Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
| mjkl ILOĹÄ OSTRZEĹťEĹ: 1
| Dołączył: 26 Paź 2006 | Posty: 2605 | |
|
Wysłany: 12 Lis 2006, 4:00 Temat postu: |
|
|
efeilliaid napisał: | [...] Niemcy ostatnio patrzÄ
na jej paszport bardzo podejrzliwie. Czy ktoĹ na tym forum miaĹ problemy z prawie wyczerpanym granatowym polskim paszportem w Islandii? |
islandczycy nie sa tak skrupulatni jak niemcy ;] sam mam stary, granatowy paszport i nie bylo zadnych problemow. co prawda wazny bedzie jeszcze przez 2 lata ale jest dosc mocno zuzyty... naderwane zdjecie, rozmazany tusz, zalany w 2 miejscach... jesli kojarzysz, to wyglada prawie jak zalane atramentem papiery herr gulke z przygod franka dolasa ;] |
|
Powrót do góry |
|
 |
| pstpila
| Dołączył: 07 Lis 2006 | Posty: 14 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 5 Gru 2006, 0:52 Temat postu: |
|
|
Czy moglby ktos napisac, jak teraz wyglada sytuacja po 01.06.2006 w sprawie wyjazdow PolakĂłw do pracy na Islandie? Poza tym pracowalem ponad rok w UK i mam tam status brytyjskiego rezydenta (resident permit), ktory podobno ma ulatwic podjecie pracy we wszystkich krajach nalezacych do EEA, czyli w tym w Islandii. Co oprocz paszportu jest teraz jeszcze niezbedne? Wyjazd planuje na 3 m-ce od lipca 2007 |
|
Powrót do góry |
|
 |
| wredna_mimi
 | Dołączył: 13 Paź 2006 | Posty: 262 | Skąd: EĹk |
|
Wysłany: 5 Gru 2006, 18:18 Temat postu: |
|
|
poczytaj forum o wszystkim bylo _________________ ***ĹmIeCh JeSt LeKaRsTwEm, KtĂrE KaĹťdY MoĹťe SoBiE PrZePiSaÄ*** |
|
Powrót do góry |
|
 |
| yasminum OgĹoszeniodawca zweryfikowany
| Dołączył: 11 Paź 2006 | Posty: 322 | |
|
Wysłany: 13 Cze 2007, 22:11 Temat postu: |
|
|
Pomimo usilnych poszukiwaĹ nie znalazĹam na forum linku do UrzÄdu Statystycznego.
Gdzie mogÄ znaleĹşÄ dokumenty potrzebne przy ubieganiu siÄ o kennitalÄ? |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Tomek_krk
| Dołączył: 02 Lis 2006 | Posty: 176 | Skąd: KrakĂłw |
|
Wysłany: 13 Cze 2007, 22:38 Temat postu: |
|
|
moge zapytac o co chodzi z Tym paszportem bo nie jestem w temacie?
Wjezdzalem 2 razy na Islandie i nikt ani razu mnie o nic nie pytal ani nie sprawdzal.
Jesli chodzi o wjazd do kraju z dowodem mozemy poruszac sie tylko na obszarze UE a Islandia nalezy tylko do EWG - dzieki czemu mozemy pracowac bez pozwolenia, wymagany jest jednak paszport, jako dokument potwierdzajacy tozsamosc.
Swoja droga czy to na prawde taki wielki problem wymienic albo wyrobic paszport? nie sadze?
Co do kenitalii, jak bylem pare dni temu w urzedzie babka mi powiedziala ze musze miec stempel pracodawcy, inni tez tak mieli, ale pracuje juz tydzien bez numeru wiec nie jest to zaden problem.
Dokumenty mozna wziasc z biura (ul. Borartun 24), do tego bedzie potrzebna kopia strony paszportu ze zdjeciem oraz podpis i stempel pracodawcy. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Tomek_krk
|
Wysłany: 13 Cze 2007, 22:39 Temat postu: |
|
|
moge zapytac o co chodzi z Tym paszportem bo nie jestem w temacie?
Wjezdzalem 2 razy na Islandie i nikt ani razu mnie o nic nie pytal ani nie sprawdzal.
Jesli chodzi o wjazd do kraju z dowodem mozemy poruszac sie tylko na obszarze UE a Islandia nalezy tylko do EWG - dzieki czemu mozemy pracowac bez pozwolenia, wymagany jest jednak paszport, jako dokument potwierdzajacy tozsamosc.
Swoja droga czy to na prawde taki wielki problem wymienic albo wyrobic paszport? nie sadze?
Co do kenitalii, jak bylem pare dni temu w urzedzie babka mi powiedziala ze musze miec stempel pracodawcy, inni tez tak mieli, ale pracuje juz tydzien bez numeru wiec nie jest to zaden problem.
Dokumenty mozna wziasc z biura (ul. Borartun 24), do tego bedzie potrzebna kopia strony paszportu ze zdjeciem oraz podpis i stempel pracodawcy. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| mdarek21
| Dołączył: 13 Mar 2007 | Posty: 38 | Skąd: Polska-Borgarnes |
|
Wysłany: 13 Cze 2007, 23:02 Temat postu: |
|
|
Yasminum napisaĹ:
Pomimo usilnych poszukiwaĹ nie znalazĹam na forum linku do UrzÄdu Statystycznego.
MiaĹem stronÄ UrzÄdu Statystycznego,ale nie mogÄ jej znaleĹşÄ,gdzieĹ wciÄĹo,albo nie pamiÄtam gdzie jÄ
zapisaĹem.MyĹlÄ,Ĺźe tu coĹ moĹźe znajdziesz(co prawda to strona UrzÄdu skarbowego),ale jest napewno adres i telefon UrzÄdu Statystycznego i w dodatku jest tam opcja w jÄz. polskim http://www.rsk.is/show_page.asp?url=/international/default.asp&val=0.0&lang=pl Pozdrowionka _________________ mdarek |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Tely
| Dołączył: 07 Mar 2004 | Posty: 82 | Skąd: Polska |
|
Wysłany: 14 Cze 2007, 8:43 Temat postu: |
|
|
Tomek_krk napisał: | Jesli chodzi o wjazd do kraju z dowodem mozemy poruszac sie tylko na obszarze UE a Islandia nalezy tylko do EWG |
EWG zostaĹo zastÄ
pione przez UE, Islandia nigdy nie byĹa czĹonkiem EWG. Islandia naleĹźy do Europejskiego Oszaru Gospodarczego. W zwiÄ
zku z tym na jej terenie majÄ
zatosowania niektĂłre rozwiÄ
zania stosowane w UE w tym swoboda przepĹywu osĂłb. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Tomek_krk
|
Wysłany: 14 Cze 2007, 10:36 Temat postu: |
|
|
przepraszam pomylilo mi sie, masz racje  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| yasminum OgĹoszeniodawca zweryfikowany
| Dołączył: 11 Paź 2006 | Posty: 322 | |
|
Wysłany: 14 Cze 2007, 17:38 Temat postu: |
|
|
Troche sie naszukalam, i dla pozostalych szukajacych podajÄ:
http://www.thjodskra.is/media/eydublod/kennit_erl_borg_ensk.pdf
mdarek21 dziekuje za pomoc, ale tam juz bylam wczesniej i jest tylko informacja, ze kennitale zalatwia sie w Urzedzie Statystycznym, jednak bez zadnego odnosnika. POzdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
|