reklama

Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona Główna

ICELAND.PL :: Islandia - strona główna portalu

ZANIM COŚ NAPISZESZ PRZECZYTAJ REGULAMIN  
JEŚLI KTOŚ CIĘ OBRAŻA LUB ŁAMIE REGULAMIN, NIE DAJ SIĘ SPROWOKOWAĆ, NAPISZ DO ADMINA!

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja   ProfilProfil   ZalogujZaloguj 

Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   

podatek
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 56, 57, 58 ... 61, 62, 63  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona Główna -> Ĺťycie na Islandii
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
dude73

PostWysłany: 21 Mar 2012, 14:13    Temat postu: uuuuuuuuuuuuuuuuhhhhhhhhhhhhhhhh...... Odpowiedz z cytatem

dosolili mi w tym roku Shocked
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Liwia

PostWysłany: 21 Mar 2012, 18:04    Temat postu: Re: Pytanie Odpowiedz z cytatem

esmerka31 napisał:
Liwia napisał:
W zeszłym roku wróciłam do Polski na stałe. Zanim opuściłam kraj złożyłam w RSK uproszczone zeznanie podatkowe za 2011 i oddałam kartę podatkową. Mam uprzejme pytanie do forumowiczów, czy jeszcze coś muszę dodatkowo zrobić, wypełnić na stronie skattur?

czy to rozliczenie bylo na papierze? jesli tak to radze zrobic rozliczenie jeszcze raz, z doswiadczenia wiem ze czesto sie gubia kartki.

Witam ponownie. Dzisiaj zajrzałam na stronkę skattur.is i zeznanie jest juĹź wypełnione, wszystkie kwoty się zgadzają. Po lewej stronie w rubryce jest aktywna wstępna kalkulacja=brĂĄðabirgðaĂştreikningur, czy to znaczy Ĺźe juĹź nie muszę ponownie wysyłac tego zeznania podatkowego i Ĺźe juĹź obliczyli wstępnie ile ewentualnie będę miała do zwrotu lub do zapłaty. Nie wchodziłam w tą kalkulacje i mam dylemat czy ponownie wysłać czy nie. Będę wdzięczna za pomoc Smile
Powrót do góry
nikiwoju

PostWysłany: 21 Mar 2012, 18:12    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Odnośnie pytania koleĹźanki u gĂłry chciałbym się zorientować co oznaczają kolory (czerwony i niebieski) kwot podanych w "rozliczeniu" w zakładce BrĂĄðabirgðaĂştreikningur. Czy kwoty te oznaczają ile mam do zapłaty lub do zwrotu ? Jeśli tak to jak interpretować te kolory Smile ?
Powrót do góry
esmerka31

PostWysłany: 21 Mar 2012, 18:16    Temat postu: Re: Pytanie Odpowiedz z cytatem

Liwia napisał:
esmerka31 napisał:
Liwia napisał:
W zeszłym roku wróciłam do Polski na stałe. Zanim opuściłam kraj złożyłam w RSK uproszczone zeznanie podatkowe za 2011 i oddałam kartę podatkową. Mam uprzejme pytanie do forumowiczów, czy jeszcze coś muszę dodatkowo zrobić, wypełnić na stronie skattur?

czy to rozliczenie bylo na papierze? jesli tak to radze zrobic rozliczenie jeszcze raz, z doswiadczenia wiem ze czesto sie gubia kartki.

Witam ponownie. Dzisiaj zajrzałam na stronkę skattur.is i zeznanie jest juĹź wypełnione, wszystkie kwoty się zgadzają. Po lewej stronie w rubryce jest aktywna wstępna kalkulacja=brĂĄðabirgðaĂştreikningur, czy to znaczy Ĺźe juĹź nie muszę ponownie wysyłac tego zeznania podatkowego i Ĺźe juĹź obliczyli wstępnie ile ewentualnie będę miała do zwrotu lub do zapłaty. Nie wchodziłam w tą kalkulacje i mam dylemat czy ponownie wysłać czy nie. Będę wdzięczna za pomoc Smile

jesli nie pojawia sie napis OPNA FRAMTAL , bedzie oznaczalo ze jest zlozone.
Kolory w tabelce , niebieski z minusem dla nas, czerwony do zaplacenia
Powrót do góry
sasetka29

PostWysłany: 21 Mar 2012, 18:25    Temat postu: hh Odpowiedz z cytatem

Czy ktoś podpowie jak rozliczyć się w Polsce ? Jakie papiery mi stąd potrzebne?
Powrót do góry
Liwia

PostWysłany: 25 Lip 2012, 18:15    Temat postu: Innheimtusedill 2012 Odpowiedz z cytatem

Mam uprzejme zapytanie do forumowiczów. Czy ktoś wie co dokładnie oznacza ta notka "Upplýsingar um bankareikning eru ekki fyrirliggjandi. Sýslumenn og Tollstjóri annast endurgreidslu inneigna". Widnieje w moim rozliczeniu, na samym końcu Innheimtusedill 2012. Może ktoś z Was ma podobnie?
Powrót do góry
redd
Zablokowany z powodu dublowania ogłoszeń
PostWysłany: 25 Lip 2012, 23:22    Temat postu: Re: Innheimtusedill 2012 Odpowiedz z cytatem

Liwia napisał:
Mam uprzejme zapytanie do forumowiczów. Czy ktoś wie co dokładnie oznacza ta notka "Upplýsingar um bankareikning eru ekki fyrirliggjandi. Sýslumenn og Tollstjóri annast endurgreidslu inneigna". Widnieje w moim rozliczeniu, na samym końcu Innheimtusedill 2012. Może ktoś z Was ma podobnie?

nie posiadaja nr konta twojego na ktore maja wplacic pieniadzebadz z ktorego maja potracic
Powrót do góry
ziomex123-91

PostWysłany: 31 Lip 2012, 17:37    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

witam. moj znajomy musi zaplacic 800 tys. podatku. jest to bardzo duza kwota a on sam nie ma zielonego pojęcia jak to jest możliwe. czy ktoś miał podobne sytuacje, wiecie moze gdzie zglosic sie w sprawie wyjasnienia?? pilnie prosze o jakie kolwiek informacje. pozdrawiam
Powrót do góry
g6

PostWysłany: 31 Lip 2012, 18:00    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Niech zapyta kogoś kto się na tym zna, np. osoby która mu to rozliczała.
Powrót do góry
ziomex123-91

PostWysłany: 31 Lip 2012, 18:05    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

własnie w tym problem ze z ta osoba juz nie ma kontaktu... nie wie co ma w tej sytuacji robic. czy to wina pracodawcy, czy jemu ktos zle rozliczyl podatek wiec prosil bym o jakiekolwiek info w jakim urzedzie, miejscu mozna dowiedziec sie jakis szczegolow, moze jakis nr telefony chociaz, czy jest szansa ze to jakas pomylka? czy jesli to nie z jego siny to czy jest jakas szansa na nie zaplacenie tej kasy ? prosze o jakiekolwiek info jesli ktos zna kogos badz bylw takiej sytaucji
Powrót do góry
g6

PostWysłany: 31 Lip 2012, 19:28    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No to chyba najlepiej będzie zapytać w skarbowym.
http://rsk.is/
Na dole strony jest email i telefony.
Wątpię, żeby dało się od tego uciec, co jak co ale podatki tak łatwo nie znikają Sad
Powrót do góry
nozyczka
ILOŚĆ OSTRZEŻEŃ: 1
PostWysłany: 31 Lip 2012, 19:37    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

g6 napisał:
No to chyba najlepiej będzie zapytać w skarbowym.
http://rsk.is/
Na dole strony jest email i telefony.
Wątpię, żeby dało się od tego uciec, co jak co ale podatki tak łatwo nie znikają Sad
a mi w zeszłym roku widnialo na koncie minus 600 tysiecy koron, na netbanki mialem niezaplacony podatek to bylo 2 razy 16.000kr nie placilem rok pozniej wybilo mi 600 zaplacilem wtedy 2 razy po 16 i 600 zniknelo. moral z tego taki przynajmniej w mojej sytuacji plac chlopie zalegle a wszystko wroci do normy chyba ze z czym innym jest problem, najpierw niech sprawdzi czy z niczym nie zalega dla rsk
Powrót do góry
maestro
ILOŚĆ OSTRZEŻEŃ: 1
PostWysłany: 31 Lip 2012, 22:47    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Urząd podatkowy też szuka pieniędzy. W zeszłym roku nie pobrano mi pierwszej raty z 25 000. Nie wskoczyło nic na wypłatę, potem na konto bankowe. Cisza jak makiem zasiał. Udałem się do RSK i sam zapłaciłem pierwszą ratę. Odrazu zastrzegłem, by następne pobrano mi z wypłaty. W tym roku pewnie też miałbym do zapłaty karę za nie zapłacenie podatku. Niestety. Swoje sprawy trzeba pinlować, a rozliczenia robić u księgowych z prawdziwego zdarzenia, a nie tych co biorą 1000 kr za osobę. Ja akurat rozliczam się sam, bo nie mam nic do odpisu.
Powrót do góry
redd
Zablokowany z powodu dublowania ogłoszeń
PostWysłany: 31 Lip 2012, 23:29    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ziomex123-91 napisał:
własnie w tym problem ze z ta osoba juz nie ma kontaktu... nie wie co ma w tej sytuacji robic. czy to wina pracodawcy, czy jemu ktos zle rozliczyl podatek wiec prosil bym o jakiekolwiek info w jakim urzedzie, miejscu mozna dowiedziec sie jakis szczegolow, moze jakis nr telefony chociaz, czy jest szansa ze to jakas pomylka? czy jesli to nie z jego siny to czy jest jakas szansa na nie zaplacenie tej kasy ? prosze o jakiekolwiek info jesli ktos zna kogos badz bylw takiej sytaucji

nie wazne jak sie rozliczysz to i tak urząd sam to sprawdza mi kazdego roku inaczej wychodzi niz na poczatkua rozliczam sie sam tylko raz rozliczal mnie islandczyk i bylo tak samo

najlepiej isc isiezapytac czasami wychodza takie bledy

mojej dziewczyny kiedyc znajoma islandka miala do zaplaty ponad 300tys poszla wyjasnila i dostala zwrot ponad 100tys jak narazieto niema cosie denerwowac
Powrót do góry
g6

PostWysłany: 1 Sie 2012, 15:42    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

redd napisał:

nie wazne jak sie rozliczysz to i tak urząd sam to sprawdza mi kazdego roku inaczej wychodzi niz na poczatkua rozliczam sie sam tylko raz rozliczal mnie islandczyk i bylo tak samo

Od rozliczania podatku są księgowi, nie "isladczycy".
Jak Cię rozliczy isladzki piekarz to też się spodziewasz, że zrobi to lepiej niż Ty sam?

Ja kiedyś chciałem rozliczyć się sam, wyszło mi do zwrotu jakieś grosze - mniej niż 10k, poszedłem z tym do księgowej i zwrotu było >500k.

Urząd sprawdza, ale raczej sprawdza czy nie oszukałeś urzędu, nie wiem czy obchodzi ich jak oszukasz siebie.
Powrót do góry
iza_is

PostWysłany: 1 Sie 2012, 15:43    Temat postu: zwrot podatku Odpowiedz z cytatem

Może ktoś mi podpowie o co tu chodzi bo sam juz nie wiem.Zjechaliśmy z Islandii w kwietniu 2011,rozliczałem się z podatku przez internet w Polsce sam i wynikalo,że rsk ma do zwrotu dla mnie 132 000 i tyle samo dla żony,platne 1 sierpnia tego roku.Dziś jest pierwszy sierpień,a na koncie nie ma nic.Czy to znaczy,że nie dostaniemy tych pieniędzy?Dodam,że w urzędzie wiedzą,że jesteśmy w Polsce.Może ktos miał podobną sytuację?
Powrót do góry
kobieta77

PostWysłany: 1 Sie 2012, 18:32    Temat postu: podatek Odpowiedz z cytatem

hej

jestem w tej samej sytuacji, przebywam teraz w polsce wracam w sierpniu i tez nie dostalam zasilku na dzieci
Powrót do góry
sasetka29

PostWysłany: 14 Sie 2012, 13:00    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Czy ktos tu zajmuje sie rozliczaniem podatku w Polsce???
Powrót do góry
agatka

PostWysłany: 14 Sie 2012, 14:46    Temat postu: ... Odpowiedz z cytatem

Kobieta77 i iza_is,

Zalogujcie sie na stronie RSK.is i sprawdzcie czy jest naliczony zwrot i jesli jest to czy pod tabelka jest wpisany numer konta. Jesli nie jest to nalezy sie skontaktowac z urzedem i podac im ten numer.

Moze tez byc sytuacja taka, ze nie ma nic do zwrotu bo informacja podana w momencie rozliczenia jest tylko prognoza, ktora nie zawsze ma odniesienie do faktycznego rozliczenia, ktore przychodzi w sierpniu.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
esmerka31

PostWysłany: 14 Sie 2012, 14:51    Temat postu: Re: zwrot podatku Odpowiedz z cytatem

iza_is napisał:
Może ktoś mi podpowie o co tu chodzi bo sam juz nie wiem.Zjechaliśmy z Islandii w kwietniu 2011,rozliczałem się z podatku przez internet w Polsce sam i wynikalo,że rsk ma do zwrotu dla mnie 132 000 i tyle samo dla żony,platne 1 sierpnia tego roku.Dziś jest pierwszy sierpień,a na koncie nie ma nic.Czy to znaczy,że nie dostaniemy tych pieniędzy?Dodam,że w urzędzie wiedzą,że jesteśmy w Polsce.Może ktos miał podobną sytuację?
+
system pokazal zwrot upustu personalnego, co sie oczywiscie nie nalezy osobom przebywajacy poza Islandia.
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona Główna -> Ĺťycie na Islandii Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 56, 57, 58 ... 61, 62, 63  Następny
Strona 57 z 63

Skocz do: