Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
| lovisa OgĹoszeniodawca zweryfikowany
 | Dołączył: 16 Lip 2007 | Posty: 1047 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 15 Lip 2012, 18:41 Temat postu: |
|
|
powiem tak, kazdy doswiadcza depresjii na swoj sposob....
Ja Jak przyjechalam mialam 21 lat... harcerstwo, bylam przyoczna.. Duzo znajomych, rajdy, wypady, organizowanie fanych spotkan przy piwku...( harcerz pije i pali tak aby go nie zlapali, mowi 11 przykazanie hehehe)
Jak przyjechalam tu to trafilam do fabryki rybnej. Tylko tak mozna bylo dostac kontrakt. Pracowalam, ciezko znosilam brak osob z mojego otoczenia.
Dookola mnie pojawily sie dziewczyny z innego, moim zdaniem innego, swiata.. Do dzis pamietam jak stalam w oknie w grudniu o 12:00 i czekalam az sie rozjasni.... Mam do dzis zdjecia w albumie niby robione w nocy a to bylo w islandzki zimowy dzien...
W Polsce zostawilam chlopaka, wiekla milosc jaka sie niei zdarza... ( widac sie zdaza bo po 13 latach sie zakochalam mocno na nowo z wzajenmnoscia czeko zycze kazdemu)
Wtedy jeszcze blo srednio ale pozniej zaczelo odpier***....
Wszystko bylo do xxxx... ludzie do okola.. praca, wyzysk polaka... male stawki, do xxxx mieszkanie.. ogolnie zalamalo sie wszsyko.. Facet mnie zostawil bo wyjechal do USA na studia... Totalna xxxx...
Nie nie wstydze sie o tym pisac tu na tym dzikim forum, bo duzo balwanow juz tego nie czyta... a nawet to co? to moja wlasn historia pisana przz zycie...
szczerze? Ksiazke bym mogla napisac o tym co tu przezylam czego doswiadczylam i doswiadczam dalej.. przykladem moze byc to ze mi odebrano polowe zasilku tylk o za to ze jestem z kims......
inna historia...
Mam wyjeb****e na duzo zeczy..
Wazne to cieszyc sie tym co robimy teraz. To jk bedzie wygladalo nasze jutro..
Lubie tlumaczyc.. Rozbie to po angielsku ( info dla innych) Ale zawsze to robie tak zeby osoba byla zadowolona bo jak jest to i ja sie ciesze ze udalo mi sie cos osiagnac... a to wazne moi drodzy!
Pisala wczesniej robie swetry islandzki, bo lubie, teraz robie cos innego, tajemniczego ale powiem pozniej cos wiecej..
Kochani depresjonowicze!
Depresja to bzdura z punktu widzenia, Depresja to kochanka, wpada i wypada.... to trzeba przezyc...
Czy sa tu chetni na spotkanie???
Zawsze mozna cos zorganizowac, sa do tego celu odpoeidnie miejsca i pomoc a ja moge tlumaczyc jesli ktos potrzebuje..... bo sama tam pojde....
Czarne i biale,
Zimne i cieple,
Suche i mokre,
Wysoko i nisko....
Islanida i depresja...
walczmy z nia poki mozna!! Pamietajcie! to my panujemy nad nia a nie ona nad nami!!!
Piszcie na priv jak cos!pozdrawiam! |
|
Powrót do góry |
|
 |
| zatroskany ILOĹÄ OSTRZEĹťEĹ: 2
| Dołączył: 09 Paź 2008 | Posty: 1220 | |
|
Wysłany: 19 Lip 2012, 21:01 Temat postu: |
|
|
^Wzruszajaca historia ale jest takie jakies wrazenie ze sama z wlasnej woli pakowalas sie w warunki wysoce sprzyjajace depresji .
Narzekanie na zasilek chyba nie jest uzasadnione  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| plis102
| Dołączył: 11 Kwi 2013 | Posty: 7 | |
|
Wysłany: 11 Kwi 2013, 16:59 Temat postu: |
|
|
NaleĹźy pamiÄtaÄ, Ĺźe depresja jest jednostkÄ
chorobowÄ
, a nie tylko i wyĹÄ
cznie chandrÄ
lub uczuciem smutku. Jej leczenie nie moĹźe przebiegaÄ samodzielnie. Powinien siÄ tym zajÄ
c lekarz psychiatra. Leczenie kliniczne, w szpitalu jest rzadko konieczne. NajczÄĹciej moĹźna leczyÄ chorobÄ poprzez wizyty u specjalisty. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| kolumbus
| Dołączył: 03 Lis 2012 | Posty: 6 | |
|
Wysłany: 29 Maj 2013, 4:23 Temat postu: |
|
|
Chyba mnie dopadĹa  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| ziggi ILOĹÄ OSTRZEĹťEĹ: 1
| Dołączył: 16 Lut 2013 | Posty: 78 | |
|
Wysłany: 29 Maj 2013, 22:25 Temat postu: |
|
|
suche i mokre i wilgotne
ohhh |
|
Powrót do góry |
|
 |
| kolumbus
| Dołączył: 03 Lis 2012 | Posty: 6 | |
|
Wysłany: 1 Cze 2013, 20:13 Temat postu: |
|
|
ziggi napisał: | suche i mokre i wilgotne
ohhh |
CoĹ w ten deseĹ
Tak na marginesie depresja moĹźe byÄ rĂłwnieĹź bardzo korzystnym doĹwiadczeniem w Ĺźyciu czĹowieka. W zasadzie po jej pokonaniu zaczyna siÄ nowy rozdziaĹ w Ĺźyciu. To jak druga szansa dana przez los, ale niekoniecznie droga do nieĹmiertelnoĹci  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| ziomex123-91
| Dołączył: 22 Lip 2012 | Posty: 59 | |
|
Wysłany: 24 Sie 2013, 12:16 Temat postu: depresja a zasiĹek |
|
|
Witam.
ChciaĹabym spytaÄ jak tu jest z zasiĹkiem kiedy sama siÄ zwolniÄ??
PracujÄ na Islandii juĹź ponad rok w szklarnii. Ostatnio praca wymÄcza mnie strasznie fizycznie i przede wszystkim psychicznie przez innych pracownikĂłw. nie mam juĹź siĹy iĹÄ kaĹźdego dnia do roboty. strasznie zle mi jest na islandii a nie mowie juz o tym jak ciezko mi w pracy. codziennie zastanawiam sie o powrocie ale wiem ze w polsce nie czeka mnie nic kolezanka powiedziala mi ze w takim przypadku moge sie zwolnic i pojsc na zasilekj. tylko pytanie czy mi wtedy rĂłnieĹź przysĹuguje??
i kolejne moje pytanie jesli tak to co powinnam zrobic krok po kroku Ĺźeby ten zasiĹek dostac? musze pojsc do szefa dogadac sie z nim jakos? podawac powod? czy tylko rozwiÄ
zaÄ kontrakt? musi byc napisane ze np z mojej winy/jego albo ze za porozumieniem stron cyz to jest wazne? i ile mam okresu wypowiedzenia? jak to wyglÄ
da z skĹadaniem wniosk,Ăłw? z czekaniem na ten zaziĹÄk? i jak wyglÄ
da jak juz dostane?? musze sie co jakiĹ czas zgĹaszaÄ na jakieĹ rozmowy?
Tylko tu jest problem - nie posiadam prawa jazdy ani samochodu a raczej nikt nie bedzie mogl mnie wozic czy na takie rozmowy czy do innej pracy, bo moj chlopak pracuje a mieszkamy w malej wiosce oddalonej od selfossu o ponad 40km od fludiru tez ok 40 a juz o reykjaviku nie mowie dlatego moze byc ciezko z dojezdzaniem do nowej pracy a w mojej wiosce mysle ze juz zadnej pracy sie nie znajdzie.
ProszÄ o pomoc, bo juĹź napprawdÄ nie dajÄ rady, a do Polski nie mogÄ wrĂłciÄ |
|
Powrót do góry |
|
 |
| rmkowalczyk
| Dołączył: 20 Sie 2013 | Posty: 9 | Skąd: Katowice |
|
Wysłany: 26 Sie 2013, 10:06 Temat postu: |
|
|
Czy to przez pogodÄ/pracÄ czy przez brak znajomych odczuwacie symptomy depresji ? |
|
Powrót do góry |
|
 |
| pola1981
| Dołączył: 09 Kwi 2007 | Posty: 28 | Skąd: reykjavik/brethold |
|
Wysłany: 26 Sie 2013, 12:34 Temat postu: |
|
|
moĹźna doprowadziÄ siÄ tutaj do depresji dlatego ja siÄ z stÄ
d zmywam juĹź na zawsze, ten kraj jest zamulony,pogoda sama wiecie, a niechce marnowaÄ Ĺźycia, niestety ale zostajÄ
tu ludzie ktorzy muszÄ
nappie......na kredyty w polsce, to nie dla mnie takie Eldorado |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 30 Sie 2013, 22:39 Temat postu: |
|
|
To po c.....j tu zawitaliscie? Pogoda moze nie sloneczna ale nie jest przynajmniej upalnie, zima nie jest mroznie ze pod nosem zamarza wiec czego mozna oczekiwac od wyspy pod kolem podbiegunowym ? |
|
Powrót do góry |
|
 |
| ziggi ILOĹÄ OSTRZEĹťEĹ: 1
| Dołączył: 16 Lut 2013 | Posty: 78 | |
|
Wysłany: 30 Sie 2013, 23:50 Temat postu: |
|
|
po tygodniowce mam kilka dni depresji,jak policze straty finansowe i moralne.i mowie, toc to szok.... |
|
Powrót do góry |
|
 |
| gisli74
| Dołączył: 08 Lip 2011 | Posty: 582 | |
|
Wysłany: 31 Sie 2013, 0:21 Temat postu: |
|
|
Na frasunek dobry trunek
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 31 Sie 2013, 10:48 Temat postu: |
|
|
Gisli, i to jest wlasnie najlepsze lekarstwo  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| gisli74
| Dołączył: 08 Lip 2011 | Posty: 582 | |
|
Wysłany: 31 Sie 2013, 15:36 Temat postu: |
|
|
Sxxxxn napisał: | Gisli, i to jest wlasnie najlepsze lekarstwo  |
Wiem  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Arina
 | Dołączył: 16 Sty 2007 | Posty: 388 | Skąd: Keflavik |
|
Wysłany: 18 Wrz 2013, 12:13 Temat postu: |
|
|
Sxxxxn napisał: | To po c.....j tu zawitaliscie? Pogoda moze nie sloneczna ale nie jest przynajmniej upalnie, zima nie jest mroznie ze pod nosem zamarza wiec czego mozna oczekiwac od wyspy pod kolem podbiegunowym ? |
Dobre pytanie A kto byl pierwszym polakiem/polkÄ
na Islandii ? MoĹźe wiecie? W jakim celu ta dana osoba przyleciaĹa , do pracy czy studiowaÄ ? Z tego co ja pamiÄtam ( za moich czasĂłw ) wszyscy przylatywali do pracy przy rybach.
WracajÄ
c do depresji , to moim zdaniem objawy depresji , przebieg choroby i leczenie jest zaleĹźne od nas samych . Nasz charakter, siĹa woli , lub jej brak , zle znoszony stres , lub zbyt duĹźa jego dawka , dramat Ĺźyciowy, wszystko ma wpĹyw. My kobiety mamy jeszcze dwa dodatkowe czynniki , burzÄ chormonow przed okresem i ciÄ
ĹźÄ , gdzie po urodzeniu dziecka gwaĹtownie spada dawka chormonalna. Mnie dopadĹa depresja po porodowa . MogÄ porĂłwnaÄ to do wpadniecia w wielki dóŠgdzie na samym dnie jest piasek . Chcesz wyjĹÄ ale nie moĹźesz bo wpadasz gĹÄbiej , lecz gdy juz sie uwolnisz to zrobisz wszystko by tam nie wpaĹÄ. Gdy byĹo sie juz na tym dnie , to nie chce sie tam juz nigdy wrĂłciÄ . Jednak sa takie chwile , takie stany ĹwiadomoĹci , ze jednak czĹowiek zbliĹźa sie do krawÄdzi doĹu ale majÄ
c na uwadze i pamiÄtajÄ
c jak tam jest silnie walczy o to by tam nie wpaĹÄ. Taka walka bedzie juz do koĹca Ĺźycia .
Nie wiem czy ktokolwiek to zrozumie , moze osoba ktĂłra przeĹźyĹa ten stan .
Z tego cos sie orientuje to psycholog dla rodzin z maĹymi dzieÄmi ( chyba do 3 lat ) jest za darmo . PaĹstwo pokrywa wszystkie wizyty. Jesli nie zna sie jÄzyka to zamawianych jest wtedy tĹumacz . Tylko kto by chciaĹ uwywnetrzniac sie przy obcej osobie i mĂłwiÄ o swoich najbardziej intymnych sprawach . Jest to bardzo trudne .
Polski psycholog ? Pewnie miaĹby/miaĹaby "peĹne rÄce roboty" . OczywiĹcie jesli pracowaĹby legalnie , z zatrudnienia w ktĂłrymĹ z islandzkich szpitali , czy przychodni . Z tego co pamietam to jakiĹ czas temu byĹa taka pani co ogĹaszaĹa sie jako psycholog , chyba nawet na tym forum . Pamietam tez , ze przyjmowaĹa w jakimĹ obskurnym hotelowym pokoiku , bez okazania jakichkolwiek dokumentĂłw ze jest psychologiem z wyksztaĹcenia , braĹa za godzinÄ 5 tys . TĹumaczyĹa sie tym , ze nie ma papierĂłw bo czeka na nie z Polski . Wiem , bo moj znajomy korzystaĹ z jej pomocy , ale niestety rozmowa z niÄ
nic nu nie daĹa .
Miejmy uszy i oczy szeroko otwarte . _________________ Dziekuje wiatru ,bo chroni mnie przed sloncem  |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 18 Wrz 2013, 21:18 Temat postu: |
|
|
Mozna by powiedziec ze Daniel Vetter, aczkolwiek byl czechem ale ksiazke wydal po polsku , witaj Arina, dawno Cie tu nie bylo   |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Arina
 | Dołączył: 16 Sty 2007 | Posty: 388 | Skąd: Keflavik |
|
Wysłany: 19 Wrz 2013, 13:17 Temat postu: |
|
|
OczywiĹcie , troszkÄ mnie nie byĹo . Ĺťycie mnie nie rozpieszcza , zgotowaĹo mi depresjÄ , kryzys w zwiÄ
zku , a teraz musiaĹam uporaÄ sie z rakiem nerki . Ĺťyje , ma sie dobrze i brnÄ do przodu . Podaj mi adres Sxxxxn to wyslÄ tobie te dwa obrazy bo juz tak dĹugo czekajÄ
 _________________ Dziekuje wiatru ,bo chroni mnie przed sloncem  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| turboneta
 | Dołączył: 15 Lip 2008 | Posty: 1195 | Skąd: GdaĹsk |
|
Wysłany: 19 Wrz 2013, 15:40 Temat postu: |
|
|
@arina, ĹźyczÄ duĹźo siĹy i powrotu do zdrowia. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| noir Zbyt czÄsta publikacja ogĹoszeĹ!
| Dołączył: 27 Sty 2012 | Posty: 64 | |
|
Wysłany: 20 Wrz 2013, 21:12 Temat postu: |
|
|
Z tego co pamietam to jakiĹ czas temu byĹa taka pani co ogĹaszaĹa sie jako psycholog , chyba nawet na tym forum . Pamietam tez , ze przyjmowaĹa w jakimĹ obskurnym hotelowym pokoiku , bez okazania jakichkolwiek dokumentĂłw ze jest psychologiem z wyksztaĹcenia , braĹa za godzinÄ 5 tys . TĹumaczyĹa sie tym , ze nie ma papierĂłw bo czeka na nie z Polski . Wiem , bo moj znajomy korzystaĹ z jej pomocy , ale niestety rozmowa z niÄ
nic nu nie daĹa .
JESLI O TA PANIA CHODZI TO MIALAM TEZ Z NIA DOCZYNIENIA - JEDNA WIELKA NACIAGACZKA |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Starks
| Dołączył: 25 Cze 2011 | Posty: 6 | |
|
Wysłany: 13 Paź 2013, 1:43 Temat postu: |
|
|
ludzie znajdzcie sobie jakÄ
ĹĹ pasjÄ. Malowanie, granie na pianinie, sport cokolwiek. Bo jak sie Ĺźyje tylko praca dom i picie piwa to niestety siada na czachÄ. A na ciemnoĹci jest Solarium koszt 600kr. W Polsce tez ciemnica zimÄ
prawie non stop i bida, Ĺźe aĹź piszczy. Tam to dopiero ludzie majÄ
depresje...tzn nie majÄ
bo nawet czasu na niÄ
nie majÄ
taki zapierd##l |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|