Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
| dude73
| Dołączył: 28 Paź 2009 | Posty: 24 | |
|
Wysłany: 21 Mar 2012, 14:13 Temat postu: uuuuuuuuuuuuuuuuhhhhhhhhhhhhhhhh...... |
|
|
dosolili mi w tym roku  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Liwia
| Dołączył: 01 Paź 2009 | Posty: 4 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 21 Mar 2012, 18:04 Temat postu: Re: Pytanie |
|
|
esmerka31 napisał: | Liwia napisał: | W zeszĹym roku wrĂłciĹam do Polski na staĹe. Zanim opuĹciĹam kraj zĹoĹźyĹam w RSK uproszczone zeznanie podatkowe za 2011 i oddaĹam kartÄ podatkowÄ
. Mam uprzejme pytanie do forumowiczĂłw, czy jeszcze coĹ muszÄ dodatkowo zrobiÄ, wypeĹniÄ na stronie skattur? |
czy to rozliczenie bylo na papierze? jesli tak to radze zrobic rozliczenie jeszcze raz, z doswiadczenia wiem ze czesto sie gubia kartki. |
Witam ponownie. Dzisiaj zajrzaĹam na stronkÄ skattur.is i zeznanie jest juĹź wypeĹnione, wszystkie kwoty siÄ zgadzajÄ
. Po lewej stronie w rubryce jest aktywna wstÄpna kalkulacja=brĂĄðabirgðaĂştreikningur, czy to znaczy Ĺźe juĹź nie muszÄ ponownie wysyĹac tego zeznania podatkowego i Ĺźe juĹź obliczyli wstÄpnie ile ewentualnie bÄdÄ miaĹa do zwrotu lub do zapĹaty. Nie wchodziĹam w tÄ
kalkulacje i mam dylemat czy ponownie wysĹaÄ czy nie. BÄdÄ wdziÄczna za pomoc  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| nikiwoju
| Dołączył: 18 Sie 2009 | Posty: 9 | |
|
Wysłany: 21 Mar 2012, 18:12 Temat postu: |
|
|
OdnoĹnie pytania koleĹźanki u gĂłry chciaĹbym siÄ zorientowaÄ co oznaczajÄ
kolory (czerwony i niebieski) kwot podanych w "rozliczeniu" w zakĹadce BrĂĄðabirgðaĂştreikningur. Czy kwoty te oznaczajÄ
ile mam do zapĹaty lub do zwrotu ? JeĹli tak to jak interpretowaÄ te kolory ? |
|
Powrót do góry |
|
 |
| esmerka31
| Dołączył: 19 Lut 2007 | Posty: 542 | |
|
Wysłany: 21 Mar 2012, 18:16 Temat postu: Re: Pytanie |
|
|
Liwia napisał: | esmerka31 napisał: | Liwia napisał: | W zeszĹym roku wrĂłciĹam do Polski na staĹe. Zanim opuĹciĹam kraj zĹoĹźyĹam w RSK uproszczone zeznanie podatkowe za 2011 i oddaĹam kartÄ podatkowÄ
. Mam uprzejme pytanie do forumowiczĂłw, czy jeszcze coĹ muszÄ dodatkowo zrobiÄ, wypeĹniÄ na stronie skattur? |
czy to rozliczenie bylo na papierze? jesli tak to radze zrobic rozliczenie jeszcze raz, z doswiadczenia wiem ze czesto sie gubia kartki. |
Witam ponownie. Dzisiaj zajrzaĹam na stronkÄ skattur.is i zeznanie jest juĹź wypeĹnione, wszystkie kwoty siÄ zgadzajÄ
. Po lewej stronie w rubryce jest aktywna wstÄpna kalkulacja=brĂĄðabirgðaĂştreikningur, czy to znaczy Ĺźe juĹź nie muszÄ ponownie wysyĹac tego zeznania podatkowego i Ĺźe juĹź obliczyli wstÄpnie ile ewentualnie bÄdÄ miaĹa do zwrotu lub do zapĹaty. Nie wchodziĹam w tÄ
kalkulacje i mam dylemat czy ponownie wysĹaÄ czy nie. BÄdÄ wdziÄczna za pomoc  |
jesli nie pojawia sie napis OPNA FRAMTAL , bedzie oznaczalo ze jest zlozone.
Kolory w tabelce , niebieski z minusem dla nas, czerwony do zaplacenia |
|
Powrót do góry |
|
 |
| sasetka29
| Dołączył: 10 Sty 2011 | Posty: 34 | |
|
Wysłany: 21 Mar 2012, 18:25 Temat postu: hh |
|
|
Czy ktoĹ podpowie jak rozliczyÄ siÄÂ w Polsce ? Jakie papiery mi stÄ
d potrzebne? |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Liwia
| Dołączył: 01 Paź 2009 | Posty: 4 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 25 Lip 2012, 18:15 Temat postu: Innheimtusedill 2012 |
|
|
Mam uprzejme zapytanie do forumowiczĂłw. Czy ktoĹ wie co dokĹadnie oznacza ta notka "UpplĂ˝singar um bankareikning eru ekki fyrirliggjandi. SĂ˝slumenn og TollstjĂłri annast endurgreidslu inneigna". Widnieje w moim rozliczeniu, na samym koĹcu Innheimtusedill 2012. MoĹźe ktoĹ z Was ma podobnie? |
|
Powrót do góry |
|
 |
| redd Zablokowany z powodu dublowania ogĹoszeĹ
| Dołączył: 03 Lut 2012 | Posty: 48 | |
|
Wysłany: 25 Lip 2012, 23:22 Temat postu: Re: Innheimtusedill 2012 |
|
|
Liwia napisał: | Mam uprzejme zapytanie do forumowiczĂłw. Czy ktoĹ wie co dokĹadnie oznacza ta notka "UpplĂ˝singar um bankareikning eru ekki fyrirliggjandi. SĂ˝slumenn og TollstjĂłri annast endurgreidslu inneigna". Widnieje w moim rozliczeniu, na samym koĹcu Innheimtusedill 2012. MoĹźe ktoĹ z Was ma podobnie? |
nie posiadaja nr konta twojego na ktore maja wplacic pieniadzebadz z ktorego maja potracic |
|
Powrót do góry |
|
 |
| ziomex123-91
| Dołączył: 22 Lip 2012 | Posty: 59 | |
|
Wysłany: 31 Lip 2012, 17:37 Temat postu: |
|
|
witam. moj znajomy musi zaplacic 800 tys. podatku. jest to bardzo duza kwota a on sam nie ma zielonego pojÄcia jak to jest moĹźliwe. czy ktoĹ miaĹ podobne sytuacje, wiecie moze gdzie zglosic sie w sprawie wyjasnienia?? pilnie prosze o jakie kolwiek informacje. pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
| g6
| Dołączył: 05 Kwi 2011 | Posty: 192 | |
|
Wysłany: 31 Lip 2012, 18:00 Temat postu: |
|
|
Niech zapyta kogoĹ kto siÄ na tym zna, np. osoby ktĂłra mu to rozliczaĹa. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| ziomex123-91
| Dołączył: 22 Lip 2012 | Posty: 59 | |
|
Wysłany: 31 Lip 2012, 18:05 Temat postu: |
|
|
wĹasnie w tym problem ze z ta osoba juz nie ma kontaktu... nie wie co ma w tej sytuacji robic. czy to wina pracodawcy, czy jemu ktos zle rozliczyl podatek wiec prosil bym o jakiekolwiek info w jakim urzedzie, miejscu mozna dowiedziec sie jakis szczegolow, moze jakis nr telefony chociaz, czy jest szansa ze to jakas pomylka? czy jesli to nie z jego siny to czy jest jakas szansa na nie zaplacenie tej kasy ? prosze o jakiekolwiek info jesli ktos zna kogos badz bylw takiej sytaucji |
|
Powrót do góry |
|
 |
| g6
|
Wysłany: 31 Lip 2012, 19:28 Temat postu: |
|
|
No to chyba najlepiej bÄdzie zapytaÄ w skarbowym.
http://rsk.is/
Na dole strony jest email i telefony.
WÄ
tpiÄ, Ĺźeby daĹo siÄ od tego uciec, co jak co ale podatki tak Ĺatwo nie znikajÄ
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
| nozyczka ILOĹÄ OSTRZEĹťEĹ: 1
| Dołączył: 15 Gru 2010 | Posty: 21 | |
|
Wysłany: 31 Lip 2012, 19:37 Temat postu: |
|
|
g6 napisał: | No to chyba najlepiej bÄdzie zapytaÄ w skarbowym.
http://rsk.is/
Na dole strony jest email i telefony.
WÄ
tpiÄ, Ĺźeby daĹo siÄ od tego uciec, co jak co ale podatki tak Ĺatwo nie znikajÄ
 | a mi w zeszĹym roku widnialo na koncie minus 600 tysiecy koron, na netbanki mialem niezaplacony podatek to bylo 2 razy 16.000kr nie placilem rok pozniej wybilo mi 600 zaplacilem wtedy 2 razy po 16 i 600 zniknelo. moral z tego taki przynajmniej w mojej sytuacji plac chlopie zalegle a wszystko wroci do normy chyba ze z czym innym jest problem, najpierw niech sprawdzi czy z niczym nie zalega dla rsk |
|
Powrót do góry |
|
 |
| maestro ILOĹÄ OSTRZEĹťEĹ: 1
| Dołączył: 25 Paź 2010 | Posty: 71 | |
|
Wysłany: 31 Lip 2012, 22:47 Temat postu: |
|
|
UrzÄ
d podatkowy teĹź szuka pieniÄdzy. W zeszĹym roku nie pobrano mi pierwszej raty z 25 000. Nie wskoczyĹo nic na wypĹatÄ, potem na konto bankowe. Cisza jak makiem zasiaĹ. UdaĹem siÄ do RSK i sam zapĹaciĹem pierwszÄ
ratÄ. Odrazu zastrzegĹem, by nastÄpne pobrano mi z wypĹaty. W tym roku pewnie teĹź miaĹbym do zapĹaty karÄ za nie zapĹacenie podatku. Niestety. Swoje sprawy trzeba pinlowaÄ, a rozliczenia robiÄ u ksiÄgowych z prawdziwego zdarzenia, a nie tych co biorÄ
1000 kr za osobÄ. Ja akurat rozliczam siÄ sam, bo nie mam nic do odpisu. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| redd Zablokowany z powodu dublowania ogĹoszeĹ
| Dołączył: 03 Lut 2012 | Posty: 48 | |
|
Wysłany: 31 Lip 2012, 23:29 Temat postu: |
|
|
ziomex123-91 napisał: | wĹasnie w tym problem ze z ta osoba juz nie ma kontaktu... nie wie co ma w tej sytuacji robic. czy to wina pracodawcy, czy jemu ktos zle rozliczyl podatek wiec prosil bym o jakiekolwiek info w jakim urzedzie, miejscu mozna dowiedziec sie jakis szczegolow, moze jakis nr telefony chociaz, czy jest szansa ze to jakas pomylka? czy jesli to nie z jego siny to czy jest jakas szansa na nie zaplacenie tej kasy ? prosze o jakiekolwiek info jesli ktos zna kogos badz bylw takiej sytaucji |
nie wazne jak sie rozliczysz to i tak urzÄ
d sam to sprawdza mi kazdego roku inaczej wychodzi niz na poczatkua rozliczam sie sam tylko raz rozliczal mnie islandczyk i bylo tak samo
najlepiej isc isiezapytac czasami wychodza takie bledy
mojej dziewczyny kiedyc znajoma islandka miala do zaplaty ponad 300tys poszla wyjasnila i dostala zwrot ponad 100tys jak narazieto niema cosie denerwowac |
|
Powrót do góry |
|
 |
| g6
|
Wysłany: 1 Sie 2012, 15:42 Temat postu: |
|
|
redd napisał: |
nie wazne jak sie rozliczysz to i tak urzÄ
d sam to sprawdza mi kazdego roku inaczej wychodzi niz na poczatkua rozliczam sie sam tylko raz rozliczal mnie islandczyk i bylo tak samo |
Od rozliczania podatku sÄ
ksiÄgowi, nie "isladczycy".
Jak CiÄ rozliczy isladzki piekarz to teĹź siÄ spodziewasz, Ĺźe zrobi to lepiej niĹź Ty sam?
Ja kiedyĹ chciaĹem rozliczyÄ siÄ sam, wyszĹo mi do zwrotu jakieĹ grosze - mniej niĹź 10k, poszedĹem z tym do ksiÄgowej i zwrotu byĹo >500k.
UrzÄ
d sprawdza, ale raczej sprawdza czy nie oszukaĹeĹ urzÄdu, nie wiem czy obchodzi ich jak oszukasz siebie. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| iza_is
| Dołączył: 10 Lip 2008 | Posty: 33 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 1 Sie 2012, 15:43 Temat postu: zwrot podatku |
|
|
MoĹźe ktoĹ mi podpowie o co tu chodzi bo sam juz nie wiem.ZjechaliĹmy z Islandii w kwietniu 2011,rozliczaĹem siÄ z podatku przez internet w Polsce sam i wynikalo,Ĺźe rsk ma do zwrotu dla mnie 132 000 i tyle samo dla Ĺźony,platne 1 sierpnia tego roku.DziĹ jest pierwszy sierpieĹ,a na koncie nie ma nic.Czy to znaczy,Ĺźe nie dostaniemy tych pieniÄdzy?Dodam,Ĺźe w urzÄdzie wiedzÄ
,Ĺźe jesteĹmy w Polsce.MoĹźe ktos miaĹ podobnÄ
sytuacjÄ? |
|
Powrót do góry |
|
 |
| kobieta77
| Dołączył: 05 Maj 2008 | Posty: 95 | |
|
Wysłany: 1 Sie 2012, 18:32 Temat postu: podatek |
|
|
hej
jestem w tej samej sytuacji, przebywam teraz w polsce wracam w sierpniu i tez nie dostalam zasilku na dzieci |
|
Powrót do góry |
|
 |
| sasetka29
| Dołączył: 10 Sty 2011 | Posty: 34 | |
|
Wysłany: 14 Sie 2012, 13:00 Temat postu: |
|
|
Czy ktos tu zajmuje sie rozliczaniem podatku w Polsce??? |
|
Powrót do góry |
|
 |
| agatka
| Dołączył: 18 Gru 2006 | Posty: 328 | |
|
Wysłany: 14 Sie 2012, 14:46 Temat postu: ... |
|
|
Kobieta77 i iza_is,
Zalogujcie sie na stronie RSK.is i sprawdzcie czy jest naliczony zwrot i jesli jest to czy pod tabelka jest wpisany numer konta. Jesli nie jest to nalezy sie skontaktowac z urzedem i podac im ten numer.
Moze tez byc sytuacja taka, ze nie ma nic do zwrotu bo informacja podana w momencie rozliczenia jest tylko prognoza, ktora nie zawsze ma odniesienie do faktycznego rozliczenia, ktore przychodzi w sierpniu. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| esmerka31
| Dołączył: 19 Lut 2007 | Posty: 542 | |
|
Wysłany: 14 Sie 2012, 14:51 Temat postu: Re: zwrot podatku |
|
|
iza_is napisał: | MoĹźe ktoĹ mi podpowie o co tu chodzi bo sam juz nie wiem.ZjechaliĹmy z Islandii w kwietniu 2011,rozliczaĹem siÄ z podatku przez internet w Polsce sam i wynikalo,Ĺźe rsk ma do zwrotu dla mnie 132 000 i tyle samo dla Ĺźony,platne 1 sierpnia tego roku.DziĹ jest pierwszy sierpieĹ,a na koncie nie ma nic.Czy to znaczy,Ĺźe nie dostaniemy tych pieniÄdzy?Dodam,Ĺźe w urzÄdzie wiedzÄ
,Ĺźe jesteĹmy w Polsce.MoĹźe ktos miaĹ podobnÄ
sytuacjÄ? | +
system pokazal zwrot upustu personalnego, co sie oczywiscie nie nalezy osobom przebywajacy poza Islandia. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|