Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
| Bartnik
| Dołączył: 13 Lut 2014 | Posty: 3 | Skąd: Polska |
|
Wysłany: 13 Lut 2014, 17:26 Temat postu: Afirmacje do nauki jÄzyka islandzkiego |
|
|
Sporo was tutaj dlatego teĹź postanowiĹem siÄ zarejestrowaÄ i zapytaÄ o afirmacje do nauki jÄzykĂłw obcych.
ZacznÄ od poczÄ
tku, mam takÄ
"niechÄÄ do nauki jÄzykĂłw" nudzi mnie to, odpycha, nie wiem jak to opisaÄ - ale wiem, Ĺźe muszÄ nauczyÄ siÄ bo nie dĹugo wyjeĹźdĹźam do Islandii.
CzytaĹem o roĹźnych metodach, mam juĹź fiszki + 3 podrÄczniki w tym jeden video do nauki iiii i nic...
Pomimo Ĺwietnych materiaĹĂłw nadal nie mogÄ siÄ przekonaÄ do nauki tego jÄzyka.
TrafiĹem ostatnio na afirmacje do nauki jÄzykĂłw obcych - poczytaĹem w necie i ludzie piszÄ
bardzo pozytywnie, Ĺźe zmieniajÄ
nastawienie, Ĺźe nauka staje siÄ przyjemniejsza - tego mi potrzeba i juĹź chcÄ to zamĂłwiÄ ale wolÄ jeszcze zapytaÄ czy tutaj ktoĹ prĂłbowaĹ w przypadku tego jÄzyka?
ProszÄ o opinie jeĹli ktoĹ korzystaĹ.
JeĹli tak to z jakich konkretnie? |
|
Powrót do góry |
|
 |
| stef_an Zbyt czÄsta publikacja ogĹoszeĹ!
| Dołączył: 04 Wrz 2009 | Posty: 95 | Skąd: ĂSLAND |
|
Wysłany: 13 Lut 2014, 20:41 Temat postu: |
|
|
Witaj,
moĹźe dobrÄ
afirmacjÄ
bÄdzie modlitwa. PomĂłdl siÄ o natchnienie do nauki. JeĹźeli przyjedziesz do Islandii, to najlepszÄ
afirmacjÄ zafunduje Ci rynek pracy. ZnajÄ
c "troszkÄ komunikatywnie" j. islandzki bÄdziesz na lepszej pozycji. Dobry angielski teĹź, ale nie wszÄdzie. Przepraszam, zapomniaĹem o tym, Ĺźe moĹźe masz "parÄ zĹotych" na koncie.... do wykorzystania (...) ach, moĹźe wystarczy, powodzenia! |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
| Bartnik
|
Wysłany: 13 Lut 2014, 20:53 Temat postu: |
|
|
DziÄki za stronkÄ ale materiaĹy mam tak jak napisaĹem powyĹźej.
Czekam jeszcze na info odnoĹnie tych afirmacji
To, Ĺźe rynek pracy mnie nauczy to zdaje sobie sprawÄ - wolaĹ bym siÄ jednak do tej nauki lepiej przygotowaÄ. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 13 Lut 2014, 21:05 Temat postu: |
|
|
PrzygotowaÄ do nauki??? Po prostu zaczynaj albo odpuĹÄ. MoĹźe jednak nie potrzebujesz "afirmacji" tylko motywacji (bardziej po polsku). A moĹźe zniĹź lot z poziomu chmur bliĹźej ziemi ... |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Bartnik
|
Wysłany: 13 Lut 2014, 21:08 Temat postu: |
|
|
stef_an napisał: | PrzygotowaÄ do nauki??? Po prostu zaczynaj albo odpuĹÄ. MoĹźe jednak nie potrzebujesz "afirmacji" tylko motywacji (bardziej po polsku). A moĹźe zniĹź lot z poziomu chmur bliĹźej ziemi ... |
No moĹźna nazwaÄ teĹź to motywacjÄ
- racja.
No nic poczytam jeszcze gdzieĹ indziej o tych afirmacjach i motywacji. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Robertsk
| Dołączył: 14 Lut 2014 | Posty: 2 | Skąd: Warszawa |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 14 Lut 2014, 18:06 Temat postu: |
|
|
ProszÄ PaĹstwa,
moĹźe myĹlÄ jak ktoĹ sprzed potopu, ale powiem co myĹlÄ i spadam...
Wszystkie wymysĹy "amerykaĹskie" nadajÄ
siÄ do (...).
UsiÄ
dĹş przed lustrem i powiedz do niego: dajmy sobie 1 miesiÄ
c. Na poczÄ
tku 2-3 godziny dziennie, po tygodniu coraz mniej (zaleĹźnie od "zmÄczenia") Nauka jakÄ
kolwiek metodÄ
, najlepiej ze sĹuchaniem i mĂłwieniem (odpowiadaniem). Tak, jak potrafisz. Bez oczekiwania na efekty. Po miesiÄ
cu warto zweryfikowaÄ z kimĹ, kto zna jÄzyk (najlepiej wymyĹl problem i zadzwoĹ do tego kraju z fikcyjnym problemem). OczywiĹcie pytasz o b. proste sprawy. Ten ktoĹ jest totalnie zaskoczony. JeĹli rozmowa bÄdzie przez Ciebie i rozmĂłwcÄ trochÄ rozumiana, to jest SUKCES!) ... i masz kopa do kontynuacji, albo nie...
DziaĹa. Powodzenia |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 14 Lut 2014, 21:40 Temat postu: |
|
|
Co to ku...wa sa jakies afirmacje, jakie jeszcze znajda ludzie debilizmy byle tylko nie uczyc sie jezykow. Nie wiem, czy to ja juz tak sie wyobcowalem czy to polskie spoleczenstwo zeszlo tak juz na psy ze zapomina pisac po ludzku  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Robertsk
| Dołączył: 14 Lut 2014 | Posty: 2 | Skąd: Warszawa |
|
Wysłany: 28 Lut 2014, 7:56 Temat postu: |
|
|
Sxxxxn napisał: | Co to ku...wa sa jakies afirmacje, jakie jeszcze znajda ludzie debilizmy byle tylko nie uczyc sie jezykow. Nie wiem, czy to ja juz tak sie wyobcowalem czy to polskie spoleczenstwo zeszlo tak juz na psy ze zapomina pisac po ludzku  |
A ja nie rozumiem waszego zachowania...
jeden jeĹşdzi na rowerze Ĺźeby schudnÄ
Ä - to dla tego co biega w tym celu bÄdzie idiotom.
Ten co uczy siÄ z afirmacjami to dla tego co uczy siÄ innÄ
metodÄ
teĹź jest idiotom...
Po co w takim razie sÄ
takie fora hm?
Jak ktoĹ zakĹada temat opinie na jakiĹ tam temat to niech wypowiadajÄ
sie osoby, ktĂłre miaĹy z tym stycznoĹÄ a nie kaĹźdy wylewa swoje domysĹy na ten temat - i w taki wĹaĹnie sposĂłb kolejne forum nie wnosi nic do mojego Ĺźycia... |
|
Powrót do góry |
|
 |
| WielkiBialyKrolik
 | Dołączył: 08 Cze 2008 | Posty: 1422 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 28 Lut 2014, 11:23 Temat postu: |
|
|
no to teraz nasuwa sie pytanie, kto jest tym idiotom _________________ "NajczÄĹciej nadmierne wymagania w stosunku do kobiet majÄ
Äwokowate oblechy. " |
|
Powrót do góry |
|
 |
| JPMorgan UĹťYTKOWNIK ZBANOWANY
| Dołączył: 26 Gru 2009 | Posty: 215 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 28 Lut 2014, 15:13 Temat postu: |
|
|
Ja tam nic nie wiem, ale i tak powiem.
Pies tracal afirmacje, ale do nauki islandzkiego trzeba podejsc w troche inny sposob, by cos z tego bylo. Nazywa sie to metoda wdrazajaca, a nie sprawdzajaca, jak zwykle wyglada nauka na kursach czy w szkole.
Krotko mowiac trzeba sie uczyc na pamiec calych zwrotow i zapamietywac, a potem budowac nowe zdania zdania poprzez wymiane kluczowych slow. Natomiast niemal zupelnie mozna olac nauke gramatyki.
Prosty przyklad:
Jesli uzyjemy w zdaniu prawidlowych znaczeniowo slow, ale ze zla koncowka, czy w niewlasciwej formie, to i tak zostaniemy zrozumiani.
Natomiast jesli uzyjemy niewlasciwych znaczeniowo slow z prawidlowa koncowka , za nic nie bedziemi zrozumiani.
Najlepsza pomoca do takiej nauki jest islandzka telewizja, badz filmy z islandzkim tekstem. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| WielkiBialyKrolik
 | Dołączył: 08 Cze 2008 | Posty: 1422 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 28 Lut 2014, 16:02 Temat postu: |
|
|
Skoro olac gramatyke to po jakie licho wogole uczyc sie islandzkiego skoro, bez problemu mozna dogadac sie w jezyku angielskim?
Gramatyka jest bardzo wazna (moim zdaniem), bo to nie problem cos tam wydukac i pomachac sobie rekami, ale zeby mĂłwic w miare poprawnie, z tym jest trudniej. Nie znajac gramatyki jest sie w duzym stopniu ograniczonym jezykowo, a dodatkowo trudno zweryfikowac bĹedy, ktĂłre sie popeĹnia.
Co do motywacji, to jak ktos wyzej napisaĹ, szukanie "dobrej" pracy jest najlepsza motywacja, sczegolnie dla tych, ktĂłrzy chcÄ
zmieniÄ na lepszÄ
i nie sÄ
tu tylko przejazdem. _________________ "NajczÄĹciej nadmierne wymagania w stosunku do kobiet majÄ
Äwokowate oblechy. " |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 28 Lut 2014, 22:28 Temat postu: |
|
|
Nooooo Krolik tym razem popieram Cie wszystkimi czterema lapami  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| JPMorgan UĹťYTKOWNIK ZBANOWANY
| Dołączył: 26 Gru 2009 | Posty: 215 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 2 Mar 2014, 15:46 Temat postu: |
|
|
I w ten sposob mozecie sie uczyc islandzkiego przez 10 lat
Dzieci ucza sie blyskawicznie, a nie maja pojecia o gramatyce- tematach, koncowkach, deklinacjach, koniugacjach, imieslowach biernych , partykulach itp xxxxxxx.
Podstawa to zasob slow, a poprawnosc wyrobi sie z czasem |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 4 Mar 2014, 14:32 Temat postu: |
|
|
Morgan , tu sie z Toba nie zgodze, MY musimy sie tego uczyc , dzieci nabywaja to automatycznie, tak ja to widze  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| sara30
| Dołączył: 10 Cze 2014 | Posty: 3 | |
|
Wysłany: 10 Cze 2014, 15:16 Temat postu: |
|
|
KtoĹ kiedyĹ powiedziaĹ, Ĺźe najlepsza motywacjÄ
do nauki jÄzyka jest miĹoĹÄ do obcokrajowca mĂłwiÄ
cego w tym jÄzyku. I coĹ w tym jest. Moim zdaniem perspektywa na dĹuĹźszy niĹź miesiÄ
c wyjazd za granicÄ, powinna byÄ juĹź wystarczajÄ
cÄ
motywacjÄ
do nauki jÄzyka. Nie wyobraĹźam sobie dĹuĹźszego pobytu za granicÄ
bez znajomoĹci choÄby podstaw jÄzyka. A afirmacje - pierwsze co sĹyszÄ - i w tym przypadku to nie dziaĹa. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|