Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nast阷ny temat |
Autor |
Wiadomo舵 |
| Winia
| Do潮czy: 05 Mar 2007 | Posty: 69 | Sk眃: keflavik |
|
Wys砤ny: 1 Cze 2007, 12:48 Temat postu: |
|
|
Trzeba byc osobiscie i nie trzeba byc z dzieckiem tylko miec akt urodzenia przetlumaczony na polski przez tlumacza przysieglego, i trzeba zlozyc ten wniosek w ciagu trzech miesiecy od urodzenia dziecka. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| calineczka777
| Do潮czy: 17 Maj 2007 | Posty: 12 | |
|
Wys砤ny: 1 Cze 2007, 14:43 Temat postu: |
|
|
asica ja sie dowiadywa艂am 偶e jak lece z polski do innego kraju to musze mnie膰 za艣wiadczenie od lekarza ale jak ty lecisz do polski to raczej nie bedzie 偶adnego problemu gorzej jak b臋dziesz wraca膰 na islandi臋 ok 7 miesi膮ca lub po to wtedy we偶 koneicznie za艣wiadczenie bez przeciwskaza艅 do lotu w j臋zyku angielskim
a co do becikowego to dostajemy z polski po urodzeniu dziecka, trzeba akt urodzenia i trzeba byc osobi艣cie
pozdrawiam |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| aniapl Og艂oszeniodawca zweryfikowany
 | Do潮czy: 30 Kwi 2006 | Posty: 219 | Sk眃: by艂 Reykjavik - teraz Polska |
|
Wys砤ny: 12 Cze 2007, 2:35 Temat postu: |
|
|
Jak tam dziewczyny Wasze brzuszki i brzd膮ce?
Mi jest coraz ci臋偶ej, za dwa dni mam wizyt臋 u po艂o偶nej i bior臋 zwolnienie na 50% pracy. W ko艅cu ju偶 za dwa miesi膮ce si臋 rozdwoj臋
Ale za to pierwsza pociecha daje mi nie藕le popali膰, chyba jaki艣 zmutowany bunt trzylatka przechodzi, bo ju偶 nie wiem jak z ni膮 gada膰.
Pozdrawiam wszystkie pojedyncze i podw贸jne  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| calineczka777
|
Wys砤ny: 14 Cze 2007, 6:17 Temat postu: |
|
|
a u mnie pojawi艂y si臋 niespodziewane problemy musz臋 le偶e膰 mam zakaz spacerowania heheheh jeszcze tyle czasu do porodu a dzidzia pcha sie na 艣wiat
w p;oniedzia艂ek lece juz na islandi臋 by艂am u lekarza po za艣wiadczenie 偶e moge lecie膰 i napisa艂 mi po angielsku tylko martwi臋 sie czy to wystarczy aby wpu艣cili mnie na pok艂ad
pozdrawiam gor膮co  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Asica26
| Do潮czy: 21 Maj 2007 | Posty: 44 | Sk眃: Reykjavik |
|
Wys砤ny: 15 Cze 2007, 13:54 Temat postu: |
|
|
Hej Calineczka. Jak juz tu bedziesz to napisz jak Ci minal lot. Pozdrawiam |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| lipcowka
| Do潮czy: 12 Cze 2007 | Posty: 74 | Sk眃: REYKJAVIK |
|
Wys砤ny: 16 Cze 2007, 11:12 Temat postu: |
|
|
Witajcie ! Bede rodzic na poczatku lipca w Reykjaviku, to moja pierwsza ciaza.Niedawno zalatwialam urlop macierzynski-dokum.trzeba zlozyc na 8tyg.przed planowanym porodem,teraz biora pod uwage tylko 2 ostatnie launy, a tatusiowe mozna wykorzystac do ukonczenia przez dziecko 1,5roku.Dowiedzialam sie tez, ze w Reykjaviku jest tylko jedna polozna Polka-Patrycja.Do 30tc pracowalam, a pozniej wykorzystalam urlop wypoczynkowy, wczoraj bylam u lekarza i chcialam zwolnienie na te 3 tyg.ktore mi zostaly do porodu-podobno jak sie ma w miare dobre wyniki, to trzeba pracowac do konca, ale trafilam na fajna lekarke i udalo mi sie.Ciezko byloby teraz wrocic do pracy, brzych duzy i zaczely sie skurcze przepowiadajace i dziecko sie duzo kreci.
Aniapl napisz czy nie mialas problemu ze zwolnieniem na 50%
Calineczka777 czekam na info od Ciebie, nie martw sie, bedzie ok
piszcie o porodach tutaj, jestem ciekawa jak to bedzie , pozdrawiam |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|
Wys砤ny: 17 Cze 2007, 2:38 Temat postu: |
|
|
Hej lipc贸wka
Ze zwolnieniem na 50% nie ma ju偶 chyba problem贸w po 30 tyg ci膮偶y, przynajmniej ja nie mia艂am. Lekarz od r臋ki wystawi艂 zwolnienie, zawioz艂am do biura tam kobietka mi policzy艂a dni chorobowe kt贸rych nie wykorzysta艂am (dwa dni z ka偶dego miesi膮ca) i wyliczy艂a 偶e mog臋 by膰 na tym zwolnieniu prawie dwa miesi膮ce, tylko ja pewnie po miesi膮cu ju偶 p贸jd臋 na ca艂kowite zwolnienie a wtedy ju偶 b臋dzie p艂aci艂a ubezpieczalnia.
Co do porodu to ja id臋 ze swoj膮 t艂umaczk膮 (z kt贸r膮 ju偶 raz rodzi艂am) wi臋c nie zale偶y mi na polskiej po艂o偶nej, a zreszt膮 pewnie i tak ma艂o prawdopodobne, 偶e trafi臋 akurat w jej dy偶ur.
A o urlop macierzy艅ski to mi po艂o偶na m贸wi艂a, 偶e wystarczy 6 tyg przed porodem i艣膰. Czy du偶o papier贸w si臋 wype艂nia, bo nie pami臋tam i robi si臋 to na miejscu czy lepiej wzi膮膰 papiery i wype艂ni膰 w domu? I czy na tatusiowe trzeba od razu poda膰 konkretn膮 dat臋? Czy przed urlopem wystarczy i艣膰 zg艂osi膰 (np. kiedy dziecko b臋dzie mia艂o rok)
呕ycz臋 szybkiego i spokojnego porodu  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| lipcowka
|
Wys砤ny: 17 Cze 2007, 11:35 Temat postu: |
|
|
Hej Ania, ja wlasciwie tez zalatwialam macierzynskie na 6tyg.wczesniej ale w pracy powiedzieli mi, ze powinno sie to zalatwic przed 8tyg.W tym biurze daja Ci jeden dokum, ktory wypelniasz sama, drugi niesiesz do pracy i jeszcze zasw.od lekarza no i ksero tych 2 ostatnich wyplat-to wszystko razem odeslalam i dostalam odpowiedz po 3 tyg.
Tatusiowe mozna zglosic w kazdej chwili, moj maz na razie tego nie skladal.
Ja tez nie nastawiam sie na polozna, bo ide z mezem i z siostra, ktora mowi po islandzku wiec bede miala pomoc.
Chcialabym miec to juz za soba, mam, nadzieje, ze wszystko pojdzie dobrze.Pozdrawiam |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Iwona_Paulina
| Do潮czy: 28 Cze 2007 | Posty: 5 | |
|
Wys砤ny: 28 Cze 2007, 23:05 Temat postu: Por贸d |
|
|
Je偶eli wiecie to bardzo bym prosila o informacje czy w Islandii jest wyp艂acany zasi艂ek po porodzie, bo juz mam niedlugo termin do porodu. Nie chodzi mi o Barnabaetur.
Z g贸ry dziekuje i pozdrawiam. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| calineczka777
|
Wys砤ny: 4 Lip 2007, 10:50 Temat postu: witam wszystkie mamusie |
|
|
lot by艂 艣wietny nic nie dzia艂o sie pr贸cz mi艂ych wra偶e艅
czuje sie na razie dobrze tylko ma艂y buszuje niesamowicie w moim brzuszku i nie daje spac za艂atwiam sobie po woli lekarza ale nie my艣la艂am 偶e to takie trudne w moim przypadku dosta艂am ju偶 kenitala ale czekam wci膮偶 na papiery z polski z drukiem e104 by miec jakie艣 ubezpieczenie i nie p艂aci膰 tyle kasy wczoraj chcia艂am si臋 dowiedzie膰 ile kosztuj膮 hehehhe normalnie parodia po dw贸ch godzinach wedr贸wki po szpitalach i przuchodniach trafi艂am na pani膮 kt贸ra zna艂a takie informacje
jestem zszokowana brakiem wiedzy islandzkiej s艂u偶by zdrowia albo to jaka艣 zmowa milczenia
piszcie mamuski o jaki艣 dodatkach kt贸re przys艂uguj膮 na dzieci
pozdrawiam gor膮co  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| calineczka777
|
Wys砤ny: 4 Lip 2007, 11:16 Temat postu: |
|
|
co to jast Barnabaetur |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| esmerka31
| Do潮czy: 19 Lut 2007 | Posty: 542 | |
|
Wys砤ny: 4 Lip 2007, 12:19 Temat postu: barnabaetur |
|
|
Zasilek rodzinny. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| lipcowka
|
Wys砤ny: 4 Lip 2007, 12:26 Temat postu: |
|
|
hej calineczka, jak ci sie podoba Islandia ?
ja mam jeszcze kilka dni do porodu, bede pisala w miare mozliwosci jak to wszystko wyglada.
nie martw sie, zalatwisz formalnosci i bedzie dobrze.
na kiedy masz termin ? |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| calineczka777
|
Wys砤ny: 4 Lip 2007, 13:56 Temat postu: |
|
|
termin mam na 9 wrze艣nia drogie tu s膮 wizyty u lekarza pierwsz膮 mam 10 lipca z t艂umaczem |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| calineczka777
|
Wys砤ny: 4 Lip 2007, 19:41 Temat postu: |
|
|
jak i gdzie mo偶na za艂atwi膰 ten zasilek rodzinny |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| esmerka31
|
Wys砤ny: 4 Lip 2007, 20:42 Temat postu: hej |
|
|
Najpierw musi sie urodzic dziecko...........
Potem trzeba sie rozliczyc razem z dzieckiem......
Wiec moze po roku.....
R铆kisskattstj贸ri - Laugavegi 166 - 150 Reykjav铆k - Kt. 540269 6029
S铆mi 563 1100 - Fax 562 4440 - rsk@rsk.is |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|
Wys砤ny: 4 Lip 2007, 23:22 Temat postu: |
|
|
Esmerka, a nie jest przypadkiem tak, 偶e zasi艂ek rodzinny zaczynaj膮 nalicza膰 od nowego roku? Je艣li dziecko urodzi si臋 w styczniu to si臋 czeka ca艂y rok a jak w grudniu to tylko miesi膮c?
Ja w ka偶dym razie niczego nigdzie nie zg艂asza艂am i od stycznia (c贸rk臋 urodzi艂am w lutym) zacz臋艂am dostawa膰 zasi艂ek. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| esmerka31
|
Wys砤ny: 5 Lip 2007, 0:19 Temat postu: zasilek |
|
|
Urodzilas w lutym a zasilek dostalas w styczniu...po roku od urodzenia....Czy aby napewno rozmawiamy o tym samym?
Zasilek rodzinny placony jest w lutym i maju zaliczkowo, potem jest roliczenie w sierpniu i ponowny w listopadzie..
Podalam adres jakby sie ktos chcial czegos blizej dowiedziec a nie zglaszac.Dziecko tez musi przeczekac okres rozliczeniowy.
Pozdrawiam:) |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|
Wys砤ny: 5 Lip 2007, 0:50 Temat postu: |
|
|
Tak piszemy o tym samym
Pierwszy zasi艂ek dosta艂am na koniec stycznia, a poniewa偶 wi臋kszo艣膰 moich kole偶anek tak mia艂a, to my艣la艂am, 偶e taka jest regu艂a.
Cytat: | Podalam adres jakby sie ktos chcial czegos blizej dowiedziec a nie zglaszac. |
Wiem, ale Calineczka pyta艂a gdzie to si臋 za艂atwia, wi臋c napisa艂am, 偶e to si臋 za艂atwia samo  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Asica26
| Do潮czy: 21 Maj 2007 | Posty: 44 | Sk眃: Reykjavik |
|
Wys砤ny: 5 Lip 2007, 14:06 Temat postu: |
|
|
czesc Calineczka777.
Ja place u lekarza sporo bo nie jestem tu ubezpieczona. Pierwsza wizyta 8000 koron, wizyta u poloznej 4100, badania typu krew i mocz 2200, usg w szpitalu 20000koron. Porod od 40000 do 50000 koron.
Sprawdzali u Ciebie to zaswiadczenie od lekarza ze nie ma przeciwwskazan do lotu??Pozdrawiam |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|