Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
| @ni@
| Dołączył: 16 Sie 2008 | Posty: 326 | |
|
Wysłany: 9 Paź 2008, 17:48 Temat postu: |
|
|
esmerka31 napisał: |
pewnie przy podaniu o skattkort nie podalas daty przylotu i dlatego tak jest. |
Hmm,caĹkiem moĹźliwe Ale w przyszĹym miesiÄ
cu juĹź bÄdzie ok, przynajmniej w tym temacie,aĹź siÄ bojÄ pomyĹleÄ z iloma rzeczami jeszcze bÄdÄ miaĹa kĹopot
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
| esmerka31
| Dołączył: 19 Lut 2007 | Posty: 542 | |
|
Wysłany: 9 Paź 2008, 18:07 Temat postu: |
|
|
@ni@ napisał: | esmerka31 napisał: |
pewnie przy podaniu o skattkort nie podalas daty przylotu i dlatego tak jest. |
Hmm,caĹkiem moĹźliwe Ale w przyszĹym miesiÄ
cu juĹź bÄdzie ok, przynajmniej w tym temacie,aĹź siÄ bojÄ pomyĹleÄ z iloma rzeczami jeszcze bÄdÄ miaĹa kĹopot
 |
no ale strata kasy za ponad 2 miesiace |
|
Powrót do góry |
|
 |
| @ni@
|
Wysłany: 9 Paź 2008, 19:29 Temat postu: |
|
|
esmerka31 napisał: |
no ale strata kasy za ponad 2 miesiace |
Tak to prawda przydaĹaby siÄ taka gotĂłwka  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| @ni@
|
Wysłany: 14 Paź 2008, 1:18 Temat postu: |
|
|
Witam to znĂłw ja
Zastanawiam siÄ nad praca dorywczÄ
tzn maksimum bym mogĹa uzyskaÄ 30-40 godzin za stawkÄ 1050 brutto tylko nie wiem jak by w tym momencie wyglÄ
daĹa sprawa ze stattkort,tzn nie wiem czy w momencie podjÄcia takiej pracy odebraliby mi tÄ
ulgÄ czyli 34000 koron w zamian za wynagrodzenie. Czy w koĹcowym efekcie nie wyszĹo by na to,Ĺźe pracujÄ
c czy nie pracujÄ
c otrzymam mniej wiÄcej te same pieniÄ
Ĺźki? A moze powinnam dostaÄ te 34000+ wynagrodzenie za godziny,ale to w takim przypadku czy od tej kwoty 1050 bedzie odliczany podatek,nie mam pojÄcia jak to obliczyÄ
PoradĹşcie proszÄ  |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 14 Paź 2008, 9:56 Temat postu: |
|
|
@ni@ napisał: | Witam to znĂłw ja
tzn maksimum bym mogĹa uzyskaÄ 30-40 godzin za stawkÄ 1050 brutto tylko nie wiem jak by w tym momencie wyglÄ
daĹa sprawa ze stattkort,tzn nie wiem czy w momencie podjÄcia takiej pracy odebraliby mi tÄ
ulgÄ czyli 34000 koron w zamian za wynagrodzenie. Czy w koĹcowym efekcie nie wyszĹo by na to,Ĺźe pracujÄ
c czy nie pracujÄ
Ĺźki? A moze powinnam dostaÄ te 34000+ wynagrodzenie za godziny,ale to w takim przypadku czy od tej kwoty 1050 bedzie odliczany podatek,nie mam pojÄcia jak to obliczyÄ
PoradĹşcie proszÄ  | w drugiej pracy, dorywczej, jezeli jest legalna to placisz 100 % podatku, skattkort mozna wykorzystac tylko w jednej pracy. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| BOBER22111
| Dołączył: 17 Lip 2008 | Posty: 76 | Skąd: REYKJAVIK |
|
Wysłany: 14 Paź 2008, 10:01 Temat postu: |
|
|
Sxxxxn napisał: | @ni@ napisał: | Witam to znĂłw ja
c czy nie pracujÄ
PoradĹşcie proszÄ  | w drugiej pracy, dorywczej, jezeli jest legalna to placisz 100 % podatku, skattkort mozna wykorzystac tylko w jednej pracy. |
ALE TEZ MOZNA ROZLOZYC PROCENTOWO NP.1 PRACA 60% A 2 40%  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| esmerka31
|
Wysłany: 14 Paź 2008, 11:29 Temat postu: |
|
|
BOBER22111 napisał: | Sxxxxn napisał: | @ni@ napisał: | Witam to znĂłw ja
c czy nie pracujÄ
bez rĂłznicy kto bedzie otrzymywal upust podatkowy i tak bedzie tylko wynosil 34.034
ALE TEZ MOZNA ROZLOZYC PROCENTOWO NP.1 PRACA 60% A 2 40%  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
| @ni@
|
Wysłany: 14 Paź 2008, 18:18 Temat postu: |
|
|
To by byĹa moja jedyna praca na ta chwilÄ,czyli jeĹli dobrze rozumiem,to mÄ
Ĺź bÄdzie mĂłgĹ dalej pobieraÄ mĂłj stattkort? |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 14 Paź 2008, 18:26 Temat postu: |
|
|
zyzak napisał: | Ludzie!!!!!
najpierw po przyjezdzie idziemy do biura emirgacyjnego czy jak tam, na ulicy Borgatun i tam skladamy wniosek o kennitale. W chwioi obecnej czeka sie 5-7 dni roboczych (ja 2 lata temu czekalem 1,5m miesiaca bylo to w sezonie letnim) potem,kiedy mamy kennitale (odbieramy ja albo osobiscie albo zostanie faxem dio pracodawcy) idzsiemy na ulice laugavegur do biura RSK podatkowego po skatkort (niedaleko skrzyzowania laugavegur z noatum,czy jak jej tam) skatkort dostajemy od reki
z tym pozwoleniem na prace to ja si ebujam tutaj 2 lata i do dzis do nie mam , i chyba to nie jest takie konieczne bo pracodawcy maja to delikatnie w xxxx*****
***** wyporowadzcie mnie z bledu
ajuto | od momentu wejscia Polski do sengen czy jak to tam sie wabi, na Islandi obowiazuje tylko pozwolenie na pobyt |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 14 Paź 2008, 18:32 Temat postu: |
|
|
przepraszam najmocniej, do unii a nie sengen, pozwolenia na prace zniesiono 1 maja, 2 albo 3 lata temu. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| sarno_973
| Dołączył: 14 Lis 2008 | Posty: 4 | Skąd: goleniow |
|
Wysłany: 28 Sty 2009, 15:39 Temat postu: |
|
|
mam pytanie czy ktos wie czy na ten rok zostala zwiekszona kwota na statkorcie |
|
Powrót do góry |
|
 |
| esmerka31
|
Wysłany: 28 Sty 2009, 16:02 Temat postu: skattkort |
|
|
pisalam juz o tym w dziale podatki, upust w tym roku wynosio 40.205 a podatek 37,2% |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Dr Rey
| Dołączył: 28 Maj 2009 | Posty: 2 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 31 Maj 2009, 21:05 Temat postu: |
|
|
Witam wszystkich
MoĹźe ktoĹ byĹ w podobnej sytuacji i jest w stanie mi pomĂłc. Otóş moja Ĺźona nie pracuje i zĹoĹźyĹem jej skattkort u mnie w pracy. Jako Ĺźe Ĺźona ma problemy ze znalezieniem pracy postanowiliĹmy Ĺźe wrĂłci do kraju a ja jeszcze troszkÄ siÄ tu pomÄczÄ. No i nie wiem co zrobiÄ z jej skattkortem ,tzn. czy przed wyjazdem musi go zwrĂłciÄ do skarbĂłwki, czy teĹź dopĂłki nie rozpocznie pracy w Polsce mogÄ dalej korzystaj z jej ulgi podatkowej? ProszÄ o radÄ poradÄ ,dziÄki  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Dr Rey
| Dołączył: 28 Maj 2009 | Posty: 2 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 2 Cze 2009, 19:31 Temat postu: |
|
|
Dr Rey napisał: | Witam wszystkich
MoĹźe ktoĹ byĹ w podobnej sytuacji i jest w stanie mi pomĂłc. Otóş moja Ĺźona nie pracuje i zĹoĹźyĹem jej skattkort u mnie w pracy. Jako Ĺźe Ĺźona ma problemy ze znalezieniem pracy postanowiliĹmy Ĺźe wrĂłci do kraju a ja jeszcze troszkÄ siÄ tu pomÄczÄ. No i nie wiem co zrobiÄ z jej skattkortem ,tzn. czy przed wyjazdem musi go zwrĂłciÄ do skarbĂłwki, czy teĹź dopĂłki nie rozpocznie pracy w Polsce mogÄ dalej korzystaj z jej ulgi podatkowej? ProszÄ o radÄ poradÄ ,dziÄki  |
A moĹźe trochÄ inaczej: skattkort trzeba zwrĂłciÄ osobiĹcie czy ja jako mÄ
Ĺź mogÄ zwrĂłciÄ kartÄ podatkowÄ
Ĺźony?  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| kamcia
| Dołączył: 04 Gru 2009 | Posty: 16 | |
|
Wysłany: 9 Gru 2009, 18:06 Temat postu: problem z odzyskaniem karty podatkowej:( |
|
|
Pomozcie:)
Mam taki problem moj chlopak nie moze odzyskac karty podatkowej od bylego pracodawcy.obecnie jest na zasilku poniewaz ma problem ze znalezieniem pracy,karta musi byc w urzedzie a On nie moze jej zawiezc bo jej nie ma.Otoz mam pyatnie czy moze zlozyc o druga w takiej sytuacji,przypomne ze nie pracuje czy mu wydadza w takim przypadku albo jak zalatwic ta sprawe zeby szanowny byly szef oddal mu ta karte(pracodawca nie zbyt sympatyczny niestety)Dziekuje z gory za pomoc |
|
Powrót do góry |
|
 |
| patryk23l ILOĹÄ OSTRZEĹťEĹ: 1 (dublowanie ogĹoszeĹ)
| Dołączył: 16 Sty 2008 | Posty: 670 | Skąd: Keflavik |
|
Wysłany: 9 Gru 2009, 19:23 Temat postu: |
|
|
Ja bym proponowal wyrobic nowa w urzedzie skarbowym. Po co z bucem sie meczyc. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| kamcia
| Dołączył: 04 Gru 2009 | Posty: 16 | |
|
Wysłany: 9 Gru 2009, 20:29 Temat postu: |
|
|
Co jest potrzebne do wyrobienia nowej karty podatkowej?I czy ktos sie orientuje czy w Selfossie jest taki urzad? |
|
Powrót do góry |
|
 |
| esmerka31
|
|
Powrót do góry |
|
 |
| emilcia001
| Dołączył: 26 Cze 2012 | Posty: 12 | Skąd: Polska |
|
Wysłany: 26 Cze 2012, 20:50 Temat postu: przyznawanie skattkort |
|
|
Witam wszystkich dopiero od niedawna jestem w Islandii i nie bardzo siÄ orientujÄ z caĹÄ
dokumentacja jakÄ
trzeba tu zaĹatwiÄ, zĹoĹźyĹam dokumenty o kennitala i czekam juĹź 6 tydzieĹ, jak go otrzymam to czy automatycznie dostane tÄ
kartÄ skattkort?jak nie to ja sama mam o niÄ
sie starac czy to ksiÄgowa w firmie to zaĹatwia?dalej jak wyglada sprawa z zapisywaniem sie do zwiazkĂłw werk vest, jeĹli mam umowÄ to juĹź jestem w tych zwiÄ
zkach czy nie? dziÄkujÄ bardzo  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Szarlotka
| Dołączył: 12 Cze 2012 | Posty: 14 | |
|
Wysłany: 8 Lip 2012, 22:58 Temat postu: |
|
|
Po kartÄ musisz sam/sama iĹÄ do urzÄdu RSK. Trwa to dosĹownie sekundy i wszystko od rÄki. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|