Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nast阷ny temat |
Autor |
Wiadomo舵 |
| kasiajablonska
| Do潮czy: 19 Wrz 2006 | Posty: 203 | Sk眃: Akureyri |
|
Wys砤ny: 18 Wrz 2012, 9:30 Temat postu: |
|
|
wlasnie kiedy t minelo...moj maly tez juz ma prawie rocek:) a dopiero byl taki malutki,i dopier co pamietam jak jechalam do szpitala na porodowke:)
powodzenia dla przyszlych mamusiek i tych z malutkimi pociechami:) _________________ mezczyzna powinien byc taki,zeby kobiety szalaly przy nim,za nim i po nim. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| nowanowa
| Do潮czy: 14 Lip 2011 | Posty: 37 | Sk眃: stolica |
|
Wys砤ny: 19 Wrz 2012, 14:26 Temat postu: badanie s艂uchu u niemowlak贸w gdzie wiecie moze |
|
|
badanie s艂uchu u niemowlak贸w gdzie wiecie moze |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Trialerror
 | Do潮czy: 04 Sty 2009 | Posty: 169 | Sk眃: Reykjavik 111 |
|
Wys砤ny: 19 Wrz 2012, 14:34 Temat postu: Re: badanie s艂uchu u niemowlak贸w gdzie wiecie moze |
|
|
nowanowa napisa: | badanie s艂uchu u niemowlak贸w gdzie wiecie moze | Landspitali ,oddzia艂 dzieci臋cy ( _________________ |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Trialerror
 | Do潮czy: 04 Sty 2009 | Posty: 169 | Sk眃: Reykjavik 111 |
|
Wys砤ny: 19 Wrz 2012, 14:35 Temat postu: Re: badanie s艂uchu u niemowlak贸w gdzie wiecie moze |
|
|
nowanowa napisa: | badanie s艂uchu u niemowlak贸w gdzie wiecie moze | Landspitali ,oddzia艂 dzieci臋cy ( ten sam budynek co porod贸wka tyle 偶e c艂a艂kiem z ty艂u ) Barnaspitali _________________ |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| nowanowa
| Do潮czy: 14 Lip 2011 | Posty: 37 | Sk眃: stolica |
|
Wys砤ny: 19 Wrz 2012, 14:51 Temat postu: dziekuje |
|
|
dziekujee |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Poziom
| Do潮czy: 09 Gru 2011 | Posty: 4 | |
|
Wys砤ny: 28 Pa 2012, 14:19 Temat postu: praca w ci膮偶y |
|
|
dziewczyny mam pytanie czy to normalne jest tu , 偶e si臋 pracuje w godzinach nadliczbowych w ci膮偶y i od kt贸rego miesi膮ca lekarze albo po艂o偶ne daj膮 zwolnienie od pracy albo 50% pracy. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| zuzula666
| Do潮czy: 05 Lut 2008 | Posty: 410 | Sk眃: Reykjawik |
|
Wys砤ny: 28 Pa 2012, 17:24 Temat postu: |
|
|
Ja obecnie jestem w 36tc i ciagle pracuje, co prawda na 60% ale dopiero od pocz膮tku pazdziernika bo wczesniej pracowa艂am na 100%. Wszystko zale偶y od lekarza i oczywiscie stanu zdrowia. Mam nadzieje ze od 37tc juz pojde na zas艂uzony 100%towy wypoczynek przed wielkim wysi艂kiem;) Jesli jest cos dla ciebie niejasne do godzin pracy proponuje przejsc sie do twoich zwiazkow, oni chetnie udzielaja informacji. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Poziom
|
Wys砤ny: 28 Pa 2012, 17:56 Temat postu: |
|
|
dzi臋ki za odpowied偶 popytam si臋 jeszcze w zwi膮zkach o te nadgodziny |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| e_miilka
| Do潮czy: 21 Kwi 2008 | Posty: 61 | Sk眃: B. |
|
Wys砤ny: 28 Pa 2012, 22:54 Temat postu: |
|
|
jestem w 31tc tydzien temu wybra艂am sie do lekarza rodzinnego po zwolnienie od pracy na 100% , wytlumaczy艂am mu dlaczego nie chce pracowa膰 itd. bez problemu wypisa艂 mi za艣wiadczenie zaznaczyl ze z powodu choroby zwalnia mnie z pracy do dnia porodu. Odda艂am za艣wiadczenie mojemu szefostwu i do dnia porodu beda mi wyplacac moja normalna pensje. Kwestia dogadania sie z lekarzem - on sie pyta czy chcesz na calkowite zwolnienie czy na 50%. _________________ "Zawsze si臋 wydaje, 偶e w innym miejscu b臋dzie lepiej." |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Poziom
|
Wys砤ny: 29 Pa 2012, 16:45 Temat postu: |
|
|
dzi臋ki to mnie pocieszy艂a艣 bo ju偶 my艣la艂am 偶e tu trzeba pracowa膰 do ostatniego miesi膮ca ci膮偶y i 偶e tak ci臋偶ko jest tu z tymi zwolnieniami ja jestem co prawda dopiero w pierwszym trymestrze ale strasznie wymiotuje codziennie i mnie mdli a pr贸bowa艂am ju偶 chyba wszystkiego |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| zuzula666
| Do潮czy: 05 Lut 2008 | Posty: 410 | Sk眃: Reykjawik |
|
Wys砤ny: 29 Pa 2012, 18:15 Temat postu: |
|
|
Ale pami臋tajcie 偶e ci膮偶a to nie choroba i jesli lekarz nie widzi przeciwskazan do pracy to nie da zwolnienia. Czasami dobrze jest sie troszke pogimnastykowa膰 w pracy niz siedziec na kanapie przez kilka miesiecy i czekac. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| MARCINIS1
| Do潮czy: 26 Cze 2009 | Posty: 153 | Sk眃: husavik |
|
Wys砤ny: 29 Pa 2012, 20:19 Temat postu: |
|
|
zuzula666 napisa: | Ale pami臋tajcie 偶e ci膮偶a to nie choroba i jesli lekarz nie widzi przeciwskazan do pracy to nie da zwolnienia. Czasami dobrze jest sie troszke pogimnastykowa膰 w pracy niz siedziec na kanapie przez kilka miesiecy i czekac. | i tu masz zdecydowanie racje , jak nie widzi nic z艂ego to ci poprosi nie da zwolnienia , ja osobi艣cie pracowa艂am do ostatniego tygodnia ci膮偶y |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| MARCINIS1
| Do潮czy: 26 Cze 2009 | Posty: 153 | Sk眃: husavik |
|
Wys砤ny: 29 Pa 2012, 20:22 Temat postu: |
|
|
Poziom napisa: | dzi臋ki to mnie pocieszy艂a艣 bo ju偶 my艣la艂am 偶e tu trzeba pracowa膰 do ostatniego miesi膮ca ci膮偶y i 偶e tak ci臋偶ko jest tu z tymi zwolnieniami ja jestem co prawda dopiero w pierwszym trymestrze ale strasznie wymiotuje codziennie i mnie mdli a pr贸bowa艂am ju偶 chyba wszystkiego | oj chyba ka偶da z nas to przechodzi艂a w pierwszym trymestrze , b臋dzie dobrze |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| e_miilka
|
Wys砤ny: 30 Pa 2012, 14:42 Temat postu: |
|
|
Poziom napisa: | dzi臋ki to mnie pocieszy艂a艣 bo ju偶 my艣la艂am 偶e tu trzeba pracowa膰 do ostatniego miesi膮ca ci膮偶y i 偶e tak ci臋偶ko jest tu z tymi zwolnieniami ja jestem co prawda dopiero w pierwszym trymestrze ale strasznie wymiotuje codziennie i mnie mdli a pr贸bowa艂am ju偶 chyba wszystkiego |
zobaczysz jak sie bedziesz czu艂a pod koniec ci膮偶y bo byc mo偶e bedzie tak ze do konca bedziesz pracowa膰..sama zadecydujesz, a przed Toba jeszcze dluga droga 偶ycze powodzenia i mi艂ych chwil z brzuszkiem.
Ja osobi艣cie zacze艂am sie ju偶 藕le czu膰 dlatego w polowie pa藕dziernika zdecydowalam ze od 1 listopada musz臋 jednak spowolni膰 moja prace i odpocz膮膰. jednak wczoraj na badaniach dosta艂am calkowity zakaz pracy bo mam problemy z ci艣nieniem..wiec tak naprawde samo wysz艂o. Dbaj o siebie i mysle ze nie raz us艂yszysz to w pracy - zycze ci tego!  _________________ "Zawsze si臋 wydaje, 偶e w innym miejscu b臋dzie lepiej." |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| agatka
| Do潮czy: 18 Gru 2006 | Posty: 328 | |
|
Wys砤ny: 30 Pa 2012, 18:04 Temat postu: ... |
|
|
Ja mam 5 dni do terminu i pracuje na 50%
Te 50% zaczelam dopiero 2 tygodnie temu do tego czasu pracowalam na 100%. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Kasia89
| Do潮czy: 29 Gru 2011 | Posty: 176 | |
|
Wys砤ny: 31 Pa 2012, 12:55 Temat postu: |
|
|
To zalezy od przebiegu ciazy i rodzaju wykonywanej pracy. Moja ciaza przebeigala prawidlowo, dlatego lekarze troche krecili nosem na 50 %, ale dostalam zwolnienie w maju, a termin mialam na koniec lipca. Natomiast w 30 tyg poszlam juz na 100 procent, ale u mnie sie nie dalo, musialam naprawde ciezko fizycznie pracowac wiec raczej 100 procent bylo uzasadnione.
Natomiast 1 trymestr musisz przetrwac.. Ja latalam jak walnieta w pracy do toalety wymiotowac co pare minut.. Nawet po glupiej herbacie zbieralo mi sie na wymioty.. graniczylam prace do koniecznych 8 godzin bez nadgodzin no i rano wstawalam troche wczesnoiej, zeby dojsc do siebie, zjesc jakiegos lekkiego jogurta lub krakersy, zwymiotowac, wziacv prysznic.. Zobaczysz, po 3 mieisacu bedziesz sie z tego smiala i nastapi prawdziwe cieszenie sie z Twojego stanu  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| pinki
| Do潮czy: 12 Gru 2008 | Posty: 18 | |
|
Wys砤ny: 31 Pa 2012, 14:35 Temat postu: |
|
|
tylko w tej sytuacji chodzi o to 偶e ona musi robi膰 nadgodziny taki jest wewn臋trzny regulamin firmy. W tej fabryce mo偶na wybra膰 sobie jeden dzie艅 bez nadgodzin.... Wi臋c w tym problem... _________________
   |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| e_miilka
|
Wys砤ny: 31 Pa 2012, 14:47 Temat postu: |
|
|
pinki napisa: | tylko w tej sytuacji chodzi o to 偶e ona musi robi膰 nadgodziny taki jest wewn臋trzny regulamin firmy. W tej fabryce mo偶na wybra膰 sobie jeden dzie艅 bez nadgodzin.... Wi臋c w tym problem... |
Jezu..ale jak to? pierwsze slysze.. obowi膮zkowe nadgodziny?
Wsp贸艂czuje, tym bardziej w I trymestrze.. podzielam zdanie kasi wstac rano wcze艣niej jako艣 sie otrz膮艣膰 i i艣膰 do pracy.. po 3 miesi膮cu powinno usta膰.. ja na pocz膮tku nie mia艂am 偶adnych dolegliwo艣ci ale zawsze o 10 rano czu艂am sie jak na statku..jednym s艂owem tragedia! po czym przesz艂o mi okolo 4 miesi膮ca i do chwili obecnej czu艂am sie dobrze w sumie dalej czuje sie ok.. ale w tamtym tyg prawdopodobnie wykryto u mnie stan przed rzucawkowy. Prywatnie planowa艂am odej艣膰 na zwolnienie w 32tc ale zdrowie samo zadecydowa艂o za mnie wiec w 31tc dosta艂am zwolnienie lekarskie na 100%
mimo wszystko trzymam kciuki..dasz jako艣 rade  _________________ "Zawsze si臋 wydaje, 偶e w innym miejscu b臋dzie lepiej." |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Kasia89
| Do潮czy: 29 Gru 2011 | Posty: 176 | |
|
Wys砤ny: 31 Pa 2012, 16:10 Temat postu: |
|
|
Aaaa no to polecam do lekarza sie zwrocic i wytlumaczyc sytuacje.. Zwolnienia 50 albo 100 procent to chyba raczej nie dostanie, bo wszyscy wiedze, ze najczesciej po 12 tc przechodzi.. Ale moze ja chociaz z nadgodzin zwolnia.. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| e_miilka
|
Wys砤ny: 31 Pa 2012, 18:30 Temat postu: |
|
|
Kasia89 napisa: | Aaaa no to polecam do lekarza sie zwrocic i wytlumaczyc sytuacje.. Zwolnienia 50 albo 100 procent to chyba raczej nie dostanie, bo wszyscy wiedze, ze najczesciej po 12 tc przechodzi.. Ale moze ja chociaz z nadgodzin zwolnia.. |
No jasne ze teraz nie dostanie.. za wcze艣nie..jeszcze brzucha nie wida膰. dziwi膮 mnie tylko te nadgodziny.. ja wybra艂abym jednak sie do zwi膮zk贸w..jesli rozmowa z pracodawca nie pomo偶e, bo prawo pracy jest raczej wa偶niejsze od tego prawa wewn膮trz pracy..w szczeg贸lno艣ci kiedy jest sie w ciazy. a pierwszy trymestr najwa偶niejszy dla dziecka i kobiety.. z reszta nie wyobra偶am sobie jej pracuj膮cej iles tam godzin kiedy oczy same sie zamykaj膮 a cz艂owiek pada ze zm臋czenia..a w dodatku md艂o艣ci. wsp贸艂czuje. _________________ "Zawsze si臋 wydaje, 偶e w innym miejscu b臋dzie lepiej." |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|