reklama

Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona Gwna

ICELAND.PL :: Islandia - strona główna portalu

ZANIM COŚ NAPISZESZ PRZECZYTAJ REGULAMIN  
JELI KTO CI OBRAA LUB AMIE REGULAMIN, NIE DAJ SI SPROWOKOWA, NAPISZ DO ADMINA!

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UytkownicyUytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja   ProfilProfil   ZalogujZaloguj 

Zaloguj si, by sprawdzi wiadomociZaloguj si, by sprawdzi wiadomoci   

Wyprawy po Islandii - pytania
Id do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 11, 12, 13 ... 20, 21, 22  Nastpny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona Gwna -> Turystyka
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nastpny temat  
Autor Wiadomo
Jar

Doczy: 09 Lut 2010
Skd: Lublin
PostWysany: 30 Lip 2012, 14:35    Temat postu: Re: autobusem po islandii we wrzesniu Odpowiedz z cytatem

gosia****** napisa:
Czesc wybieram sie do islandii w drugiej polowie wrzesnia. czy autobusy Reykjavik excurssions jezdza takze w drugiej polowie wrzesnia na liniach: Route 9/9a - Reykjavik - Þórsmörk, Route 10/10a - Skaftafell - Landmannalaugar, Route 11/11a - Reykjavik - Landmannalaugar. Na stronie jest podany tylko rozkład letni.

Na 99,9% NIE. To są sezonowe połączenia specjalnymi autobusami terenowymi, po drogach klasy F (dla pojazdów 4x4). Za trakcjami typu przejazdy w bród przez rzeki. Akurat te do Thorsmork i Landamnalaugar są utrzymywane relatywnie dość długo, do połowy września właśnie. Inne linie przez interior tylko do końca sierpnia. Sprawdź jeszcze rozkłady ze strony:
http://www.nat.is/travelguideeng/bus_stop_south_iceland.htm
ale nie miej wielkiej nadziei -przyjeżdżasz już po sezonie.
Pozdrawiam
-J.
Powrt do gry
Zobacz profil autora Wylij prywatn wiadomo
gosia******

Doczy: 29 Lip 2012
PostWysany: 31 Lip 2012, 7:32    Temat postu: Re: autobusem po islandii we wrzesniu Odpowiedz z cytatem

Na 99,9% NIE. To są sezonowe połączenia specjalnymi autobusami terenowymi, po drogach klasy F (dla pojazdów 4x4). Za trakcjami typu przejazdy w bród przez rzeki. Akurat te do Thorsmork i Landamnalaugar są utrzymywane relatywnie dość długo, do połowy września właśnie. Inne linie przez interior tylko do końca sierpnia. Sprawdź jeszcze rozkłady ze strony:
http://www.nat.is/travelguideeng/bus_stop_south_iceland.htm
ale nie miej wielkiej nadziei -przyjeżdżasz już po sezonie.
Pozdrawiam
-J.[/quote]

Czyli potwierdzasz moje wątpliwości i jak również, że rozkładu jesiennego na te trasy po prostu nie będzie. Dzięki wielkie za info. Pozdrawiam
Powrt do gry
Jar

PostWysany: 31 Lip 2012, 22:22    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Coś za coś. W interior nie wjedziesz, chyba,że wynajętą terenówką ( Landmannalaugar grzechu warte). Za to jedziesz już w sezonie na zorzę polarną (ciemne noce). Tak sie składa, że zbliza sie maksimum cyklu słonecznego (w przyszłym roku), więc częstość i intensywność zjawisk zorzowych jest dosyć spora. Jeśli jedziesz na parę tygodni chociaż, szanse masz spore, czego Ci oczywiście życzę. Ja mam nadzieję na to samo z początkiem września w Szwecji Wink
Pozdrawiam
-J.
Powrt do gry
sergi

Doczy: 14 Sie 2012
PostWysany: 14 Sie 2012, 9:20    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Zawsze chciałem pojechać do krainy gejzerów. Jakoś fascynuje mnie kultura w Islandii. Fajna jest ta zmienność klimatu, nie należę do ludzi, którzy lubią wylegiwać się na plaży całymi dniami. Wolę aktywnie spędzać czas. Islandia to kraj niesamowitych skrajności, pysznej kuchni i oczywiście Bjork język Kiedyś pewnie mi się uda tam pojechać, na razie pozostaje mi tylko popatrzeć na zdjęcia http://www.szpilkuj.pl/kategoria/13/podroze-i-miejsca
Powrt do gry
gisli74

Doczy: 08 Lip 2011
PostWysany: 14 Sie 2012, 20:48    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

sergi napisa:
Islandia to kraj ..., pysznej kuchni

Nie rozśmieszaj mnie lol lol lol
Powrt do gry
osiek

Doczy: 02 Sty 2012
PostWysany: 16 Sie 2012, 10:24    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

gisli74 napisa:
sergi napisa:

Eee nie jest tak źle. Ryby naprawdę podają dobre Smile Może nie jadłem ich wszędzie na świecie, może miałem szczęście na Islandii, ale zaliczam je do top3, które jadłem w sowim życiu Wink
Powrt do gry
Zobacz profil autora Wylij prywatn wiadomo Numer GG
gisli74

Doczy: 08 Lip 2011
PostWysany: 16 Sie 2012, 19:09    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

osiek napisa:
gisli74 napisa:
sergi napisa:

Eee nie jest tak źle. Ryby naprawdę podają dobre Smile Może nie jadłem ich wszędzie na świecie, może miałem szczęście na Islandii, ale zaliczam je do top3, które jadłem w sowim życiu Wink

To mów - Islandia to kraj gdzie bywają pyszne ryby. Będzie bliższe prawdy Smile
Powrt do gry
osiek

Doczy: 02 Sty 2012
PostWysany: 16 Sie 2012, 19:15    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

gisli74 napisa:
osiek napisa:
gisli74 napisa:
sergi napisa:

To mów - Islandia to kraj gdzie bywają pyszne ryby. Będzie bliższe prawdy Smile

Tak czy inaczej da się dobrze zjeść. Pewnie patrząc się na całokształt kuchni, mieszkając tak będzie się miało inny pogląd, bo coby dużo nie mówić z racji naturalnych ograniczeń kuchnia będzie dość monotonna Wink Ale i tak mam wrażenie, że będzie lepsza niż np rdzennie angielska Wink

Tak trochę z innej beczki... do dzisiaj chodzi za mną smak wody, którą piłem w knajpie w Husaviku... Niby nic, a jednak... Smile
Powrt do gry
Zobacz profil autora Wylij prywatn wiadomo Numer GG
arust

Doczy: 17 Sie 2012
PostWysany: 17 Sie 2012, 10:12    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

kuchnia islandzka specjalizuje się w potrawach z ryb , bo na tym opiera się ich główna dieta
Powrt do gry
morazmora

Doczy: 17 Gru 2011
PostWysany: 1 Wrz 2012, 17:12    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

hej!

w zeszłym roku pisałam tu post o wyjeździe na Islandię, niestety z powodów finansowych nie udało mi się zrealizować wyprawy w tym roku, ale teraz puszka z napisem Islandia wypełnia się powoli odkładanymi pieniędzmi i nic już nie powstrzyma mnie przed wyjazdem w przyszłe wakacje Smile

termin wyjazdu to byłby mniej więcej czerwiec-lipiec, na czas możliwie jak najdłuższy - półtorej miesiąca, może nawet dwa - jestem zwolennikiem długich wypraw, nienawidzę poczucia, że muszę się zbierać z jakiegoś miejsca czym prędzej, bo za dwa dni mam samolot. zastanawiam się jedynie nad formą samego wyjazdu - chciałabym autostopem objechać całą wyspę (co, jak przeczytałam z czyichś wcześniejszych wypowiedzi, ze zwiedzaniem, bez pośpiechu powinno zająć około miesiąca (przy dobrych wiatrach Wink), ale bardzo kusi mnie mała wyprawa w interior. główną moja inspiracją jest ten filmik http://vimeo.com/31158028, ale coś czuję, że nie dałabym sobie rady w takim wielodniowym tripie przez środek Islandii, chociaż marzy mi się to straszliwie. a więc, mierząc siły na zamiary, chciałabym okrążyć wyspę, ale gdzieś po drodze zboczyć na pieszą wycieczkę, ale tu pojawia się problem - nie mam pojęcia, gdzie. marzą mi się fiordy zachodnie, ale nie wiem ile czasu mogłoby mi zabrać bycie tam (jak wspomniałam na początku - bez pośpiechu). myślałam o podróży albo tam, albo w tę północną część wyspy (ten obszar ponad drogą numer 1), albo żeby gdzieś na południu zboczyć z głównej drogi i i przejść się kawałek (dla przykładu, drogą 30, albo 33, gdzieś tam). potrzebuję szczerej odpowiedzi - co najbardziej warto? i czy taka wyprawa w interior to jest "hardcore"? język wybieram się z moim chłopakiem, zdajemy sobie sprawę, że ta podróż będzie dla nas sporym wyzwaniem (ja mam za sobą 3 miesięczną podróż po skandynawii w zeszłe wakacje, on jeszcze takiego dużego tripu nie przeżył), nie jesteśmy typem sportsmanów, ale jesteśmy bardzo wytrzymali i łasi na przygodę, a bez ryzyka nie ma zabawy Smile). co polecacie w takim razie najbardziej? upraszczając - szukam jakiegoś nie bardzo wymagającego tripu w interior, gdzie niekoniecznie będziemy musieli przeprawić się przez wiele głębokich rzek, być na kompletnym odludziu gdzie raz na rok pojawia się żywa dusza, wspinać się na wielkie góry czy lodowce Wink
Powrt do gry
nowinka11

Doczy: 05 Wrz 2012
PostWysany: 10 Wrz 2012, 10:18    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mi też się marzy taki wyjazd. Może za rok, może za dwa. Na taką wyprawę trzeba już uzbierać trochę grosze i zebrać dużo informacji. Ja interesuję się Islandią od mniej więcej pół roku.
Powrt do gry
arust

Doczy: 17 Sie 2012
PostWysany: 20 Wrz 2012, 13:38    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ta pyszna kuchnia jak dla mnie to za duże słowo ...
Powrt do gry
Monitka

Doczy: 22 Pa 2012
PostWysany: 27 Pa 2012, 12:46    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Czy w Islandii trzeba jakoś specjalnie uczyć się innych zasad poruszania się po drodze, czy też wystarczy znajomość tych praw z Polski? Smile
Powrt do gry
qwiatuszek

Doczy: 01 Lut 2008
Skd: Reykjanesbaer
PostWysany: 27 Pa 2012, 13:09    Temat postu: islandzkie drogi Odpowiedz z cytatem

Monitka napisa:
Czy w Islandii trzeba jakoś specjalnie uczyć się innych zasad poruszania się po drodze, czy też wystarczy znajomość tych praw z Polski? Smile

Raczej wystarczy wiedza z Polski, z jednym wyjatkiem. Na dwupasmowych rondach, pierwszenstwo zjazdu, maja samochody z pasa wewnetrznego (z lewego). Smile
Powrt do gry
Zobacz profil autora Wylij prywatn wiadomo Wylij email Numer GG
zx6r

Doczy: 06 Wrz 2012
Skd: wlkp
PostWysany: 27 Pa 2012, 13:33    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

dokładnie to samo chcialem napisac... Smile ja bym jeszcze dodał że nie licz na to że któryś z kierowców wlączy ci kierunkowskaz w momencie zjazdu z drogi, (wjazdu na parking, zmiany pasa itp.)
A reszta to juz od umiejętności kierowców jeden ci wjedzie na rondo bez zatrzymania a inny stanie przed rondem (gdzie STOPu nie ma), no i kolejna sprawa na którą ty musisz uważać to piesi, zawsze zatrzymuj sie przed pasami, Islandia to kraj zachodnio Europejski" a nie jak w Polsce (mała dżungla silniejszy wygrywa) że stoisz na pasach jak czub i czekasz łaskawie,

Ogólnie to kultura jazdy jest zdecydowanie wyższa.

Pozdrawiam
zx

p.s szukam pokoju do wynajęcia, lub namiary na hotele itp.
Powrt do gry
misha

Doczy: 29 Kwi 2008
PostWysany: 27 Pa 2012, 13:41    Temat postu: Re: islandzkie drogi Odpowiedz z cytatem

qwiatuszek napisa:
Monitka napisa:

Raczej wystarczy wiedza z Polski, z jednym wyjatkiem. Na dwupasmowych rondach, pierwszenstwo zjazdu, maja samochody z pasa wewnetrznego (z lewego). Smile

[/img]
misha

Doczy: 29 Kwi 2008
PostWysany: 27 Pa 2012, 13:46    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

zx6r napisa:
dokładnie to samo chcialem napisac...

Ludzie kto was uczył jeździć???
bartoszborowiak

Doczy: 19 Lis 2012
PostWysany: 19 Lis 2012, 16:40    Temat postu: Islandia w maju 03-07.05.13 Odpowiedz z cytatem

Witam, Wybieram się na Islandię w terminie 03-07.05.13.

Mamy już auto - z cheapjeep.is. Lądujemy o 18stej a wylot mamy porannym lotem. Poczytałem trochę to i inne fora i mam już pewien plan:

Lądowanie w Keflaviku -> Grindavik (miasteczko rybackie) może jakaś kolacja następnie Krysuvik (jeziorko) i wieczorny relaks w Blue lagoon. Nocleg gdzieś w okolicy lub w stolicy.

Z rana Golden cicrle wraz Gullfoss i dalej na półwysep Snaefellsjoekull.

Następnego dnia wycieczka do Akurari i być może rejs na wieloryby.

Pozostaje pytanie jak zorganizować powrót do Keflaviku aby nie jechać tą samą trasą?

Czy interior roads z Akurari na południe będą otwarte w tym czasie?
Mam marzenie aby zobaczyć jeszcze jakąś jaskinie kryształową lub wejść na jakąś konkretną górę ale nie wiem czy czasowo się wyrobimy.

Moglibyście polecić noclegi na mojej trasie? Sprawdzałem Airbnb ale wszelaka porada mile widziana.

Rejs na wieloryby to droga przygoda?

Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
Powrt do gry
Jar

PostWysany: 21 Lis 2012, 13:58    Temat postu: Re: Islandia w maju 03-07.05.13 Odpowiedz z cytatem

bartoszborowiak napisa:
Witam, Wybieram się na Islandię w terminie 03-07.05.13.

Mamy już auto - z cheapjeep.is. Poczytałem trochę to i inne fora i mam już pewien plan:

Lądowanie w Keflaviku -> Grindavik (miasteczko rybackie) może jakaś kolacja następnie Krysuvik (jeziorko) i wieczorny relaks w Blue lagoon. Nocleg gdzieś w okolicy lub w stolicy.

Z rana Golden cicrle wraz Gullfoss i dalej na półwysep Snaefellsjoekull.

Następnego dnia wycieczka do Akurari i być może rejs na wieloryby.

Pozostaje pytanie jak zorganizować powrót do Keflaviku aby nie jechać tą samą trasą?

Czy interior roads z Akurari na południe będą otwarte w tym czasie?

Moglibyście polecić noclegi na mojej trasie? Sprawdzałem Airbnb ale wszelaka porada mile widziana.

Rejs na wieloryby to droga przygoda?

Witaj!
Porę wyjazdu dobraliście mocno za wczesną. Drogi w interiorze otwierają zwykle dopiero pod koniec czerwca, a po cięższej zimie niektóre bywają zamknięte jeszcze w początkach lipca. W zeszłym roku niektóre były pozamykane wyjątkowo długo, np. F26 w całości dopiero w połowie lipca otworzyli. Na początku maja o jakimkolwiek skrócie przez interior zapomnij z góry. W tym kontekście wynajęcie terenówki może być nieco dyskusyjne. Z drugiej strony, jeśli zamierzacie się wypuszczać na lokalne drogi np. w Snaefellsness, to może to mieć jak najbardziej sens ze względu na stan szutrowych odcinków o tej porze roku -ale tu pytaj lokalnych praktyków, na Islandii byłem tylko latem. Lepsze auto może Was uchronić przed utknięciem w jakiejś wyjątkowej sytuacji drogowej.
Co do wielorybów, w czerwcu 2011 w jednej z firm w Husaviku śpiewali 59 EUR. Ja sam byłem sporo taniej na przełomie VIII/IX (kilka lat wcześniej), ale to zupełna końcówka sezonu i na zatoce pustki były, ledwie jeden minke się pokazał. Wiosną powinno być zdecydowanie lepiej (w czerwcu ponoć waleni było sporo w okolicy-pytałem wracających z zatoki), aczkolwiek nie wiem, jak sytuacja może wyglądać na początku maja. Spróbuj wrzucić w google'a hasło 'whale watching iceland' i poszperać po stronach firm organizujących rejsy -znajdziesz info kiedy zaczynają pływać (kwiecień?), to da Ci jakiś punkt odniesienia.
Dobre źródło szczegółów nt. Islandii:
http://www.nat.is
Warunki drogowe (to Wam się przyda w maju):
http://www.vegagerdin.is/english/road-conditions-and-weather/the-entire-country/island1e.html
Potraktuj tę wiosenną wizytę jako wstępna przymiarkę do odwiedzenia Islandii na dłużej latem. Mając tylko kilka dni i ograniczony dojazd do większości ciekawych miejsc sporo tracicie. Z drugiej strony -wiosenny klimat może być piękny, w czerwcu zeszłego roku bardzo mi się podobało, aczkolwiek warunki wymusiły rezygnację z najbardziej ambitnych celów.
Pozdrawiam
-J.
Powrt do gry
mlynek_

Doczy: 25 Lis 2012
PostWysany: 25 Lis 2012, 23:35    Temat postu: Luty 2013 Odpowiedz z cytatem

Witam wszystkich!

Jak pewnie nie jedna osoba tak i ja od jakiegoś czasu na listę swoich marzeń zapisałem przeżycie zórz polarnych oraz podróż na Islandię.

Z tego co się orientuje możliwość jego spełnienia zrównała się z największymi aktywnościami słońca i w tym roku maja być one wyjątkowe. Dlatego też jest szansa upiec dwie pieczenie na jednym ogniu Smile

Powiedzcie mi proszę, jak wygląda podróżowanie i pogoda na Islandii w lutym. Jak dobry jest ten okres na turystykę właśnie na tej wyspie.

muszę też zdecydować czy wybrać się na tydzień czy też dwa.

Pozdrawiam!

m.
Powrt do gry
Wywietl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona Gwna -> Turystyka Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Id do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 11, 12, 13 ... 20, 21, 22  Nastpny
Strona 12 z 22

Skocz do:  
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach

SIGN PETITION FOR TRAVELLING WITH PETS ON ICELAND!
Kuchnia Azjatycka: chiska, tajska, indyjska, japoska, wietnamska itd.