Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nast阷ny temat |
Autor |
Wiadomo舵 |
| Zla_kobieta ILO艢膯 OSTRZE呕E艃: 1
 | Do潮czy: 05 Cze 2007 | Posty: 96 | Sk眃: Kasz毛b毛/Gda艅sk/od 28.06.07 Reykjavik |
|
Wys砤ny: 22 Cze 2007, 0:02 Temat postu: Faux pas, gafy, wpadki, niezr臋cznie sytuacje obcokrajowc贸w |
|
|
Obcokrajowiec jest szczeg贸lnie nara偶ony na pope艂nianie gaf zwi膮zanych z nieznajomo艣ci膮 zwyczaj贸w i niepisanych zasad.
Chcia艂abym si臋 przed tym zabezpieczy膰 na tyle, na ile to mo偶liwe, dlatego prosz臋 o wskaz贸wki:
1. Czy istniej膮 jakie艣 polskie s艂owa, kt贸re dla u偶ytkownik贸w islandzkiego mog膮 brzmie膰 obra藕liwie lub w jaki艣 inny spos贸b mog膮 by膰 藕le odbierane?
2. Mo偶e jakie艣 gesty lub zachowania, kt贸re s膮 neutralnie lub pozytywnie postrzegane przez Polaka, na Islandii mog膮 by膰 uwa偶ane za niew艂a艣ciwe ? _________________ Have you ever been mellow? |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| viking User bywa z艂o艣liwy, IGNORUJ takie posty!
 | Do潮czy: 22 Sie 2005 | Posty: 1747 | Sk眃: Reykjavik |
|
Wys砤ny: 22 Cze 2007, 7:13 Temat postu: |
|
|
Uwa偶aj na s艂owo "Chora".
W naszym j臋zyku oznacza 偶e kto艣 nie dysponowany a w Islandzkim to kobieta kt贸ra... _________________ Bardzo niewielu m臋偶czyzn posiada klucz do serca kobiety, pozostali obywaj膮 si臋 wytrychem. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Froskur
 | Do潮czy: 10 Lut 2007 | Posty: 484 | Sk眃: Reykjavik |
|
Wys砤ny: 22 Cze 2007, 8:21 Temat postu: |
|
|
Islandczycy bardzo obrazalscy sa na inwektywy w stylu "glupi", ktore u nas sie zartobliwie i czasem nawet bezmyslnie stosuje, ale oni biora je bardzo serio. Rowniez gest popukania sie w czolo..  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Tomek_krk
| Do潮czy: 02 Lis 2006 | Posty: 176 | Sk眃: Krak贸w |
|
Wys砤ny: 22 Cze 2007, 17:01 Temat postu: |
|
|
ja raz konkretna gafe popelnilem podczas imprezy gdy pracowalem za barem.
klient do mnie mowi "et bacardi" - myslalem ze chodzi mu o 8 bacardi a okazalo sie ze to po islandzku jeden
troche sie zdzwil gdy postawilem mu 8 butelek  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Grazyna
| Do潮czy: 06 Gru 2005 | Posty: 1093 | Sk眃: Islandia |
|
Wys砤ny: 23 Cze 2007, 16:37 Temat postu: |
|
|
Wyraz raz w j臋zyku islandzkim znaczy xxxx. Wi臋c jak m贸wimy "raz dwa". To mog膮 se dziwnie o nas pomy艣le膰.  _________________ Brunetka |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Zla_kobieta ILO艢膯 OSTRZE呕E艃: 1
 | Do潮czy: 05 Cze 2007 | Posty: 96 | Sk眃: Kasz毛b毛/Gda艅sk/od 28.06.07 Reykjavik |
|
Wys砤ny: 23 Cze 2007, 17:07 Temat postu: |
|
|
Grazyna napisa: | Wyraz raz w j臋zyku islandzkim znaczy xxxx. |
Hehehe, no 艂adnie. Dzi臋ki za ostrze偶enie  _________________ Have you ever been mellow? |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| ObsikanyRekin
| Do潮czy: 28 Lip 2006 | Posty: 168 | Sk眃: Czubkofjordur, Kretynvik |
|
Wys砤ny: 23 Cze 2007, 20:09 Temat postu: |
|
|
To si臋 chyba pisz臋 'ras' (albo przez dwa 's'). Kto艣 douczony musi si臋 wypowiedzie膰.
Czy wam te偶 zegarek TIKA?? _________________ 脡g er 脥þr贸tta谩lfur... |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Grazyna
|
Wys砤ny: 24 Cze 2007, 11:59 Temat postu: |
|
|
Ja celowo nie u偶ywam w艂a艣ciwej pisowni w tym wypadku, bo to mija艂o by sie z celem mojej wypowiedzi. _________________ Brunetka |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| ObsikanyRekin
|
Wys砤ny: 24 Cze 2007, 17:17 Temat postu: |
|
|
Przepraszam, my艣lalem, 偶e to tylko b艂膮d... _________________ 脡g er 脥þr贸tta谩lfur... |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Grazyna
|
Wys砤ny: 26 Cze 2007, 7:57 Temat postu: |
|
|
Rekinku przecie偶 nawet nie pomysla艂am , 偶e chcesz mnie urazi膰.
Je偶eli w towarzystwie kto艣, zaczyna z nas si臋 wy艣miewa膰, to ostatni膮 g艂upot膮 bedzie je艣li si臋 obrazimy. Islandczycy bardzo lubi膮 sobie 偶artowa膰 nawet z samych siebie i nie widz膮 w tym nic ujmuj膮cego. Dzi臋ki takiemu podej艣ciu maj膮 o wiele 艂atwiejsze zycie, bo .... . D艂ugo by to udowadnia膰. Ale ka偶dy sam mo偶e doi艣膰 do zaskakuj膮cych wniosk贸w. _________________ Brunetka |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| dreki
| Do潮czy: 08 Lip 2007 | Posty: 1 | Sk眃: Warszawa |
|
Wys砤ny: 8 Lip 2007, 18:56 Temat postu: |
|
|
@ObsikanyRekin nie rob sobie ze wszystkich zartow prawda jest ze raz przez dwa ss to slowo oznaczajace tylnia czesc ciala a i aluzja do zegarka z tikaniem (tik po islandzku oznacza kobiete lekkich obyczajow) jest troche zastanawiajaca. Mieszkasz na islandii ze znasz takie slowa czy byly Ci potrzebne do czegos innego? |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| ObsikanyRekin
|
Wys砤ny: 8 Lip 2007, 23:50 Temat postu: |
|
|
Nie robie sobie 偶art贸w :| To jest w膮tek w kt贸rym kogo艣 sie ostrzega...
Poprosotu troche pod艂apa艂em islandzkiego na forum...(takiego hardcorowego islandzkiego)...
W 偶yciu nie by艂em na Islandii...
Porpsotu g艂upio by by艂o jakbu kto艣 powiedzia艂...
Eg elska tik - wiem, 偶e to nie poprawna forma...
A pozatym po co mi niby mia艂y by膰 s艂owa xxxx i '***'...? jakbym chcia艂 to powiedzia艂bym to po angielsku a pozatym mi nie s膮 takie rzeczy w g艂owie... _________________ 脡g er 脥þr贸tta谩lfur... |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|