Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
| princessa2013
| Dołączył: 18 Mar 2013 | Posty: 6 | Skąd: wrocĹaw |
|
Wysłany: 17 Kwi 2013, 7:55 Temat postu: |
|
|
a czy znacie jakieĹ danie z ich kuchni regionalnej, ktĂłre nie jest na miÄsie, a jest bardzo smaczne? |
|
Powrót do góry |
|
 |
| turboneta
 | Dołączył: 15 Lip 2008 | Posty: 1195 | Skąd: GdaĹsk |
|
Wysłany: 17 Kwi 2013, 18:15 Temat postu: |
|
|
Zupa chlebowa
Kilka dni temu robiĹam z pumpernikla, bo w Polsce niestety nie ma moĹźliwoĹci zakupu sĹodkiego ciemnego chleba, z ktĂłrego robi siÄ zupÄ. DodaĹam nieco wiÄcej brÄ
zowego cukru i wyszĹa fantastyczna  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Saksofoni
| Dołączył: 10 Kwi 2013 | Posty: 4 | |
|
Wysłany: 22 Kwi 2013, 21:06 Temat postu: |
|
|
PamiÄtam, Ĺźe pierwszym daniem jakie jadĹam na Islandii byĹ Plokkfiskur, czyli duszona ryba Ĺapcie przepis, moĹźe Wam teĹź posmakuje
SkĹadniki:
10 dag mĹodych ziemniakĂłw
1 kg ryby Ĺupacza
1-2 pokrojone cebule
1 l mleka
7,5 dag masĹa
10 dag mÄ
ki
1 ĹyĹźeczka biaĹego pieprzu
1 ĹyĹźeczka curry
SposĂłb przygotowania:
UgotowaÄ ziemniaki do miÄkkoĹci, odparowaÄ, odstawiÄ. RybÄ gotowaÄ 10 minut, nastÄpnie odsÄ
czyÄ. PoĹÄ
czyÄ mÄ
kÄ z masĹem, dodaÄ pieprz i curry - dobrze zamieszaÄ. DolaÄ mleka, wĹoĹźyÄ cebule i mieszaÄ na maĹym ogniu aĹź do zgÄstnienia. Teraz dodaÄ rybÄ i mieszaÄ do uzyskania jednolitej konsystencji. W koĹcu pokroiÄ ziemniaki na 3-4 czÄĹci, ostroĹźnie wĹoĹźyÄ do potrawy i podgrzaÄ. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Belinda098
| Dołączył: 27 Sie 2013 | Posty: 4 | |
|
Wysłany: 27 Sie 2013, 9:15 Temat postu: |
|
|
Znam tylk odania miÄsne z podrobĂłw. MÄ
Ĺź nie cierpi, czasem tesknimi za PolskÄ
kuchniÄ
. Ale z reguĹy gotujemy to na co nas stac. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 30 Sie 2013, 22:15 Temat postu: |
|
|
KjĂśt supa na swieto wikingow w Hafnafjordur, ewentualnie w restauracji przy Gullfoss , kazdy kto to zaneguje to smakowy degenerat  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| pomalutku
| Dołączył: 20 Sty 2011 | Posty: 38 | |
|
Wysłany: 15 Wrz 2013, 17:02 Temat postu: |
|
|
Sxxxxn napisał: | KjĂśt supa na swieto wikingow w Hafnafjordur, ewentualnie w restauracji przy Gullfoss , kazdy kto to zaneguje to smakowy degenerat  |
Dawno nie prĂłbowaĹem tej w Hafnafjordur, ale to coĹ koĹo Gullfoss nawet koĹo smacznej kjotsupy nie staĹo. CieĹka zupka dla turystĂłw. Bywam tam czesto w sprawach zawodowych i mimo, iĹź mam jÄ
za darmo jadam jÄ
tylko jezeli umieram z gĹodu. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| lipek77 UĹťYTKOWNIK ZBANOWANY
| Dołączył: 21 Lut 2010 | Posty: 42 | Skąd: HAFNARFJORDUR |
|
Wysłany: 15 Wrz 2013, 21:38 Temat postu: islandzka kuchnia |
|
|
WĹaĹnie,kjot zupa jest zajebista.
Jak ma ktoĹ smaka to polecam fajnÄ
knajpke w Reykholt-CAFE MIKA.zaraz przy rondzie.naprawde lepszej dawno nie jadĹem  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| baszta
| Dołączył: 04 Wrz 2013 | Posty: 5 | Skąd: Warszawa/ PL |
|
Wysłany: 16 Wrz 2013, 21:03 Temat postu: |
|
|
A moĹźe ktoĹ dysponuje swoim przepisem na KjĂśt supa ? |
|
Powrót do góry |
|
 |
| beny
| Dołączył: 18 Wrz 2013 | Posty: 7 | Skąd: WrocĹaw |
|
Wysłany: 18 Wrz 2013, 13:51 Temat postu: |
|
|
MiaĹem przyjemnoĹÄ jeĹÄ wÄdzonego barana zaĹatwionego przez kumpla i powiem wam Ĺźe cos wspaniaĹego . Jesli tylko bÄdziecie mieli moĹźliwoĹÄ to sprĂłbujcie  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| gdyasg
| Dołączył: 18 Wrz 2013 | Posty: 3 | |
|
Wysłany: 18 Wrz 2013, 21:25 Temat postu: |
|
|
lifrarpylsa - mnie szczerze mĂłwiÄ
c trochÄ przeraĹźa PrĂłbowaliĹcie? |
|
Powrót do góry |
|
 |
| bjorkjoga
| Dołączył: 23 Wrz 2013 | Posty: 5 | |
|
Wysłany: 23 Wrz 2013, 14:50 Temat postu: |
|
|
Nie przepadam za baraninÄ
, wiec wÄdzona nie jest dla mnie, chyba teĹź nie odwaĹźyĹbym siÄ na lifrarpylsa. Chyba jestem trochÄ zamkniÄty jeĹli hcodzi o nowe smaki. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| turboneta
 | Dołączył: 15 Lip 2008 | Posty: 1195 | Skąd: GdaĹsk |
|
Wysłany: 23 Wrz 2013, 15:17 Temat postu: |
|
|
gdyasg napisał: | lifrarpylsa - mnie szczerze mĂłwiÄ
c trochÄ przeraĹźa PrĂłbowaliĹcie? |
Nie ma w tym nic przeraĹźajÄ
cego. PrzecieĹź w Polsce sÄ
podobne produkty tylko z innego gatunku miÄsa. Mi to przypomina coĹ w rodzaju kaszanki czy salcesonu. Nie jest to moĹźe coĹ co powala smakowo pomimo tego, Ĺźe uwielbiam baraninÄ ale jest ciekawe w smaku.
Trzeba sprĂłbowaÄ  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| koko287
| Dołączył: 08 Paź 2013 | Posty: 3 | Skąd: Szczecin |
|
Wysłany: 8 Paź 2013, 17:27 Temat postu: |
|
|
Kuchnia islandzka jest bardzo ciekawa smakowo Polecam nie ma co sie przerazac jakimis potrawami - wezcie pod uwage co my jemy... swinie Wytaplana w blocie oblesna...  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| gisli74
| Dołączył: 08 Lip 2011 | Posty: 582 | |
|
Wysłany: 8 Paź 2013, 21:25 Temat postu: |
|
|
turboneta napisał: | gdyasg napisał: | lifrarpylsa - mnie szczerze mĂłwiÄ
c trochÄ przeraĹźa PrĂłbowaliĹcie? |
Nie ma w tym nic przeraĹźajÄ
cego. PrzecieĹź w Polsce sÄ
podobne produkty tylko z innego gatunku miÄsa. Mi to przypomina coĹ w rodzaju kaszanki czy salcesonu. Nie jest to moĹźe coĹ co powala smakowo pomimo tego, Ĺźe uwielbiam baraninÄ ale jest ciekawe w smaku.
Trzeba sprĂłbowaÄ  |
Kolega chciaĹ to na gorÄ
co zrobiÄ - dwa dni mieszkanie musiaĹ wietrzyÄ.
Moim zdaniem, generalnie jest jadalne islandzkie jedzenie. W skali od 1 do 10 to daĹbym 3, albo nawet 4. Ĺťeby jeszcze nie wÄdzili tych przysmakĂłw na baranich bobkach  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| turboneta
 | Dołączył: 15 Lip 2008 | Posty: 1195 | Skąd: GdaĹsk |
|
Wysłany: 9 Paź 2013, 16:57 Temat postu: |
|
|
A ja jadĹam to wĹaĹnie wiele razy na ciepĹo jako danie obiadowe z ziemniakami i puree z brukwi.
WÄdzonÄ
baraninÄ uwielbiam  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| gisli74
| Dołączył: 08 Lip 2011 | Posty: 582 | |
|
Wysłany: 9 Paź 2013, 20:11 Temat postu: |
|
|
turboneta napisał: |
WÄdzonÄ
baraninÄ uwielbiam  |
No wiem, pamiÄtam. Róşne zboczenia sÄ
. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| beatapupek8422
| Dołączył: 14 Paź 2013 | Posty: 1 | Skąd: Olsztyn |
|
Wysłany: 14 Paź 2013, 21:05 Temat postu: czeĹÄ |
|
|
Co kraj to obyczaj... ale kuchniÄ majÄ
dobrÄ
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Kasia89
| Dołączył: 29 Gru 2011 | Posty: 176 | |
|
Wysłany: 16 Paź 2013, 15:04 Temat postu: |
|
|
A ja sie ni cholery nie moge przekonac ...
Biorac pod uwage ubostwo warzyw i owocow, miesa to i ta kuchnia jest bardzo uboga. Poza tym mam banie zryta przywiazaniem do tradycji i za nic nie odmowie naszym rodzimym kluskom slaskim, surowkom i roladkom. Meza i dziecko tez przekonalam do polskiej chocbym bardzo chiala, no nie znalazlam jeszcze nic, coby mi podeszlo z islandzkich specjalow.
A okazji mialam wiele, bo i tu juz siedze kilka la, ii pelno znajomych Islandczykow w rodzinie.
Okej- raz czy dwa razy w miesiacu wyjdziemy zjesc na miescie i nie oszukujmy sie - ryba, ryba, ryba, owoce morza i lamba. Dobrze przyrzadzone wiadomo, ze jest dobre, ale mozna sie tym opatrzyc, objesc itd. wiec ja jednak wracam do naszej roznorodnej kuchni.
Swoja droga, Islandczycy potrafia naprawde swietnie grilowac . Steki sa pieknie wysmazone, miesko dobrze przyprawione, do tego genialne sosy i salatki ... |
|
Powrót do góry |
|
 |
| krakowiak-andrzej
| Dołączył: 29 Paź 2013 | Posty: 1 | Skąd: Olsztyn |
|
Wysłany: 5 Lis 2013, 21:00 Temat postu: opis |
|
|
alexcure napisał: | einar napisał: | A z iceland.pl juĹź wszystkie przepisy wykorzystane? :wink:
Ciekawe przepisy |
ha, dziekuje za nie bardzo, sa swietne, taki przedsmak Islandii... dla mnie... |
super:) moĹźe namĂłwiÄ swojÄ
kobietÄ ĹźebyĹmy razem coĹ z tego zrobili... |
|
Powrót do góry |
|
 |
| ptolem
| Dołączył: 01 Gru 2013 | Posty: 1 | Skąd: Warszawa |
|
Wysłany: 1 Gru 2013, 22:49 Temat postu: |
|
|
attena napisał: | W Polsce jak najbardziej mozna kupic brukiew- przynjamniej na Kaszubach :-)
Gotuje sie z niej zupe bardzo podobna do kjĂśtusĂşpa- tylko zamiast baraniny na gesinie :-) |
W Warszawie kompletnie niedostÄpna, a szukam od dawna. No i coĹ czujÄ, Ĺźe jak gdzieĹ bÄdzie, to w cenie jak za karczochy czy koper wĹoski, choÄ to pewnie nie jest aĹź taki rarytas. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|