Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Czy zanim dostaĹeĹ ofertÄ z ReyÄarfjĂśrÄur wiedziaĹeĹ coĹ o Islandii? |
TAK |
|
43% |
[ 54 ] |
NIE |
|
38% |
[ 47 ] |
Nadal nic nie wiem... |
|
17% |
[ 22 ] |
|
Wszystkich Głosów : 123 |
|
Autor |
Wiadomość |
| rodzynka
| Dołączył: 23 Maj 2006 | Posty: 12 | |
|
Wysłany: 12 Gru 2006, 13:14 Temat postu: |
|
|
wredna_mimi napisał: | To wszystko jest moĹźliwe.Mie mniej jednak dalej upre sie przy Swoim,bo z ekonomicznego punktu widzenia to ,ze beda zatrudniach emigrantow jest raczej bardzo prawdopodobne.MoĹźe za rok moze za dwa...zobaczysz.
|
Plany sÄ
takie, Ĺźe do huty bÄdÄ
w piewrszej kolejnoĹci zatrudniaÄ IslandczykĂłw. Ale z drugiej strony nie sposob sie nie zgodzic z mimi - jaki jets poziom bezrobocia w okolicy huty? I skad oni wytrzasnÄ
nagle kilkuset pracownikĂłw narodowoĹci islandzkiej?
gdybym byla specjalistÄ
, ktorego potrzebuje huta, bez wahania zlozylabym dokumenty! na tym sie nic nie straci, a mozna zyskac pracÄ.
zycze powodzenia  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| FaragoZoltan ILOĹÄ OSTRZEĹťEĹ: 1
| Dołączył: 13 Paź 2006 | Posty: 159 | Skąd: przedmieĹcia Akranesi |
|
Wysłany: 12 Gru 2006, 20:55 Temat postu: |
|
|
wredna_mimi napisał: | no ale Frago przeciez ludzie majacy z tym do czynienia sa ubrani napewno w kombinezony ochronne , butle z tlenem w ostatecznosci maska pciw. gazowa.
W takiej hucie sa procedury,BHP, sa inspekce itp itd.
|
niestety ludzie majÄ
cy z tym do czynienia nie sÄ
ubrani w kombinezony ochronne, nie majÄ
butli z tlenem, i nie majÄ
masek przeciwgazowych. Jak nie masz pojÄcia o tym temacie, to zamiast przypuszczaÄ jak powinno byÄ, zatrudnij siÄ w akraneskiej hucie aluminium i przekonaj siÄ sama! pracujÄ
juĹź tam dwie polki. _________________ " Za kwestionowanie decyzji admina, .... uĹźytkownik zostanie zbanowany..."
- "Towarzysz Napoleon ma zawsze racjÄ." George Orwell |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 12 Gru 2006, 21:45 Temat postu: |
|
|
Dokladnie! JeĹli macie ochotÄ pracowaÄ w tej hucie, ktĂłrÄ
budujÄ
, to powinniĹcie sprĂłbowaÄ tego fachu w hucie aluminium zwanej NORDURAL w Akranes (a raczej przy akranes, bo najwiÄkszych trucicieli Ĺrodowiska trzyma siÄ zdala od miast)
Jest to huta bardzo duĹźa (chyba 300 piecĂłw elektrolitycznych albo i wiÄcej) Jest tam wieczne zapotrzebowanie na ludzi, Ĺatwo dostaÄ pracÄ poniewaĹź co tu duzo gadaÄ, biorÄ
wszystkich po kolei i nie wiem jakim trzeba byĹoby byÄ mĹotem Ĺźeby nie przyjeli!!! wczoraj przyjÄto 2 naszych (jeden jest fryzjerem, drugi cukiernikiem) i obaj prawie nie mĂłwiÄ
w Ĺźadnym jÄzyku. Tak wiÄc huta jest i zawsze czeka. Kto jest chetny, zawsze tu ma szanse! _________________ " Za kwestionowanie decyzji admina, .... uĹźytkownik zostanie zbanowany..."
|
Powrót do góry |
|
 |
| wredna_mimi
 | Dołączył: 13 Paź 2006 | Posty: 262 | Skąd: EĹk |
|
Wysłany: 13 Gru 2006, 22:36 Temat postu: |
|
|
Fragozoltan skoro jest jak mowisz, w tym zakladzie to w Polsce,juz by taki zaklad prokuratura zamkneĹa.ByÄ moĹźe sÄ
nieprzestrzegane procedury BHP na stanowiskach pracy w tym zakladzie-w co idzie uwierzyc...
Chordy rotujÄ
cych sie pracownikow majacy gleboko w tyle Swoje zdrowie+kierownik/dyrektor majacy to w jeszcze wiekszym tyle i mamy obraz o jakim pisze Fragozoltan? _________________ ***ĹmIeCh JeSt LeKaRsTwEm, KtĂrE KaĹťdY MoĹťe SoBiE PrZePiSaÄ*** |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 14 Gru 2006, 0:56 Temat postu: |
|
|
no! w "zakĹadzie"
to taki sobie zakĹadzik! firemka taka rodzinna _________________ " Za kwestionowanie decyzji admina, .... uĹźytkownik zostanie zbanowany..."
|
Powrót do góry |
|
 |
| zenith
| Dołączył: 27 Mar 2007 | Posty: 1 | Skąd: Belchatow, Poland |
|
Wysłany: 30 Mar 2007, 20:30 Temat postu: |
|
|
Z wielkim zaciekawieniem ĹledziĹem wÄ
tek o pracy przy budowie huty w Reydarfjordur relacjonowany gĹĂłwnie przez barth_x i grzegosz, ale wÄ
tek bartha_x nagle siÄ urwaĹ 16.01.2006 r. Interesuje mnie co siÄ dalej dziaĹo na budowie, czy nadal rekrutujÄ
nowych pracownikĂłw do pracy przy budowie huty, czy nadal pracuje tam barth_x i grzegosz ?. Co siÄ dzieje z barth_x i grzegoszem ? Jakie sÄ
ich dalsze losy ?
Pozdrawiam
zenith |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Urodzony_13_w_piatek
 | Dołączył: 20 Kwi 2005 | Posty: 277 | Skąd: nibylandia |
|
Wysłany: 31 Mar 2007, 5:53 Temat postu: |
|
|
FaragoZoltan - no ja wĹasnie nordural bede atakowaĹ przedewszystkim no chyba ze znajde cos miĹego w CNC W CO WÄTPIE..
POZDRAWIAM |
|
Powrót do góry |
|
 |
| barth_x
| Dołączył: 20 Maj 2005 | Posty: 102 | Skąd: KrakĂłw AGH |
|
Wysłany: 2 Kwi 2007, 13:33 Temat postu: wciaz przy zyciu |
|
|
Ja jestem, ale jakoby by mnie nie bylo. Nie tylko na forum ale rowniez w Islandii, w ktorej juz nie pracuje. Ale Grzegosz chyba jeszcze walczy.
Ten etap w zyciu juz zamknalem, 18miesiecy w IS wystarczy.
Zostaly wspomnienia i niezle doswiadczenie.
Pozdrawaim wszystkich pracujacych jeszcze przy fjardaalku. _________________ Wszechpolacy do Wszechpolandii... |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 2 Kwi 2007, 18:05 Temat postu: |
|
|
No, huta jeszcze nie ruszyla, a w porcie w Reydarfjordur juz plywa alumina.
Jak na razie zatrudnienie w hucie znalazl jeden polski inzynier.
Ale wszystko wskazuje ze bedzie jak ktos pisal wyzej, cos chyba autochtoni nie czuja sentymentu do pracy w ryzach alcoi, wola morze i pasanie baranow
Rekrutacji do pracy juz od paru miesiecy nie ma(w bechtelu) a 25 kwietnia pierwsza grupa 150 ludzikow jedze do polski, i tak juz bedzie az do konca. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Old Star
| Dołączył: 27 Lip 2006 | Posty: 226 | Skąd: Down Town czyli z Miasta DaunĂłw |
|
Wysłany: 2 Kwi 2007, 23:49 Temat postu: |
|
|
Urodzony_13_w_piatek napisał: | FaragoZoltan - no ja wĹasnie nordural bede atakowaĹ przedewszystkim no chyba ze znajde cos miĹego w CNC W CO WÄTPIE..
POZDRAWIAM |
Jak na razie to polecam nie CNC - o takich maszynach nikt w Akranesi nie sĹyszaĹ - a KFC. NiedĹugo siÄ podobno otwiera w tym miasteczku...
Do Norduralu moĹźesz iĹÄ jeĹli znasz komunikatywnie islandzki lub b. dobrze angielski, w co oczywiĹcie nie wÄ
tpiÄ....
OS |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 5 Kwi 2007, 11:41 Temat postu: CiÄ
gle walczÄ. |
|
|
Witam wszystkich,
Dawno mnie tu nie byĹo WystarczajÄ
co dĹugo, Ĺźeby niektĂłrzy zaczÄli siÄ interesowaÄ moim losem, hyhy
Tak jak mariusx powiedziaĹ, zassaliĹmy juĹź aluminÄ, ktĂłra przebyĹa dalekÄ
drogÄ z Australii i niedĹugo odbÄdzie siÄ pierwszy wytop aluminium. OczywiĹcie jest jeszcze duĹźo rzeczy do zrobienia, zakoĹczenie prac konstrukcyjnych przewidywane jest na koniec paĹşdziernika br. (wg harmonogramu). Potem testy, rozruch i z koĹcem roku definitywny koniec.
Jak byĹo wspomniane zaczÄĹa siÄ stopniowa redukcja etatĂłw - zatrudnienie bÄdzie sukcesywnie zmniejszane.
A tak poza tym, to mogĹaby jakaĹ wiosna przyjĹÄ Przedwczoraj daĹo siÄ chodziÄ w koszulce, a dzisiaj znowu Ĺnieg pada.
Pozdrawiam wszystkich + barth_x'a (korzystajÄ
c z okazji) |
|
Powrót do góry |
|
 |
| barth_x
| Dołączył: 20 Maj 2005 | Posty: 102 | Skąd: KrakĂłw AGH |
|
Wysłany: 6 Kwi 2007, 13:48 Temat postu: |
|
|
Dzieki Grzegosz
mam nadzieje ze chlopaki dacie rade z tymi wszystkimi problemami z ktorymi sie borykacie przy budowie.
Trzymam za Was kciuki _________________ Wszechpolacy do Wszechpolandii... |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 11 Kwi 2007, 21:37 Temat postu: |
|
|
Aluminium wytopione!
Pozdrawiam wszystkich. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 13 Kwi 2007, 15:12 Temat postu: |
|
|
Witam,
DementujÄ swojÄ
poprzedniÄ
informacjÄ, pĹynne aluminium bÄdzie jutro Najprawdopodobniej.
Pozdrawiam wszystkich. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| ewa71_ew
| Dołączył: 07 Lut 2007 | Posty: 1 | |
|
Wysłany: 10 Maj 2007, 12:53 Temat postu: WITAM WSZYSTKICH |
|
|
Czy ktoĹ tam jeszcze jest,czy moĹźe komp. mi siadĹ, bo od 13.04 nie ma Ĺźadnego nowego postu o pracy w hucie aluminium w Reydarfjordur?  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| karuta Alpha Team
| Dołączył: 01 Kwi 2004 | Posty: 1245 | |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 10 Lip 2007, 14:30 Temat postu: |
|
|
Hej wszystkim,
Karuta: nie znam dokĹadnie szczegĂłĹĂłw, ale wspomnieni elektrycy zostali "zatrudnieni" przez firmÄ Hamar, ktĂłra dziaĹa jako podwykonawca Bechtela. Nie wiem kto i gdzie okreĹlaĹ kwalifikacje tych PanĂłw. Ale coĹ musi byÄ na rzeczy, bo wczeĹniej pracownicy owej firmy mieli jakieĹ problemy zwiÄ
zane z wynagradzaniem (stawka minimalna dla elektrykĂłw, stawka za godziny nadliczbowe itp.)....
Pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
| ByĹy Homar
| Dołączył: 11 Lip 2007 | Posty: 3 | |
|
Wysłany: 11 Lip 2007, 23:22 Temat postu: |
|
|
Witam karuta to i tak dobrze Ĺźe Az 6 ludziom uznali ich kwalifikacje ciesz siÄ ze was nie deportowali, bo przy takim przygotowaniu dokumentuf przez „firmÄ HAMAR” gdzie wiecznie ginom dokumenty pomiÄdzy Polskom a Islandiom i na odwrĂłt to duĹźy sukces, a co do twojej wypowiedzi grzegosz to kwalifikacje ty ludzi okreĹliĹ odĹam Polski haramu na podstawie zĹoĹźonych tam dokumentĂłw honorowanych w caĹej europie, problemy zwiÄ
zane z wynagrodzeniem itp. SÄ
zwiÄ
zane z nie kompetencjom „rybaka i spawacza” zainteresowani wiedzom o czym mowa. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| siewa26 OgĹoszeniodawca zweryfikowany
| Dołączył: 29 Maj 2005 | Posty: 814 | Skąd: pUstka |
|
Wysłany: 11 Lip 2007, 23:51 Temat postu: |
|
|
ByĹy Homar napisał: | Witam .... |
R E T Y , joke jakiĹ czy Ty naprawdÄ serio to pisaĹeĹ? |
|
Powrót do góry |
|
 |
| ByĹy Homar
| Dołączył: 11 Lip 2007 | Posty: 3 | |
|
Wysłany: 12 Lip 2007, 20:21 Temat postu: |
|
|
ZaleĹźy o co pytasz, jeĹźeli pytasz „Witam” moĹźesz to uznaÄ za Ĺźart ja nie wiedziaĹem jak sensownie zaczÄ
Ä bo resztÄ postu traktuje nadzwyczaj powaĹźnie staram siÄ nie rzucaÄ bezpodstawnych oskarĹźeĹ jedynÄ
dobrom stronom pracy dla „firmy HAMAR” byĹo poznanie paru naprawdÄ wartoĹciowych ludzi dlatego ten post byĹ napisany Ĺagodnym tonie Ĺźeby nie zaszkodziÄ tym ludziom ktĂłrzy jeszcze pracujÄ
dla tego pseudo pracodawcy niektĂłrzy niestety nie majom wyboru i muszÄ
siÄ z tym godziÄ. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|