Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nastpny temat |
Autor |
Wiadomo |
| DmX81 ILOŚĆ OSTRZEŻEŃ: 2
 | Doczy: 02 Lis 2005 | Posty: 213 | Skd: Z nienacka |
|
Wysany: 1 Lut 2007, 19:39 Temat postu: |
|
|
dzieki bardzo za porade.. okazalo sie ze pracuje teraz blisko tej ulicy:) i rzeczywiscie trwalo to chwilke - wypelnilnic formularz na miejscu i nawet nie pol min czekalem  |
|
Powrt do gry |
|
 |
| siewa26 Ogłoszeniodawca zweryfikowany
| Doczy: 29 Maj 2005 | Posty: 814 | Skd: pUstka |
|
Wysany: 11 Lut 2007, 15:48 Temat postu: |
|
|
Teraz ja się zapytam o rozliczenie podatkowe, ale w Islandii.
Czy ktoś może mi dac jakies wskazówki jak to zrobić przez neta?
W zeszłym roku nie wysyłałem rozliczenia (pracowałem od sierpnia),policzyli więc mi że powinienem zapłacic za cały rok 195tyś, z moich zarobków wyszło że zapłaciłem 177 tyś więc resztę musiałem doplacić w 4 ratach.
W tym roku chcę wysłać rozliczenie, czytałem jak to zrobić pocztą,ale może ktoś korzystał z neta?
Otrzymałem z RSK swój swoj klucz (veflykill), zalogowałem się i ....konsternacja nie za bardzo wiem od czego zacząć, mam druki RSK 2.01 z pracy mojej i żony, dzięki z góry za wszystkie wskazówki. |
|
Powrt do gry |
|
 |
| viking User bywa złośliwy, IGNORUJ takie posty!
 | Doczy: 22 Sie 2005 | Posty: 1747 | Skd: Reykjavik |
|
Wysany: 11 Lut 2007, 19:30 Temat postu: |
|
|
Idź do księgowego...
Zapłacisz pare groszy ale będziesz mial pewność że dobrze zrobione. _________________ Bardzo niewielu mężczyzn posiada klucz do serca kobiety, pozostali obywają się wytrychem. |
|
Powrt do gry |
|
 |
|
Wysany: 27 Lut 2007, 23:20 Temat postu: |
|
|
siewa26 napisa: | Teraz ja się zapytam o rozliczenie podatkowe, ale w Islandii.
W zeszłym roku nie wysyłałem rozliczenia (pracowałem od sierpnia),policzyli więc mi że powinienem zapłacic za cały rok 195tyś, z moich zarobków wyszło że zapłaciłem 177 tyś więc resztę musiałem doplacić w 4 ratach.
W tym roku chcę wysłać rozliczenie, czytałem jak to zrobić pocztą,ale może ktoś korzystał z neta?
Otrzymałem z RSK swój swoj klucz (veflykill), zalogowałem się i ....konsternacja nie za bardzo wiem od czego zacząć, mam druki RSK 2.01 z pracy mojej i żony, dzięki z góry za wszystkie wskazówki. |
hie ,hie
ja w 2005 roku przepracowałem całe 4 dni i musiałem zapłacić 100 tys. rozbite na 6 miesięcy ponieważ również nie złożyłem zeznania podatkowego - mam tylko nadzieję ,że teraz dostanę to z powrotem
pozdrówka |
|
Powrt do gry |
|
 |
| Old Star
| Doczy: 27 Lip 2006 | Posty: 226 | Skd: Down Town czyli z Miasta Daunów |
|
Wysany: 27 Lut 2007, 23:55 Temat postu: |
|
|
CHRISTCRUSHER napisa: | siewa26 napisa: | Teraz ja się zapytam o rozliczenie podatkowe, ale w Islandii.
hie ,hie
ja w 2005 roku przepracowałem całe 4 dni i musiałem zapłacić 100 tys. rozbite na 6 miesięcy ponieważ również nie złożyłem zeznania podatkowego - mam tylko nadzieję ,że teraz dostanę to z powrotem
pozdrówka |
Zwyczajowo, to PORZĄDNY islandzki pracodawca robi to za pracownika.
Ale czego wymagać od lokalnego rybaka?
Pewnie za dużo "tranu" machnął ostatniego dnia rozliczeniowego i po prostu zapomniał o Tobie
OS |
|
Powrt do gry |
|
 |
| siewa26 Ogłoszeniodawca zweryfikowany
| Doczy: 29 Maj 2005 | Posty: 814 | Skd: pUstka |
|
Wysany: 28 Lut 2007, 0:09 Temat postu: |
|
|
Old Star napisa: | siewa26 napisa: |
ja w 2005 roku przepracowałem całe 4 dni i musiałem zapłacić 100 tys. rozbite na 6 miesięcy ....cut |
Pewnie za dużo "tranu" machnął ostatniego dnia rozliczeniowego i po prostu zapomniał o Tobie
OS |
Do mojej wypowiedzi wkradł sie błąd, przepracowałem oczywiście niecałe 4 miesiące
Teraz cały czas sprawdzam i w dalszym ciągu widzę tylko stare zeznanie podatkowe. Dzwoniłem do urzędu podatkowego i powiedzieli mi dwa tygodnie temu, że w ciągu dwóch tygodni będzie
Czy ma ktoś już arkusz nowego zeznania na swojej stronce w rsk??? |
|
Powrt do gry |
|
 |
| szona
| Doczy: 31 Maj 2006 | Posty: 36 | Skd: Keflavik |
|
Wysany: 28 Lut 2007, 0:29 Temat postu: |
|
|
szukam osoby rozliczajacej z podatku w Keflaviku(ale rzetelnej bo ostatnia księgowa machnęła się o stówkę).Jeśli ktoś ma jakies namiary to proszę o info.Z góry dzięki serdeczne |
|
Powrt do gry |
|
 |
|
Wysany: 28 Lut 2007, 0:32 Temat postu: |
|
|
Old Star napisa: | CHRISTCRUSHER napisa: | siewa26 napisa: | Teraz ja się zapytam o rozliczenie podatkowe, ale w Islandii.
hie ,hie
pozdrówka |
OS |
wypełniac zeznania podatkowe musisz sam jak zapewne wiesz ,a podatek za te 4 dni został odprowadzony więc nie czepiaj się mojego pracodawcy który jak niewielu jest bardzo porządny a podatek jest naliczany (jeśli nie złożysz zeznania) od przewidywanej kwoty którą mogłeś zarobić w danym roku
http://www.rsk.is/show_page.asp?url=/international/pl/rsk_1211_2007.asp&val=0.0&lang=pl#working
szukaj pod " nałożenie podatku" |
|
Powrt do gry |
|
 |
| karuta Alpha Team
| Doczy: 01 Kwi 2004 | Posty: 1245 | |
|
Wysany: 28 Lut 2007, 16:13 Temat postu: |
|
|
siewa- wydaje mi sie ze powinienes poczekac kilka dni.od 1-3 marca co roku oglaszaja "uroczyste" otwarcie zeznan podatkowych na necie i wtedy beda juz wpisane informacje.Bo juz teraz u osob fizycznych ktore nie posiadaja kredytu prawie wszystko jest wpisane.jedynie trzeba potwierdzic.Rowniez pozyczki z banku ibudalanasjodur sa wpisane ,jak i samochod ,dzieci .Rybacy musza sobie tylko sami obliczyc wskaznik ulgi rybackiej.Gdzies widzialam gotowe zeznanie podstawowe po polsku ,tylko nie pamietam gdzie...moze na rsk.is??? Byla to tylko wersja podstawowa.nie wiem jak z strona zeznania pt lokaty,akcje itd-bo ja nie posiadam ,wiec nie wypelniam |
|
Powrt do gry |
|
 |
| karuta Alpha Team
|
|
Powrt do gry |
|
 |
| elza74
| Doczy: 22 Sty 2006 | Posty: 293 | Skd: Reykjavik |
|
Wysany: 28 Lut 2007, 17:36 Temat postu: |
|
|
hej
dostalam takie cos jak launamidi za rok 2006.i bylam z tym w zwiazkach i tam powiedziedzieli ze musze miec skattskyrsla.czy ktos moze mi powiedziec co to takiego i gdzie to mozna dostac?pierwszy raz bede sama sie rozliczac i nie wiem o co tu chodzi. |
|
Powrt do gry |
|
 |
| karuta Alpha Team
|
|
Powrt do gry |
|
 |
| duleczka_2005
| Doczy: 12 Mar 2007 | Posty: 2 | |
|
Wysany: 16 Mar 2007, 13:05 Temat postu: podatki w Polsce |
|
|
Moj problem jest taki: mój mąz pracowal w Islandii w ubieglym roku i teraz chcę się rozliczyć przed tutejszym US z jego pracy. A zatem musze przedstawić rozliczenie. A zatem muszę przetlumaczyć to, które dostalam od islandzkiego pracodawcy.
No i teraz schody bez windy, kto w Polsce może wykonac takie tlumaczenie?!?!
Wierzcie mi, uzyskiwalam w róznych biurach róznoraką wiedzę na ten temat , nawet taką: Co Pani opowiada, przeciez nie ma języka islandzkiego tylko irlandzki! (w domysle: matole jeden!).
No i się okazalo. że nie mozna przetlumaczyć takiej 1 strony bo jest jeden tlumacz na calą RP i on ma takie stawki, że mój biedny przepracowany mąż musialby pojechac jeszcze raz, żeby na to tlumaczenie zarobić.
Jakies podpowiedzi, please bardzo! |
|
Powrt do gry |
|
 |
| einar
| Doczy: 06 Lut 2004 | Posty: 1182 | |
|
Wysany: 16 Mar 2007, 13:15 Temat postu: |
|
|
Polskie firmy tlumaczeniowe z checia podejma sie tego zadania - pamietam, ze zglaszaly sie do nas z ofertami. Czeka sie na tlumaczenie ok. 1-2 tygodnie! Przypuszczam, ze dlatego, iz wysylaja tekst na Islandie bo rzeczywiscie w Polsce z tlumaczami PL-IS moze byc problem.
Moze wiec ominac polskiego posrednika i od razu spytac Pana Bartoszka? Nie wiem, czy przyjmuje teksty przez net ale warto spytac. Zajrzyj na strone: www.bartoszek.is |
|
Powrt do gry |
|
 |
| Asiaaa
| Doczy: 21 Pa 2006 | Posty: 45 | Skd: Akureyri |
|
Wysany: 16 Mar 2007, 13:49 Temat postu: Skat kort |
|
|
Pracowalam od 15.02.07 do 28.02.07 ale nie majac skat kort i firma potracila mi 35,72% podatku. Czyli nie dostalam ulgi podatkowej. Czy firma w nastepnym miesiacu powinna mi ta ulge zwrocic? I gdzie moge zwrocic sie o pomoc?
Jezeli napisalam cos nie tak to prosze o wyrozumialosc.  |
|
Powrt do gry |
|
 |
| duleczka_2005
| Doczy: 12 Mar 2007 | Posty: 2 | |
|
Wysany: 16 Mar 2007, 14:40 Temat postu: podatki |
|
|
Dziekuję bardzo za odpowiedź. Pozdrawiam |
|
Powrt do gry |
|
 |
| narsiltm
 | Doczy: 15 Gru 2006 | Posty: 186 | Skd: Skądinąd. |
|
Wysany: 26 Mar 2007, 17:14 Temat postu: |
|
|
Witam wszystkich serdecznie!
Mam malutki problem, pracuje na Islandii ponad 3mies. i nie widzialem jeszcze zwrotu podatku, jaki nalezy mi sie po uzyskaniu SKATKORT. Ksiegowa firmy zazeka sie, ze zlozyla aplikacje prawie odrazu po moim przyjezdzie... czy mozliwe jest, ze wyrobienie tej karty podatkowej trwa tak dlugo?!!! Moze ktos z Was zna telefon do instytucji ktora jest za to odpowiedzialna? Z gory dziekuje za odpowiedz. _________________ Wczoraj(04.08.07), w godzinach wieczornych, para znanych bandziorów,
niejaki Samo Zycie i jego dziwka Głębsza Refleksja, po prostu - zabili mnie. |
|
Powrt do gry |
|
 |
| agatka
| Doczy: 18 Gru 2006 | Posty: 328 | |
|
Wysany: 27 Mar 2007, 9:27 Temat postu: |
|
|
Najlepiej podejsc samemu do Ríkisskattstjóri - Laugavegi 166 Reykjavik.
Tam wypisujesz druczek i na miejscu wydrukuja dla ciebie skattkort. Zajmie ci to moze jakies 10 minut w zaleznosci jak szybko piszesz. |
|
Powrt do gry |
|
 |
| narsiltm
 | Doczy: 15 Gru 2006 | Posty: 186 | Skd: Skądinąd. |
|
Wysany: 27 Mar 2007, 10:30 Temat postu: |
|
|
Dzieki wielkie Agatko!
Zadzwonilem do tego Ríkisskattstjóri i okazalo sie, ze ksiegowa oszukiwala... Ta babka jest poprostu tragedia chodzaca!!!
A teraz pytanko za 100ptk.: jesli zloze teraz wniosek o Skatkort, to dostane zwrot za poprzednie miesiace, czy tez bede musial ksiegowa w drodze sadowej pociagnac za konsekwencje? _________________ Wczoraj(04.08.07), w godzinach wieczornych, para znanych bandziorów,
niejaki Samo Zycie i jego dziwka Głębsza Refleksja, po prostu - zabili mnie. |
|
Powrt do gry |
|
 |
| viking User bywa złośliwy, IGNORUJ takie posty!
 | Doczy: 22 Sie 2005 | Posty: 1747 | Skd: Reykjavik |
|
Wysany: 27 Mar 2007, 16:30 Temat postu: |
|
|
Dostaniesz za poprzednie miesiące... _________________ Bardzo niewielu mężczyzn posiada klucz do serca kobiety, pozostali obywają się wytrychem. |
|
Powrt do gry |
|
 |
|