reklama

Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona G丑wna

ICELAND.PL :: Islandia - strona g艂贸wna portalu

ZANIM CO艢 NAPISZESZ PRZECZYTAJ REGULAMIN  
JEI KTO CI OBRA疉 LUB MIE REGULAMIN, NIE DAJ SI SPROWOKOWA, NAPISZ DO ADMINA!

FAQFAQ   SzukajSzukaj   U縴tkownicyU縴tkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja   ProfilProfil   ZalogujZaloguj 

Zaloguj si, by sprawdzi wiadomo禼iZaloguj si, by sprawdzi wiadomo禼i   

Por贸d na Islandii
Id do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 298, 299, 300 ... 314, 315, 316  Nast阷ny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona G丑wna -> 呕ycie na Islandii
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nast阷ny temat  
Autor Wiadomo舵
agatka

Do潮czy: 18 Gru 2006
PostWys砤ny: 3 Lip 2013, 22:27    Temat postu: ... Odpowiedz z cytatem

prosciej...

aaetlud utborgun + 48.485 = tyle pieniedzy dostaniesz na konto
Powr髏 do g髍y
Zobacz profil autora Wy秎ij prywatn wiadomo舵 Wy秎ij email
pancio80
Zbyt cz臋sta publikacja og艂osze艅!
Do潮czy: 10 Sty 2011
PostWys砤ny: 4 Lip 2013, 12:44    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

agatka bardzo dzi臋kuj臋 pro艣ciej si臋 tego nie da wyt艂umaczy膰 Very Happy Very Happy
Czyli ja dosta艂am ju偶 pierwsz膮 wyp艂at臋 bez ulgi podatkowej , to czas zacz膮膰 poszukiwa膰 moj膮 kart臋 podatkow膮 bo niestety mam bez niej. Mo偶esz mi napisa膰 czy m膮偶 te偶 musi im kart臋 wys艂a膰 ? Dzi臋ki jeszcze raz
Powr髏 do g髍y
Zobacz profil autora Wy秎ij prywatn wiadomo舵
aadrianna

Do潮czy: 29 Lip 2008
Sk眃: Reykjavik
PostWys砤ny: 5 Lip 2013, 13:31    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mam wra偶enie, 偶e pomiesza艂y si臋 mnie informacje odno艣nie macierzy艅skiego czytaj膮c posty.
Jak to jest/b臋dzie: sk艂adaj膮c dokumenty zaznaczy艂am dat臋 p贸j艣cia na urlop z dniem 01.08.2013 przy czym data porodu jest wyznaczona na 14.08.2013. Pracuj臋 w firmie, gdzie okres rozliczeniowy jest od 16-stego ka偶dego miesi膮ca do 15-stego. W poniedzia艂ek otrzyma艂am od lekarza dokument o przed艂u偶enie urlopu macierzy艅skiego ze wzgl臋du na stan zdrowia, co wi膮偶e si臋 z tym, 偶e ju偶 nie pracuj臋.
I tutaj mam pytania;
kiedy powinnam dostarczy膰 kart臋 podatkow膮 do Vinnum谩lastofnun -
Fæðingarorlofssj贸ður?
Czy macierzy艅ski w tej sytuacji w og贸le b臋d臋 mia艂a wyp艂acony 01 sierpnia (r贸wno z dat膮 jak膮 ja wpisa艂am) czy b臋dzie on wyp艂acony po urodzeniu si臋 dziecka, czyli 01 wrze艣nia?
I czy w tej sytuacji dostan臋 wyp艂at臋 z firmy, gdzie uwzgl臋dni膮 ulg臋 podatkow膮 r贸wnocze艣nie z wyp艂at膮 macierzy艅skiego w sierpniu?

Mam nadziej臋, 偶e napisa艂am zrozumiale Smile

Pozdrawiam i z g贸ry dzi臋kuj臋 za odpowiedzi.
Powr髏 do g髍y
pancio80
PostWys砤ny: 5 Lip 2013, 15:10    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dzi臋kuj臋 za odpowiedzi ju偶 wszystko mam wyja艣nione.

Kart臋 wysy艂asz do 20 sierpnia to wszystko Ci uwzgl臋dni膮 , pierwsze macierzy艅skie wyp艂acaj膮 po urodzeniu si臋 dziecka czyli dostaniesz 31 sierpnia. Chyba mia艂a艣 na my艣li ,ze lekarz przed艂u偶y艂 Ci zwolnienie pewnie do dnia porodu to lepiej zmien w dokumentach na macierzy艅ski , 偶e zaczynasz go z dniem urodzenia si臋 dziecka, przecie偶 zwolnienie musi Ci pracodawca p艂aci膰
Powr髏 do g髍y
aadrianna

PostWys砤ny: 5 Lip 2013, 21:16    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ot贸偶 wiem jaki dokument otrzyma艂am; nazywa si臋 on Laeknisvottord lengingar faedingarorlofs. A pracodawca mnie nie b臋dzie p艂aci艂 na podstawie tego w艂a艣nie dokumentu, kt贸ry to nie jest zwolnieniem lekarskim dla pracodawcy (poza tym mam wykorzystane p艂atne dni chorobowe).
Ze wzgl臋d贸w zdrowotnych i na podstawie opinii lekarza zawartej w tre艣ci tego papieru mam otrzyma膰 dodatkowe tygodnie macierzy艅skiego nie trac膮c ani te偶 nie zmieniaj膮c dat we wcze艣niej z艂o偶onych dokumentach.
A takie pytanie odno艣nie karty podatkowej, czy ten 20 sierpnia tj. wym贸g czy tak tylko napisa艂a艣? Smile

tak poza tym dzi臋kuj臋 za odpowied藕 Smile
Powr髏 do g髍y
pancio80
PostWys砤ny: 6 Lip 2013, 0:02    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

kurde a zwi膮zki Ci za to zwolnienie nie zap艂ac膮 jak ju偶 wykorzysta艂a艣 chorobowe? Po wykorzystaniu chorobowego jeszcze co艣 si臋 ze zwi膮zk贸w nale偶y. Je偶eli wy艣lesz kart臋 do 20 sierpnia to ostatniego dostaniesz z uwzgl臋dnieniem ulgi, je艣li po ju偶 ulgi nie uwzgl臋dni膮, no chyba ,偶e urodzisz po 20 sierpnia Smile
Powr髏 do g髍y
Ewcia

Do潮czy: 10 Sty 2008
Sk眃: Keflavik
PostWys砤ny: 6 Lip 2013, 2:25    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

aadrianna -
nie wiem dokladnie ale jak ja sie dowiadywalam to dodatkowe macierzynskie fundusz "feningaorlofu" wyplaci jesli do porodu jest nie wiecej niz 2 i nie mniej niz 1 miesiac (oczywiscie po wykorzystaniu chorobowego od pracodawcy) wiec jesli chcesz miec pewnisc lepiej sie z nimi skontaktuj czy wogole ci wyplaca bo jesli nie oni i pracodawca to zostaja zwiazki. A zostac bez pieniedzy na zycie to raczej przykre.
Powr髏 do g髍y
kot1336

Do潮czy: 04 Maj 2009
Sk眃: Go艂dap.Keflavik
PostWys砤ny: 11 Lip 2013, 10:44    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

aadrianna, Witam
ja jestem w艂a艣nie w takiej samej sytuacji,r贸wnie偶 dosta艂am taki papier od lekarza. Posz艂am do zwiazkow i oni na dwa miesi膮ce przed porodem juz nie p艂ac膮 przejmuje to faedingarorlof. Musisz sie do nich zg艂osi膰 i powiedzie膰 偶e nie mozesz juz pracowac i chcesz na wczesniejszy macierzy艅ski dadza ci dodatkowe papiery z kt贸rymi musisz i艣膰 do pracodawcy ma ci tam zaznaczyc do kiedy Ci p艂aci艂, czy cos takiego zanosisz do nich razem ze zwolnieniem od lekarza i czekasz na ich decyzje ja czeka艂am oko艂o 3 tygodni ale bez problemu mi przyznali, a reszta macierzy艅skiego pozostaje taka sama. Pozdrawiam mam nadzieje, ze ci pomog艂am Smile[/list]
Powr髏 do g髍y
Zobacz profil autora Wy秎ij prywatn wiadomo舵 Numer GG
aadrianna

PostWys砤ny: 15 Lip 2013, 18:33    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

kot1336 napisa:
aadrianna, Witam
ja jestem w艂a艣nie w takiej samej sytuacji,r贸wnie偶 dosta艂am taki papier od lekarza. Posz艂am do zwiazkow i oni na dwa miesi膮ce przed porodem juz nie p艂ac膮 przejmuje to faedingarorlof. Musisz sie do nich zg艂osi膰 i powiedzie膰 偶e nie mozesz juz pracowac i chcesz na wczesniejszy macierzy艅ski dadza ci dodatkowe papiery z kt贸rymi musisz i艣膰 do pracodawcy ma ci tam zaznaczyc do kiedy Ci p艂aci艂, czy cos takiego zanosisz do nich razem ze zwolnieniem od lekarza i czekasz na ich decyzje ja czeka艂am oko艂o 3 tygodni ale bez problemu mi przyznali, a reszta macierzy艅skiego pozostaje taka sama. Pozdrawiam mam nadzieje, ze ci pomog艂am Smile[/list]

Dzi臋kuj臋 Ci za odpowied藕.
Ja ten dokument od razu tego samego dnia wys艂a艂am do faedingaorlofs'u, czyli 3 lipca. Nie czeka艂am na decyzj臋 zbyt dlugo ani te偶 nie musia艂am dostarcza膰 dodatkowych dokument贸w od pracodawcy. W zesz艂y czwartek otrzyma艂am list odno艣nie wysoko艣ci macierzy艅skiego, a tak偶e kiedy b臋dzie wyp艂acony pierwszy macierzy艅ski - pod koniec lipca b膮d藕 sierpnia. Kart臋 podatkow膮 m贸j pracodawca dzi艣 wys艂a艂 do ich biura. Tak偶e wszystko wysz艂o na tyle dobrze, 偶e jestem zadowolona Smile poza jednym faktem, gdy偶 ja wyp艂aty dostaj臋 nie za przepracowany pe艂ny jeden miesi膮c tylko w艂a艣nie np. za p贸艂 czerwca plus p贸艂 lipca i w tym nie uwzgl臋dni膮 mnie ulgi podatkowej jaka (tak my艣l臋) si臋 mnie nale偶y za okres od 16-stego czerwca do 2-giego lipca, gdzie wyp艂at臋 dostan臋 w sierpniu.
No ale c贸偶...
Pozdrawiam i dzi臋kuj臋 za odp Smile
Powr髏 do g髍y
KMK

Do潮czy: 15 Lis 2008
PostWys砤ny: 3 Sie 2013, 12:46    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam .Czy kt贸ra艣 z was 艣ci膮ga艂a w贸zek dzieci臋cy z Polski? Interesuje mnie kwestia c艂a itp. Jak to wygl膮da?
Powr髏 do g髍y
noir
Do潮czy: 27 Sty 2012
PostWys砤ny: 8 Sie 2013, 17:51    Temat postu: witam Odpowiedz z cytatem

moze jest tu jakas pani, ktora jest w ciazy i jest na bezrobotnym? jak wyglada taka sprawa?
Powr髏 do g髍y
Kasia89

Do潮czy: 29 Gru 2011
PostWys砤ny: 8 Sie 2013, 18:36    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No ja wlasnie. Jeszcze nie wiem, wiem, ze macierzynski obowiazuje i na ten czas zawiesza sie po prosu zasilek, ale w praktyce to sama sie dopiero wybieram do vnmst. sie dowiedziec wiecej szczegolow.
Powr髏 do g髍y
asdqaz

Do潮czy: 09 Sty 2013
Sk眃: Iceland
PostWys砤ny: 10 Sie 2013, 14:35    Temat postu: balsam przeciwko rozst臋pom Zjaji poszukiwany :) Odpowiedz z cytatem

Chcia艂abym zapyta膰 Was Girls o dostepnosc kosmetykow zjaji (glownie mam na mysli balsam przeciwko rozstepom od 4 msca ciazy:) w polskim sklepie niestety nie mog臋 sie doczeka膰 Balsamu, a zdecydowanie jest dla nas naj i niestety mi sie ko艅czy, czy moze widzialy艣cie gdzie艣 t臋 seri臋? Czy to jeszcze wi臋kszy koniec swiata i tu takie rzeczy nie trafiaj膮 Smile Dziekuje za wszelkie informacje (dodam ze oliwka J&J to nie to samo cho膰 w chwilach dyskomfortu musi zast膮pi膰 braki ehmmm Smile dziekuje i pozdrawiam
Powr髏 do g髍y
zuzula666

Do潮czy: 05 Lut 2008
Sk眃: Reykjawik
PostWys砤ny: 10 Sie 2013, 14:47    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Na rozstepy polecam olejek kokosowy. Swietny! Kupicie go w kazdym Bonusie na zdrowej zywnosci. Wyglada jak smalec ale po rozpuszczeniu robi sie konsystencja olejku. Mi w 2 ciazy ani jednego rozstepu nie przybylo, a dodam ze dzidzius byl duzy Smile naprawde polecam. Produkt naturalny i co najwazniejsze bez zadnej chemii.
Powr髏 do g髍y
agatka

Do潮czy: 18 Gru 2006
PostWys砤ny: 12 Sie 2013, 16:21    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

asdqaz

kosmetyki Ziaja mozesz kupic na tej stronie www.zkrem.is . Wysylaja do domu lub mozesz odebrac w Kopavogur.

Nie wiem czy maja kosmetyki dla kobiet w ciazy ale mozna napisac do nich i zapytac czy moglyby zamowic. Babeczka, ktora to prowadzi jest bardzo elastyczna. Ja jej wyslalam linka co by mnie interesowalo i ona to sciagnela.
Powr髏 do g髍y
Zobacz profil autora Wy秎ij prywatn wiadomo舵 Wy秎ij email
asdqaz

Do潮czy: 09 Sty 2013
Sk眃: Iceland
PostWys砤ny: 12 Sie 2013, 17:03    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

agatka napisa:
asdqaz

kosmetyki Ziaja mozesz kupic na tej stronie www.zkrem.is . Wysylaja do domu lub mozesz odebrac w Kopavogur.

Nie wiem czy maja kosmetyki dla kobiet w ciazy ale mozna napisac do nich i zapytac czy moglyby zamowic. Babeczka, ktora to prowadzi jest bardzo elastyczna. Ja jej wyslalam linka co by mnie interesowalo i ona to sciagnela.

Wielkieeeeeeeeeeeee dzi臋ki Agatka Smile
Powr髏 do g髍y
simonarvk

Do潮czy: 23 Mar 2013
PostWys砤ny: 21 Sie 2013, 22:37    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam czy s膮 na forum jakie艣 mamusie kt贸re b臋d膮 rodzi膰 pod koniec listopada Very Happy
Powr髏 do g髍y
kocurek
Do潮czy: 24 Lut 2009
Sk眃: Rvk
PostWys砤ny: 22 Sie 2013, 15:30    Temat postu: por贸d Odpowiedz z cytatem

Witaj, ja mam termin na 22listopada Smile
Powr髏 do g髍y
magdalena

Do潮czy: 26 Wrz 2011
PostWys砤ny: 22 Sie 2013, 17:06    Temat postu: odp Odpowiedz z cytatem

Ja na 20 listopada.
Powr髏 do g髍y
simonarvk

Do潮czy: 23 Mar 2013
PostWys砤ny: 22 Sie 2013, 21:07    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ciesz臋 si臋 偶e nie jestem sama ja mam termin na 26 listopada,jeszcze nam troszk臋 zosta艂o mi si臋 bardzo d艂u偶y ten czas teraz chocia偶 jeszcze pracuj臋 na 50% mam problemy troszk臋 z szyjk膮 macicy mam za艂o偶ony pessar na szyjk臋 i dlatego tylko na 50%,a jak jest z wami,pracujecie jak wam przebiega ci膮偶a bez komplikacji i czy rodzi艂y艣cie ju偶 tutaj ,a i ciekawa jestem czy kompletujecie ju偶 jak膮艣 wyprawk臋.Dobrze jest mie膰 z kim o tym pogada膰.Pozdrawiam Smile
Powr髏 do g髍y
Wy秝ietl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona G丑wna -> 呕ycie na Islandii Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Id do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 298, 299, 300 ... 314, 315, 316  Nast阷ny
Strona 299 z 316

Skocz do:  
Nie mo縠sz pisa nowych temat體
Nie mo縠sz odpowiada w tematach
Nie mo縠sz zmienia swoich post體
Nie mo縠sz usuwa swoich post體
Nie mo縠sz g硂sowa w ankietach

SIGN PETITION FOR TRAVELLING WITH PETS ON ICELAND!
Kuchnia Azjatycka: chi駍ka, tajska, indyjska, japo駍ka, wietnamska itd.