Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
| yoga82 Zablokowany z powodu dublowania ogĹoszeĹ
| Dołączył: 05 Mar 2012 | Posty: 3 | |
|
Wysłany: 21 Wrz 2013, 16:36 Temat postu: ...... |
|
|
//// |
|
Powrót do góry |
|
 |
| milucha
| Dołączył: 13 Lut 2011 | Posty: 37 | |
|
Wysłany: 24 Wrz 2013, 13:49 Temat postu: opiekunka do dziecka z ramienia miasta/paĹstwa |
|
|
Witam,
dziewczyny sĹyszaĹam, Ĺźe moĹźna staraÄ siÄ o opiekunkÄ do dziecka, dopĂłki nie pĂłjdzie do ĹźĹobka, za ktĂłre pĹaci w caĹoĹci lub czÄĹciowo miasto. Wiecie coĹ na ten temat i gdzie moĹźna siÄ zgĹosiÄ i jakie naleĹźy warunki speĹniÄ? _________________ milucha |
|
Powrót do góry |
|
 |
| agatka
| Dołączył: 18 Gru 2006 | Posty: 328 | |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
| noir Zbyt czÄsta publikacja ogĹoszeĹ!
| Dołączył: 27 Sty 2012 | Posty: 64 | |
|
Wysłany: 27 Wrz 2013, 22:36 Temat postu: |
|
|
Zna ktoras z Was dobrego neurologa dzieciecego?
szukam kontaktu (adres, nr tel.) |
|
Powrót do góry |
|
 |
| kachna_83
| Dołączył: 01 Gru 2008 | Posty: 5 | Skąd: Rvk 109 |
|
Wysłany: 29 Wrz 2013, 14:03 Temat postu: islandzkie opiekunki |
|
|
dzieĹ dobry, witam mamusie i tatusiĂłw mieszkajÄ
cych i wychowujÄ
cych swoje pociechy na ISlandii. Mieszkam na Breidholcie. Czy ktos chciaĹby siÄ ze mnÄ
podzieliÄ przemyĹleniami dot. islandzkich opeikunek tzw Dagforeldrar? Nie znalazĹam takiego tematu, a szkoda, moĹźe wiedzialabym gdzie kierowaÄ swoje dziecko, a nie szukaÄ na zasadzie prĂłb i bĹÄdĂłw. Moje pierwsze doĹwiadczenia sa niestety nieprzyjemne, a dla mojego synka jeszcze gorsze. Dlatego chciaĹabym przestrzec przed pewnÄ
opiekunkÄ
, ktĂłra moim zdaniem wykazaĹa siÄ brakiem profesjonalizmu, ale przede wszystkim serca. ZastaĹam moje dziecko pĹaczÄ
ce bez jakiegokolwiek zainteresowania ze strony opiekunki... Nie wiem czy ktos bÄdzie zainteresowany, wiÄc pĂłki co wstrzymam siÄ z nazwiskami czy adresem...ZmieniĹam nianiÄ natychmiast! A Wy? Jakie macie doĹwiadczenia?? |
|
Powrót do góry |
|
 |
| kachna_83
| Dołączył: 01 Gru 2008 | Posty: 5 | Skąd: Rvk 109 |
|
Wysłany: 29 Wrz 2013, 14:04 Temat postu: |
|
|
noir napisał: | Zna ktoras z Was dobrego neurologa dzieciecego?
szukam kontaktu (adres, nr tel.) |
domus medica?? |
|
Powrót do góry |
|
 |
| iks
| Dołączył: 30 Wrz 2013 | Posty: 2 | |
|
Wysłany: 30 Wrz 2013, 21:23 Temat postu: zasiLek macierzyĹski |
|
|
Witam .Czy mogĹaby ktĂłraĹ z mam wytĹumaczyÄ mi krok po kroku, co i jak zaĹatwiÄ do zasiĹku macierzyĹskiego. Jakich dokumentĂłw potrzebujÄ itp.Z
gĂłry dziÄkujÄ. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Kasia89
| Dołączył: 29 Gru 2011 | Posty: 176 | |
|
Wysłany: 1 Paź 2013, 12:23 Temat postu: |
|
|
Potrzebujesz dokumenty z faedingarorlofsjodur , specjalne wydrukowane. Sa po islandzku lub angielsku do wyboru, polskich sie nie doczekalismy, a szkoda. Mozna je uzyskac w biurze faedingarorlofsj. w Vinnumalastofnun.
Dokumenty skladaja sie z czesci dla matki i dla ojca i z czesci dla pracodwacy, jezeli jestes na zasilku to w miejscu pracodawcy wpisujesz po prostu Vinnumalasofnun.
Poza tym oprocz tego bedziesz potrzebowac :
- fiszki z dwoch ostatnich miesiecy tzw. laun
- skattkort ( karta podatkowa)
- zaswiadczenie od poloznej o przewidywanej dacie porodu ( jeden papierek, polozna ci go da mniej wiecej w polowie ciazy kolo 20 c lub juz ci go dala)
jEZELI SKLADASZ dokumenty razem z ojcem dziecka, to wystarczy wam jedno zaswiadczenie od poloznej, nie trzeba dwoch kartek osobnych. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| asdqaz
| Dołączył: 09 Sty 2013 | Posty: 11 | Skąd: Iceland |
|
Wysłany: 1 Paź 2013, 14:01 Temat postu: |
|
|
Kasia89 napisał: | Potrzebujesz dokumenty z faedingarorlofsjodur , specjalne wydrukowane. Sa po islandzku lub angielsku do wyboru, polskich sie nie doczekalismy, a szkoda. Mozna je uzyskac w biurze faedingarorlofsj. w Vinnumalastofnun.
Dokumenty skladaja sie z czesci dla matki i dla ojca i z czesci dla pracodwacy, jezeli jestes na zasilku to w miejscu pracodawcy wpisujesz po prostu Vinnumalasofnun.
Poza tym oprocz tego bedziesz potrzebowac :
- fiszki z dwoch ostatnich miesiecy tzw. laun
- skattkort ( karta podatkowa)
- zaswiadczenie od poloznej o przewidywanej dacie porodu ( jeden papierek, polozna ci go da mniej wiecej w polowie ciazy kolo 20 c lub juz ci go dala)
jEZELI SKLADASZ dokumenty razem z ojcem dziecka, to wystarczy wam jedno zaswiadczenie od poloznej, nie trzeba dwoch kartek osobnych. |
dodatkowo:
w sieci moĹźna rĂłwnieĹź znaleĹşÄ bardzo dokĹadne informacje jak szczegĂłĹowo wypeĹniÄ wniosek, takĹźe trzymam kciuki i duĹźo wytrwaĹoĹci, bo na pewno siÄ przyda  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| agatka
| Dołączył: 18 Gru 2006 | Posty: 328 | |
|
Wysłany: 3 Paź 2013, 9:45 Temat postu: .. |
|
|
tu masz linka do dokumentow
http://www.faedingarorlof.is/umsoknir--eydublod/
Drukujesz dokument zatytuowany Fæðingarorlof oraz jesli pracujesz to Tilkynning um fæðingarorlof
wypelnione dokumenty z zalacznikami wysylasz na adres:
VinnumĂĄlastofnun -
FæðingarorlofssjĂłður
StrandgĂśtu 1
530 Hvammstanga |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Kasia89
|
Wysłany: 3 Paź 2013, 12:11 Temat postu: |
|
|
Skladalam te dokumenty 2 tygodnie temu, i wtamtym roku takze z poprzednim dzieckiem. Jesli jestes na zasilku, takze musisz oddac "Tylkynning..." po prosu w miejscu gdzie trzeba wpisac pracodwace, wpisujesz Vinnumalastofnun.
Chcialam ominac ten papierek ale mi nie pozwolono w Faedingarorlofsj. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| gosiak
| Dołączył: 22 Cze 2009 | Posty: 27 | |
|
Wysłany: 20 Paź 2013, 9:28 Temat postu: dentysta dla 3-latka |
|
|
hej moze ktos sie orientuje gdzie znajde dentyste za darmo dla 3 latki,wiem ze nie wszyscy sa darmowi moze ktos ma jakies namiary |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 4 Lis 2013, 21:13 Temat postu: wazne |
|
|
szukam terapeuty dla dziecka(zaburzenia sensoryczne SI lub terapia dla dziecka z opoznieniem psychoruchowym itp.)
jesli ktos ma namiary bede wdzieczna za kazda informacje |
|
Powrót do góry |
|
 |
| pyza27
| Dołączył: 12 Cze 2009 | Posty: 48 | |
|
Wysłany: 5 Lis 2013, 7:47 Temat postu: . |
|
|
witam
mamuski mam pytanie czy jest tu cos do kupienia dla dzieci powyzej 4 latek na bolace gardlo |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 5 Lis 2013, 21:19 Temat postu: |
|
|
na bolace gardlo, no wiesz moze panodil (przeciwbolowy,przeciwgoraczkowy) hehe
a tak powaznie to mi lekarz przepisal dla mojego 3 latka panodil na katar |
|
Powrót do góry |
|
 |
| e_miilka
| Dołączył: 21 Kwi 2008 | Posty: 61 | Skąd: B. |
|
Wysłany: 5 Lis 2013, 22:39 Temat postu: Re: wazne |
|
|
noir napisał: | szukam terapeuty dla dziecka(zaburzenia sensoryczne SI lub terapia dla dziecka z opoznieniem psychoruchowym itp.)
http://www.slf.is/velkomin/
sprĂłbuj tam. Pozdrawiam. _________________ "Zawsze siÄ wydaje, Ĺźe w innym miejscu bÄdzie lepiej." |
|
Powrót do góry |
|
 |
| e_miilka
| Dołączył: 21 Kwi 2008 | Posty: 61 | Skąd: B. |
|
Wysłany: 5 Lis 2013, 22:42 Temat postu: Re: wazne |
|
|
noir napisał: | szukam terapeuty dla dziecka(zaburzenia sensoryczne SI lub terapia dla dziecka z opoznieniem psychoruchowym itp.)
http://www.slf.is/velkomin/
sprĂłbuj tam, oni zajmujÄ
sie dzieÄmi niepeĹnosprawnymi prowadza zajecia indywidualne jak i w grupach. nie jestem pewna czy nie potrzeba najpierw skierowania od lekarza ,Pozdrawiam. _________________ "Zawsze siÄ wydaje, Ĺźe w innym miejscu bÄdzie lepiej." |
|
Powrót do góry |
|
 |
| kama88
| Dołączył: 06 Lis 2013 | Posty: 3 | |
|
Wysłany: 6 Lis 2013, 23:25 Temat postu: |
|
|
czy ktoras z was dziewczyny wie czy na dziecko naleza sie osobne 2 veikury jesli jest chore? |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Kasia89
|
Wysłany: 7 Lis 2013, 19:29 Temat postu: |
|
|
Dziewczyny ! sprawa jest ! Moj mlody ma 16 miesiecy i zlapal jakies chrypisko, glos ma jakby z dobrej imprezy wrocil.. Meczy sie biedaczysko, nie wiem co mu podac na to.. zero goraczki, kataru nie ma, nie wiem czy go truc paracetamolem czy ibuprofenem.. Mam w domu syropki - IBUM i Nurofen dla dzieci od 3 miesiaca zycia, ale to sa leki na goraczke i grype, a tu chodzi tylko o chrypke i bol gardla.. W aptece jedyne co mi dali dla malyc dzieci to czopki.. Nie wiem, co robic, macie jakies sprawdzone sposoby ?
Albo polskie syropki na gardelko na sprzedaz ?
Zaznaczam, synek ma 16 miesiecy, wiec jest bardzo malutki. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Koniu0739
| Dołączył: 20 Maj 2008 | Posty: 135 | Skąd: PrzemyĹl-Zasanie/Selfoss |
|
Wysłany: 13 Lis 2013, 9:49 Temat postu: |
|
|
do lekarza!!!! |