Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
| narsiltm
 | Dołączył: 15 Gru 2006 | Posty: 186 | Skąd: SkÄ
dinÄ
d. |
|
Wysłany: 18 Sty 2007, 19:53 Temat postu: Forumowa ksiÄ
Ĺźka kucharska!!!! |
|
|
Wiatm serdecznie!
Od miesiaca jestem w Islandii i przez ceny jedzenia(zwlaszcza w knajpach) robi mi sie smutno. Z tego powodu zrodzil sie pomysl w mojej glowie- stworzmy ksiazke kucharska w ktorej bedziemy umieszczac ciekawe pomysly, jak zjesc tanio ale smacznie
Dla rozkrecenia watku umieszczam pierwszy przepis, gulazozupapomidorowa z krewetkami:
-jakies 300g makaronu muszelki z euro shopper.
-1\2 kg krewetek "dogun"
puszeczka krojonych pomidorkow z euro shopper
-kostka rosolowa
-sos sojowy "la choy"
-pieprz...duzo pieprzu:)
Makaron gotujemy do miekkosci, w miedzy czasie smazymy-dusimy krewetki(ok. 10-15min). W polowie gotowania makaronu do wody dodajemy sosu sojowego i kostke rosolowa, kiedy bedzie miekki wrzucamy cala zawartosc patelni. Gotujemy razem jakies 5min i aplikujemy pomidorki,sypiemy pieprzem, niech pobulgocze jeszcze 5min i mozemy wcinac. Mi bardzo smakowalo, wlasnie skonczylem jesc:)
Mysle,ze nieglupim pomyslem byloby zastapienie makaronu ryzem(po wczesniejszym wyplukaniu w zimnej wodzie, bo sie klej zrobi) i uzycie smietanki. Dla mnie wystarczylo na kilka konkretnych posilkow a calosc kosztowala nie wiecej niz 400 koronuw.
Pozdrawiam i smacznego!!!! _________________ Wczoraj(04.08.07), w godzinach wieczornych, para znanych bandziorĂłw,
niejaki Samo Zycie i jego dziwka GĹÄbsza Refleksja, po prostu - zabili mnie. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| O.E. Opiekun Forum
 | Dołączył: 03 Lut 2004 | Posty: 2552 | Skąd: Pl. Od SĹoĹca 3/Europa |
|
Wysłany: 18 Sty 2007, 21:04 Temat postu: Blokada tymczasowa |
|
|
Przepraszam, Ĺźe blokujÄ taki ciekawy wÄ
tek, ale mam wraĹźenie, Ĺźe jest juĹź sporo wÄ
tkĂłw o przepisach kulinarnych.
JeĹźeli jednak ktoĹ uwaĹźa, Ĺźe istnienie osobnego wÄ
tku ma sens, to proszÄ o info na priva.
Jesli natomiast jest juĹź bardziej pasujÄ
cy wÄ
tek, to proszÄ przenieĹÄ tam swĂłj post.
POST POPRAWIONY:
Po otrzymaniu wyjasnieĹ, przywracam ten wÄ
tek, ale w off-topicu, gdyĹź nie dotyczy bezpoĹrednio Islandii. _________________ CHCESZ WSPOMĂC FORUM ORAZ ICELAND.PL? WPĹAÄ DATEK!
|
|
Powrót do góry |
|
 |
| Basia
 | Dołączył: 24 Lis 2004 | Posty: 628 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 18 Sty 2007, 22:23 Temat postu: |
|
|
Nasz przepis moze nie jest az tak ekonomiczny, ale chyba miesci sie w normie.
Skladniki: makaron rurki (my jednak wolimy firmy Barilla, choc Euroshoper nie jest zly), paczka sera Gorgonzola, oliwa z oliwek, naczynko smietany, duzy peczek pietruszki, zabek czosnku, szczypta tartej galki muszkat. Siekamy drobno czosnek i rumienimy na oliwie, dorzucamy ser i smietane. Mieszamy na wolnym ogniu, az sie wszystko rozpusci na jednolity sos, dodajemy galke, sol, pieprz, jesli ktos chce. Kluski polewamy sosem i posypujemy duza iloscia siekanej pietruchy. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| narsiltm
dinÄ
d. |
|
Wysłany: 20 Lut 2007, 23:41 Temat postu: |
|
|
Kolejny przepis, alternatywne przyzadzenie kuczaka!
Prosze sie nie dziwic nazwie: "kurczak po samurajsku" albo " na nocniku", ma swoja historie
Co potrzeba:
-kurczak, taki bez glowy i wypatroszony, mozna go wszedzie nabyc.
-ziola- zalezy kto co lubi.
-troche oliwy z oliwek.
-moze byc zgnieciony czosnek.
-sol lub przyprawa do pieczenia kuczaka.
-sloik.
-woda.
Jak go zalatwic?
-Kuczaka myjemy z calego brudu tego swiata, krwi, tluszczu i kurzu.
-Pozniej nacieramy go dokladnie sola, czosnkiem lub przyprawa do kuczaka(obficie, w srodku tez).
-Do sloika wrzucamy ziola, ja osobiscie lubie duzo majerchuanku, bazylii, oregano.
-Zalewamy sloik woda, prawie do pelna.
-W miedzyczasie rozgrzewamy piekarnik.
-Wkladamy to ptaszyslko do srodka i pieczemy przez min. 2h!
Jesli ktos sprobuje to prosze powiedziec jak smakowal, dla mnie zawsze jest super. Bardzo soczysty, wspaniale czuc delikatny aromat ziol...Taki pol upieczony, pol ugotowany na parze
Smacznego i pozdrawiam!!! _________________ Wczoraj(04.08.07), w godzinach wieczornych, para znanych bandziorĂłw,
|
Powrót do góry |
|
 |
| Basia
|
Wysłany: 21 Lut 2007, 10:27 Temat postu: |
|
|
A co robisz ze sloikiem? Bo jakos nie moge dojsc na podstawie tekstu... |
|
Powrót do góry |
|
 |
| narsiltm
dinÄ
d. |
|
Wysłany: 21 Lut 2007, 10:36 Temat postu: |
|
|
A zapomnialem!
Zawartosc sloika jest na popicie kurczaka...taki zarcik
A tak naprawde to kurczak powinien miec dziore miedzy nogami, przez ktora byl patroszony. Poprostu nadziewamy go na sloik przez ta dziore  _________________ Wczoraj(04.08.07), w godzinach wieczornych, para znanych bandziorĂłw,
|
Powrót do góry |
|
 |
| narsiltm
dinÄ
d. |
|
Wysłany: 25 Mar 2007, 13:25 Temat postu: |
|
|
Ostatnio w Bonusie pojawily sie duze krewetki(chyba "black tiger"!). Oto najprostszy sposob przyzadzenia:
-na patelni rozpuszczamy maslo,
-ucieramy kilka zabkow czosnku i wrzucamy do goracego maselka,
-czekamy az maslo zacznie bulgotac i wkladamy krewetki.
Po pewnym czasie prazki na pancerzyku zmienia kolor na czerwony, smazymy jesio 5min i gotowe:) Pozniej na tym samym maselku mozna podsmazyc kawaleczki jakiejs delikatnej bulki...Pychota! _________________ Wczoraj(04.08.07), w godzinach wieczornych, para znanych bandziorĂłw,
|
Powrót do góry |
|
 |
| narsiltm
dinÄ
d. |
|
Wysłany: 25 Mar 2007, 13:26 Temat postu: |
|
|
A ma ktos moze przepis na kalmara? Podobno dobrze wychodzi w ciescie:) _________________ Wczoraj(04.08.07), w godzinach wieczornych, para znanych bandziorĂłw,
|
Powrót do góry |
|
 |
| Basia
|
Wysłany: 25 Mar 2007, 15:30 Temat postu: |
|
|
Hmmm. Chyba zabiore sie za te "duze krewetki". Podobnie mozna tez przyrzadzic homary. Bierze sie kilo homara mrozonego, 150g masla, pol peczka pietruszki, 4 zabki czosnku, cytryne, sol, pieprz. Najpierw topimy maslo, wrzucamy do niego zgnieciony czosnek, posiekana pietruszke, troche soli i pieprzu. Takim doprawionym maslem zalewamy homarki i odstawiamy na pol dnia do lodowki, zeby sie macerowaly. Potem tylko wrzucamy to wszystko do garka, na gorace maslo, i nakrywamy pokrywka. Gotujemy ok 20 minut (homary gotuja sie w sosie wlasnym),mieszajac od czasu do czasu. Doprawiamy cytryna i swieza pieruszka. Do tego salatka, male ziemniaczki w mundurkach - pycha. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| narsiltm
dinÄ
d. |
|
Wysłany: 25 Mar 2007, 20:47 Temat postu: |
|
|
Grrrrr, brzmi smakowice;)
Basiu chyba tylko my sami gotujemy na tym forum! Probowalas Qczaka na nocniku? _________________ Wczoraj(04.08.07), w godzinach wieczornych, para znanych bandziorĂłw,
|
Powrót do góry |
|
 |
| Basia
|
Wysłany: 26 Mar 2007, 9:08 Temat postu: |
|
|
Szczerze mowiac - jeszcze nie... Ale przymierzam sie zrobic w Wielkanoc, bo bedzie nas wiecej. Mam nadzieje, ze nie bedzie wtopy - przyjezdza tesciowa:-) |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|