Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
| zuzula666
| Dołączył: 05 Lut 2008 | Posty: 410 | Skąd: Reykjawik |
|
Wysłany: 23 Sie 2013, 8:44 Temat postu: |
|
|
Ja calkowicie zgadzam sie z poprzedniczka. Nie ingeruja i nie pomagaja we wczesnej ciazy. Jesli matce by sie cos dzialo co zagraza jej zycia pomaaja jej a na ciaze nie zbyt patrza. Sama poronilam tutaj wiec mam juz doswiadczenie z podejsciem lekarzy. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Ewcia
| Dołączył: 10 Sty 2008 | Posty: 141 | Skąd: Keflavik |
|
Wysłany: 23 Sie 2013, 13:27 Temat postu: |
|
|
turboneta - ty zawsze wypowiadasz sie na zasadzie "jedna baba drugiej babie". To nie jest moje "wydaje sie" tylko wiem to na 100% od osob ktore to przeszly. Zreszta zuzula666 potwierdza to bo sama tego doswiadczyla. Wiec choc raz w zyciu skoncz swoja polemike, jesli wiesz co to znaczy... |
|
Powrót do góry |
|
 |
| turboneta
 | Dołączył: 15 Lip 2008 | Posty: 1195 | Skąd: GdaĹsk |
|
Wysłany: 23 Sie 2013, 16:56 Temat postu: |
|
|
RÄce opadajÄ
... |
|
Powrót do góry |
|
 |
| juzia21
| Dołączył: 09 Lip 2011 | Posty: 60 | |
|
Wysłany: 23 Sie 2013, 17:28 Temat postu: |
|
|
RÄce to zawse Ci opadajÄ
, szkoda tylko Ĺźe nie od roboty. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| turboneta
 | Dołączył: 15 Lip 2008 | Posty: 1195 | Skąd: GdaĹsk |
|
Wysłany: 23 Sie 2013, 17:40 Temat postu: |
|
|
juzia21 napisał: | RÄce to zawse Ci opadajÄ
, szkoda tylko Ĺźe nie od roboty. |
Hmmm....czy ja czegoĹ nie wiem?
Uwielbiam mieÄ do czynienia z wiedzÄ
cymi lepiej na temat Ĺźycia innych. Pozdrawiam CiÄ bardzo serdecznie  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| anika
| Dołączył: 13 Lip 2009 | Posty: 92 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 28 Sie 2013, 12:21 Temat postu: Pytanie |
|
|
czesc dziewczyny czy ktoras moze byla w takiej sytacji - starsze dziecko idzie do przedszkola a drugie do dziennej matki - jak wyglada wtedy oplata za drugie dziecko chodzi mi o Reykjavik. Bede wdzieczna za odpowiedz. Pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
| noir Zbyt czÄsta publikacja ogĹoszeĹ!
| Dołączył: 27 Sty 2012 | Posty: 64 | |
|
Wysłany: 28 Sie 2013, 17:16 Temat postu: witam |
|
|
moje dziecko chodzi do przedszkola, gdzie moge sie starac o dofinansowanie? mam meza, jestem bezrobotna |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Mika26
| Dołączył: 14 Paź 2009 | Posty: 30 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 28 Sie 2013, 21:25 Temat postu: |
|
|
MĂłj syn dostaĹ teraz ulgÄ z przedszkola- pĹacimy 18 tys, za dagmame nie ma zniĹźki. Nie wiem czy tak bÄdzie co miesiÄ
c, bo na razie maĹa bedzie chodzic od poĹowy wrzeĹnia i nie wiem jak to policzyli. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| ona30 OgĹoszeniodawca zweryfikowany
| Dołączył: 02 Lut 2012 | Posty: 57 | |
|
Wysłany: 1 Wrz 2013, 16:15 Temat postu: |
|
|
dziewczyny jak to jest jesli dziecko jest chore ze zwolnieniem w pracy musze miec zaswiadczenie od lekarza , czy jak to wyglada i ile dni moge wziasc??? |
|
Powrót do góry |
|
 |
| zbych
| Dołączył: 01 Lis 2008 | Posty: 46 | |
|
Wysłany: 2 Wrz 2013, 19:28 Temat postu: |
|
|
czy ktoĹ moĹźne wie czy bÄdÄ
jakieĹ zmiany od 2014 roku w macierzyĹskim tzn. na ile miesiÄcy bÄdzie moĹźna wziÄ
Ä macierzyĹski i za jakÄ
stawkÄ Mam termin na styczeĹ i cos mi tam Ĺwita ze od 2014 miaĹy byÄ jakieĹ zmiany |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Kasia89
| Dołączył: 29 Gru 2011 | Posty: 176 | |
|
Wysłany: 3 Wrz 2013, 13:22 Temat postu: |
|
|
zmiany beda wprowadzone w roku 2016 takze niestety .. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| adzia74
| Dołączył: 05 Mar 2011 | Posty: 15 | |
|
Wysłany: 4 Wrz 2013, 9:46 Temat postu: |
|
|
Witam mamuĹki ,mam pytanie ,mĂłj synek nie bardzo chce piÄ krakkar lysi ,czy jest jakieĹ inny tran dla dzieci tutaj ,pozdrawiam _________________ Adzia |
|
Powrót do góry |
|
 |
| e_miilka
| Dołączył: 21 Kwi 2008 | Posty: 61 | Skąd: B. |
|
Wysłany: 4 Wrz 2013, 22:43 Temat postu: |
|
|
Kasia89 napisał: | zmiany beda wprowadzone w roku 2016 takze niestety .. |
od 2014 roku bedzie dodawane po 1 miesiacu do macierzyĹskiego do 2016 ma byc tych miesiecy 9 lub 12. _________________ "Zawsze siÄ wydaje, Ĺźe w innym miejscu bÄdzie lepiej." |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Kasia89
|
Wysłany: 5 Wrz 2013, 8:22 Temat postu: |
|
|
Czyli co, w 2014 bedzie 7 miesiecy ? Teraz jes 3 maki, 3 ojca i 3 wspolnie, czyli basiclly 6 miesiecy dla kobiety.. Jesli maja dodawac po miesiacu, to by wychodzilo 7 w 2014 ? Jakos to dziwnie bedzie... |
|
Powrót do góry |
|
 |
| e_miilka
| Dołączył: 21 Kwi 2008 | Posty: 61 | Skąd: B. |
|
Wysłany: 5 Wrz 2013, 22:41 Temat postu: |
|
|
Kasia89 napisał: | Czyli co, w 2014 bedzie 7 miesiecy ? Teraz jes 3 maki, 3 ojca i 3 wspolnie, czyli basiclly 6 miesiecy dla kobiety.. Jesli maja dodawac po miesiacu, to by wychodzilo 7 w 2014 ? Jakos to dziwnie bedzie... |
2014 8miesiecy 2015 10miesiecy 2016 12miesiecy tak tĹumaczyĹy mi znajome Islandki... wczesniej zle napisalam 9 miesiecy nie wchodzi w gre.
Niestety nic nie wiem czy mozna wydĹuĹźyÄ tak jak obecnie, w sumie mam nadzieje ze bedzie moĹźna co najmiej znĂłw o te 6 miesiecy.
Wiadomo 18 miesiecy nas ratuje bo Ojciec dobiera 3 miesiace i brzdac idzie do przedszkola a przy obecnym macierzyĹskiem to przez wieksza czesc roku zanim pojdzie do przedszkola dziecko idzie pod opieke dziadkĂłw lub opiekunek, niestety. _________________ "Zawsze siÄ wydaje, Ĺźe w innym miejscu bÄdzie lepiej." |
|
Powrót do góry |
|
 |
| madzik410
| Dołączył: 30 Maj 2009 | Posty: 12 | Skąd: reykjavik |
|
Wysłany: 6 Wrz 2013, 10:50 Temat postu: |
|
|
Tak to prawda,tylko,ze w 2014 bedzie dodany msc czyli lacznie bedzie 10 miesiecy do podzialu dla rodzicow i kolejno z kazdym rokiem do 2016 jeden miesiac bedzie dochodzic oczywiscie na 80% wynagrodzienia.Mysle,ze tak jak teraz mozna bedzie wziasc wiecej miesiecy,ale za pomniejszona kwote. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| nikita333
| Dołączył: 23 Sty 2010 | Posty: 86 | Skąd: NJARDVIK |
|
Wysłany: 6 Wrz 2013, 10:54 Temat postu: |
|
|
madzik410 napisał: | Tak to prawda,tylko,ze w 2014 bedzie dodany msc czyli lacznie bedzie 10 miesiecy do podzialu dla rodzicow i kolejno z kazdym rokiem do 2016 jeden miesiac bedzie dochodzic oczywiscie na 80% wynagrodzienia.Mysle,ze tak jak teraz mozna bedzie wziasc wiecej miesiecy,ale za pomniejszona kwote. |
Obecnie moĹźna wziÄ
Ä rok tylko wtedy dostaje siÄ poĹowÄ tych pieniÄdzy, ktĂłre naliczÄ
na póŠroku oczywiĹcie plus 3 miesiÄ
ce ojciec.MaĹo kto tak bierze , wiadomo mniejsze pieniÄ
dze. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Kasia89
|
Wysłany: 6 Wrz 2013, 11:59 Temat postu: |
|
|
Ja tez z doswiadczenia wiem, ze przedluzanie macierzynskiego nie poplaca, jesli pozniej planuje sie wyslac dziecko do islandzkiego przedszkola ..Im dluzej dziecko jest z matka, tym gorsze meki sie pozniej przezywa przy rozdzieleniu... Moj mlody ma 13 miesiecy i jest okropnie, placze rano, placze jak go odebiramy, przez poltora tygodnia plakal w ciagu dnia, nie chcial jesc u niani, teraz juz nie placze, ale jak z kolei jest w domu ze mna, to nie chce odejsc nawet na sekunde, nie mozna go wypuscic z rak . Placze jak bierze go tata albo babcia, chce tylko mnie. Teraz znowu jestem w ciazy i hell no, nawet nie mysle o czyms innym niz 6 miesiecy, ostatecznie 9. Takze zastanowcie sie kobietki czy te 12 miesiecy sie oplaca, bo nie ja jedna mialam problemy z dzieckiem zaczynajacym u niani, a dzieci ktore zaczynaly u opiekunek w wieku 6 lub 9 miesiecy sa usmiechniete i bez dramatu. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| nikita333
| Dołączył: 23 Sty 2010 | Posty: 86 | Skąd: NJARDVIK |
|
Wysłany: 6 Wrz 2013, 13:56 Temat postu: ... |
|
|
Kasia89 napisał: | Ja tez z doswiadczenia wiem, ze przedluzanie macierzynskiego nie poplaca, jesli pozniej planuje sie wyslac dziecko do islandzkiego przedszkola ..Im dluzej dziecko jest z matka, tym gorsze meki sie pozniej przezywa przy rozdzieleniu... Moj mlody ma 13 miesiecy i jest okropnie, placze rano, placze jak go odebiramy, przez poltora tygodnia plakal w ciagu dnia, nie chcial jesc u niani, teraz juz nie placze, ale jak z kolei jest w domu ze mna, to nie chce odejsc nawet na sekunde, nie mozna go wypuscic z rak . Placze jak bierze go tata albo babcia, chce tylko mnie. Teraz znowu jestem w ciazy i hell no, nawet nie mysle o czyms innym niz 6 miesiecy, ostatecznie 9. Takze zastanowcie sie kobietki czy te 12 miesiecy sie oplaca, bo nie ja jedna mialam problemy z dzieckiem zaczynajacym u niani, a dzieci ktore zaczynaly u opiekunek w wieku 6 lub 9 miesiecy sa usmiechniete i bez dramatu. |
Tu siÄ nie zgodzÄ .MiaĹam macierzyĹski rok czasu ,później naszym dzieckiem opiekowaĹ siÄ mĂłj mÄ
Ĺź nastÄpny rok i nigdy nie mieliĹmy Ĺźadnych problemĂłw Ĺźeby mĹodego zostawiÄ z opiekunkÄ
czy kimkolwiek.Od kiedy zaczÄ
Ĺ rozumieÄ tĹumaczyliĹmy mu Ĺźe musimy iĹÄ do pracy czy gdziekolwiek indziej ale napewno po niego wrĂłcimy.Moja koleĹźanka miaĹa póŠroku macierzyĹskiego ,póşniej cĂłrka poszĹa do dagmamy i tam przez wiele miesiÄcy byĹ problem -zawsze pĹakala nie chciaĹa chodziÄ .Teraz poszĹa do przedszkola i jest to samo ,pĹacz i proĹby o zabranie do domu.Ja osobiĹcie uwaĹźam Ĺźe powinno siÄ z dzieckiem jak najwiecej byÄ -przecieĹź to najpiÄkniejsze chwile kiedy zaczyna siÄ podnosiÄ ,raczkowaÄ ,chodziÄ ,wypowiadaÄ pierwsze sĹowa.MyĹlÄ ,ze takie wspĂłlnie spÄdzone chwile później przyniosÄ
efekty.Pozdraiwam |
|
Powrót do góry |
|
 |
| ulli88
| Dołączył: 01 Lut 2011 | Posty: 17 | |
|
Wysłany: 6 Wrz 2013, 13:59 Temat postu: hej |
|
|
TydzieĹ temu urodziĹam dziecko, otrzymaliĹmy tylko papier ze szpitala o urodzeniu cĂłrki bez imienia, gdzie zarejestrowaÄ imiÄ malutkiej? czy ktoĹ orientuje siÄ co jest potrzebne do wyrobienia paszportu? czy akt maĹĹźeĹstwa jest waĹźny z 2011r, czy muszÄ mieÄ nowy?? jestem w tym temacie zielona to moje pierwsze dziecko. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|