reklama

Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona Główna

ICELAND.PL :: Islandia - strona główna portalu

ZANIM COŚ NAPISZESZ PRZECZYTAJ REGULAMIN  
JEŚLI KTOŚ CIĘ OBRAŻA LUB ŁAMIE REGULAMIN, NIE DAJ SIĘ SPROWOKOWAĆ, NAPISZ DO ADMINA!

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja   ProfilProfil   ZalogujZaloguj 

Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   

Matki matkom i dzieciom - porady, wątpliwości, pomoc
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 74, 75, 76 ... 80, 81, 82  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona Główna -> Ĺťycie na Islandii
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
zuzula666

PostWysłany: 23 Sie 2013, 8:44    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja calkowicie zgadzam sie z poprzedniczka. Nie ingeruja i nie pomagaja we wczesnej ciazy. Jesli matce by sie cos dzialo co zagraza jej zycia pomaaja jej a na ciaze nie zbyt patrza. Sama poronilam tutaj wiec mam juz doswiadczenie z podejsciem lekarzy.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Ewcia

PostWysłany: 23 Sie 2013, 13:27    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

turboneta - ty zawsze wypowiadasz sie na zasadzie "jedna baba drugiej babie". To nie jest moje "wydaje sie" tylko wiem to na 100% od osob ktore to przeszly. Zreszta zuzula666 potwierdza to bo sama tego doswiadczyla. Wiec choc raz w zyciu skoncz swoja polemike, jesli wiesz co to znaczy...
Powrót do góry
turboneta

PostWysłany: 23 Sie 2013, 16:56    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ręce opadają...
Powrót do góry
juzia21

PostWysłany: 23 Sie 2013, 17:28    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ręce to zawse Ci opadają, szkoda tylko że nie od roboty.
Powrót do góry
turboneta

PostWysłany: 23 Sie 2013, 17:40    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

juzia21 napisał:
Ręce to zawse Ci opadają, szkoda tylko że nie od roboty.

Hmmm....czy ja czegoś nie wiem?
Uwielbiam mieć do czynienia z wiedzącymi lepiej na temat życia innych. Pozdrawiam Cię bardzo serdecznie Smile
Powrót do góry
anika

PostWysłany: 28 Sie 2013, 12:21    Temat postu: Pytanie Odpowiedz z cytatem

czesc dziewczyny czy ktoras moze byla w takiej sytacji - starsze dziecko idzie do przedszkola a drugie do dziennej matki - jak wyglada wtedy oplata za drugie dziecko chodzi mi o Reykjavik. Bede wdzieczna za odpowiedz. Pozdrawiam
Powrót do góry
noir
Zbyt częsta publikacja ogłoszeń!
PostWysłany: 28 Sie 2013, 17:16    Temat postu: witam Odpowiedz z cytatem

moje dziecko chodzi do przedszkola, gdzie moge sie starac o dofinansowanie? mam meza, jestem bezrobotna
Powrót do góry
Mika26

PostWysłany: 28 Sie 2013, 21:25    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mój syn dostał teraz ulgę z przedszkola- płacimy 18 tys, za dagmame nie ma zniżki. Nie wiem czy tak będzie co miesiąc, bo na razie mała bedzie chodzic od połowy września i nie wiem jak to policzyli.
Powrót do góry
ona30
Ogłoszeniodawca zweryfikowany
PostWysłany: 1 Wrz 2013, 16:15    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

dziewczyny jak to jest jesli dziecko jest chore ze zwolnieniem w pracy musze miec zaswiadczenie od lekarza , czy jak to wyglada i ile dni moge wziasc???
Powrót do góry
zbych

PostWysłany: 2 Wrz 2013, 19:28    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

czy ktoś możne wie czy będą jakieś zmiany od 2014 roku w macierzyńskim tzn. na ile miesięcy będzie można wziąć macierzyński i za jaką stawkę Mam termin na styczeń i cos mi tam świta ze od 2014 miały być jakieś zmiany
Powrót do góry
Kasia89

PostWysłany: 3 Wrz 2013, 13:22    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

zmiany beda wprowadzone w roku 2016 takze niestety ..
Powrót do góry
adzia74

PostWysłany: 4 Wrz 2013, 9:46    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam mamuśki ,mam pytanie ,mój synek nie bardzo chce pić krakkar lysi ,czy jest jakieś inny tran dla dzieci tutaj ,pozdrawiam
e_miilka

PostWysłany: 4 Wrz 2013, 22:43    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Kasia89 napisał:
zmiany beda wprowadzone w roku 2016 takze niestety ..

od 2014 roku bedzie dodawane po 1 miesiacu do macierzyńskiego do 2016 ma byc tych miesiecy 9 lub 12.
Kasia89

PostWysłany: 5 Wrz 2013, 8:22    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Czyli co, w 2014 bedzie 7 miesiecy ? Teraz jes 3 maki, 3 ojca i 3 wspolnie, czyli basiclly 6 miesiecy dla kobiety.. Jesli maja dodawac po miesiacu, to by wychodzilo 7 w 2014 ? Jakos to dziwnie bedzie...
Powrót do góry
e_miilka

PostWysłany: 5 Wrz 2013, 22:41    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Kasia89 napisał:
Czyli co, w 2014 bedzie 7 miesiecy ? Teraz jes 3 maki, 3 ojca i 3 wspolnie, czyli basiclly 6 miesiecy dla kobiety.. Jesli maja dodawac po miesiacu, to by wychodzilo 7 w 2014 ? Jakos to dziwnie bedzie...

2014 8miesiecy 2015 10miesiecy 2016 12miesiecy tak tłumaczyły mi znajome Islandki... wczesniej zle napisalam 9 miesiecy nie wchodzi w gre.
Niestety nic nie wiem czy mozna wydłużyć tak jak obecnie, w sumie mam nadzieje ze bedzie można co najmiej znów o te 6 miesiecy.
Wiadomo 18 miesiecy nas ratuje bo Ojciec dobiera 3 miesiace i brzdac idzie do przedszkola a przy obecnym macierzyńskiem to przez wieksza czesc roku zanim pojdzie do przedszkola dziecko idzie pod opieke dziadków lub opiekunek, niestety.
madzik410

PostWysłany: 6 Wrz 2013, 10:50    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tak to prawda,tylko,ze w 2014 bedzie dodany msc czyli lacznie bedzie 10 miesiecy do podzialu dla rodzicow i kolejno z kazdym rokiem do 2016 jeden miesiac bedzie dochodzic oczywiscie na 80% wynagrodzienia.Mysle,ze tak jak teraz mozna bedzie wziasc wiecej miesiecy,ale za pomniejszona kwote.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość WP Kontakt
nikita333

PostWysłany: 6 Wrz 2013, 10:54    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

madzik410 napisał:
Tak to prawda,tylko,ze w 2014 bedzie dodany msc czyli lacznie bedzie 10 miesiecy do podzialu dla rodzicow i kolejno z kazdym rokiem do 2016 jeden miesiac bedzie dochodzic oczywiscie na 80% wynagrodzienia.Mysle,ze tak jak teraz mozna bedzie wziasc wiecej miesiecy,ale za pomniejszona kwote.

Obecnie można wziąć rok tylko wtedy dostaje się połowę tych pieniędzy, które naliczą na pół roku oczywiście plus 3 miesiące ojciec.Mało kto tak bierze , wiadomo mniejsze pieniądze.
Powrót do góry
Kasia89

PostWysłany: 6 Wrz 2013, 11:59    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja tez z doswiadczenia wiem, ze przedluzanie macierzynskiego nie poplaca, jesli pozniej planuje sie wyslac dziecko do islandzkiego przedszkola ..Im dluzej dziecko jest z matka, tym gorsze meki sie pozniej przezywa przy rozdzieleniu... Moj mlody ma 13 miesiecy i jest okropnie, placze rano, placze jak go odebiramy, przez poltora tygodnia plakal w ciagu dnia, nie chcial jesc u niani, teraz juz nie placze, ale jak z kolei jest w domu ze mna, to nie chce odejsc nawet na sekunde, nie mozna go wypuscic z rak . Placze jak bierze go tata albo babcia, chce tylko mnie. Teraz znowu jestem w ciazy i hell no, nawet nie mysle o czyms innym niz 6 miesiecy, ostatecznie 9. Takze zastanowcie sie kobietki czy te 12 miesiecy sie oplaca, bo nie ja jedna mialam problemy z dzieckiem zaczynajacym u niani, a dzieci ktore zaczynaly u opiekunek w wieku 6 lub 9 miesiecy sa usmiechniete i bez dramatu.
Powrót do góry
nikita333

PostWysłany: 6 Wrz 2013, 13:56    Temat postu: ... Odpowiedz z cytatem

Kasia89 napisał:
Ja tez z doswiadczenia wiem, ze przedluzanie macierzynskiego nie poplaca, jesli pozniej planuje sie wyslac dziecko do islandzkiego przedszkola ..Im dluzej dziecko jest z matka, tym gorsze meki sie pozniej przezywa przy rozdzieleniu... Moj mlody ma 13 miesiecy i jest okropnie, placze rano, placze jak go odebiramy, przez poltora tygodnia plakal w ciagu dnia, nie chcial jesc u niani, teraz juz nie placze, ale jak z kolei jest w domu ze mna, to nie chce odejsc nawet na sekunde, nie mozna go wypuscic z rak . Placze jak bierze go tata albo babcia, chce tylko mnie. Teraz znowu jestem w ciazy i hell no, nawet nie mysle o czyms innym niz 6 miesiecy, ostatecznie 9. Takze zastanowcie sie kobietki czy te 12 miesiecy sie oplaca, bo nie ja jedna mialam problemy z dzieckiem zaczynajacym u niani, a dzieci ktore zaczynaly u opiekunek w wieku 6 lub 9 miesiecy sa usmiechniete i bez dramatu.

Tu się nie zgodzę .Miałam macierzyński rok czasu ,później naszym dzieckiem opiekował się mój mąż następny rok i nigdy nie mieliśmy żadnych problemów żeby młodego zostawić z opiekunką czy kimkolwiek.Od kiedy zaczął rozumieć tłumaczyliśmy mu że musimy iść do pracy czy gdziekolwiek indziej ale napewno po niego wrócimy.Moja koleżanka miała pół roku macierzyńskiego ,póżniej córka poszła do dagmamy i tam przez wiele miesięcy był problem -zawsze płakala nie chciała chodzić .Teraz poszła do przedszkola i jest to samo ,płacz i prośby o zabranie do domu.Ja osobiście uważam że powinno się z dzieckiem jak najwiecej być -przecież to najpiękniejsze chwile kiedy zaczyna się podnosić ,raczkować ,chodzić ,wypowiadać pierwsze słowa.Myślę ,ze takie wspólnie spędzone chwile później przyniosą efekty.Pozdraiwam
Powrót do góry
ulli88

PostWysłany: 6 Wrz 2013, 13:59    Temat postu: hej Odpowiedz z cytatem

Tydzień temu urodziłam dziecko, otrzymaliśmy tylko papier ze szpitala o urodzeniu córki bez imienia, gdzie zarejestrować imię malutkiej? czy ktoś orientuje się co jest potrzebne do wyrobienia paszportu? czy akt małżeństwa jest ważny z 2011r, czy muszę mieć nowy?? jestem w tym temacie zielona to moje pierwsze dziecko.
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona Główna -> Ĺťycie na Islandii Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 74, 75, 76 ... 80, 81, 82  Następny
Strona 75 z 82

Skocz do: