Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
| duncan64
| Dołączył: 04 Mar 2007 | Posty: 6 | Skąd: Z Polski |
|
Wysłany: 8 Mar 2007, 21:51 Temat postu: Budowa domu |
|
|
DzieĹ dobry, PiszÄ pierwszy raz na forum, ale bywam tutaj od penwego czasu. Mam pytanie, czy ktoĹ moĹźe wie, jak wyglÄ
da sprawa kupienia ziemi i budowania domu. Jestem doĹwaidczonym cieslÄ
, od strony technicznej nie byĹoby problemy, ale nie orientuje sie zupeĹnie jak na Islandii wyglada to od strony "papierologicznej". Nawiasen mĂłwiÄ
c, w okolicy ktĂłrej mieszkam teraz, 30 km od Reykjaviku, jest opuszczone gospodarstwo, wĹaĹciwie dwa. A obok stoi kilka gospdarstw normalnie dziaĹajÄ
cych. Nie wiem nawet gdzie "uderzyÄ" z zapytaniem. ByĹbym wdziÄczny za jakiekolwiek porady. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| O.E. Opiekun Forum
 | Dołączył: 03 Lut 2004 | Posty: 2552 | Skąd: Pl. Od SĹoĹca 3/Europa |
|
Wysłany: 9 Mar 2007, 1:51 Temat postu: Porzucone farmy |
|
|
Bardzo ciekawe pytanie. Mnie teĹź nurtowaĹo podczas ktĂłrejĹ tam wizyty na Islandii.
OprĂłcz papierologii, ciekawi mnie rĂłwnieĹź kwestia cen takiej ziemii oraz porzuconych farm... _________________ CHCESZ WSPOMĂC FORUM ORAZ ICELAND.PL? WPĹAÄ DATEK!
|
|
Powrót do góry |
|
 |
| konrath
 | Dołączył: 24 Lip 2006 | Posty: 127 | Skąd: Kopavogi |
|
Wysłany: 9 Mar 2007, 2:49 Temat postu: |
|
|
a propos porzuconych budynkĂłw - w Reykjaviku na 107 jest opuszczony ogromny dom, chyba z 200m2.
JeĹli prawo w tej kwestii jest podobne jak w UK, to nie pozostaje nic jak siÄ tam ĹadowaÄ, i squatowaÄ...przy tych cenach wynajmu mieszkania... |
|
Powrót do góry |
|
 |
| viking User bywa zĹoĹliwy, IGNORUJ takie posty!
 | Dołączył: 22 Sie 2005 | Posty: 1747 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 9 Mar 2007, 4:28 Temat postu: |
|
|
Niedawno koĹo Mosfellsbaer byĹa dziaĹka do sprzedania 450m2 tylko za 14,5 mln kr. _________________ Bardzo niewielu mÄĹźczyzn posiada klucz do serca kobiety, pozostali obywajÄ
siÄ wytrychem. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| delfin
| Dołączył: 24 Gru 2006 | Posty: 48 | Skąd: Reydarfjordur |
|
Wysłany: 9 Mar 2007, 6:40 Temat postu: |
|
|
Od strony urzedowej sa bardzo wielkie problemy z budowa, lub przebudowa domu, szczegolnie dla obcokrajowcow, mieszkajacych nawet po nascie lat na wyspie Czemu O tym wiedzo tylko Islandczycy. _________________ "malo jest takich chwil ktore mam tylko dla siebie,bo wciaz poswiecam sie innym"
"nigdy nie jest tak zebys nie mogl wiecej niz myslisz" |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Basia
 | Dołączył: 24 Lis 2004 | Posty: 628 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 9 Mar 2007, 10:53 Temat postu: |
|
|
Ziemie mozna kupic bedac obcokrajowcem, to po pierwsze. Po drugie - jesli chce sie budowac dom, ziemia musi byc przeznaczona pod zabudowe w planach zagospodarowania terenu. Mozna to sprawdzic w urzedzie miasta czy miasteczka. Problemem zawsze jest cena. Dzialki uzbrojone przeznaczone pod zabudowe np . w okolicach Mosfell maja ceny takie jak pisze Viking. Mozna probowac kupowac ziemie przynalezna do farm - ale wlasnie tu moze byc problem z przekwalifikowaniem jej na dzialke budowlana. Poza tym - nie ma infrastruktury. Co ze sciekami? Co z pradem? Co z woda?
Ciekawa jest kwestia opuszczonej farmy. Trzeba przede wszystkim znalezc wlasciciela lub spadkobiercow. Czasem problem polega na tym, ze sa nieuporzadkowane sprawy spadkowe i jest 5 wlascicieli, z tego 3 gdzies w swiecie. Wtedy nie ma szans na kupno.
Jesli wiec duncan chcesz przejac opuszczone gospodarstwo to musisz zaczac od:
znalezienia wlascicieli:)
Powodzenia! |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Basia
|
Wysłany: 9 Mar 2007, 11:09 Temat postu: |
|
|
Jeszcze jedno, czesto kupno dzialki to np. stuletnia dzierzawa, a zatem nie jest sie stuprocentowym wlascicielem dzialki. Wiem, ze tak byly sprzedawane dzialki np w Vogar. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 9 Mar 2007, 19:40 Temat postu: |
|
|
dziaĹka 500m2 kupiĹem za 18mln. Zakup gotowych scian z betonu wraz ze zlozeniem domku 100m2 25mln. WyposaĹźenie 10mln.
Razem 53mln.
Czyli dwa miliony, trzysta trzydzieĹci szeÄ tysiÄcy zĹotych polskich
ZaĹuje! w polsce wybudowaĹbym kilka jak nie kilkanaĹcie domĂłw! |
|
Powrót do góry |
|
 |
| yasminum OgĹoszeniodawca zweryfikowany
| Dołączył: 11 Paź 2006 | Posty: 322 | |
|
Wysłany: 9 Mar 2007, 21:27 Temat postu: |
|
|
OMG! To gdzie Ty ten dom budowaĹeĹ?? Na Marsie?? |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 9 Mar 2007, 23:56 Temat postu: |
|
|
yasminum napisał: | OMG! To gdzie Ty ten dom budowaĹeĹ?? Na Marsie?? |
No chÄtnie wysĹucham twojgo kosztorysu...
ĹmiaĹo! prosimy....... no? |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Yarko
| Dołączył: 30 Sty 2007 | Posty: 8 | Skąd: Krak |
|
Wysłany: 10 Mar 2007, 1:09 Temat postu: |
|
|
Szkudlarek.Krzysztof napisał: |
ZaĹuje! w polsce wybudowaĹbym kilka jak nie kilkanaĹcie domĂłw! |
Ech no z tym kilkanascie to jednak troche przesadziles, to juz nie te czasy niestety Poza tym moze warto przeliczyc koszty w relacji do zarobkow? Bo tak myslac to w Polsce absolutnie nie warto budowac tych domow, w Kenii postawisz "kilka jak nie kilkanascie" wiosek za takie pieniadze...
Pozdrawiam
Ya _________________ Zamknij oczy i do przodu! :-) |
|
Powrót do góry |
|
 |
| delfina
| Dołączył: 21 Wrz 2006 | Posty: 12 | |
|
Wysłany: 10 Mar 2007, 2:04 Temat postu: |
|
|
Szkudlarek.Krzysztof napisał: | dziaĹka 500m2 kupiĹem za 18mln. Zakup gotowych scian z betonu wraz ze zlozeniem domku 100m2 25mln. WyposaĹźenie 10mln.
Razem 53mln.
ZaĹuje! w polsce wybudowaĹbym kilka jak nie kilkanaĹcie domĂłw! | Czy to znaczy,ze stumetrowy dom na Islandii to koszt ok.50 mln????Cos mi tu nie gra!!! |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 10 Mar 2007, 10:40 Temat postu: |
|
|
KupiĹam uĹźywany dom, bo nie chciaĹo mi siÄ bawiÄ w uĹźeranie z islandzkÄ
biurokracjÄ
, skÄ
d indÄ
d zaprzyjaĹşniony Islandczyk wĹaĹnie zakoĹczyĹ budowaÄ dom i caĹkowity koszt podkreĹlam CAĹKOWITY koszt wĹÄ
cznie z zakupem dziaĹki, wyposaĹźeniem i opĹatÄ
za projekt wyniĂłsĹ go 17 mln. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 10 Mar 2007, 10:41 Temat postu: |
|
|
Powierzchnia uĹźytkowa tego domu - Ĺźeby nie byĹo nieĹcisĹoĹci - to 105 m kwadratowych. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Basia
|
Wysłany: 10 Mar 2007, 12:33 Temat postu: |
|
|
Ale dodaj jeszcze, ze dom nie znajduje sie w okolicach Reykjaviku.
Sa domy i domy. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Basia
|
Wysłany: 10 Mar 2007, 12:43 Temat postu: |
|
|
Ostatnio ogladalam kosztorys bardzo skromnego domu w Mosfellsbaer.
Dzialka - 10 mln.
Stan surowy - 15 mln.
Stan umozliwiajacy zamieszkanie - 5 mln
Wykonczenie calkowite wnetrz - 5 mln.
W sumie 35 mln. Czlowiek mial 10 mln gotowki (czyli kupil dzialke za gotowke), na 20 mln wzial kredyt, a ostateczne prace bedzie wykonywal z biezacych dochodiw. Byl to dla mnie realny kosztorys, zatwierdzony zostal zreszta przez bank.
Te 17 mln to ciut malo jak na wszystko, ale jest mozliwe, pod warunkiem, ze dzialka niemal za darmo i ze buduje sie w wiekszosci wlasnymi silami, kupujac tylko materialy. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 10 Mar 2007, 12:49 Temat postu: |
|
|
Basiu, oczywiĹcie, Ĺźe nei w Reykjaviku. Nie po to uciekaliĹmy z mÄĹźem od cywilizacji, Ĺźeby siÄ do niej znowu pchaÄ.
Post mĂłj byĹ oczywiĹcie odpowiedziÄ
na:
Szkudlarek.Krzysztof napisał: |
No chÄtnie wysĹucham twojgo kosztorysu...
ĹmiaĹo! prosimy....... no? |
ChciaĹ kosztorys to ma kosztorys
Nie znam realiĂłw cenowych stolicy, ani innych wiÄkszych miejscowoĹci, bo najzwyczajniej na Ĺwiecie nie byĹy mi one do niczego potrzebne. StÄ
d wĹaĹnie pytanie, gdzie wyĹźej cytowany budowaĹ dom, a czego zapomniaĹ nadmieniÄ. Róşnica w cenie jest bÄ
dĹş co bÄ
dĹş szokujÄ
ca i brzmi jak nie z tej planety. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Basia
|
Wysłany: 10 Mar 2007, 13:27 Temat postu: |
|
|
Pan Krzysztof. Szkudlarek (a wlasciwie czlowiek poslugujacy sie tym pseudonimem) lubi wsadzac kij w mrowisko:)
Nie bralabym na serio wszystkiego co pisze. Generalnie, coraz mniej rzeczy na forum mozna brac na serio. Szkoda, bo kiedys sluzylo do informowania ludzi, a teraz raczej do dezinformowania...
Pozdrawiam poludnie Islandii:)
Basia |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Eliszeba
| Dołączył: 29 Mar 2005 | Posty: 128 | Skąd: BiaĹystok/Akranes |
|
Wysłany: 10 Mar 2007, 14:21 Temat postu: |
|
|
Generalnie, coraz mniej rzeczy na forum mozna brac na serio. Szkoda, bo kiedys sluzylo do informowania ludzi, a teraz raczej do dezinformowania...
Niestety popieram tÄ
opiniÄ. ĹledzÄ to forum doĹc dĹugo, myĹlÄ teĹź, Ĺźe doĹaczÄ z dwĂłjkÄ
dzieci do mÄĹźa, ktĂłry jest na wyspie i w zwiÄ
zku z tym wiele rzeczy mnie interesuje....ale czasem nie mam ochoty zadwac pytania na forum, po to by zamiast konkretĂłw czytac dziwne dyskusje. Chociaz sÄ
teĹź cenne informacje, w mojej ocenie najwiÄcej od Basi i Karuty.
Mnie intersujÄ
ewntualnie ceny domĂłw w Akranes. JeĹli ktoĹ jest zorientowany, bÄdzie miĹo jak napisze. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| karuta Alpha Team
| Dołączył: 01 Kwi 2004 | Posty: 1245 | |
|
Wysłany: 10 Mar 2007, 17:01 Temat postu: |
|
|
domy sa drogie w Akranes .Ogolnie to nie jest najlepszy czas na kupowanie drogiego lokum.Jest wysoka infalacja (kredyty drogie)a biura nieruchomosci wciaz utrzymuja wysokie ceny.Pozatym jest ogromna rozbieznosc miedzy cenami starych domow-te chodza po 15 mln a nowych-30 mln/Akranes/.Wszystko zalezy od standardu.osobiscie moja rada "byrja smĂĄtt"-czyli zaczynac od malego,niedrogiego.Przy rocznej inflacji ok 7% kredyty sa jak sniegowa kulka-rosna i rosna.W Akranes sa dosc mile mieskania w blokach albo...w Hvaneyri sa ladne domki parterowe w stanie surowym zamknietym ,chyba z instalacjami po 10 mln.jak ktos lubi i potrafi dlubac to mozna ladnie odpicowac z biezacych pensji i nie musiec zaciagac kredytu na wykonczenia.Hvaneyri jest kolo Borgarnesu.
http://www.mbl.is/mm/fasteignir/fasteign/?eign=191073 |
|
Powrót do góry |
|
 |
|