Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nastpny temat |
Autor |
Wiadomo |
| Daniel
| Doczy: 13 Kwi 2004 | Posty: 116 | Skd: Katowice |
|
Wysany: 6 Wrz 2005, 16:22 Temat postu: Słowianie na Islandii |
|
|
Jakieś 2 lata temu usłyszałem pierwszy raz w PR Bis o odkryciu przez archeologów na Islandii chat, sprzed ponad 1000 lat, o cechach wskazujących na to, że ich budowniczymi byli Słowianie. Dzisiaj, całkiem przypadkowo, znalazłem artykuł na ten temat w onecie.
Artykuł znajduje się tutaj
Zachęcam do lektury  |
|
Powrt do gry |
|
 |
|
Wysany: 12 Wrz 2005, 23:13 Temat postu: |
|
|
no, Słowianie, wszedzie sie wcisną, jak widac..... pewnie Polacy dlatego nas tak bardzo ciagnie tam.... ja sie dowiedziałam z kolei, ze mam pochodzenie celtyckie.... ekhm... |
|
Powrt do gry |
|
 |
|
Wysany: 13 Wrz 2005, 12:11 Temat postu: |
|
|

Ostatnio zmieniony przez music80s dnia 2 Lut 2006, 19:08, w caoci zmieniany 1 raz |
|
Powrt do gry |
|
 |
|
Wysany: 21 Wrz 2005, 8:33 Temat postu: |
|
|
Rzeczywiście mogli to być Słowianie, wszak ze Skandynawami mieliśmy kontakty. Mogli to także być Duńczycy. Na wyspach Lolland i Falster było spore osadnictwo słowiańskie. Do dziś zachowały sie tam słowiańskie metody zagospodarowania terenu, m. in. tradycja obsadzania miedz wierzbami. I mogli to być właśnie pochodzący stamtąd Skandynawowie. No, chyba że przybyli tam nasi, którzy dostali sie do skandynawskiej niewoli. |
|
Powrt do gry |
|
 |
| Bartłomiej Bęgziak
| Doczy: 24 Lis 2004 | Posty: 2 | |
|
Wysany: 5 Pa 2005, 12:07 Temat postu: |
|
|
Jeśli ktoś zainteresowany Słowianami na Islandii prosze do mnie!
GG: 6661495 |
|
Powrt do gry |
|
 |
| Daniel
| Doczy: 13 Kwi 2004 | Posty: 116 | Skd: Katowice |
|
Wysany: 9 Pa 2005, 20:27 Temat postu: |
|
|
Podziel się z nami na forum swoimi informacjami  |
|
Powrt do gry |
|
 |
| Svensk
 | Doczy: 05 Pa 2005 | Posty: 165 | Skd: Zabrze (PL) |
|
Wysany: 29 Kwi 2006, 17:17 Temat postu: |
|
|
Czytam sobie jak zwykle artykuły w necie poświęcone dawnym cywylizacją, np. Normanami (kraje nordyckie), Słowianami (kraje słowiańskie) itp... i przeczytałem właśnie osoby w temacie, pewien artykul... Dowiadujemy się, jak wiele może mamy wspólnego, MY SŁOWIANIE, i oni NORMANOWIE (ludzie północy), wiele plemion północnych/normańskich (jak kto woli) ma korzenie słowiańskie. Stąd najważniejszy cytat:
Cytat:
Osadnicy słowiańscy zapuścili się w głąb posiadłości bizantyjskich!
Na zachodzie kolonizowali puszczę oddzielającą ich od Germanów
jako pierwsi ,ryzykowali!
Zakładali osady na Wyspach Duńskich,w Skandynawii i podobno
nawet na Islandii!
Może ci Waregowie to jednak początkowo byli Słowianami???
a reszta artykułu tutaj: http://www.rkp.w.activ.pl/index.php?option=com_simpleboard&func=view&catid=10&id=1495 |
|
Powrt do gry |
|
 |
| Bartłomiej Bęgziak
| Doczy: 24 Lis 2004 | Posty: 2 | |
|
Wysany: 11 Cze 2006, 19:54 Temat postu: Slavs again!!! |
|
|
Witam ponownie!
Niedawno jeden człowiek z UW skontaktował się ze mną w tej kwestii, więc postanowiłem podzielić się troszkę moją wiedzą na Waszym forum... .
Sprawa Słowian na Islandii nie jest taka oczywista jakby się Wam Wszystkim mogło wydawać... . Odkrycia w Sveigakot (północno-wschodni okręg Mývatn; porzucona w XII w. osada leży ponad 50 km od morza i na wysokości ponad 280 m n. p. m.) teoretycznie potwierdzają tzw. "słowiańską obecność", ale "tephrochronology dating" warstwy wulkanicznej tam obecnej, na około 950 rok, nie znajduje potwierdzenia u czołowego islandzkiego geologa, z którym rozmawiałem, co więcej nie potrafił mi wskazać żadnego wulkanu, którego erupcja miała miejsce w tym czasie. Poza tym tzw. model "słowiańskiej ziemianki" czy też "półziemianki" (semi pit-house) jak się je często nazywa, nie jest li wyłącznie słowiański sensu stricte. W Skandynawii tego typu budownictwo również było rozpowszechnione i to nie tylko w okresie wikińskim czy jak wolicie Landnám Period/Landnámsold (870-930), o którym jest tutaj właśnie mowa. Niektóre tzw. "słowiańskie chaty" okazały się budowlami kultowymi związanymi najprawdopodbniej z kultem – wystarczy prześledzić prace Bjarni F. Einarssona.
Jeśli chodzi o żródła historyczne to odsyłam do Landnámabók oraz Íslendingabók ("Islenzk Fornrit", t. 1, Reykjavík), gdzie znajdziecie większość informacji na temat, kto dokładnie i w jakiej kolejności zasiedlał tą wyspę.
Przykro mi, że tak krótko i pobieżnie napisałem, ale niestety brak mi czasu na więcej, ponieważ praca tutaj pochłania większość mojego czasu.
Pozdrawiam z Kirkjubaejarklaustur,
Fornleifafraedingur |
|
Powrt do gry |
|
 |
|
Wysany: 5 Lip 2006, 11:55 Temat postu: |
|
|
Warto może dodać, że przekład polski Islendingabók i Landnamabók istnieje - został wykonany przez członków Towarzystwa Przyjaźni Polsko-Islandzkiej i jest dostępny w siedzibie Towarzystwa. |
|
Powrt do gry |
|
 |
| Marcin102
| Doczy: 12 Lut 2007 | Posty: 5 | Skd: Będzin |
|
Wysany: 8 Kwi 2007, 23:43 Temat postu: Słowianie na Islandii |
|
|
Zainteresował mnie ten temat, jestem słowacystą nie sądziłem jednak że jest tak wiele łączności między naszymi(słowiańskimi) i islandzkimi "historiami"., Daniel Vetter wydał mi się postacią przypadkową, kiedyś, ale bibliografia przedmiotowa słowiańsko - islandzska jest dla mnie zaskakująco "obszerna" |
|
Powrt do gry |
|
 |
| traceroute
| Doczy: 28 Cze 2007 | Posty: 13 | |
|
Wysany: 28 Cze 2007, 22:08 Temat postu: |
|
|
Pytanie do Bartłomiej Bęgziak.
Znalazłem ostatnio książkę na temat szwecji Jerzy Szewczy pt. "szwecja" (wprawdzie to nie na temat islandii ale jednak chodzi o wikingów i powiązania Polski ze Szwecją).
cytat "Czytelnika polskiego zainteresuje bohaterka okresu w histori Szwecji,królowa Sigrida Dumna (Storrada).Znane są hipotezy ,że Sigrada była Święsosławą ,siostrą Bolesława Chrobrego" Po smierci jej pierwszego męża króla Eryka Żwycięzcy wielu królów przyjechało aby prosić ją o jej rękę. ..... Nocą gdy straże stojące zasnęły ,Sigrida poleciła użyć przeciwko śpiącym mieczy i ognia.Komnata wraz ze śpiącymi w niej ludzmi spłonęła a tych którzy wydostali się z niej zabito.Sigrida powiedziła ,że chce w ten sposób odzwyczaić królów małych krajów od prób poslubienia jej . Czyli mozna powiedzieć,że dwór szwedzki w swojej początkowej fazie należał równiez do Polski. Książka jest z roku 1978 czyli epoko propagandy sukcesu i ciakwi mnie czy jest to aż tak dalekoidąca propaganda sukcesu,że wkracza na dalekie od polskiej granicy grunty czy może jednak coś z tego faktycznie należy do potwierdzonej historycznie prawdy. |
|
Powrt do gry |
|
 |
| Ireth Alpha Team
| Doczy: 22 Pa 2004 | Posty: 416 | Skd: Dania |
|
Wysany: 29 Cze 2007, 18:10 Temat postu: |
|
|
Prosze zajrzec tutaj . _________________ Ziemniaki pozdrawiaja buraki. |
|
Powrt do gry |
|
 |
|
|
Nie moesz pisa nowych tematw Nie moesz odpowiada w tematach Nie moesz zmienia swoich postw Nie moesz usuwa swoich postw Nie moesz gosowa w ankietach
|
|