Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
| einar
| Dołączył: 06 Lut 2004 | Posty: 1182 | |
|
Wysłany: 13 Mar 2007, 13:10 Temat postu: Re: Jak jest w koĹcu z przyjazdem wĹasnym samochodem do Isla |
|
|
arielka napisał: | Jak najlepiej dostaÄ siÄ na wyspÄ?
Trasy, koszta, itd. |
Ĺťartujesz sobie chyba nie? Bo nigdzie na forum ani na stronie nikt nigdy nie pisaĹ jak dostaÄ siÄ samochodem na wyspÄ?
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
| wredna_mimi
 | Dołączył: 13 Paź 2006 | Posty: 262 | Skąd: EĹk |
|
Wysłany: 29 Mar 2007, 14:43 Temat postu: |
|
|
hi
masakra pol tematu siÄ kĹĂłcÄ
a po za tym nigdzie sie nie doszukaĹam, wiec poniekÄ
d odswiezam wÄ
tek .samochodem na islandiÄ.
ustalmy co juz wiemy:
Celnicy raz trzepia raz nie trzepia,ale to nie wazne.
Nie ma zadnych oplat za poruszanie sie po iSlandi (no chyba ze platne tunele)
mozna sie poruszac po Islandii jako turysta do 3 mcy ale mozna tez ten czas przedluzyc do roku czasu.No tak.
Gdzies tam w necie wyczytalam ze wystarczy nasze OC, jesli chodzi o ubezpieczenie pojazdu,Ciekawi mnie czy musze je tlumaczyc na IS, czy jak wezme takie polskie, to bedÄ
siÄ czepiaÄ ,moze ktos powiedziec wiecej na ten temat?
P.S
Mam jescze takie pytanie dodatkowe
ILE JEST KILOMETROW Z POLSKI (moze byc obojetnie jakie miasto//np granica) DO DANI (Hanstholm).
Na moje oko to hmmm od Szczecina jakieĹ 800-1000 km ,jestem slepa czy nie?
OdĹźajer ,Ty podruzowaĹeĹ samochodem, proszÄ podziel siÄ wiedzÄ
.
 _________________ ***ĹmIeCh JeSt LeKaRsTwEm, KtĂrE KaĹťdY MoĹťe SoBiE PrZePiSaÄ*** |
|
Powrót do góry |
|
 |
| delfin
| Dołączył: 24 Gru 2006 | Posty: 48 | Skąd: Reydarfjordur |
|
Wysłany: 30 Mar 2007, 2:05 Temat postu: |
|
|
Wczoraj bylem Seydysfjordur i kupilem bilet z Danii na 23czerwiec 2os.+auto w kabinie dwuosobowej za 100000 koron (wysoki sezon)
Odleglosc z Krakowa do Hanstholm to od 1237km do 1399km zalezy ktoredy sie jedzie.
Jesli ktos pracuje w Islandii i przyjezdza autem z polski, to musi placic clo, ale ja przyjade z zona (zjechala z Islandii w tamtym roku) , i bedzie wjezdzac na Islandie jako turystka i jak zajdzie potrzeba, to Ona bedzie wypelniac jakies dokumenty przy wjezdzie na wyspe, a ja z Nia tylko jako pasazer, i wtedy nie bedziemy placic cla, tylko oplata miesieczna(do roku czasu, potem clo sie placi), za moje auto MMC Galant 2000cm TD rok 98, bedzie to ok. 5tys koron miesiecznie.(Biuro Celne to oblicza wedlug pojemnosci silnika i wieku samochodu, i trzeba sie do nich zglosic do miesiaca czasu po przyjezdzie!)
W Islandii samochod na polskiej rejestracji tylko maz lub zona powinni prowadzic , gdyz w razie wypadku, firma ubezpieczeniowa nie wraca kosztow wypadku.
Co do ubezpieczenia, to wystarczy zielona karta, bez zadnego tlumaczenia na jezyk Islandzki.
Tak , czy siak to polecam prom(lepiej poza wysokim sezonem), podobno piekna przygoda( +2,5dnia na wyspach owczych), bo jeszcze nie mialem okazji
Ale opisze to , gdy juz bede po...  _________________ "malo jest takich chwil ktore mam tylko dla siebie,bo wciaz poswiecam sie innym"
"nigdy nie jest tak zebys nie mogl wiecej niz myslisz" |
|
Powrót do góry |
|
 |
| wredna_mimi
 | Dołączył: 13 Paź 2006 | Posty: 262 | Skąd: EĹk |
|
Wysłany: 18 Cze 2007, 20:30 Temat postu: tak na szybko... |
|
|
Juz chyba na forum pisalam jak to jest naprawde z samochodem z Polski na IS
...moze jakis moderator albo admin wykasowal ? :-)
niewaĹźne , napiszÄ raz jeszczÄ.
Przyplynelam ostatnim promem w niskim sezonie z hanstholm do seydysfjordur za 370 euro (samochod +2 osoby) wyplynelam 05.05 a na Is bylam 08.05 , mialam 11h postoju na wyspach owczych.
Zjezdzajac z promu wypelni sie pewne dokumenty.Podalam, ze przybylam tu jako turystka-dostalam nalepke na przednia szybe auta, ktra upowazniala mnie do miesiecznego smigania bez zadnych oplat po IS (nie liczac platnych tuneli oczywiscie),ani rprzymusu rejestrowania auta.
Po miesiacu nalezy udac sie do pewnego urzedu (nie pamietam jego nazwy a dokumentu nie mam przy sobie) Nazwa tego urzedu jest na tym zielonym dokumencie ktory otrzymujemy po zjechaniu z promu
W tym urzÄdzie nalezy okazac Ăłw zielony dokument i powiedziec ze np. znaleĹşliĹmy pracÄ.
UrzÄdnik sprawdzi coĹ tam , w naszym pryzpadku gdzies tam dzwonil, po czym dal kolejna naklejke na szybe ktora upowaznia do dalszego smigania po IS.
My dostalismy na kolejny miesiac, ale slyszalam ze dajÄ
tez na 3 mcy, ale glowy za to nie dam :p
Po naklejki mozna smigac do urzedu kiedy siÄ koĹczy ich termin,
jednak nalezy pamietac ze fure trzeba wywieĹşÄ z IS przed uplywem 12 mcy od daty wplyniÄcia.
Mozna np wrĂłcic Sobie do domu, albo gdzieĹ indziej na wakacje do europy.
Po czym mozna znĂłw wrĂłciÄ autem na IS i tak w kĂłĹko. (do urzedu po naklejki )
spoko nie? :-) _________________ ***ĹmIeCh JeSt LeKaRsTwEm, KtĂrE KaĹťdY MoĹťe SoBiE PrZePiSaÄ*** |
|
Powrót do góry |
|
 |
| O.E. Opiekun Forum
 | Dołączył: 03 Lut 2004 | Posty: 2552 | Skąd: Pl. Od SĹoĹca 3/Europa |
|
Wysłany: 18 Cze 2007, 21:24 Temat postu: Re: tak na szybko... |
|
|
wredna_mimi napisał: | Juz chyba na forum pisalam jak to jest naprawde z samochodem z Polski na IS
...moze jakis moderator albo admin wykasowal ? :-) | Nie bÄ
dĹş zĹoĹliwa/zĹoĹliwy
TwĂłj post moĹźe byÄ w innym wÄ
tku o podobnej tematyce. Niestety na poczÄ
tku istnienia Forum nie byĹo regulaminu i powstaĹo wiele dublujÄ
cych siÄ wÄ
tkĂłw. Pewnie jest tam i twoja informacja...
O samochodach moĹźe byÄ wÄ
tek w dziaĹach 4x4 lub Turystyka. _________________ CHCESZ WSPOMĂC FORUM ORAZ ICELAND.PL? WPĹAÄ DATEK!
|
|
Powrót do góry |
|
 |
| tand
| Dołączył: 07 Lip 2007 | Posty: 2 | |
|
Wysłany: 7 Lip 2007, 15:03 Temat postu: SamochĂłd |
|
|
CzeĹÄ. mam pytanko. ChciaĹbym sprowadziÄ mĂłj samochĂłd na IslandiÄ. Nie orientujÄ siÄ do kiedy trwa goracy i niski sezon. Do kiedy sÄ
przejazdy promowe na IslandiÄ i gdzie mĂłgĹbym uzyskaÄ informacjÄ o kupnie biletĂłw. Czy promy do Islandii wypĹywajÄ
tylko z Danii i Norwegii czy takĹź e z Niemiec.
Z gĂłry dziÄkujÄ za odpowiedzi. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 7 Lip 2007, 15:15 Temat postu: |
|
|
http://www.smyril-line.com
Bardzo prosze bardzo elegancko prosze masz dla Ciebie bo szukac Ci sie nei chce ale ja rozumiem spoko no problemo dla mnie to pikus |
|
Powrót do góry |
|
 |
| arekiceland
| Dołączył: 22 Maj 2007 | Posty: 3 | Skąd: PoznaĹ-Reydarfjordur |
|
Wysłany: 3 Sie 2007, 23:15 Temat postu: |
|
|
Zyzak, na tej stronce co podaĹeĹ nie ma nic o promach na Islandie! |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 5 Sie 2007, 17:24 Temat postu: |
|
|
arekiceland napisał: | Zyzak, na tej stronce co podaĹeĹ nie ma nic o promach na Islandie! |
teraz faktycznie juz nie ma na tej stronie nic o promach na IS
wi€c prosz€ teraz bezposrednio link do armatora
http://www.smyril-line.com/ |
|
Powrót do góry |
|
 |
| baraccuda
| Dołączył: 16 Lut 2008 | Posty: 35 | Skąd: Zielona GĂłra |
|
Wysłany: 9 Kwi 2008, 16:10 Temat postu: |
|
|
Witam. Mam zamiar zabrac tu auto z Polski i zastanawia mnie czy nie bedzie problemow poniewaz jestem wspolwlascicielem auta gdyĹź rejestrowalem auto rowniez na ojca zeby miec jego znizki OC. Przyjezdzal moze ktos do islandi autem kto w dowodzie ma dwoch wlascicieli?? Wszedzie indziej gdybym mial jechac nie zastanawialbym sie nad tym ale tutaj maja te swoje "inne" przepisy i roznie moze byc... pozdr |
|
Powrót do góry |
|
 |
| gucio7
| Dołączył: 22 Lut 2008 | Posty: 2 | Skąd: CheĹm |
|
Wysłany: 29 Kwi 2008, 21:35 Temat postu: JadÄ do Islandii |
|
|
CzeĹÄ
JadÄ do Islandii z Polski samochodem mogÄ zabraÄ ze sobÄ
jednÄ
osobÄ
WypĹywam z Danii 10 .05 w Islandii bÄdÄ 13- tego JadÄ dalej na pĂłĹnoc do Kapusker. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| owieczka.23
| Dołączył: 02 Cze 2007 | Posty: 94 | Skąd: KrakĂłw --> Reykjavik |
|
Wysłany: 24 Cze 2008, 1:41 Temat postu: |
|
|
Witam
Czytam caĹy ten wÄ
tek, ale nie znalazĹem odpowiedzi na moje pytanie!
WiÄc je przedstawiÄ :
Mieszkam na Islandii i pracuje od roku czasu i chciaĹbym po wrzeĹniowych wakacjach w Polsce wrĂłciÄ tu z samochodem na 6 miesiÄcy. Mam zamiar juĹź na stale zjechaÄ w marcu pierwszym promem. I moje pytanie czy i jak moĹźna zrobiÄ aby nie pĹaciÄ cĹa za ten samochĂłd bo ma on tylko jeĹşdziÄ 6 miesiÄcy po Islandii! Ewentualnie gdzie mogÄ siÄ dowiedzieÄ jakiĹ informacji w tej sprawie. Najlepiej jakiĹ adres wĹaĹciwego urzÄdu....
Z gĂłry dziÄkuje za pomoc  _________________ Bo ja to taki wilk w owczej skĂłrze  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| porscheee
| Dołączył: 05 Paź 2011 | Posty: 12 | |
|
Wysłany: 12 Maj 2013, 3:05 Temat postu: Re: tak na szybko... |
|
|
wredna_mimi napisał: | Juz chyba na forum pisalam jak to jest naprawde z samochodem z Polski na IS
...moze jakis moderator albo admin wykasowal ? :-)
niewaĹźne , napiszÄ raz jeszczÄ.
Przyplynelam ostatnim promem w niskim sezonie z hanstholm do seydysfjordur za 370 euro (samochod +2 osoby) wyplynelam 05.05 a na Is bylam 08.05 , mialam 11h postoju na wyspach owczych.
Zjezdzajac z promu wypelni sie pewne dokumenty.Podalam, ze przybylam tu jako turystka-dostalam nalepke na przednia szybe auta, ktra upowazniala mnie do miesiecznego smigania bez zadnych oplat po IS (nie liczac platnych tuneli oczywiscie),ani rprzymusu rejestrowania auta.
Po miesiacu nalezy udac sie do pewnego urzedu (nie pamietam jego nazwy a dokumentu nie mam przy sobie) Nazwa tego urzedu jest na tym zielonym dokumencie ktory otrzymujemy po zjechaniu z promu
W tym urzÄdzie nalezy okazac Ăłw zielony dokument i powiedziec ze np. znaleĹşliĹmy pracÄ.
UrzÄdnik sprawdzi coĹ tam , w naszym pryzpadku gdzies tam dzwonil, po czym dal kolejna naklejke na szybe ktora upowaznia do dalszego smigania po IS.
My dostalismy na kolejny miesiac, ale slyszalam ze dajÄ
tez na 3 mcy, ale glowy za to nie dam :p
Po naklejki mozna smigac do urzedu kiedy siÄ koĹczy ich termin,
jednak nalezy pamietac ze fure trzeba wywieĹşÄ z IS przed uplywem 12 mcy od daty wplyniÄcia.
Mozna np wrĂłcic Sobie do domu, albo gdzieĹ indziej na wakacje do europy.
Po czym mozna znĂłw wrĂłciÄ autem na IS i tak w kĂłĹko. (do urzedu po naklejki )
spoko nie? :-) |
czy ktoĹ siÄ orietuje czy ta naklejke na szybe musi odebraÄ wĹaĹciciel czy ktso inny np. z rodziny ? Powidzmy ze ktoĹ przywiĂłzĹby auto (ojciec ,matka etc.) i zostawiĹ na roczek do uzytku ... |
|
Powrót do góry |
|
 |
|