Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
| denek
| Dołączył: 18 Wrz 2006 | Posty: 7 | Skąd: Gdynia |
|
Wysłany: 12 Maj 2007, 14:18 Temat postu: Cukier "Islandzki" |
|
|
Jak byĹem na Islandii na Ĺniadanie do kwaĹnego mleka moĹźna byĹo dodaÄ taki dziwny cukier z czymĹ, co to byĹo? |
|
Powrót do góry |
|
 |
| wredna_mimi
 | Dołączył: 13 Paź 2006 | Posty: 262 | Skąd: EĹk |
|
Wysłany: 12 Maj 2007, 16:22 Temat postu: |
|
|
brÄ
zowe? _________________ ***ĹmIeCh JeSt LeKaRsTwEm, KtĂrE KaĹťdY MoĹťe SoBiE PrZePiSaÄ*** |
|
Powrót do góry |
|
 |
| denek
| Dołączył: 18 Wrz 2006 | Posty: 7 | Skąd: Gdynia |
|
Wysłany: 12 Maj 2007, 17:25 Temat postu: |
|
|
tak |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Ireth Alpha Team
| Dołączył: 22 Paź 2004 | Posty: 416 | Skąd: Dania |
|
Wysłany: 12 Maj 2007, 17:48 Temat postu: |
|
|
Jak brazowe, to cukier trzcinowy obstawiam. _________________ Ziemniaki pozdrawiaja buraki. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Grazyna
| Dołączył: 06 Gru 2005 | Posty: 1093 | Skąd: Islandia |
|
Wysłany: 13 Maj 2007, 21:19 Temat postu: |
|
|
Islandki zamiast biaĹego cukru do biszkoptu dodaja wĹaĹnie ten cukier. _________________ Brunetka |
|
Powrót do góry |
|
 |
| helguera
| Dołączył: 22 Gru 2005 | Posty: 133 | Skąd: Madrid |
|
Wysłany: 13 Maj 2007, 22:58 Temat postu: |
|
|
Cukier z trzciny jest o wiele powszechniejszy na Ĺwiecie niĹź cukier buraczany (kilka razy wiÄcej siÄ go produkuje niĹź cukru z burakĂłw). Brazylia, Indie i Chiny produkujÄ
najwiÄcej trzciny i najwiÄcej cukru na Ĺwiecie. Z wiadomych przyczyn, w Europie rĂłwnowagÄ trzymajÄ
jednak produkcje z burakĂłw Francja, Niemcy, Polska i dlatego w Europie wciÄ
Ĺź jest powszechniejszy "cukier biaĹy" chociaĹź na przykĹad w Wlk Bryt juĹź jest na odwrĂłt (import z byĹych kolonii)... _________________ !Los paises frios no son menos atractivos que los paises donde hace calor! |
|
Powrót do góry |
|
 |
| denek
| Dołączył: 18 Wrz 2006 | Posty: 7 | Skąd: Gdynia |
|
Wysłany: 14 Maj 2007, 13:36 Temat postu: |
|
|
DziÄki, moĹźliwe Ĺźe byĹ to drobnoziarnisty, ciemnobrÄ
zowy cukier trzcinowy ale on nie byĹ w postaci piasku tylko ciapki:P Pewnie zmieszany z czymĹ jeszcze |
|
Powrót do góry |
|
 |
| denek
| Dołączył: 18 Wrz 2006 | Posty: 7 | Skąd: Gdynia |
|
Wysłany: 14 Maj 2007, 13:37 Temat postu: |
|
|
Aaa... juĹź pamiÄtam! TĹumaczyli nam Ĺźe jest to cukier (prawdopodobnie wĹaĹnie trzcinowy) z syropem ale nie pamiÄtam jakim. Pyszne byĹo do zupy mlecznej:P |
|
Powrót do góry |
|
 |
| O.E. Opiekun Forum
 | Dołączył: 03 Lut 2004 | Posty: 2552 | Skąd: Pl. Od SĹoĹca 3/Europa |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
| denek
| Dołączył: 18 Wrz 2006 | Posty: 7 | Skąd: Gdynia |
|
Wysłany: 14 Maj 2007, 15:34 Temat postu: |
|
|
Wiem co to syrop klonowy, bÄdÄ musiaĹ go zmieszaÄ z tym cukrem i zobaczÄ czy to tak smakuje. MoĹźliwe Ĺźe jest to syrop trzcinowy http://www.bogutynmlyn.pl/go/_info/?id=330 |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Froskur
 | Dołączył: 10 Lut 2007 | Posty: 484 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 19 Maj 2007, 22:08 Temat postu: |
|
|
Ten brazowy cukier, ktory rzeczywiscie nie jest sypki tylko taki "mokry" Islandczycy dodaja do zup mlecznych albo do platkow lub muesli z sĂşrmjĂłlkiem (cos jak Polska maslanka) na sniadanie.
Nazywa sie to tutaj PUÐUR SYKUR.
Jest to cukier trzcinowy z syropem z MELASY.
rzeczywiscie smakuje rewelacyjnie.
pozdrawiam
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Froskur
 | Dołączył: 10 Lut 2007 | Posty: 484 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 19 Maj 2007, 22:09 Temat postu: |
|
|
ok, bez Islandzkich znakow PUDUR SYKUR |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Ireth Alpha Team
| Dołączył: 22 Paź 2004 | Posty: 416 | Skąd: Dania |
|
Wysłany: 19 Maj 2007, 22:13 Temat postu: |
|
|
Froskur napisał: | ok, bez Islandzkich znakow PUDUR SYKUR |
Prawie jak CUKIER PUDER . _________________ Ziemniaki pozdrawiaja buraki. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| denek
| Dołączył: 18 Wrz 2006 | Posty: 7 | Skąd: Gdynia |
|
Wysłany: 20 Maj 2007, 11:58 Temat postu: |
|
|
Tak, to jest to. Kilka dni temu juĹź kupiĹem cukier trzcinowy i melasÄ trzcinowÄ
w sklepie ze zdrowÄ
ĹźywnoĹciÄ
. Trzeba to tak wymieszaÄ, Ĺźeby byĹ to cukier z melasÄ
, a nie melasa z cukrem:P czyli Ĺźeby byĹo wiÄcej cukru. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|