Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nast阷ny temat |
Autor |
Wiadomo舵 |
| Mika26
| Do潮czy: 14 Pa 2009 | Posty: 30 | Sk眃: Reykjavik |
|
Wys砤ny: 1 Lut 2013, 12:25 Temat postu: |
|
|
Na razie jest 6 miesi臋cy macierzy艅skiego, zwi臋kszy si臋 dopiero w 2016roku- je艣li dobrze pami臋tam. Ja rozbi艂am sobie macierzy艅ski na 9 miesi臋cy i dostaje 66 procent z 80 procent wyp艂aty. no i oczywi艣cie m贸j m膮偶 ma jeszcze 3 miesi膮ce. Z pierwszym dzieckiem siedzia艂am rok i mia艂am 50 procent z 80.
Dziewczyny a wiecie mo偶e czy jest jeszcze ten dodatek opieku艅czy od 9 miesi膮ca 偶ycia? |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Kasia89
| Do潮czy: 29 Gru 2011 | Posty: 176 | |
|
Wys砤ny: 2 Lut 2013, 12:33 Temat postu: |
|
|
U nas bylo tak, ze ja wzielam 6 miesiecy, a moj narzeczony 3 miesiace. Oboje mielismy platne 100 %, w rezultacie wygladalo to tak, ze dostawalam po 220 tys miesiecznie. Mozna rozbic na 9 lub 12 miesiecy, wtedy oczywiscie kwota tez rozklada sie na wiecej miesiecy. Od 2016 roku macierzynski ma trwac rok czasu. Takze juz wiadomo, kiedy planowac rodzenstwo dla naszych maluchow jak cos ;-) haha. I dokladnie, my tez sie pytalismy i dopoki dziekco nie skonczy dwoch lat, to mezowi przysluguje macierzynski, czyli mozna sobie wykorzystac teraz np. tylko miesiac, a reszte za rok, czy na swieta, czy cos w tym stylu. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| sylwia 205
| Do潮czy: 20 Cze 2010 | Posty: 5 | Sk眃: Keflavik |
|
Wys砤ny: 2 Lut 2013, 12:34 Temat postu: |
|
|
dok艂adnie tak jak ja pisa艂am. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| lika30
| Do潮czy: 08 Lis 2012 | Posty: 36 | |
|
Wys砤ny: 16 Lut 2013, 11:23 Temat postu: |
|
|
Hej dziewczyny mo偶e wiecie jak to jest ze zwolnieniem otwartym w ci膮偶y od ginekologa jak si臋 ma ju偶 wykorzystane veikury ,na czym ono polega. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| AANKA6
| Do潮czy: 30 Wrz 2009 | Posty: 8 | |
|
Wys砤ny: 16 Lut 2013, 14:39 Temat postu: |
|
|
lika30 napisa: | Hej dziewczyny mo偶e wiecie jak to jest ze zwolnieniem otwartym w ci膮偶y od ginekologa jak si臋 ma ju偶 wykorzystane veikury ,na czym ono polega. |
wtedy musisz isc do swoich zwiazkow,oni beda ci placic,ale jak dlugo to zwiazki cie poinformuja. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| keseni
| Do潮czy: 07 Cze 2010 | Posty: 31 | |
|
Wys砤ny: 22 Lut 2013, 22:02 Temat postu: |
|
|
Mi w zwi膮zkach powiedzieli, 偶e ci膮偶a to nie choroba i nie dosta艂abym 偶adnych pieni臋dzy. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| e_miilka
| Do潮czy: 21 Kwi 2008 | Posty: 61 | Sk眃: B. |
|
Wys砤ny: 23 Lut 2013, 0:52 Temat postu: |
|
|
to racja cia偶a to nie choroba i najlepiej by膰 aktywna do ko艅ca pod warunkiem ze czujesz sie bardzo dobrze jesli nie to mowisz swojej poloznej o tym co sie dzieje ona to zapisuje w twojej "karcie ci膮偶y" idziesz do lekarza rodzinnego on wypisuje ci zwolnienie lekarskie ktore wysy艂asz do faedingarorlof i z tamt膮d dostajesz pieni膮偶ki. Informujesz tez o tym swojego pracodawce. Tak bylo w moim przypadku tylko ze ja chorowalam w ciazy na nadcisnienie wiec ostatnie 2 miesiace przed porodem mialam zakaz wykonywania mojego zawodu i musialam pozostac w domu. AAA i te pieniazki sa obliczane jako 80% tak jak macierzynskie. I mozna to tylko wykorzystac 60 dni przed data porodu. _________________ "Zawsze si臋 wydaje, 偶e w innym miejscu b臋dzie lepiej." |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| ona30 Og艂oszeniodawca zweryfikowany
| Do潮czy: 02 Lut 2012 | Posty: 57 | |
|
Wys砤ny: 27 Lut 2013, 10:04 Temat postu: |
|
|
ok a co jesli pracuja jest fizyczna typu dzwiga sie duzo sie chodzi i jest poczatek ciazy...tylko sie m贸wi o aktywnej cizay ok ale w tym przypadku co pisze nie wyobrazam sobie pracy co wtedy..? |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| e_miilka
| Do潮czy: 21 Kwi 2008 | Posty: 61 | Sk眃: B. |
|
Wys砤ny: 27 Lut 2013, 15:10 Temat postu: |
|
|
ona30 napisa: | ok a co jesli pracuja jest fizyczna typu dzwiga sie duzo sie chodzi i jest poczatek ciazy...tylko sie m贸wi o aktywnej cizay ok ale w tym przypadku co pisze nie wyobrazam sobie pracy co wtedy..? |
Mysle ze w takim przypadku isc rzeczywi艣cie do lekarza a ponad to ja bym poinformowa艂a pracodawce o ciazy.. bo raczej nie masz innego wyj艣cia, bez sensu jest czekac do 3 miesiaca i ryzykowac zyciem dziecka i Twoim zdrowiem. Byc aktywnym w ciazy to nie znaczy tylko pracowa膰 ale przede wszystkim nie zalega膰 w domu przed tv, potem po ci膮偶y zostaje tu i 贸wdzie a przecie偶 偶adna z nas tego nie chce  _________________ "Zawsze si臋 wydaje, 偶e w innym miejscu b臋dzie lepiej." |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| ciaociao
| Do潮czy: 27 Wrz 2011 | Posty: 10 | |
|
Wys砤ny: 16 Mar 2013, 13:08 Temat postu: Dla mamy i dziecka |
|
|
Witam,mam bardzo duzo sprzetow niemowlecych (wanienka ze stojakiem, materac do przewijania i pojemniki, laktator, steryzlizator, posciel niemowleca, spiworek oraz ciuszki chlopiece od 3-9 miesiecy i inne) oraz pake ubran ciazowych. Chetne zapraszam na priv. Wszystko w bardzo dobrym stanie. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| simonarvk
| Do潮czy: 23 Mar 2013 | Posty: 16 | |
|
Wys砤ny: 23 Mar 2013, 13:12 Temat postu: por贸d na Islandii |
|
|
Witam dziewczyny gdzie mo偶na w Reykjaviku zrobi膰 bête hcg z krwi czy trzeba mie膰 skierowanie od lekarza rodzinnego a mo偶e w szpitalu jestem w ci膮偶y ale testy wychodz膮 z bardzo s艂ab膮 dr贸g膮 kreska beta by by艂a dok艂adniejsza a ja bardzo si臋 stresuje czy wszystko ok.Prosz臋 o szybk膮 odp. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| simonarvk
| Do潮czy: 23 Mar 2013 | Posty: 16 | |
|
Wys砤ny: 23 Mar 2013, 13:13 Temat postu: por贸d na Islandii |
|
|
chcia艂am napisa膰 bete hcg z krwi |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| agatka
| Do潮czy: 18 Gru 2006 | Posty: 328 | |
|
Wys砤ny: 11 Kwi 2013, 21:14 Temat postu: ... |
|
|
poczekaj jeszcze ze 2 tygonie i wtedy zrob jeszcze raz test.
kup test z wieksza "czuloscia" - zwroc uwage co jest napisane na opakowaniu
Przed wykonaniem testu ci膮偶owego sprawdzi膰 jego czu艂o艣膰, kt贸ra jest wyra偶ona w IU/l. Je偶eli wra偶liwo艣膰 testu:
- jest mniejsza od 500 IU/l to jest on dodatni od 10-go dnia od zap艂odnienia
- wynosi 500-800 IU/l to jest on dodatni od drugiego tygodnia po zap艂odnieniu
- wynosi 1000 IU/l to jest on dodatni dopiero od 3-go tygodnia po zap艂odnieniu |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| MagdaP5345
| Do潮czy: 19 Kwi 2013 | Posty: 3 | |
|
Wys砤ny: 25 Kwi 2013, 0:08 Temat postu: |
|
|
A ja mam pytanie, czy przy zmianie klimatu mo偶e si臋 rozstroi膰 miesi膮czkowanie? |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Kasia89
| Do潮czy: 29 Gru 2011 | Posty: 176 | |
|
Wys砤ny: 25 Kwi 2013, 12:03 Temat postu: |
|
|
Jasne, ze tak. Kazda kobieta jes inna i reaguje inaczej, ale wszystko jest mozliwe. Mnie to osobiscie spotkalo wielokrotnie. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|
Wys砤ny: 29 Kwi 2013, 16:30 Temat postu: znieczulenie zewn膮trz oponowe |
|
|
hej dziewczyny, czy nie napisa艂a by mi kt贸ra艣 z Was jak tu wygl膮da por贸d naturalny ze znieczuleniem zewn膮trz oponowym , b臋d臋 rodzi艂a 2gi raz w Rkv. i rozwa偶am tak膮 ewentualno艣膰, ci臋偶ko mi si臋 zdecydowa膰 i by艂a bym wdzi臋czna je艣li by kt贸ra艣 z was podzieli艂a si臋 swoimi odczuciami na ten temat.Czy by艂 problem ze sprowadzeniem anestezjologa , czy podczas czu艂y艣cie nogi , mog艂y艣cie sie porusza膰 itp..  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| bercik56
| Do潮czy: 09 Kwi 2012 | Posty: 14 | |
|
Wys砤ny: 8 Maj 2013, 15:24 Temat postu: wyprawka do szpitala |
|
|
Witam mam pytanie jakie rzeczy trzeba zabrac do szpitala dla kobiety i dziecka ? |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| grybel1982
| Do潮czy: 21 Cze 2008 | Posty: 95 | Sk眃: Hafnarfjordur 221 Vellir |
|
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| ulli88
| Do潮czy: 01 Lut 2011 | Posty: 17 | |
|
Wys砤ny: 12 Maj 2013, 20:50 Temat postu: |
|
|
jak wygl膮da sprawa ze zwolnieniem lekarskim w ci膮偶y? jestem ju偶 na p贸艂metku, zaczynaj膮 mnie bole膰 plecy i w boku, pracuje w sklepie cz臋sto musz臋 co艣 d藕wiga膰 (nie ma komu tego po prostu robi膰), zastanawia mnie kwestia zwolnienia czy je艣li p贸jd臋 do lekarza po zwolnienie to czy to nie b臋dzie potem kosztem dziecka tzn czy m贸j czas sp臋dzony z dzieckiem nie skr贸ci si臋 jak dziecko si臋 urodzi??? gdzie uzyska膰 jakie艣 konkretne informacje??? |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| zuzula666
| Do潮czy: 05 Lut 2008 | Posty: 410 | Sk眃: Reykjawik |
|
Wys砤ny: 12 Maj 2013, 20:54 Temat postu: |
|
|
Zasi艂ek macierzy艅ski nie ma nic wsp贸lnego z e zwolnieniem lekarskim. To dwie odrebne rzeczy. Jesli uzyskasz zwolnienie od lekarza to firma powinna ci p艂aci膰 za zwolnienie tak d艂ugo jak masz dni chorobowe. Ksi臋gowa w firmie napwno ci powie ile dni masz. Jesli nie masz eflingi cos p艂aca. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|