Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nastpny temat |
Autor |
Wiadomo |
| azatka
| Doczy: 10 Sty 2006 | Posty: 11 | Skd: WROCLAW, Grindawik |
|
Wysany: 14 Lut 2007, 0:02 Temat postu: chrześcijanie |
|
|
Witam!Szukam polskich chrześcijan na Islandii.Przez chrześcijanina rozumiem człowieka, który uznaje Jezusa Chrystusa za Boga i wyznaje Go swoim Panem i Zbawicielem.Pozdrawiam |
|
Powrt do gry |
|
 |
| reggie
| Doczy: 31 Mar 2006 | Posty: 37 | Skd: kraków |
|
Wysany: 14 Lut 2007, 14:03 Temat postu: |
|
|
Moglabys rozwinac swoja mysl? Brzmi ciekawie, ale o co chodzi? |
|
Powrt do gry |
|
 |
| bisiek ILOŚĆ OSTRZEŻEŃ: 2
| Doczy: 26 Lut 2006 | Posty: 67 | |
|
Wysany: 14 Lut 2007, 18:14 Temat postu: Re: chrześcijanie |
|
|
azatka napisa: | Witam!Szukam polskich chrześcijan na Islandii.Przez chrześcijanina rozumiem człowieka, który uznaje Jezusa Chrystusa za Boga i wyznaje Go swoim Panem i Zbawicielem.Pozdrawiam |
Ciekawy post....jestem chrzescijaninem wierzacym ale nie praktykujacym....tacy CIE interesuja?? |
|
Powrt do gry |
|
 |
| azatka
|
Wysany: 14 Lut 2007, 19:47 Temat postu: |
|
|
reggie,bisiek-dziękuję za odzew.parę lat temu mój brat zaczął mówić mi o Bogu i o tym,że wierzyć to znaczy oddać mu prawo do swojego życia. nie słuchałam ale jak przyszedł duży dołek to z desperacji zaczęłam. chodziłam na nabożeństwa, widziałam tam ludzi, którzy mieli w sobie światło.z Jezusem to długo nie wiedziałam o co chodzi. ale wszyscy chrześcijanie wokół upierali się że On jest kluczem do relacji z Bogiem (Ojcem).więc parę razy mówiłam do niego w duchu na zasadzie "Jezu jeśli jesteś i mnie słyszysz i to wszysto prawda z tym zmartwychwstaniem i zapłatą za moje winy to dobra, zgadzam się, bądź moim Panem i Zbawcą.przepraszam za grzechy, wiem,że sama nie dam sobie rady, bo grzeszność mam we krwi.potrzebuję Twojej pomocy,oddaję ci prawo do mojego życia skoro za nie zabuliłeś własną krwią."No, i nic się nie wydarzyło. Dopiero któregoś dnia jade sobie tramwajem, ciemno już było.nagle zobaczyłam przed oczami taka scenę-młodego faceta,jakoś wiedziałam że to Jezus. i On przecząco kręcił głową.i wtedy zrozumiałam co ta scena znaczy.ja do Niego się modliłam na zasadzie"no jak tak bardzo chcesz to dobra uchylam drzwi i wskakuj do mojego życia".
tymczasem Jezus pokazał mi sie jak chłopak, który mówi do swojej dziewczyny-nie, nie ja cie nie pocałuję.to TY pokonaj dzieląca nas odległość i przyjdź do mnie.to TY mnie poproś żebym wszedł a drzwi otwórz tak szeroko jak sie da...
tu na islandii chodzę do kościoła chrześcijan baptystów(w Polsce zresztą też)ale są tam głównie Amerykanie i inni obcokrajowcy.chciałabym spotkać polskich chrześcijan, razem sie pomodlić, pośpiewać i wogóle. |
|
Powrt do gry |
|
 |
| reggie
| Doczy: 31 Mar 2006 | Posty: 37 | Skd: kraków |
|
Wysany: 15 Lut 2007, 10:55 Temat postu: |
|
|
to az takim chrzescijaninem nie jestem, ale moze jak bede mial jakies objawienie to sie spotkamy i powymieniamy wrazenia...
pzdr |
|
Powrt do gry |
|
 |
| elf
| Doczy: 09 Lut 2007 | Posty: 5 | Skd: Newcastle upon Tyne |
|
Wysany: 15 Lut 2007, 13:41 Temat postu: |
|
|
azatka to nie chrzescijanskie..? |
|
Powrt do gry |
|
 |
| azatka
|
Wysany: 15 Lut 2007, 19:27 Temat postu: |
|
|
taki sobie nick wymyśliłam.mam nadzieje że to nie plagiat jakiegoś z listy łacińskich czy greckich imion-bo rozumiem że o nich mówisz"chrześcijańskie"?
azatka kojarzy mi się z imieniem córki wodza jakiegoś plemienia.ale nie miałam tego na myśli jak kombinowałam nick.
przypominam o temacie:szukam polskich(praktykujących, nawiedzonych i co tam jeszcze) chrześcijan na Islandii |
|
Powrt do gry |
|
 |
| elf
| Doczy: 09 Lut 2007 | Posty: 5 | Skd: Newcastle upon Tyne |
|
Wysany: 15 Lut 2007, 23:10 Temat postu: |
|
|
Powodzenia
Zastanawialem sie,czy to aby nie grzech  |
|
Powrt do gry |
|
 |
| Old Star
| Doczy: 27 Lip 2006 | Posty: 226 | Skd: Down Town czyli z Miasta Daunów |
|
Wysany: 4 Mar 2007, 11:47 Temat postu: |
|
|
azatka napisa: | taki sobie nick wymyśliłam.mam nadzieje że to nie plagiat jakiegoś z listy łacińskich czy greckich imion-bo rozumiem że o nich mówisz"chrześcijańskie"?
azatka kojarzy mi się z imieniem córki wodza jakiegoś plemienia.ale nie miałam tego na myśli jak kombinowałam nick.
przypominam o temacie:szukam polskich(praktykujących, nawiedzonych i co tam jeszcze) chrześcijan na Islandii |
Ja bradzo dobrze śpiewam, pod warunkiem, że zdążę do VinBudu w sobotę przed 14-stą.
I rzucam się na kolana, czasem też krzyżem leżę....
Obawiam się jednak, że moje wyznanie może byc zbyt ortodoksyjne dla Ciebie...
OS |
|
Powrt do gry |
|
 |
| bisiek ILOŚĆ OSTRZEŻEŃ: 2
| Doczy: 26 Lut 2006 | Posty: 67 | |
|
Wysany: 5 Mar 2007, 12:01 Temat postu: |
|
|
Old Star napisa: | azatka napisa: | taki sobie nick wymyśliłam.mam nadzieje że to nie plagiat jakiegoś z listy łacińskich czy greckich imion-bo rozumiem że o nich mówisz"chrześcijańskie"?
Ja bradzo dobrze śpiewam, pod warunkiem, że zdążę do VinBudu w sobotę przed 14-stą.
I rzucam się na kolana, czasem też krzyżem leżę....
Obawiam się jednak, że moje wyznanie może byc zbyt ortodoksyjne dla Ciebie...
OS |
to dokladnie tak jak ja......i na dodatek zdarza mi sie zasnac w pozycji siedzacej....wszystko w rekach Boga.....i VinBudu  |
|
Powrt do gry |
|
 |
| O.E. Opiekun Forum
 | Doczy: 03 Lut 2004 | Posty: 2552 | Skd: Pl. Od Słońca 3/Europa |
|
Wysany: 16 Mar 2007, 20:41 Temat postu: Vinbud |
|
|
Żarty są śmieszne i fajne, ale z drugiej strony, może komuś zrobić się przykro, że jego temat został nieco "spłaszczony".
Dlatego namawiam do ewentualnego parodiowania poważnych tematów w off-topicu.
Proszę założyć nowy temat w off-topicu, zacytować daną osobę i sobie żartować.
W ten sposób główny temat pozostanie czysty.
Dla niektórych sprawa wiary jest sprawą priorytetową.
Gdyby któreś z Was bywalców VinBudu miało chore dziecko i ogłosilibyście prośbę o pomoc na Forum, to przykroby Wam było, czytać dowcipy o chorych dzieciach....
Oczywiście żartów nie zabraniamy, ale może lepiej przenieść się z nimi do innego wątku, bo tutaj trochę off-topikują... _________________ CHCESZ WSPOMÓC FORUM ORAZ ICELAND.PL? WPŁAĆ DATEK!
|
|
Powrt do gry |
|
 |
| azatka
|
Wysany: 18 Mar 2007, 1:05 Temat postu: |
|
|
Dzięki Odżajer za postawę-co prawda nie czuję się dotknięta tymi żartami ale od strony formalnej masz rację.Swoja drogą miło zobaczyć że coś się dzieje około mojego postu:)
Ostatnio duża grupa z mojej wspólnoty z Polski mieszka w Lichfield(Anglia).Chcą zorganizować polskojęzyczna wspólnotę chrześcijańską dla naszych rodaków.Na pomysł wpadło wcześniej małżeństwo naszych zaprzyjaźnionych misjonarzy(angielka i amerikano:).
Mówia że ludziki tam są samotne, samotne i jeszcze raz samotne(polscy emigranci).To chyba jak wszędzie, na Islandii też.
A ja ciągle nie mam sie z kim skrzyknąć.Ale co tam. Jutro normalka-ide na nabo do amerikanos, potem pracuje przy nabo dla dzieci i nastolatków islandorków(wszystko w jednym czerczu-First Baptist Church w Inri Njardviku).Pozdrawiam |
|
Powrt do gry |
|
 |
| Marcin102
| Doczy: 12 Lut 2007 | Posty: 5 | Skd: Będzin |
|
Wysany: 8 Kwi 2007, 22:39 Temat postu: bajubaju |
|
|
kraje katolicko- chrześcijańskie są z reguły skorumpowane i biedne , jak Polska, a raczej najbiedniejsze w strukturach w których egzystują(np. UE), to jest dno, i nawet świętość JPII nam nie pomoże, więc nie szukaj katolików, ortodoksów unikaj.Wystarczy pomyśleć.  |
|
Powrt do gry |
|
 |
| Marcin102
|
Wysany: 8 Kwi 2007, 22:47 Temat postu: daniel vetter |
|
|
taki ciekawy człowiek, jego praca jest doskonałym przyczynkiem do pracy magisterskiej dla językoznawców slawistów i nie tylko. |
|
Powrt do gry |
|
 |
| azatka
|
Wysany: 10 Kwi 2007, 21:17 Temat postu: |
|
|
Marcin witaj, ja szukam ewangelicznie wierzących chrześcijan-denominacja nie gra roli. Nie cisnę specjalnie na katolików, nie wiem czemu tak pomyślałeś. Pozdrawiam |
|
Powrt do gry |
|
 |
| Marcin102
|
Wysany: 11 Kwi 2007, 6:02 Temat postu: |
|
|
nie chciałem nikogo urazić, takie jest moje zdanie, a być może faktycznie źle zrozumiałem Twoje intencje, pozdrawiam i życzę miłego dnia  |
|
Powrt do gry |
|
 |
| Grazyna
| Doczy: 06 Gru 2005 | Posty: 1093 | Skd: Islandia |
|
Wysany: 11 Kwi 2007, 8:30 Temat postu: |
|
|
Niedawno dowiedziałam się, że w Sredniowieczu na Islandii też były polowania na czarownice. To ta ciemna strona chrześciaństwa niestety dotarła i tu i to tak dawno. W miejscowości , a dokładnie w małej osadzie , gdzie mieszkają nasi znajomi przez wiekami byla siedziba katolickiego biskupa. Do czasów obecnych zachował sie jeszcze cmentarz z tamtego okresu. Koniec biskupa był raczej smutny.
Ja jesli mam potrzebe kontaktu z Bogiem i nie mam możliwości dotarczia do jakiekogolwiek budynku sakralnego, to czesto śpiewam sobie piosenki kościelne (oczywiście moje ulubione i niezbyt głośno) w domu, albo rozmawiam o Bogu z przyjaciółmi, a jeśli mam okazje uczestniczyć na jakilkowiek nabożeństwach staram sie choć biernie uczestniczyć. _________________ Brunetka |
|
Powrt do gry |
|
 |
| ObsikanyRekin
| Doczy: 28 Lip 2006 | Posty: 168 | Skd: Czubkofjordur, Kretynvik |
|
Wysany: 11 Kwi 2007, 13:54 Temat postu: |
|
|
Grazyna napisa: | Niedawno dowiedziałam się, że w Sredniowieczu na Islandii też były polowania na czarownice. To ta ciemna strona chrześciaństwa niestety dotarła i tu i to tak dawno. W miejscowości , a dokładnie w małej osadzie , gdzie mieszkają nasi znajomi przez wiekami byla siedziba katolickiego biskupa. Do czasów obecnych zachował sie jeszcze cmentarz z tamtego okresu. Koniec biskupa był raczej smutny.
|
Hólar ?? _________________ Ég er Íþróttaálfur... |
|
Powrt do gry |
|
 |
| Lauraana Alpha Team
 | Doczy: 16 Kwi 2004 | Posty: 136 | Skd: Gdansk/101 Reykjavik |
|
Wysany: 11 Kwi 2007, 18:50 Temat postu: |
|
|
byly polowania na czarownice jak wszedzie w Europie.
ale glownie w Vestfirdir (moja teoria spisku mowi, ze to dlatego, ze to jedyny obszar Islandii gdzie drewna bylo pod dostatkiem, bo dryfowalo z Rosji) i glownie jednak polowano na czarownikow (rodzaj meski), a nie czarownice.
nawet jest przeciez muzeum magii/czarow i tam jest duzo informacji na ten temat... _________________ og ef þú vilt þá skal ég ljúga að þér... |
|
Powrt do gry |
|
 |
| Lilu
| Doczy: 25 Sty 2007 | Posty: 13 | Skd: Polska |
|
Wysany: 11 Kwi 2007, 20:21 Temat postu: |
|
|
a gdzie jet te muzeum? |
|