Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nastpny temat |
Autor |
Wiadomo |
| Dark
| Doczy: 01 Wrz 2012 | Posty: 4 | |
|
Wysany: 25 Wrz 2012, 23:07 Temat postu: |
|
|
Liofilizowane dania też polecę. Na wyjazd mieliśmy obkupione jakiejś niemieckiej firmy, kupione "hurtowo" z alledrogo. W sumie wyszło koło 20-25zł za obiad dla dwóch osób. Jednak warto brać jakieś sensowne, bogatsze w mięsa dania. Tym przynajmniej można się najeść. Wiem, że jest trochę w tym stylu dań "deserowych", ale te się zupełnie nie opłaca kupować.
Puree jest OK, ale takie z cebulką i ziołami. Można dorzucić do niego jakieś produkty.
Jeśli chodzi o produkty kupowane na miejscu. Chleb tostowy z masłem orzechowym. Tanio i niezły zastrzyk energii
Co do baterii. Zestaw kilku akumulatorów Eneloop, ładowarka do sieci + samochodowa i niczym nie trzeba się martwić. Teraz na ładowarkach samochodowych można ładować laptopa, akumulatory w aparacie i paluchy. Tak więc w porównaniu z moją podróżą po Norwegii, gdzie ładowałem sprzęt w centrach informacji turystycznej, czy na stacjach benzynowych, na Islandii był zupełny luz. |
|
Powrt do gry |
|
 |
| jegelskerlivet
| Doczy: 23 Sty 2011 | Posty: 14 | Skd: Les Houches, France |
|
Wysany: 26 Wrz 2012, 0:12 Temat postu: |
|
|
Może nie dla każdego zabrzmi to ciekawie, ale na Islandii bardzo dobrze działa dumpster diving - "wyławianie" jedzenia, które w pełni nadaje się do spożycia, a z różnych powodów zostało przez supermarkety wyrzucone na śmietnik. Żywiąc się głównie w taki sposób przez 1,5 miesiąca na Islandii wydawałam średnio 2,50 euro na dzień, a jedzenie było pierwszorzędne. Temperatury całkowicie wykluczają możliwość zepsucia się produktów. |
|
Powrt do gry |
|
 |
| waldekwi
| Doczy: 22 Sty 2013 | Posty: 3 | |
|
Wysany: 22 Sty 2013, 18:50 Temat postu: |
|
|
heheh popieram osobe wyzej  |
|
Powrt do gry |
|
 |
| eldoka
| Doczy: 24 Sty 2013 | Posty: 3 | |
|
Wysany: 24 Sty 2013, 12:50 Temat postu: |
|
|
hehehe  |
|
Powrt do gry |
|
 |
|
Wysany: 16 Lut 2013, 10:07 Temat postu: |
|
|
DELETED |
|
Powrt do gry |
|
 |
| marmina UŻYTKOWNIK ZBANOWANY
| Doczy: 02 Lut 2013 | Posty: 12 | |
|
Wysany: 1 Mar 2013, 11:08 Temat postu: |
|
|
a możesz coś więcej powiedzieć o tym wyławianym jedzeniu? co to takiego? |
|
Powrt do gry |
|
 |
| Foka
| Doczy: 09 Mar 2013 | Posty: 1 | |
|
Wysany: 9 Mar 2013, 23:16 Temat postu: |
|
|
Wybaczcie, jeżeli czegoś nie doczytałem, ale interesuje mnie w jaki sposób celnicy ustalają wagę wwożonej żywności. Czy ważą ją razem z opakowaniami np konserwy razem z puszkami, czy odczytują masę z etykiety?
Nie zamierzam zabierać żywności ponad limit, ale trochę jednak chcę zabrać |
|
Powrt do gry |
|
 |
| duatlyadundTc2
| Doczy: 20 Sty 2014 | Posty: 5 | |
|
Wysany: 20 Sty 2014, 12:15 Temat postu: JEDZENIE |
|
|
DO 5KG |
|
Powrt do gry |
|
 |
| milucha
| Doczy: 13 Lut 2011 | Posty: 37 | |
|
Wysany: 30 Sty 2014, 23:05 Temat postu: Re: JEDZENIE |
|
|
duatlyadundTc2 napisa: | DO 5KG | do 3kg/ osobę _________________ milucha |
|
Powrt do gry |
|
 |
| massud
| Doczy: 08 Mar 2006 | Posty: 5 | |
|
Wysany: 10 Mar 2014, 21:14 Temat postu: |
|
|
Witam.
W związku z ponowna wizytą na wyspie , chciałbym odświeżyć nieco stan wiedzy n/t wwozu wędlin do Islandii.
Strona naszego msz-tu informuje ,że zabroniony jest wwóz surowego mięsa i wędlin.
Cytuję za stroną :
"Przedmioty, których wwóz jest zabroniony:
...
surowe produkty żywnościowe (np. surowe mięso i wędliny, nie przegotowane mleko, surowe jaja itp.; zakaz dotyczy również suszonego, wędzonego, solonego mięsa i innych suszonych produktów żywnościowych)
..."
Czyli jakichkolwiek wędlin?
Jeżeli tylko "surowych" - to konkretnie jakich ?
Czy przysłowiowe kabanosy , wawelska, toruńska ,itp jest zabroniona?
Jak traktowane są np. hermetycznie pakowane gotowe dania ,które wrzuca siue do mikrofalówki a'la liofilizaty?
Proszę o odpowiedź ,bo czas nagli i nie wiem ,czy ryzykować przywiezienie jakiś kiełbas - moje obawy są uzasadnione czy tylko na wyrost?
Każda "pewna" informacja jest dla mnie na wagę złota. |
|
Powrt do gry |
|
 |
| Jar
| Doczy: 09 Lut 2010 | Posty: 188 | Skd: Lublin |
|
Wysany: 15 Mar 2014, 13:37 Temat postu: |
|
|
Witaj massud!
Kabanosów i toruńskiej nie wwieziesz legalnie na pewno. Celnicy podobno bardzo je lubią Konserwy i liofilizaty są O.K. Podobno (wg. rodaków mieszkających na Islandii) przechodzą jeszcze tzw. parzone wędliny i mięso, ale co to za ustrojstwo jest nie mam zielnego pojęcia. Po prostu nie zetknąłem się z takimi wyrobami, niemniej odnotowuję fakt ich istnienia. Może ktoś kompetentny rozwinie temat, w szczególności poda przykłady konkretnych wyrobów, mnie też się kiedyś przyda ponownie (oby). Nie wiem też jak jest z tymi daniami do mikrofalówek, jeśli to faktycznie coś a la liofile, to może jest O.K., ale też tego na oczy nie widziałem.
Ja generalnie starałem się nie wwozić produktów zabronionych. Nie wiem, jak traktować suszone warzywa (mieszanka) w fabrycznych torebkach, brane jako przyprawa. Brałem, uznając zdroworozsądkowo, że to produkty fabrycznie pakowane/przetworzone.
Co do limitu wagowego, to jest on wg. mnie po prostu nierealistyczny i z konieczności trzeba olać. Szczególnie, jak ktoś się np. na dłużej w teren wybiera i potrzebuje dużo prowiantu.
Mnie osobiście nigdy nie kontrolowali (a byłem 3x), ale w razie czego (czytałem relacje) produktów zabronionych się na pewno czepią, w przypadku większej ich ilości nawet konsekwencje finansowe możliwe. Z drugiej strony relacje wskazują na dość liberalne traktowanie limitu wagowego, o ile ktoś nie wwozi artykułów z listy zakazów. Jak jechałem pierwszy raz, to jeden z dwóch pojemników z miodem miał etykietę z szamponu czy płynu do kąpieli (pasieka Johnson pH 5.5 ), ale potem się już tak nie wygłupiałem
Generalnie na wyjazdy (z wyjątkiem drugiego, czysto samochodowego), ponieważ byłem sam i dobytek musiałem taszczyć na grzbiecie, brałem wysokokaloryczne produkty łatwe w przygotowaniu. Obiadokolacje załatwiały wypełniacze makaron/błyskawiczne płatki ryżowe/kuskus, które w zasadzie są do kupienia na miejscu (płatki i kuskus brałem, by nie biegać po sklepach, ale są) oraz na przemian zupy/sosy w proszku czasem wzmocnione konserwą (brałem te małe plastikowe). Naprzemiennie stosowałem liofilizaty (gotowe dania obiadowe, te z mięsem, polecam porcje podwójne), w ilości nieco ograniczonej ze względu na koszty. Śniadania to głównie produkty miejscowe: najtańszy chleb, masło, ser, raz jakaś tania wedlina. Dodatkowo miód z kraju. Tu kwestia odpowiedniego pojemnika, większość fabrycznych (szkło lub plastik z kiepskim zamknięciem) się nie nadaje, polecam butelki po sokach Cappy z szerokim wlewem -szczelne, a da się wsadzić do środka nóż czy małą łyżeczkę. O ile tolerujesz mleko i pochodne polecam świetne uzupełnienie w postaci mleka w proszku plus musli owocowe, ewentualnie jakieś porcje owsianki w torebkach.
Nie wiem, jak są traktowane przez celników bakalie w torbkach, typu orzechy, migdały itp. -też zawsze mam jako uzupełnienie diety.
Wracając do tematu mięsa, to myślę, że przy 2-4 tygodniowym pobycie można bez problemu ograniczyć jego udział w diecie do minimum, na rzecz wysokokalorycznych i zajmujących niewiele miejsca produktów.
Pozdrawiam
-J.
P.S. Czy ja Twój nick pamiętam z travelbitu? |
|
Powrt do gry |
|
 |
| gisli74
| Doczy: 08 Lip 2011 | Posty: 582 | |
|
Wysany: 15 Mar 2014, 21:19 Temat postu: |
|
|
Jaja sobie robicie z tym wożenie żarcia. Przecież tu wszystko jest i ceny wcale nie odbiegają wiele od polskich. A celnik jak się uweźmie, to oprócz konfiskaty jeszcze grzywnę może kazać zapłacić. Zresztą nie lepiej próbować miejscowego jedzenia? |
|
Powrt do gry |
|
 |
| Mindziu
| Doczy: 23 Mar 2014 | Posty: 2 | |
|
Wysany: 23 Mar 2014, 19:26 Temat postu: |
|
|
Witam wszystkich wybieram się do Islandii na pracę sezonową i wiem, że będę miał lokum w którym brakuje podstawowych rzeczy do kuchni, czy można ze sobą zabrać takie rzeczy jak np. mały garnek, patelnia, czajnik. Mam do wykorzystania 40kg i biorę takie rzeczy pod uwagę. A odnośnie jedzenia nie chcę brać za dużo, bo wiem, że wszystko jest dostępne w sklepach. chcę wziąć 6 paczek po 400gr płatków owsianych. Czytając wcześniejsze posty to rozumię, że "norma" to 3kg? Z góry dziękuję za pomoc |
|
Powrt do gry |
|
 |
| lifaceeek
| Doczy: 17 Lut 2015 | Posty: 1 | |
|
Wysany: 17 Lut 2015, 17:22 Temat postu: |
|
|
osobiście uwielbiam dobre przepisy, często je brałem z xxxxxxxxxxxxxxx niesamowicie smaczne ! |
|
Powrt do gry |
|
 |
| 93mloda93
| Doczy: 23 Cze 2015 | Posty: 1 | |
|
Wysany: 23 Cze 2015, 16:13 Temat postu: |
|
|
Witam,
a jak jest w przypadku wwożenia np. tuńczyka w puszkach, można czy nie? |
|
Powrt do gry |
|
 |
| gisli74
| Doczy: 08 Lip 2011 | Posty: 582 | |
|
Wysany: 24 Cze 2015, 20:15 Temat postu: |
|
|
93mloda93 napisa: | Witam,
a jak jest w przypadku wwożenia np. tuńczyka w puszkach, można czy nie? |
Tuńczyk w puszkach tutaj jest tańszy niż w Polsce, no chyba że jedziesz z Tajlandii  |
|
Powrt do gry |
|
 |
|
|
Nie moesz pisa nowych tematw Nie moesz odpowiada w tematach Nie moesz zmienia swoich postw Nie moesz usuwa swoich postw Nie moesz gosowa w ankietach
|
|