reklama

Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona Główna

ICELAND.PL :: Islandia - strona główna portalu

ZANIM COŚ NAPISZESZ PRZECZYTAJ REGULAMIN  
JEŚLI KTOŚ CIĘ OBRAŻA LUB ŁAMIE REGULAMIN, NIE DAJ SIĘ SPROWOKOWAĆ, NAPISZ DO ADMINA!

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja   ProfilProfil   ZalogujZaloguj 

Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   

Zasiłek dla bezrobotnych na Islandii
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 87, 88, 89 ... 93, 94, 95  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona Główna -> Ĺťycie na Islandii
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
pola1981

PostWysłany: 31 Lip 2013, 18:40    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

jest juzz......
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
kokoloko

PostWysłany: 17 Sie 2013, 15:33    Temat postu: zasilek Odpowiedz z cytatem

witam mam pytanie na ile miesiecy można przenieśc zasilek do polski? czy ktos sie orientuje. słyszalam ze nawet na 6 miesiecy to prawda?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Kasia89

PostWysłany: 17 Sie 2013, 21:47    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

na 3 za granice ogolnie, ale trzeba aktywnie przez ten czas szukac pracy ...
Powrót do góry
ZONK2008
Zbyt częsta publikacja ogłoszeń!
PostWysłany: 18 Sie 2013, 20:29    Temat postu: wyjazd Odpowiedz z cytatem

witam mam zamiar wyjechac na 2 tygodnie do Hiszpanii,
zastanawiam sie czy jesli nie zglodszewyjazdu to vinnumalastofnun to jak oni sprawdza ze wyjechalem??
czy ktoswie cos na ten temat?
z gory dziekuje za odpowiedz
Powrót do góry
Kasia89

PostWysłany: 19 Sie 2013, 9:18    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja tez nie zglosilam przy wyjezdzie na 10 dni do Polski, a potem sie okazlao, ze musialam przebukowac bilet, a w miedzyczasie mialam spotkanie w vnmlst, zadzwonilam wiec zeby zglosic nieobecnosc i rozepatalo sie pieklo. Wiec ogolnie nie polecam Wink
Powrót do góry
ziggi
ILOŚĆ OSTRZEŻEŃ: 1
PostWysłany: 19 Sie 2013, 22:31    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

to tylko 2 dygodnie..zglos i spokojnie spij..
Powrót do góry
PaWeDa

PostWysłany: 20 Sie 2013, 1:42    Temat postu: Re: zasilek Odpowiedz z cytatem

kokoloko napisał:
witam mam pytanie na ile miesiecy można przenieśc zasilek do polski? czy ktos sie orientuje. słyszalam ze nawet na 6 miesiecy to prawda?

Zasilek (transfer) mozesz przeniesc do innego kraju na 3 miesiace, bedac juz w kraju do ktorego przeniosles zasilek mozesz ubiegac sie o kolejne 3 miesiace jednak musisz to zrobic w miare szybko, dletego ze, twoje podanie bedzie wyslane do Isl. tu beda je rozpatrywac, nastepnie decyzja bedzie wyslana do ciebie lub do urzedu pracy do ktorego przeniosles zasilek. Cztery tyg temu wrocilam z Polski, mialam przeniesiaony zasilek na 3 m. tam mi powiedzieli o takiej mozliwosci, pani w urzedzie powiedziala ze trzeba zrobic to po pierwszym miesiacu pobyto w kraju. Zasilek masz wyplacany na konto Isl.
Powrót do góry
ziomex123-91

PostWysłany: 24 Sie 2013, 12:14    Temat postu: zasiłęk Odpowiedz z cytatem

Witam. Smile
Chciałabym spytać jak tu jest z zasiłkiem kiedy sama się zwolnię??
Pracuję na Islandii już ponad rok w szklarnii. Ostatnio praca wymęcza mnie strasznie fizycznie i przede wszystkim psychicznie przez innych pracowników. nie mam już siły iść każdego dnia do roboty. kolezanka powiedziala mi ze w takim przypadku moge sie zwolnic i pojsc na zasilekj. tylko pytanie czy mi wtedy rónież przysługuje??
i kolejne moje pytanie jesli tak to co powinnam zrobic krok po kroku żeby ten zasiłek dostac? musze pojsc do szefa dogadac sie z nim jakos? podawac powod? czy tylko rozwiązać kontrakt? musi byc napisane ze np z mojej winy/jego albo ze za porozumieniem stron cyz to jest wazne? i ile mam okresu wypowiedzenia? jak to wygląda z składaniem wniosk,ów? z czekaniem na ten zaziłęk? i jak wygląda jak juz dostane?? musze sie co jakiś czas zgłaszać na jakieś rozmowy?
Tylko tu jest problem - nie posiadam prawa jazdy ani samochodu a raczej nikt nie bedzie mogl mnie wozic czy na takie rozmowy czy do innej pracy, bo moj chlopak pracuje a mieszkamy w malej wiosce oddalonej od selfossu o ponad 40km od fludiru tez ok 40 a juz o reykjaviku nie mowie dlatego moze byc ciezko z dojezdzaniem do nowej pracy a w mojej wiosce mysle ze juz zadnej pracy sie nie znajdzie.

Proszę o pomoc, bo już napprawdę nie daję rady, a do Polski nie mogę wrócić Sad
Powrót do góry
marco56

PostWysłany: 26 Sie 2013, 12:40    Temat postu: Pytanie. Odpowiedz z cytatem

Byłam w Polsce przez okres czterech miesięcy i po powrocie poszlam zgłosić że wróciłam i jak się okazało okres zawieszenia zasiłku nie może przekroczyć trzech miesięcy.Pani w biurze kazała wypełnić druk w internecie i wysłać a następnego dnia ponownie przyjść do biura.Czy moż ktoś wie po jakim okresie będą kontynuować wypłatę zaiłku.Wiem że dawniej okres zawieszenia zasiłku byl 6 miesięcy a teraz zmniejszono to do 3 miesięcy.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
gocha239
ILOŚĆ OSTRZEŻEŃ: 1 (dublowanie ogłoszeń)
PostWysłany: 20 Wrz 2013, 12:46    Temat postu: NOWE LOGOWANIE Odpowiedz z cytatem

POTRZEBUJE POMOCY PRZY NOWYM LOGOWANIU PRZEZ ISLYKILL
MAM KLUCZ TYLKO TEN KLUCZ NIE PASUJE CZY COS TRZEBA W NIEGO WPISAC INNEGO
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
garłoc

PostWysłany: 20 Wrz 2013, 15:17    Temat postu: Re: NOWE LOGOWANIE Odpowiedz z cytatem

gocha239 napisał:

napisałam Ci na pw.
gocha239
ILOŚĆ OSTRZEŻEŃ: 1 (dublowanie ogłoszeń)
PostWysłany: 21 Wrz 2013, 13:28    Temat postu: Re: NOWE LOGOWANIE Odpowiedz z cytatem

garłoc napisał:
gocha239 napisał:

napisałam Ci na pw.

napisane mam ze zablowane jest ze nie moge sie zalogowac
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
lusia2811

PostWysłany: 30 Wrz 2013, 14:29    Temat postu: renta i zaisłek Odpowiedz z cytatem

Witam Smile Od 3 lat nie pracuję,zostałam zwolniona ze względu na chorobę,jestem po operacji kręgosłupa.Po zwolnieniu z pracy jakiś czas dostawałam pieniądze z ubezpieczalni i związków ,następnie miałam komisję lekarską po której otrzymałam rentę rehabilitacyjną na okres 18 miesięcy.Renta rehabilitacyjna skończyła mi się 4 miesiące temu,złożyłam wniosek o rentę chorobową,w piątek miałam komisję lekarską,od lekarza dowiedziałam się że są trzy opcje albo nie dostane nic albo 50% albo 75 % Zapytałam ile dostała bym pieniędzy gdyby przyznano mi np. 50% ,odpowiedziała że w moim przypadku 20.000-30.000. Czy w takim przypadku mogę zarejestrować się jako osoba bezrobotna i czy należy mi się zasiłek ???Mam nadzieję że znajdzie się tu ktoś kto może był w podobnej sytuacji.Błagam o pomoc Crying or Very sad
Powrót do góry
gollen

PostWysłany: 30 Wrz 2013, 21:24    Temat postu: Re: renta i zaisłek Odpowiedz z cytatem

lusia2811 napisał:
Witam Smile Od 3 lat nie pracuję,zostałam zwolniona ze względu na chorobę,jestem po operacji kręgosłupa.Po zwolnieniu z pracy jakiś czas dostawałam pieniądze z ubezpieczalni i związków ,następnie miałam komisję lekarską po której otrzymałam rentę rehabilitacyjną na okres 18 miesięcy.Renta rehabilitacyjna skończyła mi się 4 miesiące temu,złożyłam wniosek o rentę chorobową,w piątek miałam komisję lekarską,od lekarza dowiedziałam się że są trzy opcje albo nie dostane nic albo 50% albo 75 % Zapytałam ile dostała bym pieniędzy gdyby przyznano mi np. 50% ,odpowiedziała że w moim przypadku 20.000-30.000. Czy w takim przypadku mogę zarejestrować się jako osoba bezrobotna i czy należy mi się zasiłek ???Mam nadzieję że znajdzie się tu ktoś kto może był w podobnej sytuacji.Błagam o pomoc Crying or Very sad

Witam.
Mozesz starac sie o pomoc z opieki socjalnej w dzielnicy, ktorej mieszkasz.
W zaleznosci jaki jest twoj status : samotna, zamezna, konkubinat,
czy masz umowe wynajmu, czy mieszkanie wlasne
ile otrzymasz renty chorobowej (procent i wysokosc kwoty).
Wowczas opieka socjalna dolozy reszte.

ponizej podaje link z informacjami odnosnie osob zamieszkalych w Reykjaviku (inne stawki sa dla Hafnarfjordur, Gardabae i Kopavogur) w jezyku polskim:
http://reykjavik.is/pl/desktopdefault.aspx/tabid-4448/7617_view-5629/
pozdrawiam
Powrót do góry
milano

PostWysłany: 1 Paź 2013, 18:55    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mam kilka pytań odnośnie bezrobocia.

Czy jeżeli po kilku latach pracy pracodawca mnie zwolni to także muszę czekać te 6 tygodni na decyzję?
Jaka jest obecnie najmniejsza kwota jaką dostaje się za 100% etatu.
Czy vinnumala wysyła na kursy , czy trzeba ich szukać samemu?
Czy odchodząc z pracy 1 stycznia dostanę wypłatę od vinnumala już 1 lutego?

Dziękuję za odpowiedzi. Nigdy nie byłem w takiej sytuacji i może pytania są głupie.
Powrót do góry
madziołek=)

PostWysłany: 1 Paź 2013, 22:50    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

milano napisał:

Czy jeżeli po kilku latach pracy pracodawca mnie zwolni to także muszę czekać te 6 tygodni na decyzję?

Dziękuję za odpowiedzi. Nigdy nie byłem w takiej sytuacji i może pytania są głupie.

1. Tak. musisz czekac 6 tyg. od razu proponuje Ci, azebys wzial od pracodawcy pismo dlaczego Cie zwolnil i Ty napisz swoje wyjasnienie.
2. na reke dostajesz 150,xxx ( ja tak mam po poltora roku ) po dluzszym okresie moze to byc wieksza kwota.
3. to zalezy, czasami wysylaja, ale jak sie samemu zapiszesz to nie ma z tym problemu.
4. raczej nie licz na to. chyba ze stalby sie cud Smile raczej stawiamlabym na polowe lutego.
Powrót do góry
Koniu0739

PostWysłany: 2 Paź 2013, 11:46    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

decyzja, decyzja, jezeli zarejestrujesz sie np 2 stycznia to wtedy nawet jak decyzja bedzie pozniej to dostaniesz wyrownanie, ja jestem na bezrobociu od 26.08 i teraz czyli 01.10 dostalem wyrownanie za te pare dni sierpnia i za caly wrzesien, jak zostalem zwolniony w tamtym roku po 5 latach pracy to na decyzje nie czekalem 6 tyg.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
milano

PostWysłany: 2 Paź 2013, 18:22    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Już się wyjaśniło wszystko. Każdy przypadek jest indywidualny i trzeba o wszystko pytać u źródła. Najważniejsze to porozmawiać i wszystko wyjaśnić bez ukrywania Smile
Powrót do góry
piwo1234

PostWysłany: 3 Paź 2013, 7:55    Temat postu: zasilek Odpowiedz z cytatem

milano napisał:

1.Jesli pracodawca zwolni cie nie z twojej winy,to masz zasilek od reki,tzn jak idziesz na bezrobotne od 1 stycznia,to dostajesz zasilek 1 lutego. 2.Przez pierwsz 3 msc dostajesz srednia z ostatniego roku,od twoich zarobkow.3.Po tym okresie bedziesz dostawac okolo 154000 tys.
Powrót do góry
piwo1234

PostWysłany: 3 Paź 2013, 7:58    Temat postu: zasilek Odpowiedz z cytatem

milano napisał:

1.Jesli pracodawca zwolni cie nie z twojej winy,to masz zasilek od reki,tzn jak idziesz na bezrobotne od 1 stycznia,to dostajesz zasilek 1 lutego. 2.Przez pierwsz 3 msc dostajesz srednia z ostatniego roku,od twoich zarobkow.3.Po tym okresie bedziesz dostawac okolo 154000 tys.
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona Główna -> Ĺťycie na Islandii Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 87, 88, 89 ... 93, 94, 95  Następny
Strona 88 z 95

Skocz do: