Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
| marekgc
| Dołączył: 26 Gru 2006 | Posty: 88 | Skąd: Patreksfjordur/WrocĹw |
|
Wysłany: 2 Sty 2007, 10:10 Temat postu: SzkoĹa polska w Reykjaviku |
|
|
Jestem ciekawy jak wiele polskich dzieci i mĹodzieĹźy uczy siÄ w Islandzkich szkoĹach i w polskiej szkole „dla dzieci obywateli polskich przebywajÄ
cych czasowo za granicÄ
”. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| marekgc
|
Wysłany: 11 Sty 2007, 21:34 Temat postu: Re: SzkoĹa polska w Warszawie |
|
|
marekgc napisał: | Jestem ciekawy jak wiele polskich dzieci i mĹodzieĹźy uczy siÄ w Islandzkich szkoĹach i w polskiej szkole „dla dzieci obywateli polskich przebywajÄ
cych czasowo za granicÄ
”. |
czy mam rozumie Ĺźe nie ma takich osĂłb? |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Basia
 | Dołączył: 24 Lis 2004 | Posty: 628 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 12 Sty 2007, 10:22 Temat postu: |
|
|
Na przyklad dzieci moich znajomych, ktorzy byli tu tylko przez krotki okres czasu, chodzily do szkoly angielskiej (jest taka, utworzona przy ktorejs z normalnych szkol w Rviku). Reszta dzieciarni chodzi do islandzkich szkol. Co tu jeszcze mozna dodac? |
|
Powrót do góry |
|
 |
| mirusiek OgĹoszeniodawca zweryfikowany
| Dołączył: 24 Lip 2006 | Posty: 29 | Skąd: Gardur |
|
Wysłany: 30 Sty 2007, 19:32 Temat postu: szkola polska |
|
|
moje dzieciaki chodza do normalnej islandzkiej szkoly i bardzo sobie to chwale. Szkola zatrudnila specjalnie polska nauczycielke, ktora na poczatku im pomagala i uczy ich islandzkiego. Wg mnie dzieci szybciej zlapia jezyk gdy beda w islandzkiej szkole pomiedzy islandczykami niz przebywajac z polakami. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| marekgc
|
Wysłany: 2 Lut 2007, 9:50 Temat postu: SzkoĹa polska w Warszawie |
|
|
pytam z ciekawoĹci . ja teĹź myĹlaĹem Ĺźe zostanÄ tu na caĹe Ĺźycie . gdy pewnych wakacji cĂłrka oĹwiadczyĹa Ĺźe ma w nosie Islandie i po czterech latach zostaĹa w Polsce. UczyĹa siÄ rĂłwnoczeĹnie w polskiej szkole i bez problemy wskoczyĹa w tryb polskiego programu nauczania. wiem z doĹwiadczenia Ĺźe poziom nauczania na Islandii jest niĹźszy niĹź w szkole w Warszawie.
Poza tym myĹle tak sobie Ĺźe w koĹcu jestem POLAKIEM i nauka historii Polski, czy jÄzyka ojczystego jest jak najbardiej na miejscu.
nikt z nas nie wie jakiÄ
"historie Ĺźycie nam napisaĹo"
pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Basia
 | Dołączył: 24 Lis 2004 | Posty: 628 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 2 Lut 2007, 10:07 Temat postu: |
|
|
Marekgc, a jak to dziala? Czy mozna byc na Islandii i oprocz nauki w szkole islandzkiej uczyc sie w szkole polskiej na odleglosc? Czy przedmioty zalicza sie eksternistycznie? |
|
Powrót do góry |
|
 |
| marekgc
|
Wysłany: 2 Lut 2007, 11:13 Temat postu: |
|
|
ja caĹy czs do tego zmierzam dziecko obiera np, pr uzupeĹniajacy uczÄ
c siÄ j.polskiego, historii i nieobowÄ
zkowo matematyki wysyĹa testy do szkoĹy w W-we ale ma to sens jedynie jeĹji zalicza siÄ obowiÄ
zkowe egzaminy w W-we po testach dziecko ma Ĺwiadectwo ukoczenia klasy w polskiej szkole . szkoĹa jest finansowanaprzez MEN wiÄc niz nie kosztuje
www.spzg.pl poszukaj tam wiedzy - najproĹciej. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| marekgc
|
Wysłany: 15 Lut 2007, 14:36 Temat postu: |
|
|
SZKOĹA JEST W WARSZAWIE A NIE W REJKJAWIKU I JEST TO NAUKA KORESPONDENCYJNA. nie wiem dlaczego w tytule jest napisane Ĺźe w Rey. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| JaĹka
| Dołączył: 28 Lut 2007 | Posty: 25 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 3 Mar 2007, 18:06 Temat postu: polska szkoĹa na Islandii |
|
|
Czy polonistka na Islandii, miaĹaby szansÄ pracy w zawodzie nauczyciela? Czy jest zapotrzebowanie na polonistĂłw?  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Old Star
| Dołączył: 27 Lip 2006 | Posty: 226 | Skąd: Down Town czyli z Miasta DaunĂłw |
|
Wysłany: 4 Mar 2007, 11:06 Temat postu: Re: polska szkoĹa na Islandii |
|
|
JaĹka napisał: | Czy polonistka na Islandii, miaĹaby szansÄ pracy w zawodzie nauczyciela? Czy jest zapotrzebowanie na polonistĂłw?  |
Szkoda, Ĺźe nie znasz boskiego jÄzyka Litwy - tych panĂłw napĹywa ok. 30 dziennie.
A co do polskiego?
Po co im to?
MajÄ
przecieĹź swĂłj jÄzyk, ktĂłrym wĹada 280 tys. osĂłb (reszta to "przyjezdni") - HEHE!.
MoĹźesz ich uczyÄ rosyjskiego/litwiĹskiego/Ĺotewskiego - bo za parÄ lat bÄdzie wiÄcej wschodnich pracownikĂłw niĹź samych tubylcĂłw
Jak barany pracowaÄ nie potrafiÄ
, to zawsze owce znajdÄ
OS |
|
Powrót do góry |
|
 |
| JaĹka
|
Wysłany: 5 Mar 2007, 22:56 Temat postu: Re: polska szkoĹa na Islandii |
|
|
A co do polskiego?
Po co im to?
MajÄ
przecieĹź swĂłj jÄzyk, ktĂłrym wĹada 280 tys. osĂłb (reszta to "przyjezdni") - HEHE!.
Pewnie Ci chodzi o to, Ĺźe z tubylcami trzeba siÄ zasymilowaÄ... Niby tak, ale troszkÄ dzieciaczkĂłw polskich przebywa na wyspie (ja moĹźe dodam jeszcze swoje dwa ;-) ), wiÄc moĹźe po godzinach bym siÄ z nimi pobawiĹa w lekcje polskiego:-) MiĹo by byĹo. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| darole
| Dołączył: 10 Mar 2006 | Posty: 20 | |
|
Wysłany: 8 Mar 2007, 1:17 Temat postu: szkolnictwo podstawowe w ogole |
|
|
nie wiem, czy w dobry watek sie wpisuje, ale mam nadzieje ze tym razem moj post sie uchowa otoz:
moja starsza corka konczy w tym roku I klase w Polsce. byc moze wyladujemy z rodzina na Islandii niebawem i w zwiazku z tym mam pytanie - jak wyglada system szkolnictwa w tym kraju? jaki jest program nauczania dla dzieci obcojezycznych? czy sa jakies lekcje dodatkowe ? itp. itd. czy szkoly sa przypisane wedle rejonow, jak w Polsce, czy jest inaczej. czy lektorzy w niektorych szkolach, ktorzy ucza takze polskiego? czy lekcje odrabia sie w domu, czy nie znaja tam takiego obyczaju, co z podrecznikami - kupujesz w ksiegarni czy dostarcza je szkola.
dziekuje z gory za wszelkie informacje.  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| JaĹka
|
Wysłany: 8 Mar 2007, 11:53 Temat postu: |
|
|
Mam podobnÄ
sytuacjÄ. Z tego co wiem, to podobno dzieciaki sobie nieĹşle radzÄ
, nawet przy kiepskiej znajomoĹci tak pokrÄconego jÄzyka Z resztÄ
dzieci szybciej uczÄ
siÄ jÄzyka niĹź doroĹli. Co do podrÄcznikĂłw, to nie pytaĹam siÄ jeszcze, ale pewnie nie bÄdzie problemu. Pozdrawiam. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| darole
| Dołączył: 10 Mar 2006 | Posty: 20 | |
|
Wysłany: 8 Mar 2007, 18:06 Temat postu: stalo sie |
|
|
no to stalo sie! dostalem prace. i juz wiem, ze moja starsza corka jst wsciekla, bo nie chce chodzic do islandzkiej szkoly. mam nadzieje, ze sie przekona. jest jeszcze troche czasu... ja wyruszam szybciej, wiec bede mial czas zorientowac sie co i jak na miejscu:) |
|
Powrót do góry |
|
 |
| JaĹka
|
Wysłany: 9 Mar 2007, 12:15 Temat postu: |
|
|
Mam syna w II klasie i prawdowpodobnie teĹź wyjedziemy na wyspÄ, wiÄc bardzo interesuje mnie temat szkóŠna Islandii (tym bardziej, Ĺźe jestem belfrem w kraju). Jak bÄdziesz znaĹ odpowiedzi na swoje pytania, to napisz. MĂłj mÄ
Ĺź sobie chwali pobyt na Islandii i mĂłwi, Ĺźe tam nie ma z niczym problemu  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| delfina
| Dołączył: 21 Wrz 2006 | Posty: 12 | |
|
Wysłany: 10 Mar 2007, 2:15 Temat postu: Re: polska szkoĹa na Islandii |
|
|
JaĹka napisał: | Czy polonistka na Islandii, miaĹaby szansÄ pracy w zawodzie nauczyciela? Czy jest zapotrzebowanie na polonistĂłw?  | Ma szanse!I to mysle,ze ogromne,bo polskich nauczycieli jak na lekarstwo a dzieci ubozeja nie majac kontaktu z polskim jezykiem i literatura! |
|
Powrót do góry |
|
 |
| JaĹka
|
Wysłany: 16 Kwi 2007, 16:34 Temat postu: |
|
|
To jak z tÄ
szkoĹÄ
? BÄdzie czy etam? |
|
Powrót do góry |
|
 |
| agatka
| Dołączył: 18 Gru 2006 | Posty: 328 | |
|
Wysłany: 17 Kwi 2007, 13:52 Temat postu: |
|
|
Ja mieszkam tu od jakiegos czasu i przyznam, ze moje dziecko zaczyna miec wiekszy zasob slow w jezyku islandzkim niz polskim. Chodzi obecnie do pierwszej klasy i staram sie go uczyc czytac w jezyku polskim.
Jaska, jesli przyjezdzasz i jestes nauczycielem jezyka polskiego to latwo bedzie mozna cie rozreklamowac. Jednak nie zdziw sie - wielu Polakow nie dba by ich dzieci mowily dobrze w jezyku polskim a wrecz wola zeby dziecko mowilo dobrze po islandzku, co jest oczywiscie bzdura, ale kazdy wychowuje dzieci po swojemu.
W Mimir oferuja kursy jezyka polskiego dla doroslych.
Daj znac jek bedziesz cos organizowac - tzn. nauke polskiego dla dzieci. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| JaĹka
|
Wysłany: 17 Kwi 2007, 16:56 Temat postu: |
|
|
W Rejkiawiku bÄdÄ od wrzeĹnia. Mam dzieciaki w szkolnym i przedszkolnym wieku. Mam nadziejÄ, Ĺźe przynajmniej w soboty daĹoby siÄ zorganizowaÄ jakieĹ zajÄcia jÄzyka polskiego dla dzieci. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| agatka
| Dołączył: 18 Gru 2006 | Posty: 328 | |
|
Wysłany: 18 Kwi 2007, 8:53 Temat postu: |
|
|
Super!!!
Dzieciaki ucza sie jezykow bardzo szybko. Moj synek chodzi do pierwszej klasy do prywatnej szkoly gdzie bardzo dbaja o dzieciaki. Islandczycy mowia, ze to stara i bardzo dobra szkola. W klasie jest dzieci tylko 15 wiec mozna liczyc na bardzo indywidualne podejscie i pomoc w nauce jezyka islandzkiego. Dzieci maja 2 razy w tygodniu angielski i raz francuski - poki co na zasadzie zabawy - sluchanie piosenek, kolorowanie obrazkow, uczenie sie wierszykow itd. Nie musze kupowac podrecznikow. Dwa razy w tygodniu dziecko ma zadawana prace domowa.
Jakby co to ja sie chetnie przyjde z dzieckiem na lekcje polskiego. Moja kolezanka pewnie tez. Zacznij powoli sobie przygotowywac materialy edukacyjne i konspekty lekcji.
Pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
|