Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nast阷ny temat |
Autor |
Wiadomo舵 |
| irek30
| Do潮czy: 22 Sty 2007 | Posty: 8 | Sk眃: wroc艂aw.. jeszcze polska |
|
Wys砤ny: 24 Sty 2007, 13:56 Temat postu: Ilo艣膰 Polak贸w na Islandii |
|
|
witam. nie znalaz艂em takiej inf. na forum a jestem ciekaw ilu jest tam / "tam " bo pisze z polski / polakow. _________________ szukam swojego miejsca...........
......i ju偶 mam ma艂o czasu. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| soley
| Do潮czy: 16 Kwi 2005 | Posty: 226 | Sk眃: HFJ |
|
Wys砤ny: 24 Sty 2007, 23:51 Temat postu: Re: ilu was tam jest?? |
|
|
irek30 napisa: | witam. nie znalaz艂em takiej inf. na forum a jestem ciekaw ilu jest tam / "tam " bo pisze z polski / polakow. |
Mam dokladne dane ale podam tylko na rejon stolicy ,w samym Reykjaviku mieszka 1359 osob pochodzenia polskiego w tym 460 kobiet i 899 mezczyzn.
W Hafnarfjordur mieszka 301stk, 108 kobiet i 193 mezczyzn
W Kopavogur 346stk
W Gardabaer 46stk
Dane z grudnia 2006 r
Moge podac na reszte miejscowosci jezeli jest ktos zainteresowany. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| soley
| Do潮czy: 16 Kwi 2005 | Posty: 226 | Sk眃: HFJ |
|
Wys砤ny: 24 Sty 2007, 23:55 Temat postu: |
|
|
Doszukalam sie dokladnej liczby polakow mieszkajacych na Islandii 5914 osob ,w tym tylko 1605 kobiet. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Urodzony_13_w_piatek
 | Do潮czy: 20 Kwi 2005 | Posty: 277 | Sk眃: nibylandia |
|
Wys砤ny: 25 Sty 2007, 1:13 Temat postu: |
|
|
DUZO ?? jestem zainteresowany :-) |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| O.E. Opiekun Forum
 | Do潮czy: 03 Lut 2004 | Posty: 2552 | Sk眃: Pl. Od S艂o艅ca 3/Europa |
|
Wys砤ny: 25 Sty 2007, 3:47 Temat postu: |
|
|
Irek30 - czy uwa偶asz, 偶e za艂o偶enie nowego tematu by艂o potrzebne? Bo znalaz艂em przynajmniej 3 do 5 temat贸w, gdzie jest mowa o Polakach na Islandii, w tym o ich liczbie...
Szkoda, 偶e nie zd膮偶y艂em zablokowac tematu zanim pojawi艂y si臋 ciekawe odpowiedzi, kt贸re powinny znale藕膰 si臋 w ktr贸rym艣 z ju偶 istniej膮cych temat贸w...  _________________ CHCESZ WSPOM脫C FORUM ORAZ ICELAND.PL? WP艁A膯 DATEK!
|
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| irek30
| Do潮czy: 22 Sty 2007 | Posty: 8 | Sk眃: wroc艂aw.. jeszcze polska |
|
Wys砤ny: 25 Sty 2007, 9:04 Temat postu: dobrze sie z艂o偶y艂o |
|
|
偶e nie zablokowa艂e艣, bo takich informacji z ostatniej chwili nie ma.
dzi臋ki.
ps. jestem 艣wie偶ak i nie we wszystkim si臋 orientuje. _________________ szukam swojego miejsca...........
......i ju偶 mam ma艂o czasu. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| helguera
| Do潮czy: 22 Gru 2005 | Posty: 133 | Sk眃: Madrid |
|
Wys砤ny: 17 Cze 2007, 15:55 Temat postu: |
|
|
soley napisa: | Doszukalam sie dokladnej liczby polakow mieszkajacych na Islandii 5914 osob ,w tym tylko 1605 kobiet. |
Wg www.statice.is ilo艣膰 Polak贸w na 31.XII.2006 to 5996 w tym 4376 to m臋偶czy藕ni.
Z tej samej stronki mo偶na si臋 dowiedzie膰 wielu satystyk, np. na Islandii mieszka 1 Gwatemalczyk, 1 Haita艅czyk, 5 Kostaryka艅czyk贸w i a偶 6 obywateli Hondurasu, itd
Ju偶 pisa艂em w "r贸偶ne" 偶e to niez艂a stronka statystyczna i wydaje si臋 wiarygodna. _________________ !Los paises frios no son menos atractivos que los paises donde hace calor! |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| unregistered
| Do潮czy: 18 Mar 2005 | Posty: 228 | |
|
Wys砤ny: 19 Cze 2007, 2:37 Temat postu: |
|
|
Tez uwazam ze strona ta jest wiarygodna.
Dotyczy jednakze tylko osob "legalnie" przebywajacych na wyspie (to znaczy tych, ktore juz sobie zalatwily wszystkie formalnosci zwiazane z pobytem nieturystycznym).
Strona jest o tyle dobra ze mozna sporo na niej znalezc poprzez szczegolowe wyszukiwanie.
Ciekawe jak bedzie wygladala sytuacja z iloscia obcokrajowcow i w tym Polakow w tym roku, gdy budowlancy ze wschodu nie beda chyba juz tak liczni i nie beda tak wplywac na ta statystyke. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| helguera
| Do潮czy: 22 Gru 2005 | Posty: 133 | Sk眃: Madrid |
|
Wys砤ny: 19 Cze 2007, 21:49 Temat postu: |
|
|
Jasne, chodzi o ludzi przebywaj膮cych legalnie, inaczej si臋 nie da obliczy膰, gdy偶 by艂yby to dane szacunkowe.
W tych statystykach demograficznych szokuj膮ca jest dla mnie ilo艣膰 pa艅stw, z kt贸rych pochodz膮 emigranci. I chyba nie chodzi tutaj o dyplomat贸w, (cz臋sto chodzi o pojedyncze osoby), bo trudno uwierzy膰, 偶e swoje przedstawicielstwa w Islandii maj膮 takie kraje jak Tonga, Togo, Sierra Leone, Mauritius, Lesotho, Dzibuti, Belize czy W-y Zielonego Przyl膮dka  _________________ !Los paises frios no son menos atractivos que los paises donde hace calor! |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| lovisa Og艂oszeniodawca zweryfikowany
 | Do潮czy: 16 Lip 2007 | Posty: 1047 | Sk眃: Reykjavik |
|
Wys砤ny: 6 Wrz 2007, 20:58 Temat postu: |
|
|
dzwonilam do biura emigracyjnego kilka dni temu i powiedzieli ze na isladni jest ok 13 000 zarejestrowanych polakow. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|
Wys砤ny: 6 Wrz 2007, 22:48 Temat postu: |
|
|
lovisa napisa: | dzwonilam do biura emigracyjnego kilka dni temu i powiedzieli ze na isladni jest ok 13 000 zarejestrowanych polakow. |
spoko
oby sie z roku na rok ilosc ta podwajala  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| FilipR79 ILO艢膯 OSTRZE呕E艃: 1
| Do潮czy: 08 Lip 2006 | Posty: 991 | |
|
Wys砤ny: 7 Wrz 2007, 14:41 Temat postu: |
|
|
lovisa napisa: | 13 000 zarejestrowanych polakow. |
Po pierwsze Polakow z duzej litery wypadaloby pisac
Liczba ta jest wg mnie przesadzona. Zarejestrowani sa takze tacy to pracowali 2 miesiace podczas wakacji, zalatwili wszystkie formalnosci (kenitala itd) i wrocili do Polski. Przykladow mozna by mnozyc. Oczywiscie na Islandii przebywa takze duzo niezarejestrowanych Polakow - ktos przyjechal do dziewczyny, chlopaka i szuka pracy.
W piekle lub raju na ziemi (czyt. na Islandi) jest wg mnie jakies 9000 rodakow. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|
Wys砤ny: 7 Wrz 2007, 14:46 Temat postu: |
|
|
[quote="FilipR79"] lovisa napisa: | 13 000 zarejestrowanych polakow. |
(czyt. na Islandi)
Islandii przez 2 i jesli chodzi o szczegoly. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|
Wys砤ny: 7 Wrz 2007, 14:47 Temat postu: |
|
|
a z reszta co za roznica ile nas jest jak i tak sie zachowac nie potrafimy nawet w malej grupie |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|
Wys砤ny: 7 Wrz 2007, 23:37 Temat postu: |
|
|
lovisa napisa: | a z reszta co za roznica ile nas jest jak i tak sie zachowac nie potrafimy nawet w malej grupie |
My potrafimy si臋 zachowa膰, bo zostali艣my dobrze wychowani. Prosz臋 m贸wi膰 za siebie, nie uog贸lnia膰. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|
Wys砤ny: 8 Wrz 2007, 13:03 Temat postu: |
|
|
lovisa napisa: | a z reszta co za roznica ile nas jest jak i tak sie zachowac nie potrafimy nawet w malej grupie |
jak sie gra w takie gry planszowe o ktorych mowa w innym watku to zeczywiscie nie trudno o zle zachowanie  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|