Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
| Asiaaa
| Dołączył: 21 Paź 2006 | Posty: 45 | Skąd: Akureyri |
|
Wysłany: 7 Gru 2006, 21:29 Temat postu: Informacje o internecie |
|
|
Czy ktos wie jakie sa ograniczenia w sciaganiu z internetu? Mam internet z Vodofone pakiet OG1. za 3999kr. ? |
|
Powrót do góry |
|
 |
| siewa26 OgĹoszeniodawca zweryfikowany
| Dołączył: 29 Maj 2005 | Posty: 814 | Skąd: pUstka |
|
Wysłany: 7 Gru 2006, 21:38 Temat postu: Re: Informacje o internecie |
|
|
Asiaaa napisał: | Czy ktos wie jakie sa ograniczenia w sciaganiu z internetu? Mam internet z Vodofone pakiet OG1. za 3999kr. ? |
"6 Mb/s ADSL plĂşs og 2 GB niðurhal fyrir 3.990 kr ĂĄ mĂĄnuð" - mistrzem w islandzkim nie jestem ale napisane jest Ĺźe 2GB - maĹo maĹo jak na Ĺacze za 4000ISK, moim zdaniem lepej doĹoĹźyÄ 1000ISK i wziÄ
c 8Mb/s bez ograniczenia
http://vodafone.is/og1 |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Madzioreczek
| Dołączył: 22 Lis 2006 | Posty: 5 | |
|
Wysłany: 8 Gru 2006, 10:58 Temat postu: |
|
|
a ja sĹyszaĹam, Ĺźe na caĹej Wyspie jest bezprzewodowy internet caĹkiem za darmo CzyĹźbym zostaĹa Ĺşle poinformowana?
Pozdrawiam. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Asiaaa
| Dołączył: 21 Paź 2006 | Posty: 45 | Skąd: Akureyri |
|
Wysłany: 8 Gru 2006, 11:04 Temat postu: |
|
|
Wielkie dzieki. Tak to jet jak sie nie zna jezyka. Zaraz ide to zmienic dzieki za odpowiedz.  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Old Star
| Dołączył: 27 Lip 2006 | Posty: 226 | Skąd: Down Town czyli z Miasta DaunĂłw |
|
Wysłany: 8 Gru 2006, 19:20 Temat postu: |
|
|
Madzioreczek napisał: | a ja sĹyszaĹam, Ĺźe na caĹej Wyspie jest bezprzewodowy internet caĹkiem za darmo CzyĹźbym zostaĹa Ĺşle poinformowana?
Pozdrawiam. |
No i jest darmowa telewizja kablowa w kaĹźdej miejscowoĹci - 127 kanaĹow, w tym 13 polskich.... :jezyk:
A w ogĂłle to na IslandiÄ moĹźna od 3 miesiÄcy przylecieÄ nawet na ksiÄ
ĹźeczkÄ wojskowÄ
lub bilet miesiÄczny MZK....... :jezyk:
Ludzie!!!
SkÄ
d WY to bierzecie??????
Old Star |
|
Powrót do góry |
|
 |
| O.E. Opiekun Forum
 | Dołączył: 03 Lut 2004 | Posty: 2552 | Skąd: Pl. Od SĹoĹca 3/Europa |
|
Wysłany: 10 Gru 2006, 0:43 Temat postu: Internet bezprzewodowy na abonament |
|
|
A mnie interesuje, czy na Islandii, jakaĹ firma oferuje internet bezprzewodowy w opcji abonamentowej.
JuĹź pytaĹem kiedys na Forum, ale moĹźe coĹ siÄ zmieniĹo...
W Polsce firmy komĂłrkowe (Era, Plus, Orange) oferujÄ
za ok. 60 zĹ/m-c staĹy dostÄp do sieci w niezbyt szybkiej opcji ok. 56 kb/s (szybkoĹÄ typowo modemowa).
PrzeglÄ
dajÄ
c skÄ
pÄ
ofertÄ islandzkich operatorĂłw, nie natknÄ
Ĺem siÄ na tego typu ofertÄ i to mnie dziwi. _________________ CHCESZ WSPOMĂC FORUM ORAZ ICELAND.PL? WPĹAÄ DATEK!
|
|
Powrót do góry |
|
 |
| Old Star
| Dołączył: 27 Lip 2006 | Posty: 226 | Skąd: Down Town czyli z Miasta DaunĂłw |
|
Wysłany: 10 Gru 2006, 1:21 Temat postu: |
|
|
OdĹźajer!
Czy to Ty wstawiĹeĹ te przeĹmieszne jÄzyczki?
Bardzo mi siÄ podobajÄ
!
Co do oferty polskich operatorĂłw - 99 zĹ netto to ostatnio (moĹźe coĹ siÄ pozmieniaĹo) kosztowaĹo, ale net chodziĹ jak şóĹw.......
Sam uĹźywaĹem tego - Wirtualna Polska (caĹÄ
strona) w 5 minut!
Za duĹźo grafiki, animacji, itp......
To rozwiÄ
zanie dobre, np. do e-maila.
O.S. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| O.E. Opiekun Forum
|
Wysłany: 10 Gru 2006, 14:41 Temat postu: |
|
|
WstawiĹem jÄzyczki, gdyĹź bez nich post wyglÄ
daĹ na trochÄ agresywny, a chyba nie o to Ci chodziĹo :)
JÄzyczek moĹźna wstawiÄ z menu klikajÄ
c "WiÄcej Ikon" (po lewej) lub wpisujÄ
c z klawiatury :jezyk:
W Idei byĹ (i nadal jest) abonament 49,00 zĹ netto za podstawowÄ
prÄdkoĹÄ (ok. 56 kb/s) lub wĹaĹnie bodajĹźe coĹ koĹo 100 zĹ netto za wersjÄ nieco szybszÄ
(2-3 pasma).
Ale co z IslandiÄ
? Czy ktoĹ oferuje tam coĹ podobnego? _________________ CHCESZ WSPOMĂC FORUM ORAZ ICELAND.PL? WPĹAÄ DATEK!
|
|
Powrót do góry |
|
 |
| agatka
| Dołączył: 18 Gru 2006 | Posty: 328 | |
|
Wysłany: 18 Gru 2006, 21:19 Temat postu: |
|
|
Z tego co wiem to BT oferowalo bezprzewodowy internet ale nie orientuje sie w cenach.
Z internetu mozna korzystac "bezplatnie" w barach. Musisz cos zamowic i powoli sobie saczyc i spoko korzystac z internetu - oczywiscie musisz posiadac laptopa....  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| O.E. Opiekun Forum
|
Wysłany: 19 Gru 2006, 0:26 Temat postu: SieÄ mobilna |
|
|
Bezprzewodowy internet poprzez technologiÄ GPRS oferuje kaĹźdy z islandzkich operatorĂłw, ale z tego co wiem, to trzeba pĹaciÄ za kaĹźdy pakiet danych wedĹug cennika.
A mnie interesuje, czy jest opcja by pĹaciÄ co miesiÄ
c staĹy abonament i mieÄ jakby staĹe ĹÄ
cze do internetu (ale bezprzewodowo).
Chodzenie do barĂłw "na internet" nie jest zbyt opĹacalne i nie jest do koĹca wygodne
A w przypadku chÄci posiadania staĹego kontaktu ze Ĺwiatem, bezprzewodowy, abonamentowy internet to byĹaby Ĺwietna opcja.
CzyĹźby na Islandii nie byĹo takiej opcji?? _________________ CHCESZ WSPOMĂC FORUM ORAZ ICELAND.PL? WPĹAÄ DATEK!
|
|
Powrót do góry |
|
 |
| Yazhubal
 | Dołączył: 16 Sie 2006 | Posty: 88 | Skąd: Katmandu |
|
Wysłany: 20 Gru 2006, 1:37 Temat postu: |
|
|
Simin oferuje za ok 3600 ISK internet +tel, limit byĹ na 1GB poszerzyli do 4GB na m-c , w pakiecie Router bezprzewodowy, z doĹÄ dobrym zasiÄgiem. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| O.E. Opiekun Forum
|
Wysłany: 20 Gru 2006, 3:55 Temat postu: Internet mobilny |
|
|
Yazhubal napisał: | Simin oferuje za ok 3600 ISK internet +tel, limit byĹ na 1GB poszerzyli do 4GB na m-c , w pakiecie Router bezprzewodowy, z doĹÄ dobrym zasiÄgiem. | Ale czy to jest karta sim, ktĂłrÄ
moĹźna wĹozyÄ do laptopa (lub stacjonarnego komputera) i korzystaÄ z sieci bez Ĺźadnego kabla podĹÄ
czanego do mieszkania?
Czy teĹź chodzi Ci o normalne ĹÄ
cze internetowe do mieszkania, a do tego ruter bezprzewodowy, ktĂłry umozliwia korzystanie wszÄdzie na terenie mieszkania.
Bo mnie interesuje zakup internetu mobilnego a nie tylko do mieszkania.
Za staĹÄ
opĹatÄ chcÄ mieÄ ciÄ
gle dostÄp modemowy do internetu. Jak juĹź pisaĹem, w Polsce takÄ
usĹugÄ oferujÄ
chyba wszyscy operatorzy (w technologii GPRS, EDGE lub 3G). _________________ CHCESZ WSPOMĂC FORUM ORAZ ICELAND.PL? WPĹAÄ DATEK!
|
|
Powrót do góry |
|
 |
| wredna_mimi
 | Dołączył: 13 Paź 2006 | Posty: 262 | Skąd: EĹk |
|
Wysłany: 20 Gru 2006, 9:47 Temat postu: |
|
|
OdĹźajer ja myĹle ,Ĺźe technologia GPRS raczej jest nie wiem czemu tak mi sie wydaje,czy moze gdzies widzialam,slyszalam? nie pamietam. Najprosciej jeĹli kogoĹ interesuje tak to naprawde polecam napisaÄ e-mail z zapytaniem do IS operatorĂłw,powinni odpowiedzieÄ. _________________ ***ĹmIeCh JeSt LeKaRsTwEm, KtĂrE KaĹťdY MoĹťe SoBiE PrZePiSaÄ*** |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Yazhubal
 | Dołączył: 16 Sie 2006 | Posty: 88 | Skąd: Katmandu |
|
Wysłany: 20 Gru 2006, 19:19 Temat postu: |
|
|
OdĹźajer napisaĹ
Cytat: | Czy teĹź chodzi Ci o normalne ĹÄ
cze internetowe do mieszkania, a do tego ruter bezprzewodowy, ktĂłry umozliwia korzystanie wszÄdzie na terenie mieszkania. |
o to mi chodziĹo, Ĺacze wireles a jeĹli chodzi ci o mobliny to popytam goĹcia z Simin jak go zobaczÄ ale to po ĹwiÄtach bo wyjechaĹ |
|
Powrót do góry |
|
 |
| O.E. Opiekun Forum
|
Wysłany: 21 Gru 2006, 0:11 Temat postu: GPRS |
|
|
wredna_mimi napisał: | OdĹźajer ja myĹle ,Ĺźe technologia GPRS raczej jest  | Technologia jest, ale GPRS to ogĂłlna nazwa pakietowej transmisji danych. W takiej opcji nie pĹaci siÄ za minutÄ poĹÄ
czenia, tylko za iloĹÄ przesĹanych danych.
Ale ta technologia umoĹźliwia rĂłwnieĹź ĹÄ
cze za staĹy abonament. Wtedy nie waĹźne ile siÄ korzysta z internetu, to i tak zapĹaci siÄ tyle samo.
Gdy okazjonalnie korzystamy z laptopa, to moĹźemy kupiÄ specjalny modem bezprzewodowy, wĹoĹźyÄ do niego kartÄ SIM z telefonu komĂłrkowego i w ten sposĂłb ĹÄ
czyÄ siÄ z internetem pĹacÄ
c np. 50 koron za 500 kB.
Ale gdy chcemy korzystaÄ z internetu ciÄ
gle a nie chcemy podciÄ
gaÄ do mieszkania staĹego ĹÄ
cza (bo moĹźe jesteĹmy mobilni), to wtedy wĹaĹnie najlepszym rozwiÄ
zaniem jest internet abonamentowy.
W Polsce najsĹabsze ĹÄ
cze kosztuje 49 zĹ + VAT miesiÄcznie.
Cytat: | Najprosciej jeĹli kogoĹ interesuje tak to naprawde polecam napisaÄ e-mail z zapytaniem do IS operatorĂłw,powinni odpowiedzieÄ. | Niestety nie odpowiedzieli. Albo nie majÄ
, albo nie chciaĹo im siÄ odpowiadaÄ.
Tak wiÄc jeĹli ktoĹ moĹźe popytaÄ, to byĹoby dobrze poznaÄ odpowiedĹş.  _________________ CHCESZ WSPOMĂC FORUM ORAZ ICELAND.PL? WPĹAÄ DATEK!
|
|
Powrót do góry |
|
 |
| einar
| Dołączył: 06 Lut 2004 | Posty: 1182 | |
|
Wysłany: 26 Gru 2006, 3:33 Temat postu: gprs |
|
|
Vodafone ma opcjÄ wykupienia pakietĂłw gprs. ReklamujÄ
to jako swojÄ
nowoĹÄ na stronie. Niestety pakiety sÄ
nadal bardzo niewielkie. W maksymalnej opcji ma siÄ do dyspozycji do 49 MB w cenie miesiÄcznej 2400 ISK. To naprawdÄ niewiele MB bo osobie regularnie korzystajÄ
cej z netu moĹźe to nie starczyÄ nawet na sprawdzanie poczty. W sklepie Vodafone pracownicy nie do koĹca jednak wiedzÄ
jak ustawiÄ gprs w telefonie a nie zawsze wĹÄ
cza siÄ on automatycznie. Czasem trzeba trochÄ pobawiÄ siÄ w ustawieniach. OkazujÄ siÄ, Ĺźe czÄsto niezbÄdne bÄdzie wpisanie w w telefonie:
acces point: gprs.is
user name: gprs
password: gprs
Mam nadziejÄ, Ĺźe niedĹugo pojawi siÄ jakaĹ ciekawsza oferta na gprs dla amatorĂłw internetu na Islandii. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| marcia883
| Dołączył: 06 Cze 2007 | Posty: 29 | |
|
Wysłany: 18 Cze 2007, 11:30 Temat postu: |
|
|
Witam! Chce wziac laptopa i zastanawiam sie jaka kupic karte WiFi, bo istnieja standardy a\b\g, bo z tego co wiem w Polsce uzywa sie b\g, i jesli kupie taka karte to moze mi nie dzialac na Islandii jesli jest tam standart a\ A roznica w cenie tych katr jest znaczaca i nie chce kupywac a\ jesli tego standardu tam nie ma! Czy ktos orientuje sie w tym temacie |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Bartqw
| Dołączył: 21 Sty 2007 | Posty: 50 | Skąd: Akranes |
|
Wysłany: 18 Cze 2007, 11:46 Temat postu: |
|
|
marcia883 napisał: | Witam! Chce wziac laptopa i zastanawiam sie jaka kupic karte WiFi, bo istnieja standardy a\b\g, bo z tego co wiem w Polsce uzywa sie b\g, i jesli kupie taka karte to moze mi nie dzialac na Islandii jesli jest tam standart a\ A roznica w cenie tych katr jest znaczaca i nie chce kupywac a\ jesli tego standardu tam nie ma! Czy ktos orientuje sie w tym temacie |
Ja mam bg i wszystko smiga jak nalezy  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| marcia883
| Dołączył: 06 Cze 2007 | Posty: 29 | |
|
Wysłany: 18 Cze 2007, 15:15 Temat postu: |
|
|
Bartqw napisał: | marcia883 napisał: | Witam! Chce wziac laptopa i zastanawiam sie jaka kupic karte WiFi, bo istnieja standardy a\b\g, bo z tego co wiem w Polsce uzywa sie b\g, i jesli kupie taka karte to moze mi nie dzialac na Islandii jesli jest tam standart a\ A roznica w cenie tych katr jest znaczaca i nie chce kupywac a\ jesli tego standardu tam nie ma! Czy ktos orientuje sie w tym temacie |
Ja mam bg i wszystko smiga jak nalezy  |
Dzieki wielki za odpowiedz! To dobrze zaoszczedze kilka dych:) Pozdro |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 19 Cze 2007, 22:17 Temat postu: |
|
|
a skad macie neta?
lacze wifi za free?  |