Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
| mikolaj
| Dołączył: 12 Kwi 2008 | Posty: 462 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 23 Sie 2010, 16:09 Temat postu: Re: urlop wychowawczy |
|
|
asia19829 napisał: | WITAM PROSZE O PODPOWIEDZ KONCZY MI SIE URLOP MACIERZYNSKI A DO PRACY NIE MOGE WROCIC PONIEWAZ NIE MAM Z KIM ZOSTAWIC DZIECKA. PRZEDSZKOLA U NAS W MIESCIE BIORA DZIECI POWYZEJ 2 LAT A MOJ SZKRAB SKONCZY ROK WE WRZESNIU. CZY W TAKIM RAZIE MOGE PRZEJSC NA URLOP WYCHOWAWCZY A JESLI TAK TO CO MAM PRZEDSTAWIC PRACODAWCY JAKIE DOKUMENTY I JESLI TO MOZLIWE PROSZE O WZOR ALBO LINK DO STRONY PROSZE O POMOC DZIEKUJE |
Sprubuj z dagmama. Kazde przedszkole bierze dzieci dopiero jak skoncza 18m-cy |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Kapitan bomba
 | Dołączył: 05 Lip 2010 | Posty: 3 | Skąd: Galaktyka Kurvix |
|
Wysłany: 25 Lis 2010, 16:44 Temat postu: |
|
|
Witam.
Aktualnie nie posiadam pracy i jestem zarejestrowany w urzÄdzie jako bezrobotny. W maju br. byĹem w PL, wrĂłciĹem w poĹowie lipca. ZasiĹek z tytuĹu bezrobotnego miaĹem zawieszony na czas pobytu w Polsce. Dokumenty o macierzyĹski/ojcowski, zĹoĹźyĹem w sierpniu, przed urodzeniem siÄ dziecka. CĂłrka urodziĹa siÄ w poĹowie wrzeĹnia. Po dopeĹnieniu wszystkich dokumentĂłw wymaganych przez urzÄ
d, akt urodzenia i takie tam, otrzymaĹem pismo, iĹź nie otrzymam "macierzyĹskiego/ojcowskiego" w wysokoĹci 80% poborĂłw, a tylko 49.000 isk podstawy, poniewaĹź nie byĹem zarejestrowany przez ostanie 6 miesiÄcy na islandzkim rynku pracy, chodzi tu o ten pobyt w Polsce od maja do lipca. Nie ukrywam iĹź 49 tyĹ przez 3 miesiÄ
ce nie napawa mnie zbytnio optymizmem.
Da siÄ jeszcze coĹ zaradziÄ tej sytuacji?
Pozdrawiam. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 26 Lis 2010, 1:10 Temat postu: |
|
|
zrezygnuj z macierzyĹskiego i wrĂłÄ na normalny zasiĹek dla bezrobotnych  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Kapitan bomba
 | Dołączył: 05 Lip 2010 | Posty: 3 | Skąd: Galaktyka Kurvix |
|
Wysłany: 26 Lis 2010, 1:25 Temat postu: |
|
|
kiki napisał: | zrezygnuj z macierzyĹskiego i wrĂłÄ na normalny zasiĹek dla bezrobotnych  |
Jeszcze nie jestem na feadingarorlof - macierzyĹskim/ojcowskim. To jeszcze przyszĹoĹÄ. Na czas feadingarorlof miaĹem plan lecieÄ do PL daÄ siÄ nacieszyÄ dzidziÄ
rodzinie. JeĹźeli zrezygnujÄ to w bÄdÄ musiaĹ zawiesiÄ zasiĹek, a co za tym idzie nie bÄdÄ otrzymywaĹ zasiĹku, na co nie mogÄ sobie pozwoliÄ, nie teraz, kiedy jest maĹa. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 26 Lis 2010, 2:24 Temat postu: |
|
|
no wolna wola... ja tylko podpowiedziaĹam bo pisaĹes Ĺźe 40 tys to maĹo. Pewnie Ĺźe maĹo jedyne co to zostac na zasiĹku. CoĹ za coĹ... niestety
chyba Ĺźe przeniesiesz zasilek na 3 m-ce do PL wtedy nic nie tracisz. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| mstefa ILOĹÄ OSTRZEĹťEĹ: 1
| Dołączył: 22 Maj 2008 | Posty: 413 | Skąd: reykjavik- |
|
Wysłany: 26 Lis 2010, 11:02 Temat postu: |
|
|
a nie myslales zeby d 120tys doplacil ci Socjal? tak podpowiedziala babeczka w posredniaku mojej kolezance! |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 26 Lis 2010, 13:31 Temat postu: |
|
|
Socjal moze wyplacic 153 tys jesli nie masz zadnych pieniedzy badz sume pomiejszona o pieniadze z innego zrodla. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 26 Lis 2010, 16:46 Temat postu: |
|
|
to zaleĹźy w jakim mieĹcie te 153 tysie... kaĹźde miasto ma inna pule i oblicza zasiĹek na podstawie kosztĂłw w danym mieĹcie. Np w Keflaviku koszty mieszkaniowe sÄ
o okoĹo poĹowe mniejsze niĹź w HF czy RkV w zwiÄ
zku z tym w Kef nie mĂłgĹby lizyc na wiecej jak 50 tys i to po cotygodniowym skĹadaniu wniosku. Wiem bo sama przez to tu przechodziĹam. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| justyna31
| Dołączył: 03 Maj 2012 | Posty: 1 | |
|
Wysłany: 31 Sie 2012, 7:32 Temat postu: zapytanie |
|
|
witam wszystkich mam pytanie w jaki sposob firma nalicza orlof
konkretnie
prosze o informacje
u mnie dzieli sie to na wyplate orlofu w maju i w sierpniu tylko nie mam pojecia jak to naliczaja
na majowy to widze na koncie kwote a sierpniowy jak jest naliczany?
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
| gisli74
| Dołączył: 08 Lip 2011 | Posty: 582 | |
|
Wysłany: 1 Wrz 2012, 10:35 Temat postu: Re: zapytanie |
|
|
justyna31 napisał: | witam wszystkich mam pytanie w jaki sposob firma nalicza orlof
konkretnie
prosze o informacje
u mnie dzieli sie to na wyplate orlofu w maju i w sierpniu tylko nie mam pojecia jak to naliczaja
na majowy to widze na koncie kwote a sierpniowy jak jest naliczany?
 |
Normalny dodatek urlopowy naliczany jest co miesiÄ
c w wysokoĹci 10,17% od brutto i jest widoczny na launasedill. SÄ
dwa sposoby (tzn. ja znam dwa ) wypĹaty dodatku - co miesiÄ
c na konto lub raz w roku w maju, z tym, Ĺźe firma powinna wpĹacaÄ co miesiÄ
c pieniÄ
dze na specjalne konto urlopowe pracownika. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| agatka
| Dołączył: 18 Gru 2006 | Posty: 328 | |
|
Wysłany: 2 Wrz 2012, 22:02 Temat postu: ... |
|
|
jest jeszcze trzecia opcja czyli naliczaja sie Tobie dni urlopowe - np. za jeden przepracowany miesiac masz 2 dni platnego urlopu. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|