Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nast阷ny temat |
Autor |
Wiadomo舵 |
| Kasia89
| Do潮czy: 29 Gru 2011 | Posty: 176 | |
|
Wys砤ny: 28 Maj 2013, 18:07 Temat postu: |
|
|
Badanie krwi na tzw. wszystko - czyli na grupe krwi, na wscieklizne, na HIV, na wirusowe zapalenie watroby, na anemie oczywiscie, poziom zelaza i te sprawy, a jak trzeba to i rowniez test na glukoze ( w przypadku podejrzenia cukrzycy) . Oprocz tego standardowo - jesli nie ma innych wskazan, na ciaza przebiega prawidlowo- wykonuje sie 3 razy usg- w 12tym, 20-tym i 34 tygodniu ciazy. Badanie prenatalne wykonuje sie najpozniej do 14tego tygodnia ciazy, ale sa one odplatne i pokazuja jedynie mozliwosc wystapienia zespolu Downa i innej choroby genetycznej- niestety moja polozna nie byla w stanie znalezc angielskiego odpowiednika, wiec sie nie dowiedzialam co to jest, ale moj maz Islandczyk przeczytal na stronie szpitala, ze jest to jakas wada chromosomowa, ktora doprowadza do smierci plodu. Szczegolnie zalecane dla pan po 38 roku zycia, a tak to pozostawiaja to twojej decyzji. Oprocz usg co kilka tygodni - w miare postepu ciazy coraz czesciej- jest wizyta u poloznej, na ktorej sprawdzany jest poziom cisnienia krwi, i wyglad oraz poziom pH moczu, oraz rozwiewane wszelkie watpliwosci i niekonczace sie pytania i odpowiedzi, na ktore polozna cierpliwie odpowiada. Mnie nie robiono wiecej ani w pierwszej ciazy, ani w drugiej, chociaz mialam dodatkowe usg jak upadlam, ale jesli istnieje ryzyko jakichkolwiek powiklan, albo chorob, czy tez chorob wenerycznych i infekcji intymnych, wtedy dostajesz skierowanie na badanie do ginekologa. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| pancio80 Zbyt cz臋sta publikacja og艂osze艅!
| Do潮czy: 10 Sty 2011 | Posty: 32 | |
|
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| amorfivell
| Do潮czy: 05 Wrz 2011 | Posty: 52 | |
|
Wys砤ny: 28 Maj 2013, 22:59 Temat postu: |
|
|
dzi臋ki wielkie  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| agatka
| Do潮czy: 18 Gru 2006 | Posty: 328 | |
|
Wys砤ny: 30 Maj 2013, 22:34 Temat postu: ... |
|
|
Nie robia badania na wscieklizne tylko na obecnosc przecwcial rozyczki. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| dzena24
| Do潮czy: 05 Kwi 2011 | Posty: 33 | |
|
Wys砤ny: 31 Maj 2013, 12:09 Temat postu: |
|
|
zgadzam sie ,ja w pierwszej ciazy nie mia艂am usg po 30 tyg:)pozdrawiam |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Kasia89
|
Wys砤ny: 31 Maj 2013, 14:18 Temat postu: |
|
|
A o ja uwazam , ze w takim razie kobieta powinna sobie zalatwic sama, zeby sprawdzic, czy dziecko jes prawidlowo ulozone do porodu . O przeciwcialach rozyczki zapomnialam, faktycznie jest. A mnie na przyklad nie robiono cytologii, ani w pierwszej ani w drugiej ciazy nie skierowano mnie do ginekologa. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|
Wys砤ny: 31 Maj 2013, 15:22 Temat postu: |
|
|
Ja akurat mia艂am po 30tc ale po艂o偶na sprawdza u艂o偶enie dziecka. Jak nie jest pewna to kieruje na badanie. Mnie po艂o偶na pyta艂a o cytologie, zrobi艂am sobie na w艂asny koszt przed 10 tc, powinno si臋 j膮 robi膰 dla samej siebie. Ja jestem bardzo zadowolona ze swoje po艂o偶nej |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| ona30 Og艂oszeniodawca zweryfikowany
| Do潮czy: 02 Lut 2012 | Posty: 57 | |
|
Wys砤ny: 14 Cze 2013, 11:59 Temat postu: |
|
|
jak sie wylicz macierzynski...? od 3 miesiaca ciazy do tylu rok..?wychodzi mi kwota i dziele ja na ....?sory pewnie glupie pytanie ale chce byc pewna ewentualnie |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| zuzula666
| Do潮czy: 05 Lut 2008 | Posty: 410 | Sk眃: Reykjawik |
|
Wys砤ny: 17 Cze 2013, 19:47 Temat postu: |
|
|
i dzielisz na liczbe miesiecy ile chcesz miec macierzynskie i z tego dajesz sobie 80% i wychodzi mniej wiecej. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| aadrianna
| Do潮czy: 29 Lip 2008 | Posty: 30 | Sk眃: Reykjavik |
|
Wys砤ny: 20 Cze 2013, 21:19 Temat postu: |
|
|
a czy przysy艂aj膮 list odno艣nie wysoko艣ci macierzy艅skiego jaki si臋 b臋dzie dostawa膰 przed porodem? |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| zuzula666
| Do潮czy: 05 Lut 2008 | Posty: 410 | Sk眃: Reykjawik |
|
Wys砤ny: 21 Cze 2013, 8:58 Temat postu: |
|
|
raczej nie |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| mstefa ILO艢膯 OSTRZE呕E艃: 1
| Do潮czy: 22 Maj 2008 | Posty: 413 | Sk眃: reykjavik- |
|
Wys砤ny: 21 Cze 2013, 9:46 Temat postu: |
|
|
mi przyslali |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Ewcia
| Do潮czy: 10 Sty 2008 | Posty: 141 | Sk眃: Keflavik |
|
Wys砤ny: 21 Cze 2013, 19:06 Temat postu: |
|
|
decyzje powinnas dostac przed porodem - chyba, ze ktos pozno zlozy dokumenty i i bedzie duzo wnioskow. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| asdqaz
| Do潮czy: 09 Sty 2013 | Posty: 11 | Sk眃: Iceland |
|
Wys砤ny: 30 Cze 2013, 10:24 Temat postu: kurs rodzenia w j.pol ew j.ang poszukiwany :) |
|
|
Witam wszystkich
Szukam informacji na temat kurs贸w dla par/rodzic贸w w szkole rodzenia (ewentualnie nawet kontakt do pa艅 po艂o偶nych z PL np Pani Patrycji, itp)
Ktokolwiek s艂ysza艂, ktokolwiek co艣 w temacie wie
Pozostan臋 wdzieczna
Dzieki!  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Kasia89
|
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| madzik410
| Do潮czy: 30 Maj 2009 | Posty: 12 | Sk眃: reykjavik |
|
Wys砤ny: 30 Cze 2013, 12:47 Temat postu: |
|
|
dziewczyny niezaleznie od daty zlozenia papierow teraz naliczaja wysokosc macierzynskiego dopiero z dniem urodzenia dziecka. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|
Wys砤ny: 3 Lip 2013, 15:39 Temat postu: |
|
|
Ja dosta艂am papiery 2 dni temu, a pierwsze macierzy艅skie 28 maja. W papierach jest wszystko wyliczone ale obawiam si臋 , 偶e nie dotar艂a do nich moja skatkarta, czy wie kto艣 czy jest to wyliczenie uwzgl臋dniaj膮ce ulg臋 podatkow膮, ? Czy oboje musimy wys艂a膰 karty czy jedno z nas? Wychodzi na to , 偶e b臋d臋 dostawa膰 mniej ni偶 2 lata temu  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| asdqaz
| Do潮czy: 09 Sty 2013 | Posty: 11 | Sk眃: Iceland |
|
Wys砤ny: 3 Lip 2013, 16:25 Temat postu: pracodawca nie przyjmuje zwolnienia lekarskiego |
|
|
sytuacja: kobieta ciezarna (ciaza zaawansowana) po wizycie u lekarza otrzymuje zwolnienie lekarskie 50% ktore z kolei pracodawca "na s艂owo" przyjmuje jednak偶e dokumentu przyj膮膰 od niej nie chce Co z tym fantem zrobi膰, czy ktorejs z przysz艂ych mam to dotyczylo? Gdzie jest prawo pracy w tej sytuacji, absurdalne. ... |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| agatka
| Do潮czy: 18 Gru 2006 | Posty: 328 | |
|
Wys砤ny: 3 Lip 2013, 22:24 Temat postu: .. |
|
|
Pancio80,
Jesli dostalas greidsluaaetlun to masz tam kwoty przed opodatkowaniem Aaetl.upphaed i jesli zadeklarowalas placenie np. skladek na zwiazki zawodowe, 3 filar emerytalny itp. to masz to w kolejnych rubrykach. W przedostatniej masz kwote podatku a ostatnia kwota w rubryce aaetlud utborgun to to jest wyplacona kwota. Do tego dodajesz wysokosc ulgi podatkowej 48.485 ISK (ktora nie jest ujeta w zestawieniu) i otrzymujesz kwote ktora tobie wplynie na konto. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|