Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
| narsiltm
 | Dołączył: 15 Gru 2006 | Posty: 186 | Skąd: SkÄ
dinÄ
d. |
|
Wysłany: 21 Lut 2007, 22:58 Temat postu: Bimber, samogon i takie tam. |
|
|
Wlasnie, ma ktos doswiadczenia w bimbrownictwie? Ja niedawno wydestylowalem swoje pierwsze 2l- ale radosc Nie wypije z tego zbyt wiele, bo ostatnio stronie od alkoholu, ale cos z tym zrobie... bede mial w czym propolis rozpuscic na przyklad.
Jesli macie jakies przepisy czy tez wskazowki smialo wklejajcie. Ja uzylem narazie przepisu "bitwa pod Grunwaldem", z powodu marnych drozdzy zalatuje nimi lekko, ale niedlugo zakupie profesjonalne grzybki gorzelniane.
A oto zdjecie mojej maszyny w trakcie pracy:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/fa02a80069122719.html _________________ Wczoraj(04.08.07), w godzinach wieczornych, para znanych bandziorĂłw,
niejaki Samo Zycie i jego dziwka GĹÄbsza Refleksja, po prostu - zabili mnie. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| O.E. Opiekun Forum
 | Dołączył: 03 Lut 2004 | Posty: 2552 | Skąd: Pl. Od SĹoĹca 3/Europa |
|
Wysłany: 21 Lut 2007, 23:40 Temat postu: Spiryt |
|
|
Strasznie prymitywny zestaw
Lepsza byĹaby szklana aparatura z kolumnÄ
rektyfikacyjnÄ
(np. Vigreaux lub z wypeĹnieniem).
Koszt takiego zestawu (profesjonalnego) to ok. 1500-2500 zĹ, ale moĹźna na raz destylowaÄ np. 10 litrĂłw i otrzymuje siÄ czysty spirytus (90-95%).
ĹťyczÄ sukcesĂłw z grzybkami...
A jak to byĹo z tÄ
bitwÄ
? 1000 ml wody, 400 g cukru i 10 g droĹźdĹźy? Czy coĹ pokrÄciĹem? A jakÄ
Ĺ dodatkowÄ
poĹźywkÄ dla droĹźdĹźy dajesz? _________________ CHCESZ WSPOMĂC FORUM ORAZ ICELAND.PL? WPĹAÄ DATEK!
|
|
Powrót do góry |
|
 |
| narsiltm
dinÄ
d. |
|
Wysłany: 22 Lut 2007, 0:00 Temat postu: |
|
|
To dokladnie ten przepis... Jakby sie uprzec to mozna stosowac nawet kolumny z chlodzeniem wodnym ale ten sprzet ze zdjecia znalazlem w mieszkaniu w ktorym teraz mieszkam- jest za darmo Pozywek nie stosowalem, jestem poczatkujacy w tym temacie, nie wiem nawet gdzie to mozna dostac na Islandii.
Destylant ma dobrze ponad 65%, pali sie slicznie;)
W Polsce prawo zabrania takich praktyk? _________________ Wczoraj(04.08.07), w godzinach wieczornych, para znanych bandziorĂłw,
|
Powrót do góry |
|
 |
| narsiltm
dinÄ
d. |
|
Wysłany: 22 Lut 2007, 10:23 Temat postu: |
|
|
Chodzilo mi o przeplywowe chlodzenie wodne, spalem juz prawie piszac tego posta. _________________ Wczoraj(04.08.07), w godzinach wieczornych, para znanych bandziorĂłw,
|
Powrót do góry |
|
 |
| wredna_mimi
 | Dołączył: 13 Paź 2006 | Posty: 262 | Skąd: EĹk |
|
Wysłany: 22 Lut 2007, 11:37 Temat postu: |
|
|
a uprawia ktoĹ konopie na Islandi ? _________________ ***ĹmIeCh JeSt LeKaRsTwEm, KtĂrE KaĹťdY MoĹťe SoBiE PrZePiSaÄ*** |
|
Powrót do góry |
|
 |
| einar
| Dołączył: 06 Lut 2004 | Posty: 1182 | |
|
Wysłany: 22 Lut 2007, 13:03 Temat postu: |
|
|
JakiĹ czas uprawiaĹ ale potem zostaĹ skierowany na pobyt w jedynym budynku w ReykjavĂku zbudowanym z nieciÄtej islandzkiej lawy...  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| narsiltm
dinÄ
d. |
|
Wysłany: 22 Lut 2007, 16:18 Temat postu: |
|
|
Mysle, ze trudno tu dostac dobre nasionka...ale zaraz, przeciez to niezgodne z prawem
Wiem, ze sama trawe nie trudno dostac, tylko jest droga, nie wiem czemu, przeciez trawy to chyba glowna roslinnosc poarastajaca Islandie  _________________ Wczoraj(04.08.07), w godzinach wieczornych, para znanych bandziorĂłw,
|
Powrót do góry |
|
 |
| ObsikanyRekin
| Dołączył: 28 Lip 2006 | Posty: 168 | Skąd: Czubkofjordur, Kretynvik |
|
Wysłany: 23 Lut 2007, 16:02 Temat postu: |
|
|
Ja mam jedno pytanie odnosnie tego bimbrownika. Ta kuchenka jest na gaz? wydawĹo mi sie z na islandii sÄ
kuchenki na prÄ
d. Jak to jest? |
|
Powrót do góry |
|
 |
| narsiltm
dinÄ
d. |
|
Wysłany: 23 Lut 2007, 16:31 Temat postu: |
|
|
Tzn. to bylo pytanie odnosnie mnie?
Ta kuchenka jest jak najbardziej elektryczna, tylko ma taki stary...design. _________________ Wczoraj(04.08.07), w godzinach wieczornych, para znanych bandziorĂłw,
|
Powrót do góry |
|
 |
| ObsikanyRekin
| Dołączył: 28 Lip 2006 | Posty: 168 | Skąd: Czubkofjordur, Kretynvik |
|
Wysłany: 23 Lut 2007, 21:37 Temat postu: |
|
|
Tak odnoĹnie Ciebie dziÄkuje...
PS;a tak off-topic to moge zmieniac posty nie wiedzieÄ czemu...wreszcie bÄde poprawiaĹ moje okropne literĂłwki
A odnoĹnie wina to mĂłj wujek siÄ na tym zna...robi bardzo dobre wino gronowe...tylko nie wiem czemu on to wino robi o kolorze podobnym do kompotu ze 'suszkĂłw'...musze sie go zapytaÄ jak to dziaĹa. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Yazhubal
 | Dołączył: 16 Sie 2006 | Posty: 88 | Skąd: Katmandu |
|
Wysłany: 28 Lut 2007, 22:41 Temat postu: |
|
|
DowiedziaĹem siÄ o wersji TURBO bimbru od BuĹgara ktĂłry pije tu na wyspie wszystkie experymenty jakie znajdzie, ponoÄ jest to coĹ w stylu "dziĹ zacierasz jutro pijesz i ma ok 85%
moĹźe ktoĹ miaĹ doĹwiadczenia z czymĹ dziwnym? Ja tylko widziaĹem rozlewanie Spirytusu z PowerRade |
|
Powrót do góry |
|
 |
| FilipR79 ILOĹÄ OSTRZEĹťEĹ: 1
| Dołączył: 08 Lip 2006 | Posty: 991 | |
|
Wysłany: 2 Mar 2007, 17:50 Temat postu: |
|
|
Yazu, zapros na degustacje....  |
|