Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
| issobel
 | Dołączył: 22 Sty 2011 | Posty: 14 | |
|
Wysłany: 12 Lut 2011, 21:01 Temat postu: |
|
|
NIe wiem dlaczego mieliby zaĹźÄ
daÄ, tak tylko siÄ zastanawiam. Gdzie kupione ? w Anglii. ale juĹź ze dwa lata temu. paragon wciÄĹo.  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| edek
| Dołączył: 13 Lip 2010 | Posty: 3 | |
|
Wysłany: 21 Lut 2011, 18:33 Temat postu: |
|
|
Witam. kolegi znajomy przyleciaĹ na Islandie na 1 miesiac turystycznie i sie okazaĹo ze potrzebuje wazne dokumenty z polski, czy mozna wysĹaÄ takie dokumenty na jego Imie i Nazwisko jesli nie posiada zameldowania i numeru kennitala?
Pozdrawiam Edek |
|
Powrót do góry |
|
 |
| gladiator
| Dołączył: 16 Wrz 2008 | Posty: 50 | |
|
Wysłany: 13 Maj 2011, 17:24 Temat postu: |
|
|
Wlasnie dotarla do mnie paczka z Polski,za zakupiony na allegro taboret gazowy w cenie 67 zl ,naliczono mi clo 6332 koron.Sposob obliczenia cla cena taboretu + koszt wysylki (w tym przypadku 169 zl).Na moje pytanie czy jesli bym za taboret zaplacil 1 zl to do tego doliczyliby 169zl,pani odpowiedziala ze takie maja przepisy.Spotkal sie ktos z taka sytuacja ? |
|
Powrót do góry |
|
 |
| patryk23l ILOĹÄ OSTRZEĹťEĹ: 1 (dublowanie ogĹoszeĹ)
| Dołączył: 16 Sty 2008 | Posty: 670 | Skąd: Keflavik |
|
Wysłany: 13 Maj 2011, 21:47 Temat postu: |
|
|
tak,takie jest prawo. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| aszkim
| Dołączył: 07 Sty 2009 | Posty: 40 | |
|
Wysłany: 18 Cze 2011, 16:04 Temat postu: |
|
|
witam mam wiec pytanie co mozna a czego nie przesylac w paczkach z polski na islandie zeby ominac clo dzieki |
|
Powrót do góry |
|
 |
| AdioS
| Dołączył: 15 Sie 2009 | Posty: 19 | |
|
Wysłany: 18 Cze 2011, 19:07 Temat postu: |
|
|
aszkim napisał: | witam mam wiec pytanie co mozna a czego nie przesylac w paczkach z polski na islandie zeby ominac clo dzieki |
Co byĹ nie wysĹaĹ to i tak oclÄ
|
|
Powrót do góry |
|
 |
| aszkim
| Dołączył: 07 Sty 2009 | Posty: 40 | |
|
Wysłany: 19 Cze 2011, 9:26 Temat postu: |
|
|
AdioS napisał: | aszkim napisał: | witam mam wiec pytanie co mozna a czego nie przesylac w paczkach z polski na islandie zeby ominac clo dzieki |
|
A co jesli nie bedzie w paczce paragonow? moze gdyby zaznaczyc ze sa to rzeczy uzywane, nie nowe taka paczka by przeszla. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| siewa26 OgĹoszeniodawca zweryfikowany
| Dołączył: 29 Maj 2005 | Posty: 814 | Skąd: pUstka |
|
Wysłany: 19 Cze 2011, 10:14 Temat postu: |
|
|
aszkim napisał: |
A co jesli nie bedzie w paczce paragonow? moze gdyby zaznaczyc ze sa to rzeczy uzywane, nie nowe taka paczka by przeszla. |
Dostaniesz liĹcik z informacjÄ
, aby przedstawic fakture na towar ktĂłry jest w paczce. MoĹźesz wysĹaÄ scan na email, moĹźesz wysĹaÄ faxem, lub osobiĹcie podejĹÄ i pogadaÄ w godzinach 8-15, celnicy sa na poczcie. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| qwiatuszek
| Dołączył: 01 Lut 2008 | Posty: 82 | Skąd: Reykjanesbaer |
|
Wysłany: 19 Cze 2011, 10:43 Temat postu: |
|
|
siewa26 napisał: | aszkim napisał: |
Dostaniesz liĹcik z informacjÄ
, aby przedstawic fakture na towar ktĂłry jest w paczce. MoĹźesz wysĹaÄ scan na email, moĹźesz wysĹaÄ faxem, lub osobiĹcie podejĹÄ i pogadaÄ w godzinach 8-15, celnicy sa na poczcie. |
A jezeli nie przedstawisz zadnego z powyzszch dowodow zakupu, nalicza clo od cen islandzkich i to jest bez znaczenia czy rzeczy sa nowe, czy uzywane. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| attena
| Dołączył: 09 Maj 2009 | Posty: 13 | Skąd: ThĂłrsofn |
|
Wysłany: 22 Cze 2011, 11:31 Temat postu: |
|
|
AdioS napisał: | aszkim napisał: | witam mam wiec pytanie co mozna a czego nie przesylac w paczkach z polski na islandie zeby ominac clo dzieki |
|
Wcale nie:-)
Na stronce postur.is masz listÄ przedmiotĂłw, ktĂłre moĹźesz wysĹaÄ jako prezent, wartoĹÄ nie moĹźe przekraczaÄ 10.000 isk. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Scarf
| Dołączył: 22 Kwi 2013 | Posty: 1 | |
|
Wysłany: 24 Kwi 2013, 10:26 Temat postu: |
|
|
Jak najtaniej wysĹaÄ duĹźo kg do Anglii z Islandii ? ;( |
|
Powrót do góry |
|
 |
| nikita333
| Dołączył: 23 Sty 2010 | Posty: 86 | Skąd: NJARDVIK |
|
Wysłany: 24 Kwi 2013, 10:28 Temat postu: |
|
|
attena napisał: | AdioS napisał: | aszkim napisał: | witam mam wiec pytanie co mozna a czego nie przesylac w paczkach z polski na islandie zeby ominac clo dzieki |
|
Na stronce postur.is masz listÄ przedmiotĂłw, ktĂłre moĹźesz wysĹaÄ jako prezent, wartoĹÄ nie moĹźe przekraczaÄ 10.000 isk. |
Od niedawna kwota wolna od oclenia to 13500 kr |
|
Powrót do góry |
|
 |
| mszaraniec1
| Dołączył: 03 Cze 2013 | Posty: 8 | |
|
Wysłany: 25 Paź 2013, 21:18 Temat postu: |
|
|
Jak mozna wyslac telewizor do polski ? |
|
Powrót do góry |
|
 |
| jk123
| Dołączył: 18 Sie 2012 | Posty: 75 | |
|
Wysłany: 26 Paź 2013, 19:54 Temat postu: |
|
|
nikita333 napisał: | attena napisał: | AdioS napisał: | aszkim napisał: | witam mam wiec pytanie co mozna a czego nie przesylac w paczkach z polski na islandie zeby ominac clo dzieki |
|
Od niedawna kwota wolna od oclenia to 13500 kr |
To prawda, zmienilo sie.
Poza tym, dobrze jest miec fakture na kogos z rodziny, a nie na siebie. Tlumaczenie, ze ktos dla mnie zamowil na prezent, ale sklep wyslal zwykle dziala. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| madzia89 ILOĹÄ OSTRZEĹťEĹ: 1
| Dołączył: 28 Gru 2012 | Posty: 43 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 18 Lut 2014, 14:55 Temat postu: paczki |
|
|
hejka, moja mama mi od czasu do czasu wysyĹa paczki ze slodyczami, z drogimi rzeczami i przedmiotami, a nawet z lekarstwami i zawsze dochodzily  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| gatka
| Dołączył: 05 Lut 2009 | Posty: 13 | Skąd: keflavik |
|
Wysłany: 18 Lut 2014, 17:55 Temat postu: witam |
|
|
a wysylal juz ktos z polski na islandie paczke powiedzmy 50kg??
jesli tak jakie to koszta i jaka frma bo chyba nie poczta polska??
pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Koniu0739
| Dołączył: 20 Maj 2008 | Posty: 135 | Skąd: PrzemyĹl-Zasanie/Selfoss |
|
Wysłany: 19 Lut 2014, 15:04 Temat postu: |
|
|
poczta na pewno nie, bo tam jest do 20kg,50kg jezeli wyslesz to takimi jak UPS(na pewno mozna wyslac do 70kg paczke) czy DHL to koszty wyjda masakryczne(nie wiem czy instnieje inna mozliwosc jak poczta polska i firmy kurierskie), pracujac w UPS pare lat do tylu w Polsce z ciekawosci pytalem w biurze ile wysylka paczki 10kg by kosztowala, to wyszlo ok 1200zl. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| milano
| Dołączył: 08 Cze 2011 | Posty: 54 | |
|
Wysłany: 24 Lip 2014, 21:55 Temat postu: |
|
|
Czy miaĹ ktoĹ takÄ
sytuacjÄ by dwie paczki zaginÄĹy caĹkowicie z Polski do Islandii. Ile czekacie na takie paczki, bo moje przychodzÄ
raz po 4 dniach a raz po 2 tygodniach. Czy ktoĹ skĹadaĹ reklamacjÄ w Polsce, co dalej z takÄ
reklamacjÄ
robiono? |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Agga90hv
| Dołączył: 08 Lis 2014 | Posty: 5 | |
|
Wysłany: 19 Lis 2014, 11:57 Temat postu: |
|
|
Tak z ciekawoĹci zapytam: jeĹli moja polska rodzina bÄdzie chciaĹa mi wysĹaÄ paczkÄ do 20 kg., trochÄ ciuchĂłw, kosmetykĂłw, trochÄ czekolady i pĹyn do soczewek kontaktowych to nie zapĹacÄ/zapĹacÄ
cĹa i innych cudĂłw?  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| andresowa81
| Dołączył: 18 Cze 2014 | Posty: 6 | Skąd: Opole |
|
Wysłany: 19 Lis 2014, 14:15 Temat postu: |
|
|
Z tego co wiem, nie powinno byÄ w Ĺrodku paragonu  |