reklama

Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona G丑wna

ICELAND.PL :: Islandia - strona g艂贸wna portalu

ZANIM CO艢 NAPISZESZ PRZECZYTAJ REGULAMIN  
JEI KTO CI OBRA疉 LUB MIE REGULAMIN, NIE DAJ SI SPROWOKOWA, NAPISZ DO ADMINA!

FAQFAQ   SzukajSzukaj   U縴tkownicyU縴tkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja   ProfilProfil   ZalogujZaloguj 

Zaloguj si, by sprawdzi wiadomo禼iZaloguj si, by sprawdzi wiadomo禼i   

Por贸d na Islandii
Id do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 293, 294, 295 ... 314, 315, 316  Nast阷ny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona G丑wna -> 呕ycie na Islandii
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nast阷ny temat  
Autor Wiadomo舵
kasiajablonska

Do潮czy: 19 Wrz 2006
Sk眃: Akureyri
PostWys砤ny: 18 Wrz 2012, 9:30    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

wlasnie kiedy t minelo...moj maly tez juz ma prawie rocek:) a dopiero byl taki malutki,i dopier co pamietam jak jechalam do szpitala na porodowke:)
powodzenia dla przyszlych mamusiek i tych z malutkimi pociechami:)
nowanowa

Do潮czy: 14 Lip 2011
Sk眃: stolica
PostWys砤ny: 19 Wrz 2012, 14:26    Temat postu: badanie s艂uchu u niemowlak贸w gdzie wiecie moze Odpowiedz z cytatem

badanie s艂uchu u niemowlak贸w gdzie wiecie moze
Powr髏 do g髍y
Zobacz profil autora Wy秎ij prywatn wiadomo舵
Trialerror

Do潮czy: 04 Sty 2009
Sk眃: Reykjavik 111
PostWys砤ny: 19 Wrz 2012, 14:34    Temat postu: Re: badanie s艂uchu u niemowlak贸w gdzie wiecie moze Odpowiedz z cytatem

nowanowa napisa:
Landspitali ,oddzia艂 dzieci臋cy (

Do潮czy: 04 Sty 2009
Sk眃: Reykjavik 111
PostWys砤ny: 19 Wrz 2012, 14:35    Temat postu: Re: badanie s艂uchu u niemowlak贸w gdzie wiecie moze Odpowiedz z cytatem

nowanowa napisa:
Landspitali ,oddzia艂 dzieci臋cy ( ten sam budynek co porod贸wka tyle 偶e c艂a艂kiem z ty艂u ) Barnaspitali

Do潮czy: 14 Lip 2011
Sk眃: stolica
PostWys砤ny: 19 Wrz 2012, 14:51    Temat postu: dziekuje Odpowiedz z cytatem

dziekujee
Powr髏 do g髍y
Poziom

Do潮czy: 09 Gru 2011
PostWys砤ny: 28 Pa 2012, 14:19    Temat postu: praca w ci膮偶y Odpowiedz z cytatem

dziewczyny mam pytanie czy to normalne jest tu , 偶e si臋 pracuje w godzinach nadliczbowych w ci膮偶y i od kt贸rego miesi膮ca lekarze albo po艂o偶ne daj膮 zwolnienie od pracy albo 50% pracy.
Powr髏 do g髍y
zuzula666

Do潮czy: 05 Lut 2008
Sk眃: Reykjawik
PostWys砤ny: 28 Pa 2012, 17:24    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja obecnie jestem w 36tc i ciagle pracuje, co prawda na 60% ale dopiero od pocz膮tku pazdziernika bo wczesniej pracowa艂am na 100%. Wszystko zale偶y od lekarza i oczywiscie stanu zdrowia. Mam nadzieje ze od 37tc juz pojde na zas艂uzony 100%towy wypoczynek przed wielkim wysi艂kiem;) Jesli jest cos dla ciebie niejasne do godzin pracy proponuje przejsc sie do twoich zwiazkow, oni chetnie udzielaja informacji.
Powr髏 do g髍y
Poziom

PostWys砤ny: 28 Pa 2012, 17:56    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

dzi臋ki za odpowied偶 popytam si臋 jeszcze w zwi膮zkach o te nadgodziny
Powr髏 do g髍y
e_miilka

Do潮czy: 21 Kwi 2008
Sk眃: B.
PostWys砤ny: 28 Pa 2012, 22:54    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

jestem w 31tc tydzien temu wybra艂am sie do lekarza rodzinnego po zwolnienie od pracy na 100% , wytlumaczy艂am mu dlaczego nie chce pracowa膰 itd. bez problemu wypisa艂 mi za艣wiadczenie zaznaczyl ze z powodu choroby zwalnia mnie z pracy do dnia porodu. Odda艂am za艣wiadczenie mojemu szefostwu i do dnia porodu beda mi wyplacac moja normalna pensje. Kwestia dogadania sie z lekarzem - on sie pyta czy chcesz na calkowite zwolnienie czy na 50%.
Poziom

PostWys砤ny: 29 Pa 2012, 16:45    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

dzi臋ki to mnie pocieszy艂a艣 bo ju偶 my艣la艂am 偶e tu trzeba pracowa膰 do ostatniego miesi膮ca ci膮偶y i 偶e tak ci臋偶ko jest tu z tymi zwolnieniami ja jestem co prawda dopiero w pierwszym trymestrze ale strasznie wymiotuje codziennie i mnie mdli a pr贸bowa艂am ju偶 chyba wszystkiego
Powr髏 do g髍y
zuzula666

Do潮czy: 05 Lut 2008
Sk眃: Reykjawik
PostWys砤ny: 29 Pa 2012, 18:15    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ale pami臋tajcie 偶e ci膮偶a to nie choroba i jesli lekarz nie widzi przeciwskazan do pracy to nie da zwolnienia. Czasami dobrze jest sie troszke pogimnastykowa膰 w pracy niz siedziec na kanapie przez kilka miesiecy i czekac.
Powr髏 do g髍y
MARCINIS1

Do潮czy: 26 Cze 2009
Sk眃: husavik
PostWys砤ny: 29 Pa 2012, 20:19    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

zuzula666 napisa:
Ale pami臋tajcie 偶e ci膮偶a to nie choroba i jesli lekarz nie widzi przeciwskazan do pracy to nie da zwolnienia. Czasami dobrze jest sie troszke pogimnastykowa膰 w pracy niz siedziec na kanapie przez kilka miesiecy i czekac.
i tu masz zdecydowanie racje , jak nie widzi nic z艂ego to ci poprosi nie da zwolnienia , ja osobi艣cie pracowa艂am do ostatniego tygodnia ci膮偶y
Powr髏 do g髍y
Zobacz profil autora Wy秎ij prywatn wiadomo舵 Numer GG
MARCINIS1

Do潮czy: 26 Cze 2009
Sk眃: husavik
PostWys砤ny: 29 Pa 2012, 20:22    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Poziom napisa:
dzi臋ki to mnie pocieszy艂a艣 bo ju偶 my艣la艂am 偶e tu trzeba pracowa膰 do ostatniego miesi膮ca ci膮偶y i 偶e tak ci臋偶ko jest tu z tymi zwolnieniami ja jestem co prawda dopiero w pierwszym trymestrze ale strasznie wymiotuje codziennie i mnie mdli a pr贸bowa艂am ju偶 chyba wszystkiego
oj chyba ka偶da z nas to przechodzi艂a w pierwszym trymestrze , b臋dzie dobrze
Powr髏 do g髍y
Zobacz profil autora Wy秎ij prywatn wiadomo舵 Numer GG
e_miilka

PostWys砤ny: 30 Pa 2012, 14:42    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Poziom napisa:

zobaczysz jak sie bedziesz czu艂a pod koniec ci膮偶y Smile bo byc mo偶e bedzie tak ze do konca bedziesz pracowa膰..sama zadecydujesz, a przed Toba jeszcze dluga droga Smile 偶ycze powodzenia i mi艂ych chwil z brzuszkiem.
Ja osobi艣cie zacze艂am sie ju偶 藕le czu膰 dlatego w polowie pa藕dziernika zdecydowalam ze od 1 listopada musz臋 jednak spowolni膰 moja prace i odpocz膮膰. jednak wczoraj na badaniach dosta艂am calkowity zakaz pracy bo mam problemy z ci艣nieniem..wiec tak naprawde samo wysz艂o. Dbaj o siebie i mysle ze nie raz us艂yszysz to w pracy - zycze ci tego! Wink
agatka

Do潮czy: 18 Gru 2006
PostWys砤ny: 30 Pa 2012, 18:04    Temat postu: ... Odpowiedz z cytatem

Ja mam 5 dni do terminu i pracuje na 50%

Te 50% zaczelam dopiero 2 tygodnie temu do tego czasu pracowalam na 100%.
Powr髏 do g髍y
Zobacz profil autora Wy秎ij prywatn wiadomo舵 Wy秎ij email
Kasia89

Do潮czy: 29 Gru 2011
PostWys砤ny: 31 Pa 2012, 12:55    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

To zalezy od przebiegu ciazy i rodzaju wykonywanej pracy. Moja ciaza przebeigala prawidlowo, dlatego lekarze troche krecili nosem na 50 %, ale dostalam zwolnienie w maju, a termin mialam na koniec lipca. Natomiast w 30 tyg poszlam juz na 100 procent, ale u mnie sie nie dalo, musialam naprawde ciezko fizycznie pracowac wiec raczej 100 procent bylo uzasadnione.
Natomiast 1 trymestr musisz przetrwac.. Ja latalam jak walnieta w pracy do toalety wymiotowac co pare minut.. Nawet po glupiej herbacie zbieralo mi sie na wymioty.. graniczylam prace do koniecznych 8 godzin bez nadgodzin no i rano wstawalam troche wczesnoiej, zeby dojsc do siebie, zjesc jakiegos lekkiego jogurta lub krakersy, zwymiotowac, wziacv prysznic.. Zobaczysz, po 3 mieisacu bedziesz sie z tego smiala i nastapi prawdziwe cieszenie sie z Twojego stanu Wink
Powr髏 do g髍y
pinki

Do潮czy: 12 Gru 2008
PostWys砤ny: 31 Pa 2012, 14:35    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

tylko w tej sytuacji chodzi o to 偶e ona musi robi膰 nadgodziny taki jest wewn臋trzny regulamin firmy. W tej fabryce mo偶na wybra膰 sobie jeden dzie艅 bez nadgodzin.... Wi臋c w tym problem...
e_miilka

PostWys砤ny: 31 Pa 2012, 14:47    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

pinki napisa:
tylko w tej sytuacji chodzi o to 偶e ona musi robi膰 nadgodziny taki jest wewn臋trzny regulamin firmy. W tej fabryce mo偶na wybra膰 sobie jeden dzie艅 bez nadgodzin.... Wi臋c w tym problem...

Jezu..ale jak to? pierwsze slysze.. obowi膮zkowe nadgodziny?
Wsp贸艂czuje, tym bardziej w I trymestrze.. podzielam zdanie kasi wstac rano wcze艣niej jako艣 sie otrz膮艣膰 i i艣膰 do pracy.. po 3 miesi膮cu powinno usta膰.. ja na pocz膮tku nie mia艂am 偶adnych dolegliwo艣ci ale zawsze o 10 rano czu艂am sie jak na statku..jednym s艂owem tragedia! po czym przesz艂o mi okolo 4 miesi膮ca i do chwili obecnej czu艂am sie dobrze w sumie dalej czuje sie ok.. ale w tamtym tyg prawdopodobnie wykryto u mnie stan przed rzucawkowy. Prywatnie planowa艂am odej艣膰 na zwolnienie w 32tc ale zdrowie samo zadecydowa艂o za mnie wiec w 31tc dosta艂am zwolnienie lekarskie na 100%
mimo wszystko trzymam kciuki..dasz jako艣 rade Smile
Kasia89

Do潮czy: 29 Gru 2011
PostWys砤ny: 31 Pa 2012, 16:10    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Aaaa no to polecam do lekarza sie zwrocic i wytlumaczyc sytuacje.. Zwolnienia 50 albo 100 procent to chyba raczej nie dostanie, bo wszyscy wiedze, ze najczesciej po 12 tc przechodzi.. Ale moze ja chociaz z nadgodzin zwolnia..
Powr髏 do g髍y
e_miilka

PostWys砤ny: 31 Pa 2012, 18:30    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Kasia89 napisa:
Aaaa no to polecam do lekarza sie zwrocic i wytlumaczyc sytuacje.. Zwolnienia 50 albo 100 procent to chyba raczej nie dostanie, bo wszyscy wiedze, ze najczesciej po 12 tc przechodzi.. Ale moze ja chociaz z nadgodzin zwolnia..

No jasne ze teraz nie dostanie.. za wcze艣nie..jeszcze brzucha nie wida膰. dziwi膮 mnie tylko te nadgodziny.. ja wybra艂abym jednak sie do zwi膮zk贸w..jesli rozmowa z pracodawca nie pomo偶e, bo prawo pracy jest raczej wa偶niejsze od tego prawa wewn膮trz pracy..w szczeg贸lno艣ci kiedy jest sie w ciazy. a pierwszy trymestr najwa偶niejszy dla dziecka i kobiety.. z reszta nie wyobra偶am sobie jej pracuj膮cej iles tam godzin kiedy oczy same sie zamykaj膮 a cz艂owiek pada ze zm臋czenia..a w dodatku md艂o艣ci. wsp贸艂czuje.
Wy秝ietl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona G丑wna -> 呕ycie na Islandii Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Id do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 293, 294, 295 ... 314, 315, 316  Nast阷ny
Strona 294 z 316

Skocz do:  
Nie mo縠sz pisa nowych temat體
Nie mo縠sz odpowiada w tematach
Nie mo縠sz zmienia swoich post體
Nie mo縠sz usuwa swoich post體
Nie mo縠sz g硂sowa w ankietach

SIGN PETITION FOR TRAVELLING WITH PETS ON ICELAND!
Kuchnia Azjatycka: chi駍ka, tajska, indyjska, japo駍ka, wietnamska itd.