Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
| Kasia89
| Dołączył: 29 Gru 2011 | Posty: 176 | |
|
Wysłany: 6 Wrz 2013, 16:29 Temat postu: |
|
|
imie dla dziecka rejestrujesz w thjodskra, tam gdzie zalawia sie kenitale. Wyglada to po prosu jak wypelnienie jednego papierka na ktorym musza sie podpisac rodzice. Chyba, ze zamierzacie chrzcic, to wedy z tego co sie orientuje ksiadz wysyla informacje do rejestracyjnego. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| annaa
| Dołączył: 24 Mar 2013 | Posty: 3 | |
|
Wysłany: 6 Wrz 2013, 16:44 Temat postu: ... |
|
|
ulli88 napisał: | TydzieĹ temu urodziĹam dziecko, otrzymaliĹmy tylko papier ze szpitala o urodzeniu cĂłrki bez imienia, gdzie zarejestrowaÄ imiÄ malutkiej? czy ktoĹ orientuje siÄ co jest potrzebne do wyrobienia paszportu? czy akt maĹĹźeĹstwa jest waĹźny z 2011r, czy muszÄ mieÄ nowy?? jestem w tym temacie zielona to moje pierwsze dziecko. |
tydzieĹ temu wyrabiaĹam paszport dla swojej cĂłrki, potrzebne ci bÄdzie
jedno zdjÄcie, akt urodzenia dziecka ( moĹźe by po islandzku, dostaniesz go w þjĂłðskrĂĄ), akt maĹĹźeĹstwa moĹźe byÄ z 2011 (my taki mieliĹmy), wniosek o paszport i zgodÄ na wydanie paszportu wypeĹniacie na miejscu. Musicie byÄ oboje z dokumentem toĹźsamoĹci. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| ulli88
| Dołączył: 01 Lut 2011 | Posty: 17 | |
|
Wysłany: 6 Wrz 2013, 17:50 Temat postu: ... |
|
|
dziÄkuje bardzo za pomoc , a mam jeszcze pytanie odnoĹnie wpisania dziecka do ksiÄ
g w Polsce, robiĹ to ktoĹ?? i jak z nr PESEL?? |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Kasia89
|
Wysłany: 6 Wrz 2013, 19:27 Temat postu: |
|
|
a islandzki paszport - jesli dziecko ma isl. obywatelswo- wyrabiasz w Syslumadurinn, i potrzebny jest tylko kenitala dziecka. Zdjecie robi sie na miejscu. Koszt to jakies 3.000 isk. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Kasia89
|
Wysłany: 6 Wrz 2013, 19:35 Temat postu: |
|
|
Przy okazji, moze ktoras z was sie orientuje , jak wyglada sytuacja z nadaniem polskiego obywatelstwa ? Moi synowie, urodzeni na Islandii, dostali obywatelstwo islandzkie po ojcu , ktory ma obywatelstwo polskie i islandzkie. Ja jestem Polka. Przy nadaniu dziecku kenitala i rejestracji imienia wpisano od razu obywatelstwo islandzkie , bez pytania mnie, co oczywiscie bylo ok, bo zalezy mi zeby chlopcy mieli islandzkie, ale byloby milo zarejestrowac je w Polsce takze. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| czita Zbyt czÄsta publikacja ogĹoszeĹ!
| Dołączył: 24 Mar 2009 | Posty: 130 | |
|
Wysłany: 6 Wrz 2013, 22:28 Temat postu: |
|
|
Kasia89 napisał: | Przy okazji, moze ktoras z was sie orientuje , jak wyglada sytuacja z nadaniem polskiego obywatelstwa ? Moi synowie, urodzeni na Islandii, dostali obywatelstwo islandzkie po ojcu , ktory ma obywatelstwo polskie i islandzkie. Ja jestem Polka. Przy nadaniu dziecku kenitala i rejestracji imienia wpisano od razu obywatelstwo islandzkie , bez pytania mnie, co oczywiscie bylo ok, bo zalezy mi zeby chlopcy mieli islandzkie, ale byloby milo zarejestrowac je w Polsce takze. |
Musisz wyrobic dziecku numer PESEL, masz obywatelstwo polskie wiec tak jak tu dzieci beda mialy obywatelstwo po matce, to dziala tak samo jak tu. Aby dziecko dostalo obywatelstwo wystarczy ze jedno z rodzicow jest obywatelem, jesli nie masz stalego zameldowania,to bedziesz musiala je zrobic, udasz sie do urzedu z wlascicielem mieszkania gdzie bedziesz chciala sie zameldowac na stale, wracajac na Isl.bez problemu zmienisz pobyt staly na pobyt tymczasowy, jesli do teraz jestes na tymczasowym. Ja musialam zmienic pobyt staly na tymczasowy, dlatego aby nie wzywali corki do szkoly, jestesmy zameldowani u moich rodzicow na pobyt tymczasowy. _________________ "Nie moĹźemy utrzymaÄ Ĺźadnego dnia, ale moĹźemy go nie straciÄ" |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 6 Wrz 2013, 22:28 Temat postu: |
|
|
Kasia89 napisał: | Przy okazji, moze ktoras z was sie orientuje , jak wyglada sytuacja z nadaniem polskiego obywatelstwa ? Moi synowie, urodzeni na Islandii, dostali obywatelstwo islandzkie po ojcu , ktory ma obywatelstwo polskie i islandzkie. Ja jestem Polka. Przy nadaniu dziecku kenitala i rejestracji imienia wpisano od razu obywatelstwo islandzkie , bez pytania mnie, co oczywiscie bylo ok, bo zalezy mi zeby chlopcy mieli islandzkie, ale byloby milo zarejestrowac je w Polsce takze. |
Musisz wyrobic dziecku numer PESEL, masz obywatelstwo polskie wiec tak jak tu dzieci beda mialy obywatelstwo po matce, to dziala tak samo jak tu. Aby dziecko dostalo obywatelstwo wystarczy ze jedno z rodzicow jest obywatelem, jesli nie masz stalego zameldowania,to bedziesz musiala je zrobic, udasz sie do urzedu z wlascicielem mieszkania gdzie bedziesz chciala sie zameldowac na stale, wracajac na Isl.bez problemu zmienisz pobyt staly na pobyt tymczasowy, jesli do teraz jestes na tymczasowym. Ja musialam zmienic pobyt staly na tymczasowy, dlatego aby nie wzywali corki do szkoly, jestesmy zameldowani u moich rodzicow na pobyt tymczasowy. _________________ "Nie moĹźemy utrzymaÄ Ĺźadnego dnia, ale moĹźemy go nie straciÄ" |
|
Powrót do góry |
|
 |
| jaroszek
| Dołączył: 14 Wrz 2008 | Posty: 5 | |
|
Wysłany: 6 Wrz 2013, 23:57 Temat postu: |
|
|
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
| jaroszek
|
Wysłany: 6 Wrz 2013, 23:58 Temat postu: |
|
|
... |
|
Powrót do góry |
|
 |
| jaroszek
|
Wysłany: 6 Wrz 2013, 23:59 Temat postu: |
|
|
... |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Kasia89
|
Wysłany: 7 Wrz 2013, 10:27 Temat postu: |
|
|
Dzieki czita, jakos to ogarne, tylko kurcze ja jestem zameldowana i w Islandii i w Polsce, chyba bede musiala uregulowac sprawy w Polsce najpierw, bo stad sie nigdzie nie wybieram. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 7 Wrz 2013, 12:46 Temat postu: |
|
|
My tez do teraz bylismy zameldowani i tu i w Polsce, tyle ze nie mamy obywatelstwa isl, teraz naszym adresem stalym jest adres na Isl. nam nie robili problemow, powiedzieli w urzedzie, ze nie mozna miec 2 stalych pobytow. Podstawa jest miec numer PESEL, majac ten numer mozesz nawet starac sie o becikowe w Polsce. _________________ "Nie moĹźemy utrzymaÄ Ĺźadnego dnia, ale moĹźemy go nie straciÄ" |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 7 Wrz 2013, 12:50 Temat postu: |
|
|
My tez do teraz bylismy zameldowani i tu i w Polsce, tyle ze nie mamy obywatelstwa isl, teraz naszym adresem stalym jest adres na Isl. nam nie robili problemow, powiedzieli w urzedzie, ze nie mozna miec 2 stalych pobytow. Podstawa jest miec numer PESEL, majac ten numer mozesz nawet starac sie o becikowe w Polsce. _________________ "Nie moĹźemy utrzymaÄ Ĺźadnego dnia, ale moĹźemy go nie straciÄ" |
|
Powrót do góry |
|
 |
| nikita333
| Dołączył: 23 Sty 2010 | Posty: 86 | Skąd: NJARDVIK |
|
Wysłany: 7 Wrz 2013, 14:53 Temat postu: |
|
|
czita napisał: | My tez do teraz bylismy zameldowani i tu i w Polsce, tyle ze nie mamy obywatelstwa isl, teraz naszym adresem stalym jest adres na Isl. nam nie robili problemow, powiedzieli w urzedzie, ze nie mozna miec 2 stalych pobytow. Podstawa jest miec numer PESEL, majac ten numer mozesz nawet starac sie o becikowe w Polsce. |
No teraz to ciÄĹźko bÄdzie uzyskaÄ becikowe
http://wrolimamy.pl/nowe-zasady-przyznawania-becikowego-od-2013-roku/ |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Kasia89
|
Wysłany: 7 Wrz 2013, 16:40 Temat postu: |
|
|
Nie no tam bez przesady, i tak marna kasa z tego becikowego, przeliczajac na islandzkie to szkoda zachodu chyba . Moi chlopcy maja islandzkie i chcialabym, zeby tak zostalo, ale wiecie mysle przyszlosciowo, Unia Europejska, edukacja w Europie, wiec polski paszport moze sie przydac, poza tym naogladalam sie polskich dzieci wychowywanych an Islandie i wiem, ze jesli nie zawalcze o to, aby znali Polske, to w wieku dojrzewania oleja sprawe i nie bede sie specjalnie z tym krajem identyfikowac.
Klopot w tym, ze nie wybeiram sie do Polski jeszcze przynajmniej przez rok, chyba bede musiala poprosic ojca zeby mnie wymeldowal  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| AANKA6
| Dołączył: 30 Wrz 2009 | Posty: 8 | |
|
Wysłany: 8 Wrz 2013, 13:26 Temat postu: becikowe |
|
|
JeĹźeli dziecko urodziĹo siÄ po 31 grudnia 2012 roku, warunkiem przyznania becikowego jest nieprzekroczenie kryterium dochodowego w kwocie 1922 zĹotych na osobÄ w danej rodzinie. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| ulli88
| Dołączył: 01 Lut 2011 | Posty: 17 | |
|
Wysłany: 8 Wrz 2013, 14:02 Temat postu: ... |
|
|
czy ktĂłraĹ z Was leciaĹa z niemowlakiem 3 miesiÄcznym do Polski?? Jak takie dzieci znoszÄ
lot?? boje siÄ o uszka maĹej byĹby to lot z przesiadkÄ
. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| AANKA6
| Dołączył: 30 Wrz 2009 | Posty: 8 | |
|
Wysłany: 8 Wrz 2013, 21:38 Temat postu: |
|
|
moja coreczka miala 2 miesiace gdy lecielismy,tez sie balam jak mala zniesie lot,ale wszystko bylo dobrze nie plakala przy starcie i ladowaniu,dalam jej smoczek do ssania.Nie mart sie na zapas  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| MARCINIS1
| Dołączył: 26 Cze 2009 | Posty: 153 | Skąd: husavik |
|
Wysłany: 9 Wrz 2013, 17:37 Temat postu: Re: ... |
|
|
ulli88 napisał: | czy ktĂłraĹ z Was leciaĹa z niemowlakiem 3 miesiÄcznym do Polski?? Jak takie dzieci znoszÄ
lot?? boje siÄ o uszka maĹej byĹby to lot z przesiadkÄ
. | my lecielismy z przesiadujÄ
w obie strony z maĹym dwu miesiÄcznym dzieckiem nie byĹo Ĺźadnych problemĂłw woda i mleko podczas startu i ladowania , i skoczek , my dodatkowo mieliĹmy fotelik zeby nie trzymaÄ caĹy czas na rÄkach i pĂłzniej podczas czekania w cph caĹy czas dziecko spalo w foteliku |
|
Powrót do góry |
|
 |
| LUNA
| Dołączył: 09 Lis 2010 | Posty: 35 | |
|
Wysłany: 12 Wrz 2013, 19:36 Temat postu: |
|
|
Mam pytanie dotyczace kobiet w ciazy- czy kobieta w 6 miesiacu ciazy, ktora ma bardzo ciezka, fizyczna prace moze otrzymac zwolnienie lekarskie na pozostale trzy miesiace ciazy ? |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|