Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
| multiplast
| Dołączył: 09 Lis 2008 | Posty: 30 | Skąd: ĹĂłdĹş |
|
Wysłany: 2 Kwi 2013, 22:22 Temat postu: |
|
|
O.K. DziÄki |
|
Powrót do góry |
|
 |
| KasiaGie
| Dołączył: 08 Kwi 2013 | Posty: 6 | Skąd: Bielsko (jeszcze ;-) |
|
Wysłany: 8 Kwi 2013, 9:25 Temat postu: Re: do turboneta |
|
|
turboneta napisał: |
A czy wg Ciebie uczciwe jest siedzenie na zasiĹku nie majÄ
c zamiaru szukaÄ pracy i np. pracujÄ
c gdzieĹ na czarno? Bo wg mnie, nie jest to uczciwe ale kaĹźdy ma inne poczucie uczciwoĹci. |
Oj, widzÄ Ĺźe Polacy wszÄdzie sÄ
tacy sami... PomijajÄ
c tragedie Ĺźyciowe, to siedzenie na zasiĹku dĹuĹźej niĹź póŠroku to czyste lenistwo. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| gisli74
| Dołączył: 08 Lip 2011 | Posty: 582 | |
|
Wysłany: 8 Kwi 2013, 22:05 Temat postu: Re: do turboneta |
|
|
KasiaGie napisał: |
PomijajÄ
c tragedie Ĺźyciowe, to siedzenie na zasiĹku dĹuĹźej niĹź póŠroku to czyste lenistwo. |
Eeee, tam. Robota to gĹupota. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| plis102
| Dołączył: 11 Kwi 2013 | Posty: 7 | |
|
Wysłany: 11 Kwi 2013, 16:57 Temat postu: |
|
|
Minimalny okres wymagany do uzyskania uprawnieĹ do otrzymania zasiĹku dla bezrobotnych wynosi 3 miesiÄ
ce pĹatnej pracy na co najmniej ÄwierÄ etatu w ciÄ
gu ostatnich 12 miesiÄcy, co uprawnia bezrobotnego do jednej czwartej stawki podstawowej. Warto wiedzieÄ, Ĺźe jeĹźeli przywieziemy ze sobÄ
dokumenty (na specjalnych formularzach) potwierdzajÄ
ce, Ĺźe pracowaliĹmy w Polsce na peĹen etat, przez 12 miesiÄcy, bÄdziemy mieli prawo do skorzystania na Islandii z peĹnych ĹwiadczeĹ.
Osoby bezrobotne powinny potwierdzaÄ swĂłj status kontaktujÄ
c siÄ z lokalnym urzÄdem pracy raz w miesiÄ
cu wysyĹajÄ
c e-mail lub telefonicznie. NiezbÄdne jest rĂłwnieĹź osobiste stawiennictwo w urzÄdzie i potwierdzenie gotowoĹci do podjÄcia pracy. UrzÄdy pracy otwarte sÄ
dla interesantĂłw od poniedziaĹku do piÄ
tku w godzinach od 9:00 do 15:30. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| cornflakeboy
| Dołączył: 30 Maj 2011 | Posty: 1 | Skąd: KrakĂłw |
|
Wysłany: 13 Kwi 2013, 13:41 Temat postu: |
|
|
Witam, mam pytanie odnoĹnie przyznania zasiĹku:
okres oczekiwania na decyzjÄ to 4-6 tygodni, po tym czasie osoby, ktĂłre zostaĹy zwolnione otrzymujÄ
pieniÄ
dze. JeĹli jednak ktoĹ siÄ sam zwolniĹ, po otrzymaniu decyzji ile musi odczekaÄ? DziÄki za odpowiedĹş. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Sizah
| Dołączył: 28 Mar 2009 | Posty: 37 | |
|
Wysłany: 14 Kwi 2013, 21:22 Temat postu: |
|
|
40 dni roboczych kary, przez ktĂłre normalnie musisz byÄ zdolny do podjÄcia pracy |
|
Powrót do góry |
|
 |
| aga3381
| Dołączył: 23 Paź 2010 | Posty: 10 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 30 Kwi 2013, 18:40 Temat postu: |
|
|
Czy ktoĹ sprawdzaĹ zasiĹek na maj i miaĹ naliczone 116...is? Bo u siebie na stronie urzÄdu zobaczyĹam taka dziwna kwotÄ i sie zdziwilam jestem na zasiĹku dwa miesiÄ
ce( dla chcÄ
cych gĹupio komentowac szukam pracy!!!) Ale narazie korzystam z zasiĹku i zobaczyĹam ta dziwna kwotÄ.. to moĹźliwe czy blad???? |
|
Powrót do góry |
|
 |
| kristall123
| Dołączył: 22 Lut 2011 | Posty: 5 | |
|
Wysłany: 6 Maj 2013, 17:11 Temat postu: |
|
|
Hej mam takie pytanko , poniewaz przebrnelam przez te 87 strooonn i nie znalazlam konkretnej odpowiedzi ...(w tygodniu mam zamiar zajsc do bezrobotniaka ale moze ktos naprowadzi )
chodzi o to czy ktos zalatwial transfer zasilku od razu w momencie rejestracji na bezrobociu.....czy jest to mozliwe?? tak wiem ze niby 3 tygodnie przed wylotem zglaszamy sie o mozliwosc transferu......ale jezeli np kupilam bilet w zeszlym roku na 1 lipca i szef mnie zwalnia 1 czerwca (redukcja etatow) --ide do urzedu rejestruje sie jako bezrobotna i czy od razu moge sie starac o jego transfer do polski czy przy okazji ze mam bilet juz zakupiony bedzie to mozliwe? moze ktos cos wie na ten tamat ?? za wszelkie info z gory dzieki  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| monika81 OgĹoszeniodawca zweryfikowany
| Dołączył: 11 Mar 2011 | Posty: 60 | |
|
Wysłany: 8 Maj 2013, 13:33 Temat postu: |
|
|
kristall123 napisał: | Hej mam takie pytanko , poniewaz przebrnelam przez te 87 strooonn i nie znalazlam konkretnej odpowiedzi ...(w tygodniu mam zamiar zajsc do bezrobotniaka ale moze ktos naprowadzi )
chodzi o to czy ktos zalatwial transfer zasilku od razu w momencie rejestracji na bezrobociu.....czy jest to mozliwe?? tak wiem ze niby 3 tygodnie przed wylotem zglaszamy sie o mozliwosc transferu......ale jezeli np kupilam bilet w zeszlym roku na 1 lipca i szef mnie zwalnia 1 czerwca (redukcja etatow) --ide do urzedu rejestruje sie jako bezrobotna i czy od razu moge sie starac o jego transfer do polski czy przy okazji ze mam bilet juz zakupiony bedzie to mozliwe? moze ktos cos wie na ten tamat ?? za wszelkie info z gory dzieki  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
| kristall123
| Dołączył: 22 Lut 2011 | Posty: 5 | |
|
Wysłany: 8 Maj 2013, 16:59 Temat postu: |
|
|
no i bylam dzis w urzedzie iiii faktycznie aby przeniesc zasilek do PL musze byc na IS 4 pelne tygodnie od dnia rejestracji na bezrobociu a dokument E-303 dostaje od reki dzien przed wylotem jakby bylo komus potrzebne pozdrawiam i dziekuje za wszystkie odpowiedzi  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Sizah
| Dołączył: 28 Mar 2009 | Posty: 37 | |
|
Wysłany: 8 Maj 2013, 17:34 Temat postu: |
|
|
Witam, czy ktoĹ dostaĹ sms o takiej treĹci? "Witam, proszÄ przyjĹÄ do mnie na rozmowÄ w sprawie pracy w piÄ
tek 10 Maj w. 11:30, aby porozmawiaÄ o pracy. Skyldumæting. Pozdrawiam, konsultant 515-4833" A moĹźe juĹź ktoĹ byĹ na takim spotkaniu, i zechce mi napisaÄ czego dotyczyĹo, jak wyglÄ
daĹo etc? pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
| dzena24
| Dołączył: 05 Kwi 2011 | Posty: 33 | |
|
Wysłany: 24 Maj 2013, 17:02 Temat postu: zasilek dla bezrobotnych |
|
|
witam serdecznie kolezance przyznano zasilek 83% czy ktos moglby przyblizyc jej kwote jaka otrzyma na tyle % zasilku?
pozdrawiam i kolezanka za informacje |
|
Powrót do góry |
|
 |
| lucynka419911
| Dołączył: 08 Lut 2010 | Posty: 22 | |
|
Wysłany: 1 Cze 2013, 3:56 Temat postu: kara 40 dni |
|
|
Witam, jezeli dostalam kare 40 dni, to czy po tych 40 dniach zostana mi pieniazki wyrownane za te 2 miesiace czekania? |
|
Powrót do góry |
|
 |
| :-)
| Dołączył: 14 Lut 2013 | Posty: 9 | |
|
Wysłany: 1 Cze 2013, 7:54 Temat postu: Re: kara 40 dni |
|
|
lucynka419911 napisał: | Witam, jezeli dostalam kare 40 dni, to czy po tych 40 dniach zostana mi pieniazki wyrownane za te 2 miesiace czekania? |
Nie,po tych 40 dniach dopiero zostaje tobie nalixczany zasilek |
|
Powrót do góry |
|
 |
| lucynka419911
| Dołączył: 08 Lut 2010 | Posty: 22 | |
|
Wysłany: 10 Cze 2013, 18:46 Temat postu: Zasilek |
|
|
Witam, czy mial moze ktos z Was taka sytuacje??
Mam wykorzystane przez 6 lat 12 miesiecy zasilku, od 2 miesiecy jestem znowu na zasilku, a dopiero teraz zauwazylam ze moje wykorzystane miesiace sa na tym samym poziomie.
Ostatni pracowalam od wrzesnia do kwietnia, i wychodzi na to, ze nie dodali mi tych miesiecy przepracowanych do wykorzystanych miesiecy.
Czy wie moze ktos dlaczego tak jest?
Pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
| pablo30
| Dołączył: 27 Lip 2011 | Posty: 48 | Skąd: Keflavik |
|
Wysłany: 10 Cze 2013, 20:22 Temat postu: |
|
|
Aby dostac na nowo 36miesiecy zasilku trzeba przepracowac minimum rok, i od ostatniego pobranego zasilku musi minac dwa lata.
Sprawdz czy spelniasz oba te warunki jednoczesnie. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| noir Zbyt czÄsta publikacja ogĹoszeĹ!
| Dołączył: 27 Sty 2012 | Posty: 64 | |
|
Wysłany: 23 Cze 2013, 18:23 Temat postu: witam |
|
|
czy ktos dostal smsa o spotkaniu w (przedwczoraj) piatek ? o czym bylo spotkanie?  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Kasia89
| Dołączył: 29 Gru 2011 | Posty: 176 | |
|
Wysłany: 26 Cze 2013, 11:46 Temat postu: |
|
|
Witam, jakies 2 tygodnie temu dostalam smsa o obowiazkowym spotkaniu infromacyjnym w jez. polskim, ktore odbedzie sie 10.07 o 9.00. Dzisiaj dostalam ponownie smsa i maila, ze obowiazkowe spotkanie informacyjne w jez. polskim odbedzie sie 24.07 o godzinie 9.00. Oczywiscie Vnmst nie odpisuje na maila.. Czy ktos ma jeszcze podobna sytuacje ? Czy wiadomo, czy o sa dwa rozne obowiazkowe spotkania, czy moze tylko zmiana daty ? |
|
Powrót do góry |
|
 |
| ella0
| Dołączył: 30 Lip 2009 | Posty: 13 | |
|
Wysłany: 26 Lip 2013, 13:10 Temat postu: |
|
|
Mam pytanie. PracowaĹam na Islandii i wyjechaĹam nie pobierajÄ
c na Islandii zasiĹku dla bezrobotnych. PobieraĹam w Polsce polski zasiĹek ( nie przenosiĹam z Islandii) i mam teraz pytanie czy ktoĹ siÄ orientuje czy jak wrĂłciĹa bym do Islandii mogÄ liczyÄ na jakieĹ pieniÄ
dze z biura pracy na Islandii. Z gĂłry dziÄkuje za wszelkie informacje. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| gacek12
| Dołączył: 14 Kwi 2011 | Posty: 35 | |
|
Wysłany: 31 Lip 2013, 18:08 Temat postu: hej |
|
|
czy jest juz potwierdzenie wyplaty na jutro? |