Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
| emilcia001
| Dołączył: 26 Cze 2012 | Posty: 12 | Skąd: Polska |
|
Wysłany: 3 Lis 2013, 23:39 Temat postu: jesli znajde prace w polsce, jak rozliczyc sie z IslandiÄ
|
|
|
Witam, czy mĂłgĹby mi ktoĹ pomĂłc ? Sprawa wyglada tak, lece do Polski mam transfer na 3 miesiÄ
ce, wszystko wiem kiedy pracy nie znajde w Polsce, wracam, informuje urzad itd. Problem pojawia siÄ wtedy, kiedy znajdÄ pracÄ,a przeciez w tym celu lecÄ. Jak wtedy mam zamknÄ
c wszelkie sprawy bÄdÄ
c w Polsce, konto bankowe, jak rozliczyc sie z podatkiem (gdzie pit przyjdzie?). KtoĹ mĂłwiĹ mi, ze powinnam wypisaÄ sie z Rejestru Islandii (ale czemu wĹaĹciwie ma sĹuĹźyÄ ten wypis, czy wtedy siÄ traci kennitala?) Czy ktoĹ moĹźe jest w stanie powiedziec jak sie przygotowaÄ do takiej opcji (czyli znalezienie pracy, pozostanie w Polsce) . DziÄkujÄ bardzo za wszelkie informacje |
|
Powrót do góry |
|
 |
| jk123
| Dołączył: 18 Sie 2012 | Posty: 75 | |
|
Wysłany: 4 Lis 2013, 0:03 Temat postu: |
|
|
Hej, dobrze jest wziac z RSK potwierdzenie dochodow za przepracowane lata na Islandii (moze sie przydac w Polsce), ale tak naprawde majac klucz do framtal mozna w kazdej chwili te informacje wydrukowac w Polsce.
Rozliczenie podatkowe za rok 2013 bedzie mozna zrobic przez internet.
Wyrejestrowac sie z Islandii lepiej jest juz po faktycznym znalezieniu pracy w Polsce. 3 miesiace mozesz pracowac w Polsce i byz zarejestrowana na Islandii, jakby cos tam nie wyszlo, latwiej bedzie wrocic. Jesli zdecydujesz sie zostac w Polsce, musisz sie tam zameldowac a z Islandii wyrejestrowac
http://www.skra.is/lisalib/getfile.aspx?itemid=7577
Dobrze jest tez miec wszytskie druki E potwierdzajace ubezpieczenie zdrowotne i ewentualne prawo do zasilku. Okres przepracowany na Islandii bedzie wliczal sie przy ewentualnym ubieganiu sie o zasilek w Pl.
Wiecej informacji http://zielonalinia.gov.pl/Dzial-Powroty-4924 |
|
Powrót do góry |
|
 |
| emilcia001
|
Wysłany: 4 Lis 2013, 0:32 Temat postu: |
|
|
a jak poradzic sobie z kontem bankowym? czy bÄdÄ mogĹa zamknÄ
Ä je z Polski? |
|
Powrót do góry |
|
 |
| emilcia001
|
Wysłany: 4 Lis 2013, 0:34 Temat postu: |
|
|
a z tym wypisem, to jak to wyglÄ
da jak wypisze siÄ to stracÄ kennitala? czy gdyby sie kiedyĹ w Ĺźyciu zmieniĹo, moge tu wrĂłciÄ i wiem, ze mam kennitala? |
|
Powrót do góry |
|
 |
| jk123
|
Wysłany: 4 Lis 2013, 10:16 Temat postu: |
|
|
Hej, nie stracisz kennitali, ale po chyba 5 latach staje sie ona nieaktywna. Jesli wrocisz po 5 latach, zarejstrujesz sie w þjoðskra i dostajesz kennitale z powrotem.
Konta bankowego lepiej tak od razu nie zamykac, na wypadek, gdyby RSK mialo np. zwrocic podatek. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| jk123
|
Wysłany: 4 Lis 2013, 10:17 Temat postu: |
|
|
To wyrejestrowanie to tak jak w Polsce wymeldowanie-peselu tez nie stracilas  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| aadrianna
| Dołączył: 29 Lip 2008 | Posty: 30 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 4 Lis 2013, 10:35 Temat postu: |
|
|
Konto w banku po dwĂłch latach zostanie automatycznie zamkniÄte. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| aadrianna
| Dołączył: 29 Lip 2008 | Posty: 30 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 4 Lis 2013, 10:37 Temat postu: |
|
|
a z rsk moĹźesz siÄ rozliczyÄ przed wyjazdem. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| jk123
|
Wysłany: 4 Lis 2013, 11:39 Temat postu: |
|
|
Tylko, ze Ona nie jest pewna, czy nie wraca:) |
|
Powrót do góry |
|
 |
| emilcia001
|
Wysłany: 4 Lis 2013, 11:53 Temat postu: |
|
|
DziÄkujÄ bardzo za odpowiedzi, w tamtym tygodniu napisaĹam nawet do Konsula, ale coĹ nie spieszy sie z odpowiedziÄ
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
|