reklama

Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona Gwna

ICELAND.PL :: Islandia - strona główna portalu

ZANIM COŚ NAPISZESZ PRZECZYTAJ REGULAMIN  
JELI KTO CI OBRAA LUB AMIE REGULAMIN, NIE DAJ SI SPROWOKOWA, NAPISZ DO ADMINA!

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UytkownicyUytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja   ProfilProfil   ZalogujZaloguj 

Zaloguj si, by sprawdzi wiadomociZaloguj si, by sprawdzi wiadomoci   

Czy w ogole macie zamiar wracac do IV RP !!
Id do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5  Nastpny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona Gwna -> Pozostałe tematy
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nastpny temat  
Autor Wiadomo
narsiltm

Doczy: 15 Gru 2006
Skd: Skądinąd.
PostWysany: 7 Lip 2007, 0:58    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja z kolei dzieki Islandii jeszcze bardziej docenilem Polske, moich wspanialych przyjaciol i rodzine. Wbrew temu co czytacie podczas wizyt portali typu o2.pl i widzicie w TVN jako kraj idziemy od przodu...

A w przyszle wakacje,za zarobione pieniadze polatam po swiecie troszke, wkleje na forum jakies fotki(w osobnym watku!).
Zobacz profil autora Wylij prywatn wiadomo Numer GG
FilipR79
ILOŚĆ OSTRZEŻEŃ: 1
Doczy: 08 Lip 2006
PostWysany: 7 Lip 2007, 14:40    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Old Star napisa:
z niezbyt mądrym narodem,

Po pierwsze, nieladnie tak pisac o swocih pracodawcach, jak widze nie masz szacunku do Nich.
Po drugie, Jesli to niezbyt madry narod to dlaczego to my "skrobiemy" u nich rybke a nie oni u nas?
Powrt do gry
Zobacz profil autora Wylij prywatn wiadomo
zyzak
Go
PostWysany: 7 Lip 2007, 15:27    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

FilipR79 napisa:
Old Star napisa:
z niezbyt mądrym narodem,

Po pierwsze, nieladnie tak pisac o swocih pracodawcach, jak widze nie masz szacunku do Nich.
Po drugie, Jesli to niezbyt madry narod to dlaczego to my "skrobiemy" u nich rybke a nie oni u nas?

Kto skrobie ten skrobie Smile
Filipku z rocznika 79 na szacunek trzeba sobie zasłużyć Wink

Ciekawe jak by wygladala ta malutka wysepka po 2 okupacjach i rządach komuny ?? podejżewam ,że większość islandczyków wyemigrowałaby do canady, a moze nawet i jacyś znaleźliby się w Polsce, skrobiąc ziemniaki Smile

pozdrawiam
Powrt do gry
FilipR79
Doczy: 08 Lip 2006
PostWysany: 7 Lip 2007, 16:13    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Drogi Zyzaku,
To nie moja wina ze nie potrafilismy sie przeciwstawic naszym "braciom" za wschodniej granicy. Oczywiscie mozna by pisac ze nie mielismy za duzo w Jalcie do powiedzienia itd. Ale po 1989 jakos sie w Polsce nie potoczylo w miare oczekiwan, Na Islandii najwieksza grupe imigracji stanowia Polacy, a nie Wegrzy, Czesi, Slowacy. Oczywiscie nie porownujmy prawie 40 milionowego narodu do niespelna 10 milionowych Wegier. Ale jesli nawet proporcjonalnie ujac to i tak jest nas najwiecej tu. Wiec moim zdaniem troszke wiecej szacunku ze strony nas (pracobiorcow) dla nich (pracodawcow) by sie moim zdaniem niektorym przydalo.
Powrt do gry
zyzak
Go
PostWysany: 7 Lip 2007, 16:31    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

FilipR79 napisa:
Wiec moim zdaniem troszke wiecej szacunku ze strony nas (pracobiorcow) dla nich (pracodawcow) by sie moim zdaniem niektorym przydalo.

ALe czy jak ktoś nie zasluguje na szacunek to mamy tego kogoś dalej obdażać szacunkiem???? mi się wydaje ,że nie.
Ale wiem ,że ludzie są różni i xxxxłazy też są Wink
Powrt do gry
KrzynioPL

Doczy: 14 Kwi 2007
PostWysany: 7 Lip 2007, 18:51    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

hehe tak czy siak kazdy ma swe zdanie - ja mam spokoj i cisze, nikt nie goni mnie do pracy i nie drze sie na de mna ... a jesli chodzi o poprzednie wypowiedzi na temat rybek nie mialem przyjemnosci ich skrobania Very Happy

Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy
mdarek21

Doczy: 13 Mar 2007
Skd: Polska-Borgarnes
PostWysany: 7 Lip 2007, 19:40    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Czytając posty możemy podzielić się na tych co zostają ,na tych co wracają i niezdecydowanych.Przy czym każdy rozważa warunki i własną sytuację i tym bardziej ma prawo do własnego zdania.Jednak my powinniśmy nauczyć sie jeszcze szacunku i do samych siebie,jak i innych.W tym wypadku do Islandczyków,którzy dali bądź co bądź nam pracę,lepsze lub gorsze wynagrodzenie i w dodatku zaufanie oraz szacunek.A przez takie a nie inne postępowanie i poglądy o szowiniźmie,mądrych i głupich Islandczykach(w końcu kolegach również) tracimy coraz więcej.Nie szanujemy siebie sami jako Polaków,nie sznujemy innych i sami tego szacunku może nie dostaliśmy lub nie dostaniemy w przyszłości.Dlatego tu tkwi problem w zrozumieniu tych co chcą zostać i "układać swoje klocki" na wyspie,tych co chcą wracać, a co powiedzieć mają nie zdecydowani?Jeszcze jak poczytają taką wymianę zdań.Pozdrowionka Shocked
Andrzej Kaminski

Doczy: 25 Lut 2007
PostWysany: 10 Lip 2007, 23:18    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

FilipR79 napisa:

Pewnie dlatego, że nie mają tyle rąk do pracy ile potrzeba!

Mnie bardzo zadziwia fakt, że na Islandii chcą na zawsze zostać ci, którzy są tu krótki okres czasu, często nie znają żadnego języka, ściągani jedni przez drugich. Co Wam daje Islandia? "możliwości"? na co? na to żeby być fizolem do końca życia? Nigdy nie wtopicie się w ich społeczeństwo! Zawsze będziecie helwitis pólskar utlanda.
Najbardziej śmieszni są ci, którzy są tu rok i pobrali kredyty na domy czy samochody lol Ich motto to: "patrz! jestem tu rok i mam juz swój dom i samochód!" ha ha ha! lol Ale milczą co do ilości rat do spłacenia za to! Co to za życie? tyrać całymi dniami żeby tylko starczyło na ratę i ten wstrętny pasztet, który powinien się nazywać "kryzys"
Pozostawiali przyjaciół, rodzinę, wszystko co mieli w Polsce i udają przed wszystkimi, że są szczęśliwi. A ile w tym prawdy?
Co zadziwiające...... nikt nie skrobie ryb i nikt nie robi fizycznie! lol
Zostać w Islandi na stałe, to byłby dla mnie po prostu mezalians! lol
Urodzony w 13 piątek, jakie Ty chłopie klocki chcesz tu układać, skoro dopiero co przyjechałeś i już debety otwierasz.....
Powrt do gry
zyzak
Go
PostWysany: 11 Lip 2007, 0:21    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

bardzo mi sie podoba powyzszy post !!!!!
Powrt do gry
aniapl
Ogłoszeniodawca zweryfikowany
Doczy: 30 Kwi 2006
Skd: był Reykjavik - teraz Polska
PostWysany: 11 Lip 2007, 0:54    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Faktycznie mądry post Smile
Chociaż co prawda jak tu przyjechałam prawie 7 lat temu to wszyscy mówili, że zostają. Na mnie patrzyli jak na dziwoląga kiedy mówiłam, że wracam. Mówili też, że posiedzę tu trochę i zmienię zdanie, albo, że nie jeden już "niby" zjechał do Polski ale każdy wraca.

Ja jednak wracam. Za max 3 lata, bo wtedy muszę córkę wysłać do zerówki a nie chciałabym jej szkól pomieszać (trochę islandzkiej trochę polskiej).

Cytat:
Najbardziej śmieszni są ci, którzy są tu rok i pobrali kredyty na domy czy samochody Ich motto to: "patrz! jestem tu rok i mam juz swój dom i samochód!"

Tylko tu się chyba nie zgodzę, bo niby mają kredyty, ale jednak w Polsce nawet tego kredytu nie mogli dostać.
Powrt do gry
Basia

Doczy: 24 Lis 2004
Skd: Reykjavik
PostWysany: 11 Lip 2007, 10:50    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Duzo jest prawdy w poscie Andrzeja. Ale kazdy ma swoje zycie i dla kazdego inne rzeczy sa wazne. Moze dla kogos ten dom i samochod to najwazniejsze rzeczy w zyciu i dzieki temu czuje sie spelniony?
Powrt do gry
zyzak
Go
PostWysany: 11 Lip 2007, 12:49    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

teraz w Polsce kredyt to nie problem,zasady takie same jak tu,kapitalizm zrobil Swoje.Wystarczy zyrant albo zaswiadczenie o stalych dochodach itp.
Procedury przyznawania kredytu są raczej bardzo podobne w wiekszosci krajow kapitalistycznych.Pracy coraz wiecej, tylko ludzi do pracy juz zaczyna brakowac.Widze to po moich miejskich ogloszeniach jak i na eures, jest olbrzymia ilosc roboty w Polsce.
Tylko kto bedzie tyral w Polsce i bral kredyt na chate zeby ja splacac przez 20 czy 30 lat ??? głupi ludzie zostali, albo Ci którzy maja juz pozakladane rodziny, albo starzy którym niewiele do emerytury brakuje i do szczescia, no moze ktos jeszcze o kim zapomnialem Wink

Np. My wolimy tutaj przyjechac z dziewczyna, popracowac rok i mamy np. w Polsce na mazurach chate Smile , ktora bedziemy mogli smialo mowic ze jest NASZA WLASNA.

A jak ktos tu przybyl i zaciągnąl kredyt zeby miec TUTAJ chate, to moim zdaniem tak jakby dalej siedzial w bajzlu po uszy,z ktorego tak chcial sie przeciez wyrwać.
Za mocno podniecił się Islandią i jej "dobrobytem".

uwazam ,ze najlepiej jest wyjechac z kraju się dorobic i wrócić (zarobic na dom samochod,motorowke,dzialke czy np. biznes z ktorego bedzie mozna zyc godnie w Swoim kraju.A jak nie biznes to isc do pracy w Polsce, po powrocie.
Wówczas majac dom, samochod czy ta motorowke czy co tam komu sie marzy, da sie godnie żyć z Polskiej płacy, która w dodatku z pewnością za jakiś czas bedzie dużo wieksza.

My posiedzimy tu dajmy na to trzy lata i bedziemy miec wlasny dom czy biznes,nowy samochod, motorowke, dzialke rekreacyjna nad wodą...

A co bedziecie miec Wy , Ci ktorzy chca tu zostac i wtopic sie w Islandzkie społeczności ????

tylko chate i samocohd po XX latach ?

Rodacy !!! pomyślcie dobrze zanim się zdecydujecie.
Powrt do gry
O.E.
Opiekun Forum
Doczy: 03 Lut 2004
Skd: Pl. Od Słońca 3/Europa
PostWysany: 11 Lip 2007, 13:02    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Andrzej Kaminski napisa:
Co Wam daje Islandia? "możliwości"? na co? na to żeby być fizolem do końca życia?
A ja myślę, że twój post nie jest do końca mądry bo nie wziąłeś pod uwagę jednej rzeczy: że na Islandii pracuje spora grupa polskich pracowników umysłowych. To jedno!
A drugie: praca fizyczna również może dawać satysfakcję. Nie ubliżaj ludziom pracy. To, że większość pogardza pracą fizyczną, nie oznacza, że to coś złego.

Cytat:
Nigdy nie wtopicie się w ich społeczeństwo! Zawsze będziecie helwitis pólskar utlanda.
Dla jakiś chamów i idiotów pewnie tak, dla porządnych Islandczyków, dobrzy i inteligentni ludzie zawsze będą dobrymi sąsiadami.

Cytat:
Najbardziej śmieszni są ci, którzy są tu rok i pobrali kredyty na domy czy samochody
Ja myślę, że Ty jesteś bardziej śmieszny niż oni. Oni robią co chcą, takie ich prawo. Nie jest to śmieszne.

Cytat:
Ale milczą co do ilości rat do spłacenia za to! Co to za życie? tyrać całymi dniami żeby tylko starczyło na ratę i ten wstrętny pasztet, który powinien się nazywać "kryzys"
"Tyrają" na to co chcą i co lubią.
Każdy tyra na to co lubi. Czasami ktoś tyra by mieć dużo czasu wolnego, a czasmi by mieć dom i samochód. ALE KAŻDY TYRA I W KAŻDYM KRAJU!!

Cytat:
Pozostawiali przyjaciół, rodzinę, wszystko co mieli w Polsce i udają przed wszystkimi, że są szczęśliwi. A ile w tym prawdy?
A na Islandii mieszkają ufoludki, nie można się z nimi zaprzyjaźnić... nie można tu ściągnąćrodziny? A co jak ktoś nie miał rodziny?
Generalizujesz i wszystko widzisz w ciemnych barwach - to jest delikatnie mówiąc śmieszne.

Cytat:
Zostać w Islandi na stałe, to byłby dla mnie po prostu mezalians!
OK, takie twoje zdanie. Przyjmujemy je z pokorą, choć nie dziw się, że niektórzy będą się śmiać z takiego podejścia.

Cytat:
Urodzony w 13 piątek, jakie Ty chłopie klocki chcesz tu układać, skoro dopiero co przyjechałeś i już debety otwierasz.....
A co nie wolno otwierać debetów? Po to są kredyty by szybciej zrealizować marzenia. Co Ty możesz wiedzieć o życiu i planach Urodzonego, by Go tak oceniać negatywnie? Jeśli podejrzewasz, że się zawiedzie na Islandii to podaj normalne powody i sytuacje, w których taki zawód może Go spotkać. A jak chcesz swoim sarkazmem wyśmiewać się z ludzi, to lepiej sobie daruj.
Andrzej Kaminski

Doczy: 25 Lut 2007
PostWysany: 11 Lip 2007, 22:36    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mądrzy to szybciutko naciułali kasy i mądrze je wykorzystali. teraz siedzą w swoich domkach w kraju, wieczorami chodzą na piwko za piataka, , chadzają na spacery po lesie, ciepłe wieczory spędzają ze znajomymi grilując mięso za rozsądną kasę. Nie muszą udawać szczęśliwych polakoislandczyków.
Ci którzy nie mają zamiaru tu zostawać, wkrótce dołączą do powyższej grupy szczęśliwych w życiu
A ci którzy zdecydowali zostać w Islandii niech budują swoje szczęście klocek po klocku kredyt za kredytem, a po kolejny klocek w deszczu i wietrze do husasmidian...jak wypłaty starczy lol Niech budują sobie ten wymarzony domek z lanego betonu, lub też kupią starą ruinę za niebotyczne pieniądze. Dom piękny, wymarzony Question Może jak Bóg da nadgodzinek trochę pociułać, to i na kilkudniowe "wakacje" w Polsce wystarczy, raz na rok lol Bo jak poodliczać raty, podatki, opłaty, jedzenie, to cieniutko oj cieniutko z oszczędnościami lol
miłego życia życzę! słonecznej pogody i tanich kart atlasa
Powrt do gry
siewa26
Ogłoszeniodawca zweryfikowany
Doczy: 29 Maj 2005
Skd: pUstka
PostWysany: 12 Lip 2007, 0:22    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dywagacje czy wrócę czy zostaję nie mają dla mnie żadnego znaczenia. Mi jest tu dobrze i dopuki tak będzie będę tutaj mieszkał. Jak mi się znudzi będę czuł się źle czy też zapragnę nowych wrażeń wyjadę - dlatego postaram się by nie mieć kotwicy tutaj w postaci wielkich kredytów i czuć się naprawdę niezależnym. Na razie mam tu pracę, która jest moim hobby, tego nie miałem w Polsce - marzenia się spełniają. Więc łącząc przyjemne z pożytecznym będę sobie tutaj spokojnie mieszkał z rodzinką.

Pozdrawiam ty co za i tych co przeciw Wink
Powrt do gry
Zobacz profil autora Wylij prywatn wiadomo Numer GG Tlen
Basia

Doczy: 24 Lis 2004
Skd: Reykjavik
PostWysany: 12 Lip 2007, 9:58    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Najlepiej namowic firme, w ktorej sie pracuje na inwestycje w Polsce i pracowac dla nich w Polsce na islandzkich warunkach ;-)

To wlasnie moje rozwiazanie powyzszego dylematu.
Powrt do gry
Zla_kobieta
Doczy: 05 Cze 2007
Skd: Kaszëbë/Gdańsk/od 28.06.07 Reykjavik
PostWysany: 12 Lip 2007, 15:14    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Basia... jesteś moim bogiem Very Happy

..Moja "firma" niestety już ma placówki w Polsce z gorzej niż polską płacą Wink
Arysta

Doczy: 22 Cze 2007
PostWysany: 12 Lip 2007, 16:24    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nie wiem jakie sa realia w Islandii. Wkurza mnie po pierwsze to ze mimo iż Polacy mają możliwość tzw. "dorobienia się" patrzą spod byka na ludzi którzy im to umożliwiają. Szanuj innych to i oni będą cię szanować. Niektórzy chyba nie maja pojęcia jakie są warunki kredytów w Polsce. Ja mieszkam w rejonie o najwyższym bezrobociu które nieco sie zmienia ale płace są dalej niskie. Dostanę kredyt na 40 lat i bedę mieć raty 1200 zł miesięcznie????????? Nie dziękuję. Jakie jest oprocentowanie na Islandii, warunki kredytu???? Niebawem bo może już w 2010 r Polska wejdzie w strefę euro trudno przewidzieć co w tedy sie stanie, czy bedzie się tak opłacało dorabianie za granicą?
Powrt do gry
O.E.
Opiekun Forum
Doczy: 03 Lut 2004
Skd: Pl. Od Słońca 3/Europa
PostWysany: 12 Lip 2007, 17:57    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Andrzej Kaminski napisa:
Mądrzy to szybciutko naciułali kasy i mądrze je wykorzystali. teraz siedzą w swoich domkach w kraju, wieczorami chodzą na piwko za piataka, , chadzają na spacery po lesie, ciepłe wieczory spędzają ze znajomymi grilując mięso za rozsądną kasę.
Ja myślę, że u Ciebie z mądrością jest krucho, bo nie rozumiesz co ja piszę.
Właśnie wymieniłeś kilka miłych (dla siebie) sposobów na życie. Ale nijak nie może Ci się w głowie pomieścić, że ktoś może zamiast lasu lubi gejzery. Zamiast tłumów turystów, puste przestrzenie. Zamiast smutnych blokowisk, kolorowe domki kryte blachą falistą...

Czy jesteś aż tak bardzo ograniczony, by zrozumieć, że różni ludzie lubią różne rzeczy. A czasem za niektóre rzeczy trzeba płacić. Np. w formie wyższych cen piwa lub mięsa.
Pamiętaj jednak, że pracując ciągle na Islandii ludzi stać na te ceny. Ty jak uciulasz trochę kasy, to wracasz do Polski i może już więcej w życiu takiej kasy nie zobaczysz....

Ja Ci życzę, byś sobie robił te grille, spacery itd. Skoro lubisz mieszkać w Polsce, to świetnie! Ale daj innym robić to co oni lubią i nie obrażaj ich inwektywami.

Cytat:
Nie muszą udawać szczęśliwych polakoislandczyków.
A skąd wiesz, że udają? Może Ty udajesz szczęśliwego patriotę?

Cytat:
A ci którzy zdecydowali zostać w Islandii niech budują swoje szczęście klocek po klocku kredyt za kredytem, a po kolejny klocek w deszczu i wietrze do husasmidian...jak wypłaty starczy
Twój sarkam jest idiotyczny. Kredyty ludzie biorą również w Polsce. A w kolejakch też trzeba czasem stać do różnych przybytków.

Cytat:
Niech budują sobie ten wymarzony domek z lanego betonu, lub też kupią starą ruinę za niebotyczne pieniądze.
Ty chyba jesteś jednak chory. W zalezności od trybu życia i konsumpcji budowa wymarzonego domu wszędzie może trwać latami.
Rozumiem, że Ty swój dom kupisz w Polsce na odludziu, bo tylko w takich miejscach domy są tanie. We Wrocławiu ceny mieszkań są chyba wyższe niż ceny domów w Reykjaviku....

Ostatnio zmieniony przez O.E. dnia 12 Lip 2007, 19:28, w caoci zmieniany 2 razy
Powrt do gry
Zobacz profil autora Wylij prywatn wiadomo Odwied stron autora Numer GG
zyzak
Go
PostWysany: 12 Lip 2007, 18:52    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

OE ,ja przepraszam ale ja mysle, ze to Ty jestes chorym czlowiekiem.
Wyzwiska z Twojej strony staja sie norma.
Wg. mnie nikt Cie nie lubi tutaj po za Twoim kolkiem rozancowym, samowspierajacych sie wzajemnie w potrzebie, a i to wydaje mi sie ze nie do konca.
Masz kompleks jakiegos samouwielbienia.Twoja arogancja widze ostatnio siega zenitu.
Jestes zlym administratorem.
Postaraj sie poszukac Sobie moze kobiety ??

Wracajac do tematu

Arysta kredyt w polsce to nie problem, ja wywodze sie z regionu o najwiekszym bezrobociu, ale tam roboty pelno i o kredyt bardzo latwo , pisalem juz wyzej o tym.
Nie wiem co za kredyt trzeba wziasc zeby splacac rate 1200 zl przez 40 lat ? to wychodzi 576.000 pln

np mozna mieszkanie na mazurach miec za 500zl miesiecznie przez TYLKO 20 lat.

Para Polakow pracujaca na IS moze na taka chate nazbierac w rok lub poltora albo i szybciej, to zalezy.

Jak ktos odlalazl sie dopiero tutaj to bardzo dobrze ze znalazl miejsce gdzie sie odlalazl, cieszy mnie to szczerze i gleboko

pozdrawiam
Powrt do gry
Wywietl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona Gwna -> Pozostałe tematy Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Id do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5  Nastpny
Strona 2 z 5

Skocz do:  
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach

SIGN PETITION FOR TRAVELLING WITH PETS ON ICELAND!
Kuchnia Azjatycka: chiska, tajska, indyjska, japoska, wietnamska itd.