Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nastpny temat |
Autor |
Wiadomo |
| dracula
| Doczy: 20 Sty 2011 | Posty: 40 | |
|
|
Powrt do gry |
|
 |
| MagiczneMiejsca
| Doczy: 14 Sie 2012 | Posty: 5 | |
|
Wysany: 14 Sie 2012, 7:58 Temat postu: |
|
|
Rewelacyjne zdjęcia, będę zaglądać n bloga |
|
Powrt do gry |
|
 |
| iceli
| Doczy: 17 Wrz 2012 | Posty: 13 | Skd: W. |
|
Wysany: 17 Wrz 2012, 13:23 Temat postu: |
|
|
Przepięknie to wygląda i chyba jest w stanie zrekompensować niemal nieustanna zimę |
|
Powrt do gry |
|
 |
| perwolek
 | Doczy: 23 Wrz 2008 | Posty: 43 | Skd: Reykjavik-Łódź |
|
|
Powrt do gry |
|
 |
| Monitka
| Doczy: 22 Pa 2012 | Posty: 5 | |
|
Wysany: 27 Pa 2012, 12:49 Temat postu: |
|
|
Co prawda nie wiem czy na Islandii też, ale w Laponii można wynająć specjalny szklany domek, w którym przez noc obserwujemy zorzę. Coś takiego http://www.meteoprog.pl/pl/news/27660/ |
|
Powrt do gry |
|
 |
| WielkiBialyKrolik
 | Doczy: 08 Cze 2008 | Posty: 1422 | Skd: Reykjavik |
|
Wysany: 27 Pa 2012, 13:47 Temat postu: |
|
|
Ogolnie fajny pomysł, tylko szkoda ze domki sa usytuowane tak blisko siebie, niektórym moze to przeszkadzac, a dla innych byc zaletą, bo moga obserwowac nie tylko zorze ;] _________________ "Najczęściej nadmierne wymagania w stosunku do kobiet mają ćwokowate oblechy. " |
|
Powrt do gry |
|
 |
| Monitka
| Doczy: 22 Pa 2012 | Posty: 5 | |
|
Wysany: 27 Pa 2012, 20:47 Temat postu: |
|
|
Przypatrz się zdjęciom - domki do pewnego momentu mają "firankę"  |
|
Powrt do gry |
|
 |
| Joanna02
| Doczy: 29 Kwi 2011 | Posty: 43 | |
|
Wysany: 4 Lis 2012, 17:32 Temat postu: zorza |
|
|
Jak ustawic aparat canoc EOS1100D by uchwycic piekno zorzy? |
|
Powrt do gry |
|
 |
| Joanna02
|
Wysany: 4 Lis 2012, 17:34 Temat postu: Re: zorza |
|
|
Joanna02 napisa: | Jak ustawic aparat canon EOS1100D by uchwycic piekno zorzy? |
|
|
Powrt do gry |
|
 |
| Jar
| Doczy: 09 Lut 2010 | Posty: 188 | Skd: Lublin |
|
Wysany: 10 Lis 2012, 17:35 Temat postu: Re: zorza |
|
|
Joanna02 napisa: | Jak ustawic aparat canoc EOS1100D by uchwycic piekno zorzy? |
W skrócie raz jeszcze, bo skasowało mi całego posta A Ty Joasiu jesteś leń , bo googlem znajdziesz dużo porad (w ENG, PL). Ale do rzeczy:
1) statyw lub inny sztywny uchwyt/podłoże, samowyzwalacz/pilot
2) tryb manualny (M)
3) ostrość ustawiasz ręcznie (manual focus-MF, o AF zapomnij!!!) na (do wyboru):
-sztuczne światła na horyzoncie
-księżyc (tylko nie przez chmury!)
-b. jasne gwiazdy lub planety (Jowisz, Wenus, Saturn -udaja b. jasne gwiazdy gołym okiem)
Ostrzysz raczej w trybie Live View na LCD "z lupką" niż w wizjerze. Do łapania ostrości nadaje się tylko kilka jasnych gwiazd i to jeśli nie przymkniesz przesłony bardziej niż F/3.5-4.0
4) Przesłona -raczej mocno otwarta. W kitowym obiektywie i tak masz tylko F/3.5 do dyspozycji
5) ISO (czułość) -ludzie różnie robią; w granicach rozsądku (szumy) 400-800, ja dawałem chyba 400 ISO, widzałem zdjęcia robione na 1200 jak i na 200
6) Czasy ekspozycji (migawka): generalnie 10-30s. Ja preferuję 15-20s. Zasady:
-krótsze czasy: dają bardziej wyblakłe kolory (tak jak widać oczami), ostrzejsze kontury zorzy (jeśli szybko się rusza), gwiazdy punktowe; do zórz intensywnych o dużej dynamice zmian
-dłuższe czasy: intensywne barwy, możliwe prześwietlenia przy dużej intensywności zjawiska, gwiazdy mogą być lekko ruszone na skutek obrotu Ziemi (przecinki); do zórz słabych i mało ruchliwych
Najlepiej robić serie zdjęć przy różnych ustawieniach (zwykle zmieniamy czas)
7) Ogniskowa obiektywu: robimy na szerokim kącie, bo zorza obejmuje sporą połać nieba, poza tym czasem może się szybko przemieszczać tam i z powrotem. We wrześniu w Szwecji otworzyłem oba wejścia z namiotu i przekładałem sprzęt co chwila z jednej strony na drugą. W kitowym obiektywie do tego EOS-a (format APS-C) masz 18mm do dyspozycji, co mniej więcej stanowi ekwiwalent kąta widzenia obiektywu 28mm na filmie małoobrazkowym
Mam nadzieję,że pomogłem. W razie potrzeby pytaj na priva o szczegóły, bede miał powiadomienie na e-mail
Pozdrawiam
-J. |
|
Powrt do gry |
|
 |
| Joanna02
|
Wysany: 10 Lis 2012, 19:26 Temat postu: Re: zorza |
|
|
Jar napisa: | Joanna02 napisa: | Jak ustawic aparat canoc EOS1100D by uchwycic piekno zorzy? |
W skrócie raz jeszcze, bo skasowało mi całego posta A Ty Joasiu jesteś leń , bo googlem znajdziesz dużo porad (w ENG, PL). Ale do rzeczy:
1) statyw lub inny sztywny uchwyt/podłoże, samowyzwalacz/pilot
2) tryb manualny (M)
3) ostrość ustawiasz ręcznie (manual focus-MF, o AF zapomnij!!!) na (do wyboru):
-sztuczne światła na horyzoncie
-księżyc (tylko nie przez chmury!)
-b. jasne gwiazdy lub planety (Jowisz, Wenus, Saturn -udaja b. jasne gwiazdy gołym okiem)
Ostrzysz raczej w trybie Live View na LCD "z lupką" niż w wizjerze. Do łapania ostrości nadaje się tylko kilka jasnych gwiazd i to jeśli nie przymkniesz przesłony bardziej niż F/3.5-4.0
4) Przesłona -raczej mocno otwarta. W kitowym obiektywie i tak masz tylko F/3.5 do dyspozycji
5) ISO (czułość) -ludzie różnie robią; w granicach rozsądku (szumy) 400-800, ja dawałem chyba 400 ISO, widzałem zdjęcia robione na 1200 jak i na 200
6) Czasy ekspozycji (migawka): generalnie 10-30s. Ja preferuję 15-20s. Zasady:
-krótsze czasy: dają bardziej wyblakłe kolory (tak jak widać oczami), ostrzejsze kontury zorzy (jeśli szybko się rusza), gwiazdy punktowe; do zórz intensywnych o dużej dynamice zmian
-dłuższe czasy: intensywne barwy, możliwe prześwietlenia przy dużej intensywności zjawiska, gwiazdy mogą być lekko ruszone na skutek obrotu Ziemi (przecinki); do zórz słabych i mało ruchliwych
Najlepiej robić serie zdjęć przy różnych ustawieniach (zwykle zmieniamy czas)
7) Ogniskowa obiektywu: robimy na szerokim kącie, bo zorza obejmuje sporą połać nieba, poza tym czasem może się szybko przemieszczać tam i z powrotem. We wrześniu w Szwecji otworzyłem oba wejścia z namiotu i przekładałem sprzęt co chwila z jednej strony na drugą. W kitowym obiektywie do tego EOS-a (format APS-C) masz 18mm do dyspozycji, co mniej więcej stanowi ekwiwalent kąta widzenia obiektywu 28mm na filmie małoobrazkowym
Mam nadzieję,że pomogłem. W razie potrzeby pytaj na priva o szczegóły, bede miał powiadomienie na e-mail
Pozdrawiam
-J. |
Dziekuje pieknie .Co do lenia,to stanowczy sprzeciw.Szukalam w google ale kazdy pisze co innego. :)Dziekuje za pomoc,przy najlbizszej okazji sprawdze czy sa takie efekty jakie chcialabym uzyskac.  |
|
Powrt do gry |
|
 |
| perwolek
 | Doczy: 23 Wrz 2008 | Posty: 43 | Skd: Reykjavik-Łódź |
|
Wysany: 11 Lis 2012, 11:58 Temat postu: |
|
|
Jar jeśli pozwolisz mam kilka drobnych uwag:
1. Przy fotografowaniu zurz polarnych ostrości nie ustawiamy na gwiazdy, księzyc planety itp(nieskończonoęć), wybieramy natomiast do tego jasno oświetlony obiekt który będzie stanowił "uzupełnienie" naszej fotografji...może to być np: pomnik oddalony o 10-30m, budynek oddalony o 50-100m, czy pasmo górski o kilkasetmetrów czy nawet kilometr od nas. Dzięki temu zdjęcie będzie miało wymaganą ostrość...sama zorza w ciągu kilku(kilkunastu) sekund naświetlania jest w ruchu i tym samym nigdy nie będzie ostra co w niczym nie przeszkadza. Przykłady zdjęć gdzie wykożystałem łódź wikingów, latarnie, pasmo górskie, pomnik:
2. Przysłone obiektywu zamykamy o jeden stopień. U Joanna02 to będzie F 4.0 (nie zagłebiając się w szczegóły - przy maksymalnie otwartej przysłonie większość obiektywów spisuję się słabo a przy tak długich czasach naświetlania to już tragicznie)
3. Czasy naświetlania powyżej 10sekund jak i ISO powyżej 800 to już ostateczność, musimy starać się tak zbilansować te dwie wartości aby w miare możliwości tych wartości nie przekraczać. Przyczym trzeba pamiętać że lepiej wydłużyć czas naświetlanaia niż ISO(no chyba że w postprodukcji potrafimy pozbyć się szumów)
Jeszcze bardzo przydatny link do strony która pomaga w planowaniu wypraw na zorze:
http://spaceweather.com/
Pozdrawiam i życze udanych polowań |
|
Powrt do gry |
|
 |
| Jar
|
Wysany: 11 Lis 2012, 13:42 Temat postu: |
|
|
Perwolku, generalnie zgadzam się z Twoimi uwagami, choć część z nich wynika po prostu z odmiennej praktyki podyktowanej okolicznościami(vide kwestia ogniskowania -inna miejscówka). O pewnych dość oczywistych kwestiach (przymykanie obiektywu) nie pisałem świadomie, bo w tym konkretnym przypadku mają raczej drugorzędne znaczenie.
Ogniskowanie: sam zalecałem Joasi Sztuczne światła jako cel do łapania ostrości. Problem w tym, że nie każdy robi fotki zorzy w Reykjaviku czy innej cywilizacji W tym przypadku złapanie ostrości jest sprawą banalną. W szczerym polu bez ludzkiej infrastruktury zostają gwiazdy -skorzystanie z nich jest trudniejsze, więc rozwinąłem ten wątek.
Co do przymykania obiektywu, wszystko co piszesz jest prawdą. Z tym, że gra to rolę tylko, jeśli zorze focisz na tle blisko położonych obiektów, np. architektury, jak na Twoich zdjęciach (świetne fotki, skadinąd). W terenie natomiast widzimy tylko kontury nocnego krajobrazu (nawet w księżycową noc), a sama zorza jest i tak sama z siebie lekko rozsmarowana przy dłuższych czasach. Zatem fakt ostrzejszego obrazu w przymknietym obiektywie ma znaczenie minimalne. A raczej nie bedziemy zdjęcia powiększać, aby zobaczyć aberracje optyczne na gwiazdach. Ale to moja subiektywna opinia.
Co do ISO, obaj sie zgadzamy co do niższych wartości. Tym nie mniej właśnie na spaceweather widziałem i takie robione powyżej ISO 1200. Inna sprawa, że często sprzetem z matrycą FF. Ja swoje pierwsze robiłem kiedyś (na Islandii, a jakże) kompaktem przy F/3.2, ISO 200. Teraz ISO 400, F/2.8, oczywiście z większej matrycy (Olympus m4/3).
Czasy widzę preferujesz jeszcze krótsze ode mnie.Warto jednak podkreślić, że przy 10s ekspozycji +niewysokie ISO/przymkniete szkło tylko najsilniejsze lub bardzo statyczne zorze dadzą intensywny kolor.
Szkoda, że nie można tu wstawiać załączników. Pokazałbym ze dwie przykładowe fotki ze Szwecji. Paradoksalnie, przy podobnych warunakch ekspozycji intensywnie zielona wyszła mi druga z widzianych zórz, która była nieco słabsza i zdecydowanie bardziej "leniwa". Po prostu łatwiej było wyłapać pojaśnienia. Pierwsza z kolei zapalała się i gasła w ciągu sekund i miotała po całym niebie. A ja z aparatem za nią -otworzyłem oba wyjścia namiotu na przestrzał i co chwila przestawiałem statyw
Pozdrawiam i udanych fotek
-J.
P.S.1 U Was sezon na zorze w pełni, a ja musze czekać, planując kolejną jesienną wyprawę za rok...
P.S.2 Jeszcze jeden użyteczny link: http://helios.swpc.noaa.gov/ovation/ |
|
Powrt do gry |
|
 |
| Joanna02
|
Wysany: 11 Lis 2012, 15:02 Temat postu: zorza |
|
|
Dziekuje pieknie za cenne wskazowki.Mam nadzieje,ze przy najlbizszej okazji uda zrobic mi sie takie wlasnie zdjecie ,ktore bedzie spelniac moje wymagania.Zdjecia tych zorz piekne,ale wlasnie mam blisko do otwartego oceanu ,gdzie niekoniecznie mozna znalesc jakis obiekt na pierwszy plan.Pozrawiam:) |
|
Powrt do gry |
|
 |
| EwaNurek UŻYTKOWNIK ZBANOWANY
| Doczy: 11 Gru 2012 | Posty: 3 | |
|
Wysany: 11 Gru 2012, 22:12 Temat postu: |
|
|
na zdjęciach wygląda super, ale w realu naprawdę dosłownie musi zapierać dech w piersiach... |
|
Powrt do gry |
|
 |
| gisli74
| Doczy: 08 Lip 2011 | Posty: 582 | |
|
Wysany: 12 Gru 2012, 1:01 Temat postu: |
|
|
EwaNurek napisa: | na zdjęciach wygląda super, ale w realu naprawdę dosłownie musi zapierać dech w piersiach... |
Nie zapiera. |
|
Powrt do gry |
|
 |
| Maciek222
| Doczy: 01 Maj 2012 | Posty: 62 | |
|
Wysany: 12 Gru 2012, 1:10 Temat postu: |
|
|
Zapiera, zapiera.  |
|
Powrt do gry |
|
 |
| Jar
|
Wysany: 12 Gru 2012, 22:59 Temat postu: |
|
|
Zależy po prostu, jaka się trafi: silna czy słaba, szybka czy ślamazarna. Tym nie mniej kolory są z reguły słabsze wizualnie (tj. "na własne oczy") niż na zdjęciach -kwestia fizjologii ludzkiego wzroku. Wraz ze wzrostem intensywności zorzy to zróżnicowanie maleje. Wartości skrajne: kolorowa dyskoteka na niebie kontra nieruchawe szare wstęgi udające cirrusy albo inne chmurki.
Pozdrawiam
-J. |
|
Powrt do gry |
|
 |
| mikkela20 UŻYTKOWNIK ZBANOWANY
| Doczy: 13 Gru 2012 | Posty: 5 | |
|
Wysany: 13 Gru 2012, 13:06 Temat postu: |
|
|