Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
| mati15
| Dołączył: 24 Lip 2010 | Posty: 12 | |
|
Wysłany: 8 Sie 2013, 12:40 Temat postu: |
|
|
czy ktoĹ z Was wie jaki akt urodzenia (islandzki czy moĹźe europejski) trzeba doĹÄ
czyÄ do wniosku o polski paszport dla niemowlaka urodzonego na Islandii |
|
Powrót do góry |
|
 |
| megii797
| Dołączył: 30 Paź 2012 | Posty: 6 | |
|
Wysłany: 8 Sie 2013, 14:05 Temat postu: |
|
|
do pierwszego paszportu tymczasowego moĹźe byÄ islandzki akt urodzenia |
|
Powrót do góry |
|
 |
| asdqaz
| Dołączył: 09 Sty 2013 | Posty: 11 | Skąd: Iceland |
|
Wysłany: 10 Sie 2013, 14:32 Temat postu: kosmetyki Zjaji czy dostÄpne na Islandii? |
|
|
ChciaĹabym zapytaÄ mamy ktĂłre byc moze wiedzÄ
, w polskim sklepie niestety nie mogÄ sie doczekaÄ Balsamu (przeciwko rozstÄpom) a zdecydowanie jest najlepszy i niestety mi sie koĹczy, czy moze widzialyĹcie gdzieĹ drogie mamy tÄ seriÄ? Czy to jeszcze wiÄkszy koniec swiata i tu takie rzeczy nie trafiajÄ
Dziekuje za wszelkie informacje (dodam ze oliwka J&J to nie to samo choÄ w chwilach dyskomfortu musi zastÄ
piÄ braki ehmmm dziekuje i pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Gaja
| Dołączył: 13 Sie 2013 | Posty: 2 | |
|
Wysłany: 13 Sie 2013, 12:53 Temat postu: dagmama |
|
|
Dziewczyny mam pytanie moĹźe ktĂłraĹ coĹ podpowie w tej sprawie.Jak wyglÄ
da sprawa zalegalizowania opieki dziennej dzieci.Jakie warunki naleĹźy speĹniÄ aby staÄ siÄ dagmamÄ
.Mam sama 3,5 letnie dziecko i zastanawiam siÄ jakby to wyglÄ
daĹo gdybym chciaĹa wziÄ
Ä jeszcze np.3 dzieci w podobnym wieku.OczywiĹcie placiÄ podatki itp.czy jest to w ogĂłle moĹźliwe,byloby to jakieĹ wyjĹcie i dla mnie i dla rodzicĂłw dzieci w wieku przedszkolnym tych,ktĂłrzy nie otrzymali miejsca w przedszkolu.Co wy o tym sÄ
dzicie?Prosze o wszelkie sugestie.DziÄki |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Kasia89
| Dołączył: 29 Gru 2011 | Posty: 176 | |
|
Wysłany: 13 Sie 2013, 21:26 Temat postu: |
|
|
A gdzies o tym czytalam ostatnio, ale szukam teraz i ni cholery nie moge sobie przypomniec, gdzie.. Jak znajde o ci podesle. Wiem, ze na pewno trzeba spelniac okreslone warunki mieszkaniowe, iles tam metrow kwadratowych na dziecko musi przypadac.. Poza tym sama jedna mozesz miec chyba 4-5 dzieci, a z druga osoba maksymalnie 9. Pamietam tez okreslony wiek byl, np. trzeba miec skonczone 22 lata czy cos takiego, ale bierz poprawke bo mowie, artykul czytalam dosyc dawno i mam mgliste wspomnienia. Jak tylko znajde to wrzuce tu linka. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Kasia89
|
|
Powrót do góry |
|
 |
| Gaja
| Dołączył: 13 Sie 2013 | Posty: 2 | |
|
Wysłany: 14 Sie 2013, 12:41 Temat postu: |
|
|
Super.DziÄki zza pomoc.Pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
| ania2
| Dołączył: 03 Cze 2012 | Posty: 8 | |
|
Wysłany: 15 Sie 2013, 14:21 Temat postu: |
|
|
Czesc dziewczyny
Mam pytanie czy znacie dobrego i niedrogiego dentyste dla dzieci. Jestem samotna matka i nie mam za wiele kasy. Zgory dzieki za info |
|
Powrót do góry |
|
 |
| kocurek Zbyt czÄsta publikacja ogĹoszeĹ!
| Dołączył: 24 Lut 2009 | Posty: 96 | Skąd: Rvk |
|
Wysłany: 15 Sie 2013, 15:43 Temat postu: zwolnienie |
|
|
Witajcie, mam pytanie moĹźe ktoĹ miaĹ taka sytuacje jak ja. Jestem w zaawansowanej ciazy, nadal pracuje(sprzatam) jest mi coraz ciezej wiadomo. Chce pojsc na zwolnienie, albo na czeĹÄ etatu dalej pracowaÄ a reszte Ĺźeby pokrywaĹo zwolnienie. Kto wtedy pĹaci mi ? czy to firma pokrywa, zwiazki czy te biura fajdinga(nie naliczajÄ
c mi jeszcze macierzynskiego). Prosze o odpowiedz i z gĂłry dziekuje pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
| agatka
| Dołączył: 18 Gru 2006 | Posty: 328 | |
|
Wysłany: 15 Sie 2013, 21:47 Temat postu: ... |
|
|
ania2
placisz rachunek za usluge dentystyczna a pozniej dostajesz zwrot z TR |
|
Powrót do góry |
|
 |
| ania2
|
Wysłany: 15 Sie 2013, 23:05 Temat postu: .... |
|
|
agatka
a moze masz namiar na dobrego dentyste dla dzieci?
ja jestem tu od roku i szcerze to nie orietuje sie. moja corcia ma 3,5 roku i musze isc. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| ania2
|
Wysłany: 15 Sie 2013, 23:08 Temat postu: przedszkole |
|
|
MoĹźe ktĂłraĹ z was wie ja zaĹatwiÄ przeniesienie dziecka do innego prtzedszkola. W moim caly czas mi powtarzajÄ
Ĺźe to jest nie dobre dla mojej cĂłrki. Z gĂłry dziÄkuje |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Kasia89
|
Wysłany: 16 Sie 2013, 12:51 Temat postu: |
|
|
ania2
dlaczego mialoby byc niedobre dla Twojej corki ?
kocurek,
placi ci firma chyba do dwoch miesiecy na chorobowym, pozniej placi ci Efling. W zaleznosci od tego, ile tam masz wykorzystane, ja poszlam na zwolnienie 50 % w 27 tygodniu, a w 34 na 100 procent i do konca ciazy placila mi moja firma, a nie zwiazki. Ale juz kolezanka jest na zwolnieniu od dwudziestegoktoregos tam ygodnia i firma jej placila tylko przez miesiac, pozniej Efling przez jakies 3 tygodnie, a pozniej wystaralysmy sie o 2 miesiace EKSTRA macierzynskiego ( czyli nic ci nie potracaja z prawdziwego macierzynskiego ) w Faedingarolofsjodur trzeba zlozyc podanie, oglolnie w Urzedzie pracy. Musisz miec do tego zaswiadczenie ze zwiazkow ze przestaja ci placic, zaswiadczenie od lekarza ze jestes na chorobowym, od firmy ze nie pracujesz i wypelnic stosowny wniosek. Taki ekstra macierzynski przyznaja do dwoch miesiecy, nei dluzej.Ale jak piszesz, ze jestes w zaawansowanej, to moze nie bedzie tak zle ?  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| martusia
| Dołączył: 27 Lut 2007 | Posty: 78 | |
|
Wysłany: 16 Sie 2013, 14:36 Temat postu: dentysta dla dzieci |
|
|
Ja moge polecic bardzo dobra dentystke, do tego mila i sympatyczna. Chodzimy do niej juz od kilku lat, kobieta ma swietne podejscie do dzieci. Jesli chodzi o oplaty to w tym gabinecie od razu naliczaja znizke przyslugujaca dzieciom, wiec nie trzeba jezdzic juz nigdzie z rachunkami.
http://ja.is/tannlaeknastofa-kristinar-ragnarsdottur/ |
|
Powrót do góry |
|
 |
| pyza27
| Dołączył: 12 Cze 2009 | Posty: 48 | |
|
Wysłany: 21 Sie 2013, 7:19 Temat postu: . |
|
|
pomocy
dziewczyny potrzebuje porady i pomocy jestem w 7 tyg ciazy wczoraj mialam plamienie delikatne i akurat wizyte u lekarza powiedzial ze no musimy czekac nic nie zrobi ,boje sie ze tu tak podchodza i starce ciaze
czy moge sie gdzies udac indziej czy dostane jakies tabletki .prosze o rade |
|
Powrót do góry |
|
 |
| pajoweĹ
| Dołączył: 09 Sty 2013 | Posty: 2 | |
|
Wysłany: 21 Sie 2013, 21:40 Temat postu: Pomocy |
|
|
Witam. WypeĹniaĹ ktoĹ moĹźe jakoĹ niedawno wnioski o urlop macierzyĹski i orientuje siÄ trochÄ? Mamy z ĹźonÄ
nie lada zagwozdkÄ... |
|
Powrót do góry |
|
 |
| turboneta
 | Dołączył: 15 Lip 2008 | Posty: 1195 | Skąd: GdaĹsk |
|
Wysłany: 21 Sie 2013, 21:50 Temat postu: Re: . |
|
|
pyza27 napisał: | pomocy
dziewczyny potrzebuje porady i pomocy jestem w 7 tyg ciazy wczoraj mialam plamienie delikatne i akurat wizyte u lekarza powiedzial ze no musimy czekac nic nie zrobi ,boje sie ze tu tak podchodza i starce ciaze
czy moge sie gdzies udac indziej czy dostane jakies tabletki .prosze o rade |
Nie sÄ
dzÄ aby TU podchodzili gorzej niĹź w Polsce.
Na pewno jeĹźeli stwierdziliby jakÄ
kolwiek nieprawidĹowoĹci z jednoczesnÄ
szansÄ
na pomoc,to zrobiliby to.
BÄ
dĹş dobrej myĹli i tak jak powiedzieli lekarze,czekaj.
ĹťyczÄ duĹźo zdrowia  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Ewcia
| Dołączył: 10 Sty 2008 | Posty: 141 | Skąd: Keflavik |
|
Wysłany: 22 Sie 2013, 23:20 Temat postu: |
|
|
Turboneta - tutaj jest inaczej z utrzymaniem tak wczesnej ciazy, wiem to od kilku osob ktore tego doswiadczyly.0 Wiec badz uprzejma nie pisac o tym czego nie wiesz z wlasnego zycia. Nie powiem dokladnie ale ciaza dla nich zaczyna sie dopiero chyba po 10 lub 12 tygodniu i jesli ktos ma problem wczesniej to nic nie robia, czekaja bo traktuja to jako samoistne poronienie. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| turboneta
 | Dołączył: 15 Lip 2008 | Posty: 1195 | Skąd: GdaĹsk |
|
Wysłany: 23 Sie 2013, 5:55 Temat postu: |
|
|
Ale jeĹźeli nie wiesz tego, a tylko tak Ci siÄ wydaje na zasadzie "jedna baba drugiej babie", to nie rzucaj oskarĹźeĹ. Nie jesteĹmy lekarzami i nie wiemy tego co wiedzÄ
oni w chwili badania.
Na pewno jednak wspĂłĹczujÄ kobietom, ktĂłre straciĹy swoje dzieci. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| zuzula666
| Dołączył: 05 Lut 2008 | Posty: 410 | Skąd: Reykjawik |
|
Wysłany: 23 Sie 2013, 8:43 Temat postu: |
|
|
Ja calkowicie zgadzam sie z poprzedniczka. Nie ingeruja i nie pomagaja we wczesnej ciazy. Jesli matce by sie cos dzialo co zagraza jej zycia pomaaja jej a na ciaze nie zbyt patrza. Sama poronilam tutaj wiec mam juz doswiadczenie z podejsciem lekarzy. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|