Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
| ObsikanyRekin
| Dołączył: 28 Lip 2006 | Posty: 168 | Skąd: Czubkofjordur, Kretynvik |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
| bebak
| Dołączył: 06 Paź 2006 | Posty: 12 | Skąd: WrocĹaw |
|
Wysłany: 23 Paź 2006, 16:25 Temat postu: |
|
|
I znowu na dwoje babka wróşyĹa...Ile osĂłb tyle wersji wymowy jÄzyka islandzkiego W iceland.pl ,,y"wymawiamy jak ,,y" ,ale juz na stronie,ktĂłrÄ
przytoczyĹ kolega takk fyrir to takk firir.I gdzie tu logika???? Czy kiedyĹ bÄdzie wiadomo,jak rzeczywiĹcie mamy wymawiac,hÄ?Czekam na odpowiedzi  _________________ szkoĹo!zabraĹaĹ mi mĹodoĹÄ!oddaj mi marzenia!
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
| O.E. Opiekun Forum
 | Dołączył: 03 Lut 2004 | Posty: 2552 | Skąd: Pl. Od SĹoĹca 3/Europa |
|
Wysłany: 24 Paź 2006, 15:44 Temat postu: Wymowa |
|
|
Wymowa to nie jest rzecz ĹcisĹa, bo nawet polskie wyrazy róşne osoby róşnie wymawiajÄ
. NiektĂłrzy mĂłwiÄ
np. "jabĹko" a niektĂłrzy "japko".
Zagraniczna wymowa nigdy nie odpowiada dokĹadnie polskiej, wiÄc moĹźe "y" wymawia siÄ jako coĹ poĹredniego miÄdzy "y" a "i". _________________ CHCESZ WSPOMĂC FORUM ORAZ ICELAND.PL? WPĹAÄ DATEK!
|
|
Powrót do góry |
|
 |
| bebak
| Dołączył: 06 Paź 2006 | Posty: 12 | Skąd: WrocĹaw |
|
Wysłany: 25 Paź 2006, 9:23 Temat postu: |
|
|
nie sÄ
dzÄ,poniewaĹź na stronie icelandic.hi.is moĹźemy poznaÄ prawdziwÄ
wymowÄ-i tu teĹź nativ speakerzy wymawiajÄ
,y" jak ,,i",a zwykĹe ,,i"zostawiajÄ
w spokoju.Chodzi po prostu o logikÄ wymowy,ktĂłra raczej powinna byÄ w tym przypadku jednoznaczna.w j,niemieckim ,,ei"zawsze,bez wzglÄdu na wszystko czyta siÄ jak ,aj".koniec i kropka.Trudno,bÄdÄ musiaĹa sie przyzwyczaic. _________________ szkoĹo!zabraĹaĹ mi mĹodoĹÄ!oddaj mi marzenia!
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
| mori
 | Dołączył: 04 Gru 2004 | Posty: 84 | |
|
Wysłany: 14 Lis 2006, 21:12 Temat postu: |
|
|
nie nie nie! to nie tak! "y" i "i" wymawia siÄ jak polskie "y" zaĹ "Ă˝" i "Ă" jak polskie "i" róşnice w pisowni (raz "y", raz "i" albo raz "Ă˝", raz "Ă") sÄ
uwarunkowane historycznymi reguĹami ortograficznymi  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Callina
| Dołączył: 18 Sty 2007 | Posty: 1 | Skąd: Polska |
|
Wysłany: 14 Maj 2007, 17:58 Temat postu: |
|
|
niestety zadna ze stronek, ktore podane sa na poczatku postu nie chce dzialac...a szkoda... moze cos nowego w tym temacie pojawi sie na forum...pozdrawiam serdecznie juz stad- czyli z Reykjaviku  |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|