam wszystkie mamy i ich pociechy |
|
|
ryba1 napisał: | Mam 4miesieczne dziecko Bylo ono juz raz szczepione kiedy mialo 3 miesiace W ksiazeczce mam zapisane ze byly to nastepujace szczepienia:kikhĂłsta,barnaveiki,stifkrampa,Hib og maenusĂłtt i einni sprautu(DTaP,Hib,IPV) Czy ktos moze przetĹumaczyc mi te nazwy na nasz ojczysty jezyk? Szczepionka w 5 msc jest o takich samych nazwach Czy to znaczy ze ona sie powtarza? W 6 i 8 msc jest to MeningĂłkokkum C (MCC)?mam jeszcze jedno pytanko niedlugo lece do Polski ze swoim maluszkiem czy tam powinien zostac tez zaszczepiony?Prosze o porady Dziekuje i zycze milego dnia:) |
Tutaj masz stronke z tabelka wizyt i szczepien w jezyku polskim:)
http://www.ljosmodir.is/?Page=Notepad&ID=162
Mam nadzieje ze bedzie ona pomocna nie tylko Tobie ale i innym mamusiom:)
Pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
| ryba1
|
Wysłany: 7 Maj 2012, 19:31 Temat postu: Re: Witam wszystkie mamy i ich pociechy |
|
|
Tutaj masz stronke z tabelka wizyt i szczepien w jezyku polskim:)
http://www.ljosmodir.is/?Page=Notepad&ID=162
Mam nadzieje ze bedzie ona pomocna nie tylko Tobie ale i innym mamusiom:)
Pozdrawiam[/quote]
DziÄkujÄ bardzo na pewno sie przyda:) |
|
Powrót do góry |
|
 |
| ryba1
|
Wysłany: 7 Maj 2012, 19:35 Temat postu: Becikowe |
|
|
Wiem ze juz wczesniej byla o tym mowa,chcialabym zapytac czy ktoras z Was otrzymala bedac w Pl becikowe? Wydrukowalam sobie wzor zaswiadczenia lekarskiego ktore ma wypelnic polozna Tylko wydaje mi sie ze nie bedzie chciala wypelnic tego zaswiadczenia bo jest po polsku Moze ktos wie czy jest dostepne w jezyku angielskim? |
|
Powrót do góry |
|
 |
| chomik1 Zbyt czÄsta publikacja ogĹoszeĹ!
| Dołączył: 19 Sie 2009 | Posty: 50 | |
|
Wysłany: 8 Maj 2012, 21:31 Temat postu: |
|
|
hej dziewczyny mam pytanie do mam ktĂłre korzystaja z uslug dagmamy,mianowicie jakie to sa koszta? i czy polecacie jaks dagmame z kopavogor? i ile wczesniej nalezy zapisac dziecko?
dziekuje za odp i pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
| skilabod11
| Dołączył: 11 Lip 2009 | Posty: 9 | |
|
Wysłany: 8 Maj 2012, 22:40 Temat postu: mleko Nutramigen Lipil |
|
|
Witam wszystkie mamy mam takie pytanie odnoĹnie mleka Nutramigen. Czy ktĂłraĹ z Was korzystaĹa ze zwrotu czÄĹci kosztĂłw z tryggingastofnum ? JeĹli tak to jak siÄ to odbywa? Za Wszystkie informacje z gĂłry dziÄkujÄ.
Pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
|