Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
| gacek12
| Dołączył: 14 Kwi 2011 | Posty: 35 | |
|
Wysłany: 29 Sty 2013, 16:43 Temat postu: Kenitala |
|
|
moze ktos wie jak najszybciej mozna zrebic kenitala |
|
Powrót do góry |
|
 |
| paleczka
| Dołączył: 08 Mar 2013 | Posty: 4 | |
|
Wysłany: 8 Mar 2013, 15:09 Temat postu: kennital |
|
|
Podpinam sie.
+ jeszcze jakby ktos mogl mi napisac, jaka na chwile obecna sa potrzebne dokumenty.
Bede wdzieczna, pozdrawiam .  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| amd_xp
| Dołączył: 13 Kwi 2008 | Posty: 50 | |
|
Wysłany: 8 Mar 2013, 15:26 Temat postu: |
|
|
Po pierwsze to powyĹźsze pytanie wypadaĹo by sprecyzowaÄ.Dla osoby peĹnoletniej i przebywajÄ
cej juĹź na Islandii? |
|
Powrót do góry |
|
 |
| amd_xp
|
Wysłany: 8 Mar 2013, 15:48 Temat postu: |
|
|
Jednak postanowiĹem od razu odpisaÄ.
A wiÄc potrzebne sÄ
z Polski:
- druk E-104 chodzi o ubezpieczenie zdrowotne,wydawany przez NFZ zgodnym z miejscem zamieszkania w Polsce.
- zaswiadczenie z Urzedu Stanu Cywilnego odnoĹnie tego czy jesteĹ w zwiÄ
zku,lub nie.
- akt urodzenia,moĹźna taki w Polsce uzyskaÄ na druku miÄdzynarodowym i wtedy nie zachodzi potrzeba tĹumaczenia go.
- dokument toĹźsamoĹci,w obecnej chwili wystarcza DowĂłd Osobisty,lecz osobiĹcie radzÄ Paszport.
- zaĹwiadczenia muszÄ
byÄ przetĹumaczone na jÄzyk islandzki lub angielski.
-kontrakt od pracodawcy islandzkiego,jeĹli nie masz pracy to otrzymasz kenitala tymczasowe,w obecnej chwili jest to 3-mce.
-ostatnio znajomy doĹÄ
czaĹ rĂłwnieĹź zaĹwiadczenie o niekaralnoĹci,lecz nie jestem pewien czy znowu jest wymagane tak jak to byĹo dawno temu.
To wszystko dotyczy osĂłb peĹnoletnich. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| paleczka
| Dołączył: 08 Mar 2013 | Posty: 4 | |
|
Wysłany: 9 Mar 2013, 10:01 Temat postu: |
|
|
a niepeĹnoletni ? albo dzieci ?
DziÄkujÄ za odp.  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| humker
| Dołączył: 11 Maj 2012 | Posty: 42 | |
|
Wysłany: 9 Mar 2013, 23:29 Temat postu: |
|
|
do tego wymagane jest jeszcze ubezpieczenie ze sjovy na 6 miesiÄcy |
|
Powrót do góry |
|
 |
| amd_xp
|
Wysłany: 10 Mar 2013, 12:01 Temat postu: |
|
|
JeĹli masz w/w druk E-104 z polski Ĺźadne ubezpieczenie z sjovy nie jest wymagane.Co tyczy siÄ niepeĹnoletniego dziecka,to gdy jedno z rodzicĂłw pozostaje w Polsce wymagana jest zgoda rodzica tam przebywajÄ
cego(tylko sporzÄ
dzona notarialnie jest honorowana)na pobyt dziecka na IS i ewentualnÄ
naukÄ. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| anka_nn8
| Dołączył: 08 Mar 2013 | Posty: 3 | |
|
Wysłany: 15 Mar 2013, 10:55 Temat postu: kenital |
|
|
zaznaczam Ĺźe akta(urodzenia,Ĺlubu) sÄ
waĹźne tylko 3 miesiace |
|
Powrót do góry |
|
 |
| anka_nn8
|
Wysłany: 15 Mar 2013, 11:01 Temat postu: kenital |
|
|
a moĹźe ktoĹ z was wie czy zamiast druku E 104 wystarczy karta z NFZ,mam caĹy czas jakiĹ problem z wyrobieniem kenitala.MÄ
Ĺź jest tutaj od wakacji pracuje i przyjechaĹam do niego,pracÄ mam od koĹca marca,akta straciĹy waĹźnoĹÄ druku E 104 nie mam,czekam teraz na dokumenty z Polski.
Nie rozumiem tej caĹej polityki islandzkiej Ĺźeby wyrobiÄ kenitala trzeba pracowaÄ,a Ĺźeby pracowaÄ trzeba mieÄ kenitala????? I tak caĹy czas gdzies mnie odsyĹajÄ
to Ĺźe zle wypeĹnione,to czegoĹ brak!!!!!!!!!!!! |
|
Powrót do góry |
|
 |
| waldi
| Dołączył: 01 Mar 2010 | Posty: 5 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 17 Mar 2013, 15:36 Temat postu: odp |
|
|
Hej, nie tylko Ty tego nie rozumiesz, sami Islandczycy tego nie rozumiejÄ
, najproĹciej mĂłwiÄ
c chcÄ
nas xxxxÄ, w paru innych krajach teĹź siÄ z tym spotkalem ale jak zwykle Polak potrafi. Co chwilÄ zmieniajÄ
przepisy, a sprĂłbuj siÄ zamledowaÄ i Ĺźeby zaĹwiadczenie o zameldowaniu przyszĹo Ci do domu, jest taka opcja, to prawie jak misja niemoĹźliwa  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| anka_nn8
|
Wysłany: 21 Mar 2013, 19:01 Temat postu: kenitala |
|
|
witam
w koĹcu udaĹo mi siÄ zĹoĹźyÄ papiery na kenitala,kostowaĹo mnie to wiele nerwĂłw ale chyba siÄ udaĹo(mam nadziejÄ!!)
JeĹźeli chodzi o ubezpieczenie to moĹźe byÄ karta z NFZ,mi takowÄ
uznali,no i czekam.... |
|
Powrót do góry |
|
 |
| mstefa ILOĹÄ OSTRZEĹťEĹ: 1
| Dołączył: 22 Maj 2008 | Posty: 413 | Skąd: reykjavik- |
|
Wysłany: 20 Cze 2013, 11:23 Temat postu: |
|
|
hej. mam pytanie. w lipcu przyjezdzaja dzieci mojej kolezanki . sa to studenci i nie ukrywam przylatuja tu zeby sobie popracowac. czy do wyrobienia kenitali wystarcZy karta euro26??dzieki za odp |
|
Powrót do góry |
|
 |
| jasiek
| Dołączył: 25 Lip 2014 | Posty: 11 | Skąd: Lodz |
|
Wysłany: 17 Paź 2014, 18:00 Temat postu: |
|
|
Witam, mam takie pytanie jesli ktos moglby pomoc, mianowicie mam stara kenitale ok 6 let temu wyrobiona i tak sie zlozylo ze znowu przeprosilem sie z Islandia i chcialbym wiedziec czy w jakis sposob mozna odswierzyc te kenitale, czy trzeba nowa wyrabiac?
Dodam ze jestem juz tutaj 3 miesiace, konto w banku bez problemu otworzylem, co prawda ten sam, tylko pod inna nazwa, karte podatkowa tez dostalem, ale jak wczoraj chcialem kupic internet w Nova to zaczely sie problemy... _________________ Dawne marzenia to byĹy dobre marzenia i choÄ siÄ nie speĹniĹy cieszÄ siÄ, Ĺźe je miaĹem. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| oponka86
| Dołączył: 06 Gru 2010 | Posty: 3 | Skąd: Keflavik - Sosnowiec |
|
Wysłany: 17 Lis 2014, 18:09 Temat postu: |
|
|
Witam podĹÄ
cze siÄ pod temat, ale moja sytuacja jest trochÄ inna. W kwietniu 2010 roku wrĂłciĹem do Polski (wiem to byĹ trefny wybĂłr ale staĹo siÄ). PracowaĹem na wyspie przez 18 miesiÄcy.
W maju 2015 chrzeĹniak ma komunie planujÄ przylecieÄ i go odwiedziÄ. Pracuje w Polsce w firmie, ktĂłra daje urlopy bezpĹatne, chciaĹbym taki wziÄ
Ä na miesiÄ
c i trochÄ odpracowaÄ wyjazd (moĹźe udaĹoby siÄ w firmie, ktĂłrej pracowaĹem) chciaĹem zaznaczyÄ tutaj, iĹź konto bankowe, ktĂłre uĹźywaĹem w czasie pobytu na wyspie dziaĹa jest aktywne i widzÄ, Ĺźe nawet kenital w nim widnieje. Czy w takim przypadku mogÄ iĹÄ do pracy bez zaĹatwiania zbÄdnych papierkĂłw? jeĹli pracodawca siÄ zgodzi wrĂłciÄ do pracy w przetwĂłrni? Ewentualnie co muszÄ zrobiÄ, Ĺźeby mĂłc popracowaÄ przez czas ktĂłry bÄdÄ w odwiedzinach? |
|
Powrót do góry |
|
 |
| oponka86
| Dołączył: 06 Gru 2010 | Posty: 3 | Skąd: Keflavik - Sosnowiec |
|
Wysłany: 18 Lis 2014, 14:45 Temat postu: |
|
|
Sam siÄ dowiedziaĹem. MoĹźe komuĹ przyda siÄ to co mi odpisali:
Hi Adrian
Your kennitala is in the population registry and always valid. Now you are registered in Poland, if you are going to stay here for less than three months you do not need to register back to Iceland. If you are going to stay for more than three months you need to hand in this form, your passport / ID card and supporting documents depending on the type of registration in section 8 you choose.
Með kveðju / Best regards
GĂgja |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Isztar
| Dołączył: 16 Lut 2015 | Posty: 1 | Skąd: ReykjavĂk |
|
Wysłany: 16 Lut 2015, 12:40 Temat postu: Kennitala zaĹatwiana przez bank |
|
|
Witam serdecznie forumowiczĂłw
OdĹwieĹźÄ trochÄ temat, gdyĹź nie znalazĹam odpowiedzi na nurtujÄ
ce mnie pytanie.
Czy ktoĹ z Was ma doĹwiadczenia z zaĹatwianiem kennitala przez bank? DziÄki pani Joannie z urzÄdu miasta ReykjavĂk wiem Ĺźe Arion, Islandsbanki i Landsbankinn oferujÄ
coĹ takiego, oczywiĹcie kaĹźdy za inne pieniÄ
dze.
BÄdÄ wdziÄczna za informacje, jeĹźeli ktoĹ takie posiada.
Ewentualnie czy ktoĹ siÄ spotkaĹ z paniÄ
PolkÄ
pracujÄ
cÄ
w Islandsbanki w oddziale na Lækjargata 12,101 ReykjavĂk i wie czy moĹźna jÄ
tam zĹapaÄ codziennie lub posiada do niej maila?
Z gĂłry dziÄkujÄ i pozdrawiam wszystkich.  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| svavec OgĹoszeniodawca zweryfikowany
| Dołączył: 02 Lis 2008 | Posty: 532 | Skąd: Gdynia |
|
Wysłany: 30 Paź 2015, 19:14 Temat postu: |
|
|
Czy tzw " tymczasowa " kennitala ( 6cio miesieczna ) upowaznia do podjecia pracy na Islandii ? Czy narzuca jakiekolwiek limity w kwestii pracy ? |
|
Powrót do góry |
|
 |
|