reklama

Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona G丑wna

ICELAND.PL :: Islandia - strona g艂贸wna portalu

ZANIM CO艢 NAPISZESZ PRZECZYTAJ REGULAMIN  
JEI KTO CI OBRA疉 LUB MIE REGULAMIN, NIE DAJ SI SPROWOKOWA, NAPISZ DO ADMINA!

FAQFAQ   SzukajSzukaj   U縴tkownicyU縴tkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja   ProfilProfil   ZalogujZaloguj 

Zaloguj si, by sprawdzi wiadomo禼iZaloguj si, by sprawdzi wiadomo禼i   

Por贸d na Islandii
Id do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 6, 7, 8 ... 314, 315, 316  Nast阷ny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona G丑wna -> 呕ycie na Islandii
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nast阷ny temat  
Autor Wiadomo舵
Asica26

Do潮czy: 21 Maj 2007
Sk眃: Reykjavik
PostWys砤ny: 24 Maj 2007, 12:47    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Hej Aga. no mamy teraz straszny problem co zrobic, nie chcemy sie rozstawac, ale w razie jak mielibysmy zaplacic za porod to przeciez nawet takiej kasy nie uzbieramy.A mozesz powiedziec ile Twoj maz dostaje ojcowskiego czy jest to 80% z wyplaty +wyplata, czy jakies tam 30 tys, bo tez ludzie roznie gadaja. Sama nie wiem co robic od rana mnie juz boli glowa.
A sprawdzalas czy czasem PZU nie pokrylo Ci kosztow porodu?
Pozdrawiam
Powr髏 do g髍y
Zobacz profil autora Wy秎ij prywatn wiadomo舵
Asica26

PostWys砤ny: 24 Maj 2007, 12:54    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A jeszcze wiesz, nastepny proble, nie znamy jezyka a trzeba bedzie wynajac jakies mieszkanko, narazie mieszkamy w hotelu.A Polacy to raczej nie bardzo pomocni, oczywiscie sa wyjatki, ale bardzo malo ich jest
Powr髏 do g髍y
aga2666
Go舵
PostWys砤ny: 24 Maj 2007, 13:39    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Hej Asica jak chcesz to mozemy pogadac na gg jesli masz moj numer to 7179687 wtedy napisze co i jak ale wiem ze sie denerwujesz bo przechodzilam to samo i nerwy nic nie daly. Bedzie dobrze.
Powr髏 do g髍y
aga2666
Go舵
PostWys砤ny: 24 Maj 2007, 13:41    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Pzu nie pokrywa takich rzeczy jak porod nawet zadnej wizyty u poloznej mi nie pokrylo a mosialam jakies miec bedac na Islandii wiec wybralam Pzu
Powr髏 do g髍y
calineczka777

Do潮czy: 17 Maj 2007
PostWys砤ny: 27 Maj 2007, 18:23    Temat postu: czy dostane jakies pieni膮偶ki jak urodze w islandii?? Odpowiedz z cytatem

wiem 偶e w polsce co艣 tam daj膮 dla kobiet jt贸re urodza dzidzi臋 ale jak bede rodzi艂a w islandii czy te偶 mi sie nale偶y becikowe? dziekuje za 偶etelne informacje pozadawiam
Powr髏 do g髍y
Zobacz profil autora Wy秎ij prywatn wiadomo舵 Wy秎ij email Numer GG
danjacki

Do潮czy: 10 Maj 2007
PostWys砤ny: 27 Maj 2007, 20:10    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam,
20 kwietnia urodzi艂am c贸reczk臋 w Akureyri.
Je偶eli kt贸ra艣 z Was ma pytania na temat obs艂ugi w szpitalu - jestem do Waszej dyspozycji.
Og贸lnie mog臋 powiedzie膰, 偶e by艂o niesamowicie. Polecam rodzenie w Akureyri.
Powr髏 do g髍y
Arina

Do潮czy: 16 Sty 2007
Sk眃: Keflavik
PostWys砤ny: 28 Maj 2007, 2:30    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witajcie mamusie Smile Dawno nie zagladalam do tego watku , a tu widze iz dyskusja toczy sie cala para . Mysle iz z ubezpieczeniem to jest prosta sprawa , trzeba przepracowac 6 miesiecy na Islandii ,zeby wejsc w system ubezpieczen . Aga mialas ubezpieczenie z Polski wiec automatycznie weszlas w system i dlatego nie placilas za porod . Zreszta panstwowy zaklad ubezpieczen islandzki wyslal druki, po polsku do NFZ (nie wiem czy rowniez do PZU) z dokladnymi danymi .
Nie wydaje mi sie ,zeby porod kosztowal milion islandzkich koron . Slyszalam o przypadku dziewczyny, ktora przyleciala do pracy i nie powiedziala iz jest w ciazy . Dziewczyna kraglych ksztaltow, wiec nikt sie niczego nie domyslal . Urodzila po tygodnu pobytu na Islandii , wiec napewno nie miala nawet papierow wyslanych Wink . Wiem iz rodzila w Reykiaviku , jej brat mowil iz porod skrobnol go mocno bo zaplacil okolo 300000 islandzkich koron . Wiem to ze slyszenia , wiec nie moge powiedziec iz wiem z pierwszej reki . Przyznaje jednak iz nie slyszalam o milionie koron za porod .
Pozdrawiam
Arina

Do潮czy: 16 Sty 2007
Sk眃: Keflavik
PostWys砤ny: 28 Maj 2007, 2:43    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Chcialam napisac jak jest z tatusiowym . Moj facet byl niedawno na macierzynskim ,3 miesiace . Byly to grudzien , styczen , luty i wcale nie mial takiej malej sumy bo 140 tysiace isl.koron. Pamietam gdy staralismy sie o urlop macierzynski to brano pod uwage nasze 3 najowocniejsze miesiace . Teraz z tego co mi wiadomo to chyba ulego to zmianie i 3 ostatnie. Mysle iz 6 miesiecy macierzynskiego(dla kobiety) to rozsadny okres , bo i dostaje sie w miare dobre pieniazki i ma sie czas dla dziecka . Oczywiscie jesli sa kobiety ktore chca poswiecic malenstwu wiecej czasu i decyduja sie na rok , to powinny sie liczyc z tym iz beda dostawaly skromne pieniazki. Oczywiscie jeszcze jest potracany od tego podatek , na zwiazki zawodowe itd. Smile
aniapl
Og艂oszeniodawca zweryfikowany
Do潮czy: 30 Kwi 2006
Sk眃: by艂 Reykjavik - teraz Polska
PostWys砤ny: 29 Maj 2007, 2:20    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam wszystkie mamusie i przysz艂e mamusie.
Ja ju偶 jestem po raz drugi w ci膮偶y na Islandii. Pierwszy raz rodzi艂am ponad 3 lata temu w lutym, teraz mam termin na po艂ow臋 sierpnia.
Nie orientuj臋 si臋 jak jest z ubezpieczeniami, ale kole偶anka, kt贸ra ma rodzi膰 we wrze艣niu i nie mia艂a w Polsce ubezpieczenia (a jest tutaj ponad 9 miesi臋cy) te偶 mia艂a z tym problemy. Na szcz臋艣cie wszystko si臋 dobrze sko艅czy艂o, nie b臋dzie p艂aci膰 za por贸d (mimo i偶 nie minie p贸艂 roku od pozwolenia) i na dodatek ma bezp艂atne wizyty. Trafi艂a jej si臋 fajna po艂o偶na, kt贸ra postanowi艂a na to przymkn膮膰 oko.

Mam tylko pytanie jak to jest z tym wcze艣niejszym zwolnieniem. Chcia艂abym ju偶 od nast臋pnego miesi膮ca i艣膰 na zwolnienie (chocia偶 50%), ale tutaj czytam, 偶e niech臋tnie wyp艂acaj膮 kas臋 wtedy (przy pierwszym dziecku nie mia艂am z tym problemu).

I czy s艂ysza艂y艣cie mo偶e o urlopie wychowawczym? Nigdy czego艣 takiego nie by艂o, ale ostatnio si臋 dowiedzia艂am, 偶e od jakiego艣 czasu jest, tylko nie wiem na jakich zasadach. Ja si臋 na takowy nie wybieram, ale dla znajomej by si臋 przyda艂, bo nie ma co zrobi膰 z dzieckiem po macierzy艅skim.

A z opieki szpitalnej by艂am zadowolona. Kt贸ra艣 z Was pisa艂a o d艂ugim porodzie, ja s艂ysza艂am, 偶e oni bardzo d艂ugo zwlekaj膮 z ingerencj膮 przy porodzie. Na cesark臋 te偶 si臋 decyduj膮 tylko w ostateczno艣ci.
Nie robi膮 lewatywy i nie nacinaj膮, ale dla mnie to nie s膮 jakie艣 minusy. Za to od chwili porodu mam dziecko przy sobie i nikt mi go nie zabiera tak jak w Polsce. Rodzi艂am z m臋偶em i z t艂umaczk膮 (nie ma problemu jak kto艣 chce by膰 z mam膮 czy siostr膮). Po porodzie le偶y si臋 w szpitalu 3 doby (tak by艂o 3 lata temu). Do szpitala nie bra艂am nic, tylko szlafrok i kapcie, ale i to nie by艂oby potrzebne, bo mieli ju偶 dla mnie przynie艣膰 szpitalne.

Rozpisa艂am si臋 okropnie Smile

Pozdrawiam.
Ania
Powr髏 do g髍y
aniapl
PostWys砤ny: 29 Maj 2007, 2:23    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A z tatusiowym to jest chyba tak, 偶e nale偶y mu si臋 3 miesi膮ce p艂atne 80% 艣redniej rocznej wyp艂aty.
Tak samo z reszt膮 jak i z macierzy艅skim, tylko nie wiem dok艂adnie czy oni naliczaj膮 teraz z ca艂ego roku czy tylko z trzech miesi臋cy.
Powr髏 do g髍y
calineczka777

PostWys砤ny: 30 Maj 2007, 12:25    Temat postu: dorga aniu Odpowiedz z cytatem

ca艂y czas zagladam na forum i czytam wszystkie nowo艣ci. Na islandie jad臋 juz 18 czerwca i nie moge sie doczeka膰 kiedy zobacze si臋 z moim m臋偶em :D jestem ju偶 prawie w sz贸stym miesi膮cu ci膮偶y i czy urodz臋 w islandii oka偶e sie w praniu... cho膰 bardzo bym chcia艂a. B臋dziemy sie stara膰 abym juz nie m贸sia艂a z tamt膮d wyje偶d偶a膰 :) Du偶o rzeczy, kt贸re tu przeczyta艂am pomagaj膮 mi w niewiedzy
Pozdrawiam wszystkie mamusie te przysz艂e i obecne
Powr髏 do g髍y
soley

Do潮czy: 16 Kwi 2005
Sk眃: HFJ
PostWys砤ny: 30 Maj 2007, 12:57    Temat postu: Re: czy dostane jakies pieni膮偶ki jak urodze w islandii?? Odpowiedz z cytatem

calineczka777 napisa:
wiem 偶e w polsce co艣 tam daj膮 dla kobiet jt贸re urodza dzidzi臋 ale jak bede rodzi艂a w islandii czy te偶 mi sie nale偶y becikowe? dziekuje za 偶etelne informacje pozadawiam

Nalezy ci sie becikowe. Tylko chyba trzeba to zglosic do trzech miesiecy ?od narodzin dziecka. Nie pamietam dokladnie.Na stronie internetowej sa nawet druki , dla osob zamieszkalych poza granicami polski . Wejdz na stronke internetowa urzedu miasta z ktorego pochodzisz.
Powr髏 do g髍y
Winia

Do潮czy: 05 Mar 2007
Sk眃: keflavik
PostWys砤ny: 31 Maj 2007, 11:09    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam nowe mamusie i przyszle mamusie na naszym forum dyskusyjnym.
Dawno mnie tu nie bylo ale widze ze was dziewczynki przybywa. Smile
dajnacki gratuluje bobaska, urodzilas tego samego dnia co ja 20 kwietnia Very Happy
aga ty juz pewnie w polsce sobie siedzisz i cieszysz sie super pogoda. ja tez juz nie moge doczekac sie wyjazdu, jeszcze 3 tygodnie. Widze ze zostal poruszony temat ubezpieczenia i macierzynskiego. Maz bedzie dostawal 80 procent poborow przez 3 miesiace. O tym becikowym tez slyszalam ze po przyjezdzie do Polski bedzie wyplacony, dodatkowa kasa podczas pobytu zawsze sie przyda Very Happy
Patrze ze niektore z was sa zadowolone z porodu i opieki czego ja powiedziec nie moge. Mam jak najgorsze wspomnienia i jak najgorsze zdanie o tej sluzbie zdrowia, juz o tym pisalam takze nie bede znow tego rozstrzasac bo na sama mysl o tym szpitalu niedobrze mi sie robi.
Pozdrawiam wszystkich jeszcze raz.
Powr髏 do g髍y
Winia

PostWys砤ny: 31 Maj 2007, 11:10    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Sorki chcialam napisac danjacki a nie dajnacki Very Happy
Powr髏 do g髍y
elza74

Do潮czy: 22 Sty 2006
PostWys砤ny: 31 Maj 2007, 18:57    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

czy ktos jest z reykjaviku?
Powr髏 do g髍y
calineczka777

PostWys砤ny: 31 Maj 2007, 19:24    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

winia a jak z p艂atno艣ciami za por贸d mo偶e chocia偶 ty mi powiesz
Powr髏 do g髍y
Asica26

PostWys砤ny: 1 Cze 2007, 10:03    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Calineczka a jak jest z przelotem, musisz miec od lekarza napisane w ktorym jestes miesiacu??bo ja lece we wrzesniu do Polski i tez bede w 6 miesiacu ciazy.
Pozdrawiam
Powr髏 do g髍y
Winia

PostWys砤ny: 1 Cze 2007, 10:22    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Hejka. Asica ja lecialam w 6 miesiacu, na wszelki wypadek mialam zaswiadczenie od swego gina w polsce ze moge latac. W biurze podrozy powiedzieli mi ze nie mozna latac od 7 miesiaca, z kolei stewardessa powiedziala ze w ostatnim miesiacu ciazy nie wpuszczaja juz na poklad, takze mozesz byc spokojna Smile
Calineczka mi polozna mowila ze nie bede nic placic za porod, dla pewnosci pytalam o to jeszcze inna polozna, przylecialam pierwszy raz na Islandie w czercu zeszlego roku a rodzilam w kwietniu, takze minelo pol roku od pobytu, fakt ze bylam w tym czasie w polsce przez 2 miesiace ale ponoc liczy sie pierwsza data przyjazdu na Islandie. Nie placilam rowniez za wizyty pielegniarki u mnie w domu. Ale szczerze ci powiem ze nigdy tak naprawde nie wiesz za co musisz placic. Niby za darmo a potem rachuneczek do domu przychodzi. Mam nadzieje ze jest tak jak mowily polozne, czyli jak jestes tu ponad pol roku to nie placisz. Do mnie jeszcze nic nie przyszlo takze jestem dobrej mysli ze jest tak jak mowia. Very Happy
Powr髏 do g髍y
Winia

PostWys砤ny: 1 Cze 2007, 10:26    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Juz niedlugo jedziemy z rodzinka do polski, bede skladala papiery o becikowe, takze odrazu dam wam znac czy dostane czy nie, czytalam ze nie wazne gdzie dziecko sie urodzi wystarczy akt urodzenia, skladasz w polsce i dostajesz kase, zobaczymy, czy dostane czy nie napewno dam wam znac.
Powr髏 do g髍y
aniapl
PostWys砤ny: 1 Cze 2007, 12:24    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A po te polskie becikowe to trzeba si臋 zg艂osi膰 z dzieckiem? I czy trzeba by膰 osobi艣cie? Czy naprawd臋 wystarczy tylko akt urodzenia?
Powr髏 do g髍y
Wy秝ietl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona G丑wna -> 呕ycie na Islandii Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Id do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 6, 7, 8 ... 314, 315, 316  Nast阷ny
Strona 7 z 316

Skocz do:  
Nie mo縠sz pisa nowych temat體
Nie mo縠sz odpowiada w tematach
Nie mo縠sz zmienia swoich post體
Nie mo縠sz usuwa swoich post體
Nie mo縠sz g硂sowa w ankietach

SIGN PETITION FOR TRAVELLING WITH PETS ON ICELAND!
Kuchnia Azjatycka: chi駍ka, tajska, indyjska, japo駍ka, wietnamska itd.